Embolie pulmonara - ce asociere exista cand vorbim despre colesterol?

Blocarea brusca a unei artere majore din plaman este numita embolie pulmonara. De regula, embolia apare din cauza unui cheag de sange care se dezvolta in alta parte a corpului, se desprinde si se deplaseaza prin sange catre plaman, acolo unde blocheaza un vas.

Potrivit specialistilor, cheagul care se formeaza intr-o anumita parte a corpului si care circula catre alta parte a acestuia se numeste embol sau embolus. Exista mai multe tipuri de embolie, iar unul dintre acestea se refera la embolia pulmonara.

Despre embolia pulmonara

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un embol, format de regula in picior (situatie cunoscuta uneori sub denumirea de tromboza venoasa profunda), se opreste in una dintre arterele din plamani. Multe embolusuri sunt descompuse de organism si dispar de la sine, insa chiar si asa, in situatii grave, se poate intampla ca un cheag de sange de acest tip sa ajunga in plamani si sa poata cauza decesul.

Cauze embolie pulmonara

De cele mai multe ori, embolia pulmonara se intampla la persoanele care au factorii de risc pentru formarea cheagurilor de sange, cum ar fi fumatul sau o boala cardiovasculara. Alti factori de risc pentru alte tipuri de embolii pot fi: hipertensiunea arteriala, ateroscleroza (depunerile sau depozitele de substante grase in interiorul vaselor de sange) si hipercolesterolemia (cand colesterolul are o valoare foarte mare).

Principala cauza a majoritatii emboliilor pulmonare este tromboza venoasa profunda. Aceasta este o afectiune in care in venele din picioare se dezvolta cheaguri de sange. Adeseori, agentii naturali din sangele pacientului dizolva aceste mici cheaguri, fara ca acestea sa provoace anumite efecte ale blocajului. Din pacate, unele cheaguri de sange sunt prea mari pentru a se dizolva in mod natural si sunt suficient de mari pentru a bloca vasele majore de sange din plamani sau din creier.

Exista si alte cauze ale emboliei pulmonare, pe langa tromboza venoasa profunda. Retine ca acele cheaguri de sange care provoaca cel mai adesea embolii pulmonare se formeaza in picioare sau in zona pelvisului.

Cheagurile de sange care se formeaza in venele situate in profunzime pot avea mai multe cauze:

  • un traumatism sau o leziune: fracturi sau ruptura musculara;
  • sedentarismul - in perioadele lungi de inactivitate, gravitatia face ca sangele sa stagneze in partile inferioare ale corpului;
  • anumite afectiuni medicale - pot determina sangele sa se coaguleze mult prea rapid, ceea ce poate duce la embolie pulmonara; exemple: tratamentele precum interventia chirurgicala sau chimioterapia pot cauza cheaguri de sange.

Ce importanta are colesterolul?

In cazul persoanelor cu ateroscleroza severa (arterele ingustate, cauzate de depunerile de colesterol), bucatile mici de colesterol pot uneori sa se desprinda de pe un perete al vasului de sange, dintr-o anumita zona, rezultand astfel o embolie.

Asadar, embolusul este fie un cheag de sange, fie o celula grasa ori un corp strain care blocheaza un vas de sange - in cazul de fata, acest vas este in unul dintre plamani (de aici si numele de embolie pulmonara).

Simptome embolie pulmonara

O embolie pulmonara inseamna ca un vas de sange din plamani este blocat. Asta inseamna ca viata pacientului este pusa in pericol daca embolia nu este tratata cat mai repede. Mergi imediat la medic daca:

* simti o durere in piept sau in partea superioara a spatelui

* ai dificultate in respiratie

* tusesti cu sange.

Pe langa aceste semne, este posibil sa mai simti durere in unul dintre picioare (de regula in gamba), sa observi roseata si inflamatie (umflare) la unul dintre picioare.

Cel mai frecvent simptom al emboliei pulmonare este dificultatea in respiratie (dispnee). Respiratia ingreunata boate fi treptata sau brusca. Alte simptome ale emboliei pulmonare: anxietate, piele albastruie sau piele rece si umeda, durere in piept care se poate extinde spre zona bratului, mandibulei, gatului sau umarului, lesin, batai neregulate ale inimii, ameteala, respiratie rapida, batai rapide ale inimii, agitatie, tuse insotita de sange, pulsul slab.

Nu uita! Daca observi unul sau mai multe dintre aceste simptome, in special greutate in respiratie, ar trebui sa ceri ingrijiri medicale imediat.

Tratament embolie pulmonara

Daca medicul crede ca ai embolie pulmonara, vei fi trimis la spital pentru mai multe analize si pentru a ti se acorda cat mai repede un tratament. La spital, cel mai probabil ti se va administra o injectie cu un medicament anticoagulant, inainte de a primi rezultatele testelor.

Anticoagulantele impiedica cheagurile de sange sa isi mareasca volumul si previn formarea de noi cheaguri.

Desigur, tratamentul pentru embolie pulmonara depinde de dimensiunea cheagului de sange si de localizarea acestuia. Daca problema este minora si cheagul este depistat timpuriu, medicul curant poate recomanda tratament medicamentos, pentru ca unele medicamente pot dizolva cheagurile mici de sange.

Medicamentele care pot fi prescrise de medic:

* anticoagulante (sunt medicamentele care subtiaza sangele) - substantele precum heparina si warfarina impiedica formarea de noi cheaguri in sangele pacientului; aceste medicamente pot salva viata intr-o situatie de urgenta.

* trombolitice (medicamente care dizolva cheagurile): aceste medicamente accelereaza dizolvarea unui cheag. Ele sunt, de regula, pastrate pentru situatiile de urgenta, deoarece efectele adverse pot cauza probleme.

In unele cazuri, interventia chirurgicala va fi necesara pentru a indeparta cheagurile de sange problematice, in special cele care blocheaza circulatia sangelui catre plamani.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Society for Vascular Surgery - https://vascular.org/patient-resources/vascular-conditions/pulmonary-embolism
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/embolism/
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/pulmonary-embolism/ 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0