Transpiratia rece - ce afectiuni poate trada

Transpirațiile reci sunt acelea care apar fără să fie cauzate de temperatura la care te expui. Transpirațiile reci pot avea atât cauze fizice, cât și cauze psihice.

În cele mai multe cazuri, sunt inofensive, însă există și situații în care indică prezența unei afecțiuni grave. Transpirațiile reci nu apar din cauza expunerii la temperaturi foarte mari, dar nici în urma unui efort fizic intens. Ele apar subit, aparent fără niciun motiv, iar uneori sunt însoțite și de alte simptome. Transpirațiile reci pot apărea și noaptea, în timpul somnului, trezind persoana.

Din ce cauze apare transpirația rece

În multe cazuri, transpirațiile reci sunt declanșate de răspunsul de tip „luptă sau fugi” al organismului, declanșat atunci când creierul percepe o situație primejdioasă. Anxietatea și atacurile de panică sunt responsabile, de multe ori, pentru acest simptom. Și privarea organismului de oxigen cauzează transpirații reci. Hipoxia apare în urma inhalării unei cantități mari de fum ori dacă persoana se află la altitudini mari.

Este adesea raportat că bărbații prezintă rate de transpirație mai mari decât femeile; și mai mulți factori, dintre care unii sunt efecte independente ale sexului, iar alții din cauza caracteristicilor fizice confuze, par să contribuie în funcție de designul studiului.

Bărbații au o capacitate de răspuns colinergică mai mare  și o rată maximă de transpirație decât femeile. Cu toate acestea, studiile în care subiecții au fost comparați pentru masa corporală, suprafața și producția de căldură metabolică, au arătat că diferențele de sex în producția de transpirație a întregului corp sunt evidente doar peste o anumită combinație de condiții de mediu de exemplu, 35–40°C și rata producției de căldură metabolică (de exemplu, 300–500 W/m2) care conduc la cerințe mari de evaporare pentru echilibrul termic.

Densitatea glandelor sudoripare este în general mai mare la femei decât la bărbați (datorită parțial suprafeței inferioare a corpului). În consecință, ratele mai scăzute de transpirație ale femeilor raportate în unele studii au fost un rezultat al producției mai scăzute per glandă. În caz contrar, ratele mai mari de transpirație la nivelul întregului corp observate la bărbați decât la femei (de exemplu, în studiile transversale) pot fi de obicei atribuite masei corporale mai mari și producției de căldură metabolică (intensități absolute mai mari de efort), mai degrabă decât sexului în sine .

Recomandările Experților DOC

Luate împreună, se pare că femeile nu sunt într-un dezavantaj de termoreglare în comparație cu bărbații pentru majoritatea activităților și condițiilor de mediu întâlnite de obicei. Un alt exemplu este ciclul menstrual: în timpul fazei luteale rata de transpirație regională este mai mică la o anumită temperatură centrală a corpului (prag crescut și panta scăzută), dar nu există diferențe în rata de transpirație a întregului corp de-a lungul ciclului menstrual. . În plus, pentru femeile care practica sportul cu regularitate, fazele menstruale au mai  puține consecințe fiziologice sau de performanță în timpul exercițiilor .

Iată ce afecțiuni sau situații pot cauza transpirații reci:

Afectiuni pulmonare

Este cunoscut faptul ca de multe ori afectiunile pulmonare sunt asociate cu transpiratiile reci, mai ales noaptea.Atat fibroza chistica pulmonara , cat si tuberculoza, pneumonia, bronhopneumopatia cronica obstructiva, dar si cancerul pulmonar  includ transpirație excesivă. 

Un studiu a asociat  transpirația nocturnă ca unul dintre simptomele prezente premonitorii emboliei pulmonare submasive, mai ales dupa o interventie chirurgicala majora. Remisia acestui simptom dupa administrarea de anticoagulante a intarit ipoteza medicilor ca tanspirațiile nocturne pot să fie un simptom potențial de prezentare al emboliei pulmonare. Observația  poate ajuta la stabilirea unui diagnostic mai precoce al emboliei pulmonare.

