Ce simptome are infarctul miocardic la femei

Infarctul miocardic (cunoscut in mod frecvent si sub numele de atac de cord) poate avea simptome diferite la femei, comparativ cu cele ale barbatilor.

Femeile nu au intotdeauna aceleasi simptome clasice ale unui infarct miocardic, pe care le au si barbatii, cum ar fi o durere in piept zdrobitoare, care radiaza catre un brat. Aceste simptome "clasice" de infarct miocardic se pot intampla, cu siguranta, la femei, dar multe dintre ele se confrunta cu simptome vagi sau chiar "taucte", pe care le pot trece cu vederea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum arata simptomele unui infarct miocardic la femei

In ultimele decenii, oamenii de stiinta au realizat ca simptomele infarctului miocardic pot fi destul de diferite la femei, daca ne raportam la cele ale barbatilor. In 2003, jurnalul "Circulation" a publicat concluziile unui amplu studiu, facut pe 515 femei care au experimentat un infarct miocardic. Cele mai raportate simptome nu au inclus si durerea in piept. In schimb, femeile au raportat o oboseala neobisnuita, tulburari de somn si anxietate. Aproape 80% dintre femei au recunoscut ca au prezentat cel putin un simptom cu mai bine de o luna inainte sa aiba loc infarctul miocardic.

Lista cu simptomele unui infarct miocardic la femei include:

 • senzatie neobisnuita de oboseala, care dureaza cateva zile sau o oboseala brusca si severa;
 • tulburari de somn (intreruperea somnului, de exemplu);
 • anxietate;
 • ameteala (stari de vertij)
 • dificultate in respiratie;
 • indigestie sau o durere asemanatoare cu acumularea gazelor intestinale;
 • durere in partea de sus a spatelui, durere de umar sau durere la nivelul gatului;
 • durere de maxilar sau durere care se raspandeste pana la zona maxilarului;
 • presiune sau durere in centrul pieptului, care se poate raspandi spre brat.

 

In cadrul unui sondaj de opinie din 2012, publicat in jurnalul "Circulation", doar 65% dintre femei au spus ca ar fi sunat la serviciile medicale de urgenta daca ar fi crezut ca ar putea sa sufere un infarct miocardic. Chiar daca nu esti sigura ca ai un infarct miocardic, este important sa primesti ingrijiri medicale imediat. Bazeaza-ti decizia pe ce ti se pare normal sau anormal pentru tine. Daca nu te-ai mai confruntat inainte cu astfel de simptome, nu ezita sa ceri ajutorul si sa suni la 112. Daca nu esti de acord cu concluzia medicului tau, cere o a doua opinie, de la un alt specialist.

Infarctul miocardic la femeile de peste 50 de ani

Femeile trec prin schimbari fizice semnificative in jurul varstei de 50 de ani, cand se instaleaza menopauza. In aceasta perioada a vietii, nivelul de estrogen scade. Se crede ca acest hormon, estrogenul, ajuta la protejarea inimii, iar dupa menopauza, riscul de infarct miocardic creste.

Exista simptome aditionale ale unui infarct miocardic pe care femeile cu varsta de 50 de ani le pot experimenta. Aceste simptome sunt:

 • durere severa in piept;
 • durere sau disconfort in unul sau in ambele brate, in zona spatelui, gatului, maxilarului sau stomacului;
 • bataile inimii sunt rapide sau neregulate;
 • transpiratie.


Este important sa fii constienta de aceste simptome si sa mergi la controale, in mod regulat, la medicul specialist.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0