Parazitii intestinali la copii, dar si la adulti

Parazitii intestinali pot conduce la o morbiditate importanta in special in tarile in curs de dezvoltare, dar si in tarile dezvoltate, din cauza dezvoltarii turismului in tarile din Asia si Africa, precum si cresterii fenomenului migrational din tarile cu o frecventa crescuta a acestei afectiuni.

Care sunt principalele simptome?

Multe din infestari sunt asimptomatice. Cele mai frecvente simptome sunt durerile abdominale, anorexia, scaderea ponderala din cauza scaderii absorbtiei principalilor nutrienti. Neavand un sistem digestiv bine dezvoltat, viermii adulti absorb toti nutrientii prin tegument, producand astfel un deficit nutritional gazdei care, in timp, netratat, duce la tulburari de crestere si dezvoltare, in special la copii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Larvele se pot dezvolta sub forma de chisturi in diverse organe (in creier, neurocisticercoza din cauza Tenia solum) sau in ficat si in plaman (chistul hidatic cauzat de Tenia echinococcus), producand simptome specifice de organ: cefalee, ameteli, cresterea in dimensiuni a ficatului, tulburari de respiratie. Aceste simptome se pot manifesta tarziu - de la 5 la 15 ani dupa infectie - si au o rata de mortalitate care, in cazul rupturii acestor chisturi, poate ajunge pana la 90%.

La copii, simptomele sunt diferite de ale adultilor; copilul mic nu le poate descrie si, de aceea, la acestia se pot urmari anumite semne: aparitia de vezicule in interiorul buzei inferioare, neliniste cu scrasnirea dintilor in timpul noptii, cearcane, hiperactivitate, durere de cap, sensibilitate la lumina, convulsii ale pleoapelor, sangerare gingivala, nazala, rectala, mancarime anala, inflamatia vaginului la fete. Copii mai mari descriu dureri in jurul ombilicului, balonare abdominala, greata, lipsa poftei de mancare.

Care sunt cele mai frecvente parazitoze?

Oxiuroza este cea mai frecventa parazitoza intalnita in tarile dezvoltate. Desi viermii adulti se gasesc, de obicei, in intestinul subtire, femela depune ouale in timpul noptii in pliurile perinale. Larvele care ies din oua migreaza din nou in intestin, unde se dezvolta sau ouale se imprastie in mediul inconjurator, permitand transmiterea si la alta gazda. Desi infectia este deseori asimptomatica, aceasta poate produce mancarimi anale in perioada de migrare a femelelor sau larvelor. Diagnosticul se face prin identificarea oualor din amprenta anala sau a examenului coproparazilogic repetat din materiile fecale.

Ascaridioza este cea mai frecventa parazitoza din lume. Zilnic, o femeie ascarid produce 200.000 de oua care vor fi fecundate de masculii din apropiere. Larvele strabat peretele intestinal si ajung prin circulatie la ficat si plamani. Unele sunt expectorate sau reinghitite si ajung la nivelul intestinului subtire, unde se vor matura. Desi cei mai multi indivizi sunt asimptomatici, pot aparea intarzieri de crestere din cauza malnutritiei protein-calorice si deficitului de vitamina A, dar si pneumonii, eozinofilie, obstructii pancreatice si leziuni hepatobiliare.

Giardioza este cea mai frecventa cauza de diaree din lume. Infestarea se face prin ingestia apei contaminate cu chisturi de Giardia care vor coloniza partea superioara a intestinului subtire. Chisturile isi mentin viabilitatea in apa 2-3 luni si doza infectanta minima este de 10-25 chisturi. Cele mai multe infectii sunt asimptomatice. Persoanele simptomatice dezvolta diaree exploziva, apoasa, crampe abdominale, balonare, varsaturi, anorexie, scadere in greutate.

Diagnosticul se pune prin examenul materiilor fecale pentru chisturi sau depistarea antigenului fecal de giardia.

 

 

Care sunt principalele cauze ale infestarii?

Cea mai comuna metoda de infestare cu paraziti intestinali o reprezinta consumul de carne (de porc, vita sau peste) gatita insuficient. Alte cauze comune ale infestarii sunt:

  • Consumul de apa contaminata,
  • Consumul de sol contaminat,
  • Contactul cu materii fecale contaminate,
  • Nerespectarea regulilor de igiena.

Dupa consumul unei substante contaminate, parazitii calatoresc catre intestin, acolo unde se dezvolta si se multiplica. Pe masura ce parazitii se reproduc si isi maresc dimensiunile, simptomele incep sa apara.

Cum se previne infestarea cu paraziti?

Transmiterea de la persoana la alta din cauza igienei deficitare este principala cale de transmitere.

Foarte importanta este preventia si respectarea principalelor reguli de igiena:

•       spalatul pe maini cat mai frecvent;

•       taiatul unghiilor cat mai scurt;

•       spalatul riguros al fructelor si legumelor inainte de consum;

•       consumul apei imbuteliate;

•       lenjeria si imbracamintea trebuie spalate separat pentru a scadea riscul contaminarii la ceilalti membri ai familiei;

•       odata depistat un membru al familiei, se vor testa toti membrii si se vor trata concomitent toate persoanele infestate.

Tratament paraziti intestinali

Unii paraziti intestinali, de pilda tenia, pot disparea de la sine, daca sistemul imunitar este puternic si reuseste sa ii respinga.

Pe de alta parte insa, alti paraziti intestinali necesita tratament antiparazitar. Medicul va recomanda tratamentul in functie de tipul de paraziti intestinali, precum si in functie de simptomele resimtite pe pacient.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 1