Un șoc

Șocul se întâmplă atunci când corpul reacționează la condiții de mediu extreme sau la răniri grave. Când corpul intră în șoc, organele nu primesc atât de mult oxigen sau sânge cât au nevoie pentru a funcționa. Dacă organismul rămâne într-o stare de șoc prea mult timp, organele pot fi afectate. În unele cazuri, șocul poate fi fatal dacă nu este tratat. Alte simptome includ: pielea anormal de palidă, respirația rapidă, pulsul anormal de mare, senzație de rău sau vărsături, pupile dilatate, senzație de slăbiciune sau epuizare, amețeală, sentimente de stres.

O infecție

Orice infecție care provoacă febră poate cauza și transpirații reci. Infecțiile pot fi cauzate de bacterii sau virusuri care atacă țesuturile corpului. În multe cazuri, infecțiile duc la inflamarea țesuturilor, pe măsură ce sistemul imunitar încearcă să le combată. Sepsisul apare atunci când sistemul imunitar răspunde la o infecție bacteriană sau virală gravă în abdomen, plămâni, sistemul urinar sau alte țesuturi corporale majore. Acest lucru poate face ca sângele să se coaguleze, organele obțin mai puțin sânge și oxigen proaspăt și așa pot apărea transpirațiile reci.

Leșinul

Leșinul este caracterizat de scăderea bruscă a tensiunii arteriale și este adesea asociat cu transpirațiile reci, greață și senzația de vertij. Într-o asemenea situație, persoana afectată trebuie întinsă pe spate, cu picioarele în sus, pentru a-și reveni cât mai repede.
Infarctul miocardic. Dacă transpirațiile reci sunt asociate cu durere sau presiune în piept ori în brațe, e indicat să se apeleze la ajutor medical de urgență, pentru că poate fi vorba despre un infarct miocardic.

Hipoglicemia

Hipoglicemia sau scăderea nivelului de zahăr din sânge, mai ales la diabetici, se poate asocia cu transpirațiile reci.

Greața

Senzația de greață, asociată cu amețelile ușoare, poate cauza transpirații reci. Acest tip de greață apare din mai multe motive, printre care și mâncatul excesiv sau administrarea unor tratamente medicamentoase.

Migrena

O durere intensă de cap poate declanșa transpirații reci. Migrenele pot fi debilitante și îți pot afecta calitatea vieții, împiedicându-te să te ocupi de sarcinile zilnice, deci dacă te confrunți cu această problemă e indicat să ceri sfatul medicului de familie.

Menopauza

Nivelul de estrogen și progesteron înregistrează o scădere bruscă atunci când femeia intră la menopauză. Pe lângă bufeuri - care sunt cele mai frecvente simptome ale menopauzei, femeia poate avea și transpirații reci.

Anumite medicamente

Medicamente precum inhibitorii colinesterazei, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (pentru tratarea depresiei si anxietatii), opioidele și TCA pot provoca hiperhidroză generalizată, cu transpiratii reci.

Pe de alta parte, agenții anticolinergici antimuscarinici, inhibitorii anhidrazei carbonice și antidepresivele triciclice pot provoca hipohidroză generalizată;

In fibroza chistică cronică pacientii se pot confrunta cu transpirații reci abundente, bogate in sare-  [Na] și [Cl] decât în mod normal din cauza unei deficiențe genetice sau a absenței CFTR funcționale care duce la rate mai scăzute de reabsorbție a Na și Cl în canalul sudoripar.
Si in Boala Addison cronică pacientii se pot confrunta de asemenea cu transpirație mai mare de [Na] și [Cl] decât în mod normal din cauza funcției afectate a cortexului suprarenal implicat in secreția de aldosteron, care duce la rate mai scăzute de reabsorbție a Na și Cl în canalul sudoripar.

O afectiune genetica 

Crisponi/sindromul de transpirație indusă de frig (CS/CISS) este o boală autosomal recesivă caracterizată prin hipertermie, camptodactilie, dificultăți de hrănire și respirație care duc adesea la moarte subită în perioada neonatală.

Persoanele afectate care au supraviețuit primilor ani critici de viață dezvoltă transpirație indusă de frig și scolioză în copilăria timpurie. Boala este cauzată de variante ale genei CRLF1 sau ale CLCF1. Ambele proteine ​​formează un complex heterodimeric care acționează asupra celulelor care exprimă receptorul factorului neurotrofic ciliar (CNTFR).

