Intrebarile pe care trebuie sa le pui medicului tau, dupa un infarct miocardic

Dacă te afli în perioada de recuperare după infarct miocardic (așa cum se mai numește atacul de cord), este important să reții că încă mai poți face multe lucruri pe care le făceai și înainte de acest eveniment cardiovascular major, dar că trebuie să ții cont de indicațiile medicului.

Un infarct miocardic poate fi un eveniment neașteptat și traumatizant, însă dacă ai supraviețuit și primești tratament, e bine de știut că îți poți relua viața, însă ar trebui să faci unele schimbări, pentru a nu te confrunta cu un al doilea eveniment de acest tip, care ți-ar putea fi fatal.

Așadar, după ce ai trecut printr-un infarct, nu ezita să îi adresezi întrebări medicului în cazul în care ai nelămuriri, deoarece acesta îți poate explica în detaliu cât durează recuperarea după infarct, ce semne viitoare nu ar trebui să ignori, ce medicamente trebuie să iei și cât de important este să faci mișcare în mod regulat.

În același timp, nu uita că va trebui să respecți indicațiile și în ceea ce privește alimentația obișnuită.

Va fi nevoie de unele schimbări în dietă, alături de programul de activitate fizică (e bine să faci mai multă mișcare decât obișnuiai) și de renunțarea la unele obiceiuri precum fumatul.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Așadar, iată o listă de întrebări pe care să i le adresezi medicului, în cazul în care nu ți-a dat deja răspunsurile:
 

Ce semne nu ar trebui să ignor după ce am avut un infarct?

În principiu, având în vedere că ai trecut deja printr-un astfel de eveniment, probabil că ești deja mai conștient de simptomele și semnalele de alarmă ale unui infarct miocardic. Ar trebui să suni la 112 sau să mergi la spital imediat dacă te confrunți cu oricare dintre următoarele:
  • disconfort în zona pieptului, în unul sau în ambele brațe, în spate, în zona gâtului sau maxilarului
  • respirație scurtă (ai dificultăți de a respira normal)
  • transpirație rece
  • greață
  • amețeală.

Ar trebui să fac schimbări în stilul de viață, să renunț la unele obiceiuri?

Da, unele schimbări în stilul de viață sunt necesare dacă vrei să ai șanse la o viață cât mai normală după infarct.
 

Fumatul

Dacă ești fumător, medicul îți va spune să te străduiești să renunți la acest obicei și să îți faci un plan pentru te lăsa definitiv de fumat. Printre alte daune pe care le face în organism, tutunul este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare.
 

Alimentația

În regimul alimentar de zi cu zi nu trebuie să existe alimente care ar putea să contribuie la înfundarea sau îngustarea arterelor, precum grăsimile trans (margarină, produse de patiserie cu margarină, prăjeli) și cele saturate (unt, carne grasă, produse lactate bogate în grăsimi) și alimentele ultraprocesate (mezeluri, brânză topită etc.). Înlocuiește aceste alimente cu mai multe fructe, legume, leguminoase și proteine slabe.
 

Activitatea fizică

Dacă n-ai făcut sport deloc, trebuie să știi că mișcarea contează foarte mult pentru o stare de sănătate cât mai bună, cu atât mai mult în perioada de recuperare după infarct. Găsește o activitate fizică sau un gen de antrenament care îți place și respectă programul.
 
Exercițiile cardio moderate – alergare ușoară, înot, mers pe bicicletă fără să te forțezi – efectuate în mod regulat fac bine corpului tău. Chiar și 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi pot să îți scadă valorile colesterolului și pe cele ale tensiunii arteriale, pot calma stresul și îți pot da mai multă energie.
 

Cum pot să aflu care este greutatea normală în cazul meu?

Greutatea normală diferă de la o persoană la alta în funcție de înălțime, vârstă și activitate fizică. De exemplu, un halterofil poate avea o altă greutate normală decât o persoană care nu face atât de mult sport. 
 
Pentru a afla care greutate este adecvată în cazul tău, îți poți calcula ca prim pas indicele de masă corporală (IMC), folosind calculatorul de pe doc.ro. În plus, mai trebuie măsurată și talia, deoarece grăsimea abdominală este mai periculoasă pentru sănătate decât cea din partea inferioară a corpului. În general, un bărbat nu ar trebui să aibă mai mult de 94 în talie, iar o femeie nu mai mult de 80.
 
Este bine de știut că, dacă ești supraponderal, acesta este un factor de risc pentru bolile de inimă - și pentru un alt infarct miocardic. Așa că dacă ai kilograme în plus este important să slăbești, pentru a te bucura de beneficiile unei greutăți optime. Slăbitul sănătos se realizează printr-o combinație de alimentație adecvată și mișcare.
 

Când ar trebui să mă întorc la serviciu?

În funcție de gravitatea infarctului și de natura sarcinilor pe care le ai la locul de muncă, medicul îți poate permite să revii la programul tău normal de lucru mai repede (cam la două săptămâni după infarct) sau mai târziu (la trei luni de la infarct). Respectând recomandările medicului în perioada de recuperare după infarct, poți să revii apoi la programul tău normal de la locul de muncă.
 

Ar trebui să renunț la sex?

Probabil că te întrebi cum îți va afecta infarctul viață sexuală sau dacă mai ai voie să faci sex pe viitor. Potrivit Asociației Americane a Inimii, cei mai mulți pacienți pot continua să aibă o viață sexuală normală la câteva săptămâni după ce au trecut prin recuperarea după infarct. Nu trebuie să fii timid să întrebi medicul în legătură cu acest subiect, deoarece este o parte normală a vieții.
 
E bine de știut că, după un atac de cord, aproximativ o treime dintre bărbați au disfuncție erectilă, ceea ce poate să îngreuneze reluarea contactelor sexuale. Această problemă este cauzată cel mai adesea de anxietate și de stresul de natură emoțională, asociate cu faptul că ai suferit un infarct miocardic.
 

Este normal să mă simt atât de deprimat?

Faptul că ai suferit un infarct miocardic poate fi un lucru traumatizant și gândul la acest eveniment te poate înspăimânta. Este destul de des întâlnit ca pacienții să aibă sentimente de anxietate și depresie după un atac de cord. În cazul multora, stresul emoțional îi poate face să se simtă deprimați și chiar să plângă în primele câteva săptămâni după ce au revenit acasă de la spital. Dacă sentimentele de depresie persistă, cere sfatul medicului, deoarece e posibil să ai nevoie de ajutorul unui specialist.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The National Health Service (NHS) – Recovery. Heart attack
https://www.nhs.uk/conditions/heart-attack/recovery/
American Heart Association – Heart Attack Recovery FAQs
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/life-after-a-heart-attack/heart-attack-recovery-faqs


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0