Giardioza: cauze, simptome si tratament

Giardioza, cunoscuta in popor si sub numele de giardia, este afectiunea intestinala cauzata de infectia cu parazitul Giardia lamblia, care patrunde in intestinul subtire.

Cauze giardioza

Parazitul microscopic Giardia se regaseste in intreaga lume, insa in special in zonele sarace, cu o igiena precara si cu apa contaminata. Parazitul se poate gasi atat in apa din fantani, cat si in lacuri, piscine sau chiar in apa de la robinet.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Parazitul traieste in intestinele oamenilor, dar si in cele ale animalelor. Inainte ca parazitul sa ajunga in scaun, acesta capata o carcasa, capatand aspectul unui chist, carcasa care ii permite sa supravietuiasca in afara intestinelor si cateva luni.

Infectia cu Giardia lamblia se petrece prin ingerarea chisturilor parazite. Acest lucru se poate intampla prin consumul de apa contaminata, prin consumul de mancare contaminata sau prin contaminarea in urma contactul direct cu persoana infestata.

Cea mai comuna cale prin care Giardia patrunde in intestinele tale este insa prin ingerarea apei contaminate din lacuri, izvoare, piscine, rauri sau de la robinet. O persoana care sufera de diaree poate, spre exemplu, sa contamineze o piscina intreaga.

In ceea ce priveste mancarea, aceasta este infestata de regula prin manipularea de catre bucatari care au giardioza si nu se spala pe maini inainte de a gati. Totodata, si spalarea alimentelor cu apa contaminata le poate infesta.

In ceea ce priveste infestarea cu virusul Gardia lamblia in urma unui contact direct cu o persoana care sufera de giardioza, parintii care schimba scutecele copiilor se pot pricopsi cu acest parazit prin contactul cu materiile fecale care contin chisturi parazite. Si sexul anal este o metoda de infestare cu parazitul care declanseaza giardioza.

 

 

Simptome giardioza

Multe persoane care sufera de giardioza nu prezinta simptome chiar daca au acest parazit in organism. Daca insa pacientul se afla printre cei la care boala se manifesta, acestea sunt simptomele:

 • Diaree urat mirositoare
 • Oboseala
 • Dureri si crampe abdominale
 • Balonare
 • Gaze intestinale si flatulenta
 • Greata
 • Scadere in greutate
 • Pierderea apetitului
 • Dureri de cap

In general, simptomele giardiozei persista in jur de 2-6 saptamani, insa in unele cazuri acestea revin dupa o perioada.

Diagnosticare giardioza

Analiza materiilor fecale este cea care ajuta medicul sa diagnosticheze giardioza.

Tratament giardioza

In multe cazuri, girdioza se vindeca de la sine. Medicul poate prescrie insa tratament daca infectia este severa sau de lunga durata. Cel mai comun tratament este cel pe baza de medicamente antiparazitare. In cazurile mai severe, se pot folosi si antibiotice precum:

 • Metronidazolul – poate cauza reactii adverse precum greata si gust metalic in gura
 • Tinizolul – este foarte eficient si trateaza giardioza intr-o singura doza
 • Nitazoxanide – este folosit adesea pentru tratarea copiilor intrucat este disponibil si sub forma lichida, mai usor de administrat celor mic

Complicatii giardioza

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Giardioza poate determina aparitia unor complicatii precum scaderea in greutate si deshidratarea puternica din cauza diareei. Infectia poate cauza, in unele cazuri, si intoleranta la lactoza. Copiii mai mici de 5 ani care sufera de goardioza prezinta risc de malnutritie intrucat parazitul ii priveaza de nutrienti importanti pentru dezvoltarea lor armonioasa.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0