Convulsiile febrile la copii: factori de risc, complicații, prevenție

Convulsiile febrile apar, de obicei, la copii mici și foarte mici, cu vârste cuprinse între 3 luni și 3 ani. Aceste convulsii se manifestă atunci când cel mic are febră foarte ridicată, de obicei peste 39 sau 40 grade Celsius. Episodul febril, care e urmat de convulsii, apare abrupt. Creșterea bruscă a temperaturii este, cel mai adesea, un factor mai important în declanșarea convulsiilor, decât gradul temperaturii în sine.

Convulsiile febrile sunt mai frecvente în intervalul de vârstă 12 – 18 luni și apar, de regulă, pe fondul unei afecțiuni preexistente. Incidența maximă a primei crize febrile este în al doilea an de viață, 90% dintre copii experimentând prima criză febrilă până la vârsta de 3 ani.  

Există două tipuri de convulsii febrile, și anume simple și complexe. Convulsiile febrile complexe durează mai mult, în timp ce convulsiile febrile simple sunt mai des întâlnite. 

Cauzele convulsiilor febrile la copii

Convulsiile febrile se produc, de obicei, atunci când cel mic este bolnav, dar, de multe ori, acestea pot apărea înainte ca simptomele afecțiunii preexistente să se manifeste. Acest lucru se întâmplă deoarece convulsiile febrile apar în prima zi de boală. Micuțul poate să manifeste anumite simptome, dar cel mai adesea, convulsiile febrile apar înainte de oricare alt simptom.

Potrivit statisticilor, factorii genetici par să joace un rol important în apariția crizelor febrile, aproximativ o treime până la jumătate dintre copiii cu convulsii febrile având antecedente familiale.  

Mai jos, regăsești câteva dintre cauzele principale ale crizelor de convulsii febrile:

  • Pe fondul febrei care apare după anumite vaccinuri de imunizare, cel mai frecvent după vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă), după vaccinul (adsorbit) difteric (D), tetanic (T), pertussis (celular) (Pc) şi hepatitic B (ADNr) (HBV), duă vaccinul pneumococic conjugat și după vaccinurile antigripale. Febra ridicată după imunizare se produce, adesea, la 8 – 14 zile după vaccinare. 
  • Pe fondul febrei care apare ca urmare a unei infecții virale sau bacteriene, care poate duce la apariția convulsiilor. Convulsiile febrile la copii apar și din pricina infecțiilor virale, cum sunt gripa, adenovirusul, herpesvirusul-6 (roseola infantum). Otita medie este cea mai frecventă cauză a convulsiilor febrile cauzate de un agent patogen bacterian.

Cât de mare este temperatura este principalul factor care influențează crizele febrile. Mai simplu spus, cu cât temperatura este mai mare, cu atât este mai mare probabilitatea unei convulsii febrile. Un studiu a constatat că riscul de a avea o criză febrilă aproape s-a dublat în rândul copiilor care fac peste 38.3 grade Celsius. 

Simptomele convulsiilor febrile la copii

Simptomele convulsiilor febrile pot varia în funcție de tipul acestora, simple sau complexe.

Așadar, simptomele asociate cu convulsiile febrile simple sunt:

  • Pierderea cunoștinței
  • Convulsii rapide la nivelul brațelor și picioarelor
  • Stare de confuzie și de oboseală după criza de convulsii
  • Stare de slăbiciune la nivelul membrelor

După cum spuneam, convulsiile febrile simple sunt cele mai frecvente. Crizele febrile au o durată medie de 4-7 minute, doar 10%-15% dintre ele durează mai mult de 10 minute. Pacienții au, de obicei, febră mare, cu o medie de 39,4°C, așa cum arată un studiu mai vechi.

Semnele și simptomele convulsiilor febrile includ pierderea cunoștinței, respirație neregulată, paloare sau cianoză, spumă la nivelul gurii, ochi care se rotesc înapoi sau privirea fixă, zvâcniri generalizate sau focale și convulsii ale extremităților. După criză, poate să apară o perioadă postictală de somnolență, agitație sau confuzie, care durează până la 30 de minute. Poate chiar să apară o paralizie postictală (paralizia Todd). Convulsiile febrile simple nu se repetă într-un interval de timp mai scurt de 24 de ore. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Simptomele convulsiilor febrile complexe sunt după cum urmează:

  • Pierderea cunoștinței
  • Convulsii rapide la nivelul brațelor și picioarelor
  • Stare de slăbiciune la nivelul unui braț sau al unui picior

Convulsiile febrile complexe durează mai mult de 15 minute, iar mai multe crize convulsive se pot succeda pe o durată de aproximativ 30 minute. De asemenea, acest tip de crize se pot produce de mai multe ori în decursul a 24 de ore. Atunci când o criză febrilă convulsivă are loc de mai multe ori, în mod consecutiv, se consideră a fi o criză recurentă.

  • Simptomele acesteia cuprind:
  • Temperatura celui mic poate fi mai scăzută pe parcursul primei crize din serie.
  • Următoarea criză se petrece, adesea, la un an de la criza convulsivă inițială.
  • Temperatura copilului poate fi mai scăzută în cadrul episodului inițial, față de următoarele serii. 
  • Copilul face febră des.
  • Acest tip de criză este întâlnită, cu precădere, la copiii sub 15 luni de viață. Este important de reținut că micuții care au convulsii febrile recurente în copilărie sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta epilepsie mai târziu în viață. 

