Menopauza: 4 pași care te ajută să combați problemele de memorie

Studiile făcute în ultimii ani au demonstrat că menopauza creează probleme de concentrare și memorie. Menopauza este perioada care marchează oprirea ciclului menstrual la femei, adică infertilitatea acesteia. 

Menopauza este o perioadă de tranziție în viața femeii, caracterizată prin încetarea menstruației și scăderea nivelului de estrogen și progesteron din organism. Menopauza face parte din viață, este naturală, însă vine cu o sumedenie de simptome neplăcute, pe care însă le putem combate.

Printre simptomele care marchează instalarea menopauzei se află și:

Recomandările experților DOC.ro
  • Problemele de concentrare și memorie
  • Bufeurile
  • Tulburările somnului
  • Problemele urinare
  • Uscăciunea vaginală
  • Căderea părului.

Studiile făcute au scos la iveală faptul că peste 60% dintre femeile aflate la perimenopauză (n.r. perioada care precede menopauza) suferă de probleme de memorie. 

Un studiu efectuat în 2013 a arătat că femeile aflate în perioada de premenopauză și menopauză târzie au o performanță mai scăzută la teste cognitive decât cele aflate în perioada de premenopauză timpurie. De asemenea, s-a constatat că simptomele vasomotorii (cum ar fi bufeurile și transpirația excesivă) sunt asociate cu o performanță mai slabă la teste cognitive. Un alt studiu efectuat în 2017 a arătat că nivelurile scăzute de estrogen sunt asociate cu o performanță mai scăzută la testele cognitive.

Există, însă, mai multe metode prin care poți combate tulburările de memorie dinaintea, din timpul și de după menopauză. Exercițiile fizice regulate, o alimentație sănătoasă și suficientă odihnă sunt factori cheie în menținerea sănătății creierului. Stimularea creierului poate fi realizată prin lectură, jocuri de logică și strategie, învățarea unei limbi noi sau păstrarea unui jurnal sau a unui planificator.

1. Protejează-ți inima

Poate părea că inima nu are nicio legătură cu memoria, însă studiile au descoperit că problemele de natură cardiacă, precum hipertensiunea arterială, cresc totodată riscul de tulburări mentale la femeile aflate în perioada de postmenopauză, care se instalează la 4-5 ani după intrarea la menopauză. Așadar, tine-ți sănătatea inimii sub observație pentru a putea controla problemele cu tensiunea arterială ori colesterolul în timp util.

2. Fă suficientă mișcare

Exercițiile fizice te fac să te simți mai bine, însă acesta nu este singurul lor beneficiu. Sportul este benefic pentru sănătatea creierului. Studiile realizate în ultimii ani au demonstrat că femeile care practică sport cu regularitate au riscuri mai mici să dezvolte probleme de memorie, dar și alte probleme de natură cognitivă, după instalarea menopauzei.
 

 

3. Fă-ți un program regulat de somn și respectă-l

Somnul este, de asemenea, important în prevenirea problemelor de memorie care vin odată cu menopauza. Un studiu publicat în Jurnalul American de Geriatrie a scos la iveală faptul că femeile care dorm 4-5 ore pe noapte au probleme de natură cognitivă mult mai grave decât femeile care dorm 7 ore pe noapte. Totodată, și femeile care dorm mai mult de 9 ore pe noapte au probleme cognitive, așadar echilibrul este cheia. 

Un somn odihnitor de 7-8 ore pe noapte ar trebui să te țină departe de tulburările cognitive. Specialiștii sunt de părere că este bine să avem un program de somn bine stabilit, care să ne ofere în mod constant aceleași ore de somn pentru a preveni tulburările.

4. Menține o legătură strânsă cu medicul tău

O relație strânsă cu medicul ginecolog, dar și cu medicul de familie, te va ajuta să faci față cu bine simptomelor menopauzei, printre care și problemelor de memorie. Spune-i medicului tău ce probleme ai și veți găsi împreună soluții. Exercițiile mintale, cititul, dar și exercițiile fizice și relaxarea, joacă un rol important în menținerea sănătății minții, deci a unei memorii bune.

 

 

Iată ce lucruri mai poți face pentru a face instalarea menopauzei mai puțin deranjantă:

  • Evită hainele mulate, din materiale sintetice, întrucât îți pot genera un puternic disconfort atunci când ai bufeuri. 
  • Menține temperatura optimă în încăperea în care stai, fie că este vorba despre birou sau dormitor. Nu deschide geamul larg chiar dacă ai bufeuri, pentru că te poți îmbolnăvi. Poți amplasa în apropierea patului un ventilator. 
  • Evită factorii declanșatori ai simptomelor: mâncarea foarte condimentată, cofeina, tutunul sau alcoolul. 
  • Fă tot posibilul pentru a reduce stresul din viața ta, iar dacă este necesar, apelează la un specialist (psiholog sau psihoterapeut). 
  • Nu uita să menții un program regulat de somn, inclusiv în weekend (adică să mergi la culcare și să te trezești la aceleași ore, chiar și sâmbăta, și duminica).
  • Redu consumul de cofeină, mai ales dacă în unele nopți suferi de insomnie. 

Newsletter DOC dedicat
  • Asigură-te că în dormitor sau camera în care dormi este cât mai întuneric, pentru a putea dormi bine, pentru că în caz contrar, lumina va afecta producția de melatonină (hormonul somnului). 
  • Învață câteva tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, mindfulness-ul sau yoga.
  • Fă câteva exerciții fizice, însă atenție: nu te antrena chiar înainte de ora de culcare, pentru că îți poate afecta calitatea somnului.

Optează pentru exerciții și "antrenamente" pentru creier

Este important să îți menții creierul activ, pentru a ține la distanță efectele procesului de îmbătrânire. Încearcă aceste trucuri, pentru a-ți antrena mintea: 

  • Jocuri de cuvinte încrucișate sau Sudoku.
  • Poți apela la jocuri de cuvinte. 
  • Te poți juca online anumite jocuri de cultură generală. 
  • Citește cărți, ziare și reviste. 
  • Învață ceva nou, cum ar fi să cânți la un instrument muzical sau o limbă străină. 
  • Petrece timpul discutând și socializând cu prietenii sau familia. 

De asemenea, terapia hormonală poate fi eficientă în tratarea simptomelor menopauzei, inclusiv problemele de memorie. Cu toate acestea, terapia hormonală poate avea riscuri și beneficii și trebuie discutată cu medicul specialist înainte de a fi începută.

În concluzie, problemele de memorie și concentrare sunt frecvente în timpul menopauzei, dar pot fi combătute prin menținerea unui stil de viață sănătos, îngrijirea somnului, stimularea creierului, dar și terapia hormonală, dacă este necesar. Este important ca femeile să discute cu medicul lor despre opțiunile de tratament și să ia măsuri pentru menținerea sănătății cognitive în timpul menopauzei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Cognition and the menopause transition”, autori: Pauline M Maki, Victor W Henderson - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27272226/ 
“Cognition in perimenopause: the effect of transition stage”, autori: Miriam T Weber, Leah H Rubin, Pauline M Maki - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23615642/ 
“Memory Loss in Women — Is It Age or Menopause?” - https://health.clevelandclinic.org/memory-loss-in-middle-aged-women-is-it-age-or-menopause/ 
“Menopause and memory: Know the facts” - https://www.health.harvard.edu/blog/menopause-and-memory-know-the-facts-202111032630 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0