CholeRiceTM + ChoLive: 4 ingrediente pentru mentinerea concentratiilor sanatoase de colesterol

Pacientii dislipidemici, cu valori crescute ale colesterolului si/sau ale trigliceridelor cauta permanent solutii pentru a-si mentine in limite normale valorile grasimilor din sange, cu scopul de a preveni sau, in masura in care aceasta este posibila, a limita dezvoltarea aterosclerozei. Ateroscleroza presupune depunerea grasimilor din sange in peretele arterelor urmata de oxidarea acestora. In timp aceste 2 procese duc la ingustarea vaselor de sange afectate putand duce la aparitia infactului miocardic, accidentului vascular cerebral sau a bolii arteriale periferice.

De cele mai multe ori, solutiile disponibile se adreseaza indeosebi depunerilor de grasimi din peretele vaselor (in principal prin scaderea sintezei hepatice de colesterol) si mai putin protejarii grasimilor impotriva oxidarii. O solutie optima care sa aiba impact asupra procesului de ateroscleroza trebuie insa sa tina cont de necesitatea influentarii ambelor procese mentionate.

CholeRiceTM + ChoLive reprezinta solutia naturala ce asociaza intr-un singur comprimat vegetal patru ingrediente active cu efecte bine determinate in influentarea ambelor procese implicate in ateroscleroza:

Impotriva depunerii:

  • 330 mg extract din drojdie de orez rosu fermentat ce furnizeaza 10 mg monacolina K in forma hidroxiacida ce contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale colesterolului din sange;

Impotriva oxidarii:

  • 190 mg extract din masline ce furnizeaza 30 mg hidroxitirozol ce contribuie la protejarea lipidelor din sange impotriva stresului oxidativ;
  • 10 mg vitamina E ce contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ;
  • 60 mg AstaREAL®, extract din microalga Haematococcus pluvialis, ce furnizeaza 3 mg astaxantina, un ingredient cu puternic efect antioxidant si antiinflamator.

 

Extractul din drojdie de orez rosu fermentat, o arma cu efecte dovedite in scaderea colesterolului

Extractul din drojdie de orez rosu fermentat este unul dintre cele mai eficiente ingrediente din suplimentele alimentare ce pot fi recomandate pacientilor cu afectiuni cardiovasculare, alaturi de formele purificate si optimizate de acizi grasi Omega 3 (EPA si DHA indeosebi sub forma de trigliceride reformate, rTG).

Numit “koji” sau “orez rosu koji” in limba japoneza, acest extract se regaseste in cultura culinara a tarilor asiatice, in special Japonia, de sute de ani. Pe langa rolul de ingredient in prepararea diferitelor feluri de mancare si bauturi traditionale, extractul din drojdie de orez rosu a fost utilizat si in medicina bazata pe remedii naturiste, pentru efectele sale benefice asupra sanatatii. Este obtinut prin fermentarea orezului, cu drojdia Monascus purpureus, ce ii ofera culoarea rosu-purpuriu.

In anii 1970, profesorul japonez Akira Endo1 a identificat in pulberea purpurie de drojdie de orez rosu o serie de metaboliti numiti monacoline, prezente in proportie de aproximativ 0,4%. In timpul procesului de fermentare a orezului se sintetizeaza pana la 14 tipuri diferite de monacoline proportiile dintre acestea variind in functie de tulpinile diferite de Monascus purpureus utilizate pentru fermentare. Principala forma activa de monacolina din drojdia de orez rosu fermentat este monacolina K, in proportii ce variaza intre 50%-90% dintre toate monacolinele ce pot fi identificate in produsul fermentat.

Efectul uimitor al monacolinei K este acela ca inhiba activitatea enzimei numita HMG-CoA reductaza, care este cruciala pentru sinteza hepatica a colesterolului. Prin inhibarea activitatii acestei enzime, se reduce cantitatea de colesterol produsa de catre ficat si eliberata in sange, scazand astfel cantitatea de colesterol care ar putea fi depusa in peretele arterelor.

Un alt aspect importat referitor la monacolina K este acela al formelor biochimice in care se regaseste in produsul fermentat. Monacolina K este prezenta in produsul fermentat in doua forme biochimice: lactona si hidroxiacida. Forma hidroxiacida are un avantaj important deoarece nu necesita transformare in organism pentru a-si manifesta efectele, fiind cea mai activa forma impotriva colesterolului „rau”. De asemenea, doar monacolina K in forma hidroxiacida permite corpului sa utilizeze coenzima Q10 existenta in organism sau furnizata din alimente, fara a fi necesara suplimentarea acesteia. Extractul din drojdie de orez rosu fermentat din componenta CholeRiceTM + ChoLive contine monacolina K in forma hidroxiacida in proportie de peste 80%.

