E intr-adevar ceapa atat de sanatoasa?

Cu o aroma puternica atunci cand e cruda si un gust placut dulce cand e gatita, ceapa este preferata de unii si evitata de altii dintre noi. Se potriveste in majoritatea mancarurilor si bucatarii o folosesc deseori ca baza pentru sosuri, datorita aromei placute si texturii usoare, care se topeste usor.

Cat despre efectele asupra sanatatii noastre, ceapa este o leguma excelenta atat in scopul prevenirii unor afectiuni, cat si in procesul de tratare a acestora.

Valori nutritionale 1 cana de ceapa maruntita

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Calorii: 64

Carbohidrati: 15 g

Grasimi: 0 g

Fibre: 3 g

Zaharuri: 7 g

Proteine: 2 g

Ceapa contine, de asemenea, si vitamine si minerale precum urmatoarele: vitamina C, vitamina B6, mangan, calciu, fier, magneziu, fosfor, dar si antioxidanti precum sulful sau quercetina.

Ce beneficii are ceapa

Ceapa este bogata in flavonoizi, antioxidanti care ne ajuta sa combatem infectiile tractului respirator si nu numai. Poate intari sistemul imunitar si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

Ceapa contine, printre altele, si sulf, mineral esential pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Sulful protejeaza vasele de sange, iar in combinatie cu alte substante din ceapa, poate regla nivelul colesterolului.

Quercetina, prezenta in ceapa, este o substanta cu beneficii pentru sistemul muscular si sistemul osos. Ceapa este recomandata sportivilor, persoanelor care urmeaza antrenamente fizice intense sau de fizioterapie, celor in recuperare motorie, dar si femeilor care prezinta risc de osteoporoza. Sustine densitatea osoasa si poate diminua efectele vatamarii oxidative a fibrelor musculare.

Ceapa are beneficii si pentru sistemul digestiv, datorita unui carbohidrat din compozitie. Fructooligozaharidul restabileste echilibrul florei intestinale, sustinand dezvoltarea bacteriilor benefice. Ceapa calmeaza arsurile gastrice si simptomele indigestiei.

Un alt beneficiu al cepei consta in faptul ca este bogata in vitamina C, care este necesara pentru producerea de colagen. Asadar, consumul regulat de ceapa previne imbatranirea prematura a pielii.

Cum putem consuma ceapa

Ceapa cruda

O poti adauga in salate impreuna cu diferite alte legume, carne sau lactate. Toaca o ceapa marunt, alaturi de 100 grame de salata verde, 2 rosii, 30 de grame de piept de pui fiert sau la gratar. Peste acest mix adauga un sos cu 3 lingurite de mustar, 2-3 picaturi de lamaie si putin ulei de masline.

Ceai de ceapa

Ceaiul de ceapa se recomanda in special in caz de raceala, putand calma durerile in gat. Taie o ceapa mare in sferturi, adauga peste un litru de apa clocotita si strecoara ceaiul dupa 15 minute. In cana poti adauga si cateva picaturi de suc de lamaie.

Ceapa calita

Ceapa calita este dulce, aromata si se prepara rapid. Incinge o tigaie, adauga o lingura de unt, 3-4 cepe tocate marunt, putina sare si putin piper. Amesteca totul timp de 10 minute la foc mic, pana cand ceapa prinde o culoare aurie. Ceapa calita este ideala ca garnitura sau ca baza pentru alta mancare.

Ceapa la gratar sau coapta

Taie ceapa in jumatate, presara putina sare, si incinge cuptorul sau o tigaie tip grill. Ceapa la gratar sau la cuptor se va inmuia la exterior si va ramane mai tare la interior, gustul fiind unul mixt, extrem de savuros. Alaturi de ceapa poti adauga, prin acelasi procedeu de preparare, si felii de dovlecei sau de vinete.

Cum sa previi usturimea ochilor cand toci ceapa

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ceapa contine o serie de substante care irita ochii, declansand lacrimarea excesiva, dar si usturimi la nivel ocular.

Iata cateva moduri prin care iti poti proteja ochii cand toci ceapa, astfel incat sa previi lacrimarea acestora:

  • Taie pe jumatate ceapa intr-un bol cu apa rece si las-o acolo cateva minute inainte de a o toca, astfel incat sa elibereze in apa substantele care irita ochii.
  • Deschide geamul sau porneste hota atunci cand toci ceapa, astfel incat aerul sa fie ventilat.
  • Porneste apa de la chiuveta atunci cand toci ceapa.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0