Regim alimentar pentru pacientul cu embolism pulmonar

Embolismul pulmonar este cauzat de formarea unui cheag de sange care se blocheaza la nivelul arterelor pulmonare. In urma acestui blocaj, pot aparea o serie de complicatii, in functie de zonele din corp care nu au fost oxigenate corespunzator. Recuperarea dupa o asemenea afectiune poate dura saptamani sau chiar luni, iar pacientul trebuie sa isi modifice stilul de viata atat pentru accelerarea vindecarii, cat si pentru reducerea riscului de aparitie a unui nou cheag.

 

Pacientii care au suferit de un embolism pulmonar prezinta risc crescut de a dezvolta aceasta problema din nou. Tratamentul recomandat intr-o asemenea situatie se bazeaza pe anticoagulante, al caror rol este de a subtia sangele si de a preveni formarea unui nou cheag de sange.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Insa si dieta trebuie sa fie modificata, astfel incat sa sustina tratamentul administrat si, totodata, sa reduca riscul de formare a unui nou cheag de sange.

Regim alimentar recomandat pacientului care a suferit un embolism pulmonar

Alimente pe care e indicat sa le eviti in timpul tratamentului pentru embolism pulmonar

Atunci cand urmezi un tratament pe baza de anticoagulante, trebuie sa limitezi consumul de alimente cu un continut foarte mare de vitamina K, intrucat acestea pot reduce eficacitatea anticoagulantelor precum warfarina. Printre alimentele cu o concentratie mare de vitamina K se numara: varza Kale, broccoli, soia.

De asemenea, trebuie evitate si merisoarele, fie ca sunt crude, sub forma de suc sau de gem. Acestea potenteaza efectele anticoagulantelor, crescand astfel riscul de sangerari. Acelasi lucru este valabil si in cazul alcoolului, ceea ce inseamna ca si acesta trebuie evitat pe perioada tratamentului pentru embolismul pulmonar.

Alimentele bogate in graismi saturate si colesterol favorizeaza ateroscleroza, ceea ce inseamna ca maresc riscul unui nou embolism pulmonar. Asadar, prajelile, alimentele de tip fast-food, alimentele procesate, dulciurile precum si semi-preparatele vor fi evitate pe termen lung de catre pacientul cu embolism pulmonar.

Alimente recomandate pacientului care a suferit un embolism pulmonar

Se recomanda consumul de alimente bogate in proteine de calitate precum: carnea de pui, carnea de curcan ori pestele gras.

Totodata, e indicat consumul de cereale integrale, dar si cel de fructe si legume (cu exceptia celor mentionate mai sus).

Alimentele cu proprietati antiinflamatoare si anticoagulante ar trebui sa faca parte din dieta pacientului care a suferit un embolism pulmonar. Printre acestea se numara: turmericul, oregano, ghimbirul, usturoiul, mierea, ciocolata neagra, ceaiul verde.

Hidratarea este si ea, extrem de importanta pentru pacientul care a suferit un asemenea eveniment.

Este important ca pacientul sa nu depaseasca numarul de calorii zilnice recomandate pentru inaltimea si varsta sa, astfel incat sa isi mentina greutatea. Daca pacientul este supraponderal, acesta trebuie sa slabeasca, intrucat kilogramele in plus cresc riscul de a face un alt embolism pulmonar.

Pe langa tratamentul prescris de medic si adoptarea unei diete mai sanatoase, este important ca pacientul sa faca miscare, intrucat sedentarismul creste riscul formarii unui alt cheag de sange.

Daca ai avut un embolism pulmonar, este esential ca in timpul calatoriilor lungi cu masina sau cu avionul sa te ridici o data la 15 minute si sa te plimbi putin. Acest lucru este valabil si in cazul muncii de birou.

Embolismul pulmonar poate pune viata pacientului in pericol, de aceea e important sa fie tratat si prevenit – acesta este fatal pentru 30% dintre cei care au o asemenea problema.

Unii factori de risc pentru embolismul pulmonar pot fi redusi – este vorba despre obezitate, stilul de viata sedentar si alimentatia nesanatoasa, implicit colesterolul marit. Acestia ar trebui redusi prin modificarea stilului de viata.

Pacientul cu embolism pulmonar se poate recupera complet si poate preveni un alt doilea eveniment prin modificarile mentionate in acest articol, precum si prin respectarea sfaturilor primite de la medic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0