Uleiul de peste, util in recuperarea dupa un infarct miocardic

Uleiul de peste este un tip de grasime sanatoasa, o sursa importanta de Omega 3 si este recomandat la scara larga pentru scaderea tensiunii arteriale, scaderea inflamatiei, incetinirea progresiei aterosclerozei, fluidizarea sangelui si prevenirea trombozelor, dar si pentru controlul batailor neregulate ale inimii. 

Studii recente ii atribuie efecte benefice si in cazul celor care au suferit evenimente cardiace majore, precum infarctul miocardic. Dr. Raymond Kwong a condus o cercetare pe 360 de pacienti care au suferit un atac de cord. Jumatate dintre acestia au primit timp de 6 luni 4 grame de suplimente cu acizi grasi Omega-3 zilnic, iar cealalta jumatate au primit pastile placebo.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In urma investigatiilor prin rezonanta magnetica realizate dupa cele 6 luni, s-a observat o imbunatatire a functiei cardiace in cazul pacientilor care au luat suplimentele cu Omega-3. "Ceea ce trebuie sa studiem mai departe este daca doze mai mari de Omega-3 pot reduce rata de mortalitate in cazul acestei categorii de pacienti", spune Dr. Kwong.

Dr. Gregg Fonarow, profesor de cardiologie de la Universitatea din California, Los Angeles, a declarat ca studii anterioare care au folosit acelasi principiu au oferit rezultate mixte, insa ca "valoarea studiului (nou) sugereaza ca suplimentarea cu ulei de peste la doza zilnica de 4 grame poate ajuta inima in procesul de vindecare dupa un atac de cord si sugereaza ca studii suplimentare sunt justificate".

Surse bune de Omega-3 sunt somonul, halibutul negru, tonul, sardinele, macroul, heringul si pastravul. Acizii grasi Omega-3 sunt esentiali pentru organism, insa acestia trebuie obtinuti din alimentatie sau din suplimente alimentare.

Cu toate ca efectele benefice sunt dovedite, discutati cu un medic inainte de a lua orice tip de suplimente.

 

Citeste si Cercetatorii descopera o noua legatura intre diabet, obezitate si afectiunile cardiace

 

Ce este important sa retii despre Omega-3 din uleiul de peste

Oamenii de stiinta spun ca acizii grasi Omega-3 care sunt obtinuti din uleiul de peste imbunatatesc recuperarea muschiului inimii (numit miocard) dupa un infarct miocardic. Asta arata un studiu publicat in august 2016 in BMJ.

Administrarea unor doze mari de acizi grasi Omega-3 din uleiul de peste imbunatateste functionarea muschiului inimii si reduce afectarea cardiaca dupa un infarct miocardic suferit de pacient. Chiar daca uleiul de peste poate sa ajute pacientii dupa un infarct miocardic, specialistii spun ca analiza ampla a unor studii nu arata ca acesta poate ajuta la prevenirea problemelor inimii.

Studiul mentionat mai sus arata ca acizii grasi Omega-3 sunt un tratament sigur si eficient in ce priveste imbunatatirea "remodelarii cardiace", asa ca poate fi un remediu promitator in ceea ce priveste reducerea incidentei insuficientei cardiace sau decesului, care sunt motive majore de ingrijorare pentru pacientii care au suferit un infarct miocardic.

Cercetatorii spun ca aceste rezultate sugereaza ca acizii grasi Omega-3 permit inimii sa se contracte mai bine si, de asemenea, reduc fibroza in regiunea inimii care nu este deteriorata.

De asemenea, cercetatorii au observat o reducere in privinta biomarkerilor pentru inflamatie, ceea ce sugereaza ca acizii grasi Omega-3 au unele proprietati antiinflamatorii.

Ani la rand, Colegiul American de Cardiologie si Asociatia Americana a Inimii au recomandat ca oamenii sa manance peste gras, bogat in acizi grasi Omega-3, de cel putin doua ori pe saptamana, datorita potentialelor sale beneficii pentru inima. Specialistii spun ca un procent mare dintre oameni nu urmeaza acest sfat. Cresterea aportului de Omega-3 in cazul multor dintre pacientii din studiul dr. Kwong a aratat ca aceste grasimi bune pot ajuta la buna functionare a inimii.

Pestele gras (cum ar fi somonul, tonul, pastravul si sardinele) contine cele mai mari cantitati de acizi grasi Omega-3. Acizii grasi sunt o componenta-cheie a membranelor celulare si ajuta la indeplinirea mai multor functii in organism, inclusiv la buna functionare a sistemului imunitar si la posibila imbunatatire a functiei cognitive.

 

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: studiul "Omega-3 fatty acids from fish oil, may aid healing after heart attack", publicat de American Heart Association in 2016

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0