Copiii și adolescenții obezi riscă un infarct la 40 de ani (studiu)

Copiii și adolescenții obezi sunt mai predispuși să aibă un atac de cord, diabet de tip 2 sau o stare de sănătate precară la vârstele de 30-40 de ani, potrivit unui amplu studiu american.

Obezitatea la orice vârstă poate contribui la apariția unor probleme de sănătate. În prezent, numărul persoanelor obeze este în creștere, din cauza stilului de viață haotic, care implică o alimentație nesănătoasă, bazată pe produse care conțin grăsimi animale și zahăr și din cauza lipsei de activitate fizică suficientă.

Multe studii științifice au raportat efecte nocive ale obezității asupra sănătății adulților de vârsta a doua și a treia, însă un studiu¹ amplu apărut în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie analizează ce riscuri pentru sănătate pot avea în viitor copiii și adolescenții obezi. 

Echipa de cercetare a examinat modul în care obezitatea la vârste cuprinse între 11 și 18 ani afectează sănătatea la vârsta de 33 până la 43 de ani. Potrivit autorilor studiului, adolescenții cu obezitate au fost mai predispuși decât adolescenții cu o greutate normală să aibă, 24 de ani mai târziu, colesterol ridicat, hipertensiune arterială, boli de rinichi, insuficiență cardiacă, astm, apnee în somn și cancer.

Părinții și medicii trebuie să încurajeze copiii și adolescenții să obțină și să mențină o greutate sănătoasă

Descoperirile arată că adolescența este o perioadă importantă pentru prevenirea diabetului și a atacului de cord la vârsta a doua. Părinții ar trebui să încurajeze copiii și apoi adolescenții să dezvolte comportamente sănătoase, cum ar fi activitatea fizică regulată și să le ofere mese echilibrate, potrivite vârstei lor.

De asemenea, medicii pediatri pot ajuta la îndrumarea și susținerea copiilor și adolescenților și a familiilor acestora pentru a-și dezvolta obiceiuri sănătoase, iar medicii de familie ar trebui să îi întrebe pe adulții tineri despre istoricul greutății corporale de-a lungul timpului atunci când îi evaluează pentru riscul bolilor de inimă.

Dr. Jason M. Nagata, autorul principal al studiului, care tratează și adolescenți cu tulburări de alimentație, spune că, pe cât de important este ca adolescenții să adopte comportamente sănătoase, cum ar fi o alimentație echilibrată și o activitate fizică regulată, pe atât este de important ca tinerii să fie descurajați de la a încerca diverse comportamente alimentare extreme sau dezordonate pentru a pierde în greutate.

Alimentația dezordonată include utilizarea de pastile dietetice, laxative sau suplimente de slăbire ori inducerea vărsăturilor după masă (bulimie). La fel ca în cazul adulților, și copiii obezi și adolescenții cu probleme de greutate trebuie să se bazeze nu pe înfometare și pe așa-zise produse-minune, ci pe o alimentație corect alcătuită și pe activitate fizică zilnică.

Există studii medicale care au arătat că atunci când se apelează la unele dintre aceste comportamente alimentare distorsionate, cum ar fi diete prea restrictive sau încercarea unor produse de slăbit îndoielnice, oamenii tind să câștige mai mult în greutate pe termen lung.

Copiii și adolescenții obezi, mai susceptibili să aibă o sănătate precară la maturitate

Cercetătorii au urmărit până la maturitate 12.300 de adolescenți care au făcut parte din studiul longitudinal național al sănătății adolescenților. Savanții au determinat IMC-urile adolescenților la vârsta de 11-18 ani în 1994 și 1995, când au intrat în studiu, și apoi au analizat sănătatea acestora atunci când participanții ajunseseră la vârstele de 33 - 43 de ani în 2016 și 2018 (aproximativ 24 de ani mai târziu).

Adolescenții aveau un IMC mediu de 22,5 kg / m2 , ceea ce indică obezitatea la adolescenți (dar este un IMC normal la adulți). Obezitatea în adolescență a fost corelată cu un risc mai mare de a avea tensiune arterială crescută, colesterol ridicat (care poate duce la atac de cord), astm, cancer, boli de rinichi, apnee în somn și insuficiență cardiacă prematură, dar nu accident vascular cerebral - după ajustarea în funcție de vârstă, sex, rasă, educație, venituri, fumat și consum de alcool.

Comparativ cu cei aflați la greutăți corporale normale, copii și adolescenții obezi sunt de 2,73 ori mai susceptibili să dezvolte diabet, de 2,19 ori mai susceptibili să aibă un atac de cord prematur și de 1,57 ori mai susceptibili să raporteze o sănătate precară în general la maturitate.

Oamenii de știință spun că adolescenții care au un IMC mai mare decât normal au un risc mai mare ca și la vârsta adultă să aibă un IMC mai mare și acest lucru este asociat cu aceste riscuri pentru sănătate. Faptul că nu s-a observat un risc suplimentar de accident vascular cerebral la adulții tineri care fuseseră obezi în adolescență ar putea avea legătură cu faptul că rata accidentului vascular cerebral este foarte scăzută la adulții tineri, concluzionează cercetătorii.

De ce copiii și adolescenții ajung obezi?

Factorii care pot favoriza instalarea supragreutății și obezității la copii și adolescenți sunt disponibilitatea ușoară de a obține alimente, în special gustări bogate în calorii (chipsuri, bomboane, biscuiți etc.) și produse de patiserie și fast-food (merdenele, burgeri etc.), educația alimentară precară a părinților și mesele dezechilibrate oferite în familie, folosirea mâncării de către părinți ca recompensă sau ca pedeapsă pentru a schimba comportamentele copilului sau adolescentului.

Alți factori care contribuie la obezitatea la copiii și adolescenți este lipsa de exercițiu fizic (în loc să facă sport, mulți copii și adolescenți preferă să urmărească seriale la televizor sau să joace diverse jocuri video, timp în care consumă diverse gustări nesănătoase) și, nu în ultimul rând, ereditatea (greutatea părinților și a membrilor familiei).

Cum se tratează obezitatea la copii și adolescenți?

Tratamentul pentru obezitate la copii și adolescenți se face cu ajutorul medicului și implică modificări ale alimentației și mai mult exercițiu fizic. Este important ca atât părinții, cât și copilul sau adolescentul să înțeleagă de ce greutatea în plus este nocivă și să fie pregătiți și dispuși să facă schimbările necesare.

În general, pierderea în greutate nu este recomandată bebelușilor și copiilor mici care încă cresc și se dezvoltă, ci după vârsta de 7 ani, dacă este cazul. Scopul tratamentului pentru acești copii este să sibă o greutate normală în timp ce continuă să crească și să se dezvolte. Pierderea în greutate poate fi recomandată adolescenților obezi care și-au finalizat creșterea sau cântăresc mai mult decât greutatea sănătoasă a adultului.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Exploring the Refractory Period of an Active Stand in Females With Initial Orthostatic Hypotension
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0735109721049500?via%3Dihub
1. Studiul „Exploring the Refractory Period of an Active Stand in Females With Initial Orthostatic Hypotension”, apărut în Journal of the American College of Cardiology, Volume 77, Issue 25, 29 June 2021, Pages 3228-3229, https://doi.org/10.1016/j.jacc.2021.04.068, autori: Nasia A.Sheikh et al.
Stanford Children’s Health - Weight Management
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=weight-management-and-adolescents-90-P01626


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0