CS/CISS aparține familiei de „tulburări legate de CNTFR” care prezintă un fenotip clinic similar. Recent, variante ale altor gene, inclusiv KLHL7, NALCN, MAGEL2 și SCN2A, legate anterior de alte boli, au fost asociate cu un fenotip asemănător CS/CISS. Prin urmare, retinita pigmentară și sindromul Bohring-Optiz (KLHL7), contracturile congenitale ale membrelor și feței, hipotonia și sindromul de întârziere a dezvoltării (NALCN), sindromul Chitayat-Hall/Schaaf-Yang (MAGEL2) și encefalopatia epileptică infantilă precoce Sindromul -11 (SCN2A) au toate un fenotip suprapus cu CS/CISS, în special în perioada neonatală.

Ce opțiuni de tratament există pentru transpirațiile reci

Tratamentul pentru transpirațiile reci este stabilit în funcție de cauza care le-a declanșat. Se impune un consult de medicină internă . De pildă, dacă acestea au apărut pe fondul anxietății, învățarea pacientului să se relaxeze și câteva exerciții de respirație vor rezolva problema. În caz de infecție însă, este necesar tratament medicamentos, poate chiar injectabil.

E necesar să apelezi la medic de urgență dacă apar, pe lângă transpirațiile reci, și simptome precum:

  • Învinețirea buzelor, a unghiilor sau a tenului
  • Senzația de sufocare
  • Vărsături cu sânge sau sânge în scaun.

Dacă ai de-a face în mod regulat cu transpirațiile reci din cauză că suferi de anxietate, încearcă să îți sporești confortul cu metode la îndemână. Mai exact, poartă haine din bumbac sau alte materiale naturale, poartă șosete din materiale absorbante, încearcă să eviți cofeina, băuturile alcoolice sau alimentele picante, dar și să îți găsești relaxarea în practici precum yoga, meditația sau masajul.

Newsletter DOC dedicat

Transpirațiile reci pot avea cauze multiple, de aceea e indicat să mergi la medic dacă te confrunți cu o asemenea problemă, astfel încât să investighezi cauza acestui simptom. În funcție de diagnosticul stabilit, medicul va prescrie tratamentul potrivit.

Cum să combați bufeurile care vin odată cu menopauza?

Experții spun că multe femei se confruntă cu bufeurile sau „valurile” de căldură, care pot dura câțiva ani chiar și după instalarea menopauzei. Bufeul este senzația subită de căldură în partea superioară a corpului sau în tot corpul. Fața și gâtul se înroșesc, pot să apară pete roșii pe piept, pe spate și pe brațe. Pot urma transpirații abundente și uneori chiar transpirații reci, fără o cauză aparentă. Bufeurile pot fi foarte ușoare sau suficient de puternice pentru a trezi persoana din somn. 

  • Temperatura din dormitor trebuie menținută cât mai scăzută, inclusiv pe timpul nopții (nu mai mult de 20° C). Înainte de culcare, bea câteva guri de apă.
  • Folosește cearșafuri din materiale care nu te fac să transpiri mai mult decât ar fi normal.
  • Îmbracă-te în straturi (în cazul în care bufeurile își fac apariția, să poți să scoți de pe tine cu ușurință o bluză sau un sacou).
  • Ține în geantă un evantai sau un ventilator mic portabil, pe care să le poți folosi atunci când ai stări de căldură accentuată.
  • Evită consumul de alcool, alimentele picante și cofeina, deoarece toate acestea pot să agraveze bufeurile.
  • Dacă ești fumătoare, fă tot posibilul să renunți la acest viciu, deoarece fumatul poate să agraveze, de asemenea, simptomele menopauzei.
  • Ai grijă ca greutatea corporală să fie una normală pentru înălțimea și vârsta ta, deoarece femeile supraponderale sau obeze se confruntă mai frecvent cu bufeurile, care, de altfel, sunt și mai severe.
  • Ia legătura cu o persoană acreditată de la care să înveți posturi de yoga sau alte tehnici de relaxare, precum meditația, respirația controlată și altele.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Național Institute of Aging - What Are the Signs and Symptoms of Menopause?
https://www.nia.nih.gov/health/what-are-signs-and-symptoms-menopause

Crisponi/cold-induced sweating syndrome: Differential diagnosis, pathogenesis and treatment concepts, 2020, Insa Buers, Ivana Persico , Lara Schöning , Yvonne Nitschke

Night Sweats as a Prominent Symptom of a Patient Presenting with Pulmonary Embolism, 2021, Attila Feher, Saif A. Muhsin,  Anna M. Maw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0