Multe femei nu recunosc simptomele unui atac de cord

Bolile cardiovasculare au fost multa vreme considerate a fi afectiuni ale barbatilor, insa acum expertii spun ca ar trebui sa schimbam aceasta perceptie, mai ales ca potrivit statisticilor, foarte multe femei nu recunosc, de exemplu, simptomele atacului de cord, atunci cand sufera un astfel de eveniment cardiovascular major.

Medicii cardiologi subliniaza ca inca exista pacienti de sex feminin care spun ca ezita sa sune la numarul unic de urgenta si sa ceara ajutor in momentul in care debuteaza un infarct miocardic. De multe ori, pacientele spun ca doar au luat o aspirina si au cautat pe internet sa afle ce inseamna simptomele pe care le au. Important este sa retii ca, daca crezi ca ai un atac de cord, trebuie sa suni la 112 si sa nu irosesti acele minute pretioase.

Un studiu lansat in decembrie 2018, de Societatea Europeana de Cardiologie, a constatat ca femeile care au un infarct miocardic asteapta aproximativ cu 37 de minute mai mult, decat barbatii, inainte de a suna la numarul unic de urgenta.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cercetatorii au efectuat o analiza retrospectiva efectuata pe 4360 de pacienti (dintre care 20% erau femei), tratati la Spitalul Triemli din Elvetia, din anul 2000 si pana in 2016. Studiul nu a constatat ca ca intarzierea aceasta a fost asociata cu o rata mai mare de deces.

Unul dintre motivele pentru care femeile asteapta mai mult timp pana sa sune si sa ceara ajutor medicilor de pe ambulante este ca acestea nu stiu ca simptomele infarctului miocardic pentru persoanele de sex feminin pot sa fie uneori diferite de cele ale barbatilor, potrivit expertilor care au efectuat acest studiu.

"Barbatii au adeseori o durere in piept coplesitoare. Este destul de clar. Ei suna si cer ajutorul sau merg la Urgenta.", a declarat dr. Suzanne Steinbaum, experta in medicina cardiovasculara a femeilor, de la Spitalul Mount Sinai din New York.

Este posibil, spun expertii, ca si femeile sa se confrunte cu simptomele clasice ale unui infarct miocardic: junghi sau durere in piept (ca si cum o gheara ar strange zona), semne precum amortirea bratului. Insa uneori, semnele nu sunt atat de evidente.

"Simptomele femeilor ar putea fi mult mai subtile, cum ar fi dificultate in respiratie sau durere de maxilar, durere de spate, greata, varsaturi si chiar simptome asemanatoare gripei", explica dr. Suzanne Steinbaum, citata de huffingtonpost.com.

De asemenea, semnele unui atac de cord pot include: durere in gat, durere in zona cervicala, durere de stomac sau durere de umar, care dureaza mai mult de 15 minute si, pe langa acestea, simptome pot fi si transpiratiile reci, ameteala si senzatia de slabiciune.

Dr. Suzanne Steinbaum spune ca subtilitatea acestor simptome le poate face uneori pe femei sa creada ca poate se vor simti mai bine in curand sau ca poate durerile si disconfortul vor trece, asa ca ajung sa nu mai ceara ajutorul personalului medical.

Dr. Nieca Goldberg, medic cardiolog, spune ca femeile ar putea sa ezite sa ceara ajutor cand au un atac de cord, deoarece sunt ingrijorate din alte motive: sa nu para ca sunt absurde daca ajung la spital si nu au de fapt un infarct miocardic. Chiar si asa, ambii experti, conform sursei citate, sunt de acord ca riscul unui infarct miocardic este de departe prea mare pentru a ignora simptomele acestea.

Trebuie sa retinem: cu cat asteptam mai mult timp pentru a cere ajutorul, cu atat este mai ridicat riscul ca o zona mai mare a inimii sa fie afectata, iar daca se intampla acest lucru, riscul este cu atat mai mare sa ne imbolnavim destul de repede - insuficienta cardiaca sau chiar sa survina decesul.

Semnele si simptomele infarctului miocardic la femei:

  • durere sau disconfort in piept
  • durere care se extinde catre brate, gat, mandibula, stomac si spate
  • durerea este simtita doar in una dintre aceste zone sau in toate;
  • pentru unele femei, durerea este severa, in timp ce pentru altele, durerea este doar un disconfort
  • o senzatie ca de indigestie sau care seamana cu durerea de tipul refluxului gastric
  • senzatie de rau, transpiratii, persoana simte ca nu mai poate respira, se simte ametita - toate acestea asociate cu durerea sau disconfortul in piept
  • dificultate in respiratie, cu sau fara durere in piept
  • transpiratii reci, greata sau ameteala.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 


 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Articolul "Women having a heart attack wait longer than men to get help", publicat in 2018 de European Society of Cardiology: https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/women-having-a-heart-attack-wait-longer-than-men-to-get-help
  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/warning-signs-of-a-heart-attack/heart-attack-symptoms-in-women
  • British Heart Foundation - https://www.bhf.org.uk/informationsupport/conditions/heart-attack/women-and-heart-attacks

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0