Cum gasesti sustinerea de care ai nevoie, dupa un infarct miocardic

Un eveniment atât de traumatizant precum infarctul miocardic poate avea efecte devastatoare, atât emoționale, cât și fizice. De multe ori, persoanele care au suferit un atac de cord își vor îndrepta atenția spre recuperarea fizică, ignorând faptul că au nevoie și de susținere emoțională.

Dacă ai avut un atac de cord, acest lucru va lăsa urme fizice și psihice asupra ta. După un infarct, este posibil ca inima să fie deteriorată, ceea ce ar putea afecta ritmul cardiac și capacitatea inimii de a pompa sânge în restul corpului. De asemenea, este posibil să fii expus riscului de a suferi un alt atac de cord sau afecțiuni precum accidentul vascular cerebral, tulburări renale și boală arterială periferică.

Însă nu doar asupra recuperării pe cât posibil a sănătății fizice va avea de lucru pacientul, ci și asupra celei mintale. Un infarct miocardic poate lăsa persoana afectată cu o teamă permanentă, cu anxietate¹ sau cu depresie.

De aceea, susținerea emoțională poate fi o parte vitală pentru pacientul cu infarct miocardic dacă acesta dorește să redevină persoana care era înainte de infarctul miocardic din punct de vedere psihic. Sprijinul persoanelor apropiate contează foarte mult, dar și participarea la un grup de suport (în care există oameni care au trecut prin aceeași experiență) poate avea multe beneficii.

Cum te ajută participarea la un grup de suport după un infarct miocardic?

Aderarea la un grup de oameni care au avut la rândul lor infarct miocardic poate avea pentru pacient beneficii precum:

  • Creșterea calității vieții;
  • Îmbunătățirea capacității de a comunica cu medicul specialist și cu membrii familiei; 
  • O mai bună înțelegere a afecțiunilor cardiace;
  • Sporirea abilității de a gestiona regimul de tratament recomandat de medici;
  • Aderarea mai ușoară la schimbările care sunt necesare în stilul de viață pentru îmbunătățirea stării de sănătate și evitarea unui al doilea infarct.

Cum îți găsești un grup de sprijin potrivit după un infarct miocardic?

Iată câteva strategii care te ajută să găsești grupul de suport cel mai potrivit pentru tine, după ce ai avut un infarct miocardic.

Întreabă-ți medicul sau alți membri ai personalului medical de la spital

Majoritatea medicilor ar trebui să cunoască o listă cu grupurile de sprijin din zona ta geografică. Acest gen de program de recuperare poate fi un loc extraordinar unde vei primi susținere emoțională și unde vei putea sta de vorbă cu oameni care au trecut prin aceeași experiență ca tine. De la ei poți afla mai multe despre cum și-au gestionat recuperarea după infarct, cum fac să le fie mai ușor cu schimbările în stilul de viață și multe altele.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Contactează asociațiile de pacienți cu aceeași problemă ca a ta

Persoanele care au suferit un infarct miocardic pot apela la asociațiile de pacienți pentru a afla informații și pentru recomandări legate de tratament, ca să aibă în acest fel un ajutor în plus în etapa de recuperare fizică. Unele asociații de pacienți asigură o comunitate online, deci poți descoperi grupuri de suport în mediul online, pe anumite platforme, precum și articole cu informații utile.

Caută susținerea și sprijinul de care ai nevoie și pe rețelele de socializare

Rețelele de socializare precum Facebook au un număr mare de grupuri active pentru supraviețuitorii diverselor boli și afecțiuni. Caută sau roagă pe cineva dintre apropiați să caute pe Facebook în zona de grupuri și găsește unul care ți se potrivește. Cere să fii acceptat în acel grup pentru a putea adresa întrebări și a discuta cu persoanele care, la fel ca tine, au supraviețuit unui infarct miocardic.

Construiește-ți propria rețea de suport și susținere

Găsește în zona în care locuiești sau printre oamenii pe care îi cunoști alte persoane care au avut un infarct miocardic și începe să construiești, împreună cu acestea, o echipă de suport, în care să vă puteți contacta atunci când aveți nevoie de cineva cu care să vorbiți.

Este posibil să întâlnești persoane care au supraviețuit unui atac de cord în sala de așteptare a unei clinici sau poate, prin intermediul familiei și prietenilor, vei cunoaște pe cineva apropiat de vârsta ta, care a avut, de asemenea, un infarct. Ia legătura cu aceste persoane, discută cu ele și întreabă-le dacă vor să formați un grup de sprijin.

Și ședințele cu un psiholog pot fi de ajutor

Dacă simți că ai nevoie de susținere emoțională după un infarct miocardic, câteva ședințe la un psiholog sau un alt profesionist specializat pe problemele sănătății mintale pot fi de ajutor pentru a dezvolta un plan de acțiune care să te ajute să îți îmbunătățești starea emoțională, dar și să respecți mai ușor tratamentele indicate de medic.

Mai exact, un psiholog te poate ajuta în următoarele aspecte:

  • te va educa în ceea ce privește complianța, în respectarea tratamentului și a comportamentelor considerate sănătoase imediat după ce ai fost spitalizat,
  • te va ajuta să stabilești o comunicare eficientă între tine și membrii familiei tale,
  • va efectua evaluări în perioada de follow-up, pentru a determina cât de bine tu, pacientul, și cei din familia ta faceți față perioadei de recuperare.

Cum îți scazi riscul de un al doilea infarct miocardic?

Iată ce poți face pentru a reduce riscul unui al doilea infarct:

Ia medicamentele conform instrucțiunilor medicului

Medicamentele sunt o parte importantă a sănătății inimii după infarct, așa că ia-le după cum ți le indică medicul. Întreabă medicul dacă, pe lângă medicamente, ți-ar fi util și un supliment cu ulei de pește de mare adâncime.

Renunță la fumat și limitează alcoolul

Îți poți reduce riscul pentru un alt atac de cord la jumătate dacă te lași de fumat, deoarece acesta este cel mai mare factor de risc prevenibil pentru bolile de inimă. Alcoolul crește tensiunea arterială și stresul asupra inimii, deci, după ce te-ai recuperat după infarct, ai grijă la cantități. Cere sfatul medicului legat de ce cantitate poți bea în siguranță.

Redu grăsimile trans și animale din alimentație

Prin reducerea grăsimilor saturate (unt, smântână, carne grasă) și a grăsimilor trans (margarină, produse de patiserie cu margarină), poți reduce nivelul colesterolului rău LDL și al trigliceridelor, ceea ce te ajută să scazi riscul de infarct.

Obișnuiește-te să faci sport regulat

Mișcarea este importantă pentru că îți întărește mușchiul inimii, îți crește nivelul de energie și te ajută să gestionezi greutatea corporală, colesterolul și tensiunea arterială. Atenție, nu trebuie să faci efort imediat după infarct, așa că cere sfatul medicului legat de când te poți apuca de sport și ce fel de activitate fizică poți face în siguranță.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Heart Attack Symptoms, Risk, and Recovery
https://www.cdc.gov/heartdisease/heart_attack.htm
URMC - Preventing a Second Heart Attack
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=56&contentid=2446 
NCBI - Anxiety and Depression After a Cardiac Event: Prevalence and Predictors
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7000459/
1. Studiul „Anxiety and Depression After a Cardiac Event: Prevalence and Predictors”, apărut în Front Psychol. 2019; 10: 3010. Published online 2020 Jan 29. doi: 10.3389/fpsyg.2019.03010, autori: Barbara Murphy et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0