Recurența convulsiilor febrile la copii

Potrivit statisticilor, aproximativ, o treime dintre copiii care suferă de o convulsie  febrilă vor avea un alt episod în timpul copilăriei. Vârsta la momentul primei crize febrile pare a fi cel mai important factor pentru recurența acestor convulsii. Un studiu a constatat o rată de recurență de 50% la pacienții care aveau mai puțin de un an la momentul primei crize febrile și o rată de recurență de 20% la pacienții care aveau mai mult de 3 ani la momentul primei crize febrile2.

Convulsiile febrile la copii - opțiuni de tratament

În timp ce convulsiile febrile, în mod normal, nu cauzează daune permanente, crizele în sine sunt foarte neplăcute și există câțiva pași importanți pe care îi poți lua pentru a le gestiona cât mai bine, atunci când acestea au loc. Este important să mergi la medic sau să soliciți ajutor medical de urgență imediat după ce s-a produs criza convulsivă. Medicul va consulta copilul, pentru a se asigura că nu suferă de meningită, o afecțiune gravă, care poate pune viața în pericol. 

Această îngrijorare este întemeiată printre specialiști deoarece 1 din 4 copii cu meningită bacteriană face convulsii. Orice copil care prezintă convulsii febrile și semne și simptome de meningită trebuie să fie supus puncției lombare.

Atunci când cel mic are convulsii febrile, este recomandat să parcurgi pașii următori:

  • Așază-l pe micuț pe o parte.
  • Nu îi pune nimic în gură.
  • Nu îi restricționa convulsiile.
  • Eliberează din calea copilului orice obiecte care îl pot răni pe durata convulsiilor (mobilier, obiecte ascuțite, etc.).
  • Cronometrează durata crizei.

Este absolut esențial să suni la 112 dacă, în timpul crizei convulsive, cel mic încetează să respire sau criza durează mai mult de 5 minute. 

Odată ce criza s-a sfârșit, mergi la medic sau la secția de urgență a unui spital, pentru un control al copilului. În acest timp, îi poți administra micuțului medicamente antitermice, pentru scăderea febrei. În cazul bebelușilor sub trei luni, în caz de febră, trebuie să iei legătura de urgență cu medicul pediatru. Spitalizarea este necesară doar în cazul în care copilul suferă de o infecție gravă, care necesită tratament specializat. Majoritatea copiilor, însă, nu au nevoie de spitalizare după o criză convulsivă. 

Medicamente anticonvulsivante trebuie administrate pentru orice convulsie febrilă care a durat mai mult de 5 minute. Iar acestea se administrează doar de către medic. Tratamentul statusului epileptic febril este același ca și al statusului epileptic non-febril.  

Când e nevoie de puncție lombară?

Așa cum am menționat mai sus, 1 din 4 copii cu meningită bacteriană fac convulsii. Introducerea vaccinurilor Haemophilus influenzae tip B și Streptococcus pneumoniae a reușit să scadă foarte mult numărul cazurilor de meningită bacteriană în copilărie 1

Iar experții americani nu recomandă efectuarea de rutină a unei puncții lombare la toți copiii cu o simplă criză febrilă. Ci recomandă puncția lombară ca o opțiune la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni care nu s-au imunizat complet împotriva Haemophilus influenzae tip B și Streptococcus pneumoniae. De altfel puncția lombară este o opțiune la acei copii care sunt tratați cu antibiotice în momentul convulsiilor, deoarece tratamentul cu antibiotice poate masca semnele și simptomele meningitei. 

Copiii cu status epileptic febril prezintă un risc mai mare de meningită în comparație cu micuții cu convulsii febrile simple și complexe.  

Metode de prevenție a convulsiilor febrile la copii

Din păcate, convulsiile febrile nu pot fi prevenite, cu excepția anumitor cazuri de episoade convulsive recurente. Din moment ce majoritatea episoadelor de convulsii febrile nu au efecte de durată asupra copilului, nu se recomandă tratamentul cu medicamente anticonvulsive, pentru prevenirea unor posibile episode viitoare. Există, însă, anumite situații în care medicamente anticonvulsive pot fi prescrise de către medicul curant, dacă micuțul suferă de convulsii febrile recurente.

În mod normal, convulsiile febrile nu reprezintă un motiv de îngrijorare, chiar dacă pot părea foarte înspăimântătoare. Cu toate acestea, este important ca medicul pediatru să fie la curent cu aceste crize și, după fiecare episod de convulsii febrile, cel mic să fie consultat de un specialist. Nu în ultimul rând, este important să soliciți ajutor medical de urgență în cazul următoarelor simptome:

  • Rigiditatea gâtului
  • Vărsături
  • Dificultăți de respirație
  • Stare de somnolență acută

De regulă, copilul își va putea relua rutina normală, fără niciun fel de probleme sau complicații ulterioare, după încetarea crizei convulsive. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Conjugate vaccines dramatically reshaped the epidemiology of bacterial meningitis in a well-defined child population”, Acta Paediatr. 2020 Feb, Fani Ladomenou, Georgina Tzanakaki, Soultana Kolyva, Ioannis Katsarakis, Sofia Maraki, Emmanouil Galanakis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31365152/
2 Studiul „Febrile seizures: A review”, J Am Coll Emerg Physicians Open. 2022 Aug, Wesley Eilbert, Chuck Chan
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9396974/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0