Ce spun studiile clinice despre monacolina K

Studiile clinice arata ca efectul de reducerea colesterolului este similar, atat in urma administrarii de statine, cat si in urma administrarii pe termen lung de suplimente alimentare cu extract din drojdie de orez rosu fermentat. De exemplu, un supliment alimentar cu 5 mg de monacolina K a fost gasit la fel de eficient ca un medicament cu lovastatina in concentratie de 20-40 mg2.

Cercetatorii au adunat datele a 20 de studii clinice controlate in cadrul carora au fost inclusi 6.663 de pacienti diagnosticati cu dislipidemie3,4,5. Datele au aratat ca administrarea zilnica a unei cantitati cuprinse intre 4,8 mg si 24 mg de monacolina K, dintr-un supliment alimentar de calitate, ar putea reduce valoarea LDL-colesterolului (colesterolul “rau”) cu pana la 39 mg/dl.

S-a  dovedit astfel ca monacolina K prezenta in drojdia de orez rosu fermentat, are efecte vizibile asupra colesterolului total si in special asupra LDL-colesterolului.

Efectele extractului din drojdie de orez rosu si rolul acestuia in controlul colesterulului sunt recunoscute de catre comunitatea medicala. In 2016, Societatea Europeana de Cardiologie in Ghidul pentru managementul dislipidemiei sublinia urmatoarele: “Avand in vedere riscul cardiovascular global, nutraceuticele care contin drojdie de orez rosu in forma purificata pot fi avute in vedere la persoanele cu valori crescute ale concentratiei plasmatice de colesterol, care nu se califica pentru tratament cu statine.”6

Hidroxitirozolul din extractul de masline, vitamina E si astaxantina: Trio-ul ce protejeaza lipidele sanguine si celulele impotriva stresului oxidativ

Oxidarea grasimilor din sange sau depuse in peretele arterelor si agresiunea radicalilor liberi oxidanti asupra celulelor ce alcatuiesc peretele arterial reprezinta procesul “proliferativ” al aterosclerozei ce duce in timp la afectarea starii de sanatate cardiovasculara.

De aceea, recomandarea specialistilor este ca la alegerea unui supliment alimentar adecvat sa nu se aiba in vedere doar efectele benefice in reducerea colesterolului, asa cum este cazul extractului din drojdie de orez rosu fermentat, ci si efectul de protejare impotriva stresului oxidativ oferit de celelalte ingrediente asociate. Substantele cu rol antioxidant sunt extrem de importante fiindca pot reduce evolutia componentei oxidative a procesului de ateroscleroza, diminueaza hiperagregarea plachetara, in special prin diminuarea productiei de prostaglandine si reduc astfel riscul de formare a cheagurilor de sange ce pot pune in pericol viata.

Formula unica si eficienta a CholeRiceTM + ChoLive combina efectele antioxidante benefice a 3 puternici antioxidanti:

- hidroxitirozolul furnizat de extractul de masline: CholeRiceTM + ChoLive contine 190 mg extract din masline (contine 30 mg hidroxitirozol ce protejeaza lipidele sanguine impotriva stresului oxidativ. Aceasta cantitate crescuta de hidroxitirozol este echivalenta unui consum zilnic de 132 ml ulei de masline de inalta calitate.

- vitamina E: CholeRiceTM + ChoLive contine 10 mg vitamina E ce asigura 83% din aportul zilnic recomandat si contribuie la protectia celulelor, inclusiv a celor care alcatuiesc peretele arterial, impotriva stresului oxidativ;

- astaxantina din formula patentata AstaREAL®, extrasa din culturile de microalga Haematococcus pluvialis printr-o tehnologie speciala ce ii permite sa ajunga la maturitate avansata, asigurandu-se astfel o concentratie maxima de substanta active; CholeRiceTM + ChoLive contine 3 mg astaxantina care amelioreaza profilul lipidic sanguin, reduce stresul oxidativ si imbunatateste circulatia din vasele de sange capilare. Baza de date clinice referitoare la astaxantina AstaREAL® contine rezultatele a peste 50 studii clinice efectuate la om dintre care 23 studii dublu-orb, controlate cu placebo, in care au fost inclusi peste 1400 participanti cu durate de administrare de pana la 6 luni.

 

Bibliografie:

1.A historical perspective on the discovery of statins, Akira ENDO, publicat in Proceedings of the Japan Academy. Series B, Physical and Biological Sciences, 2010

2.Red yeast rice supplements in lowering LDL-C: a meta-analysis, Casciola AT, Godbole N, Brubaker R., 2013

3.Red yeast rice improves lipid pattern, high-sensitivity C-reactive protein, and vascular remodeling parameters in moderately hypercholesterolemic Italian subjects, Cicero AF, Derosa G, Parini A, Maffioli P, D’Addato S, Reggi A, Giovannini M, Borghi C., 2013

4.Cholesterol-lowering effects of a proprietary Chinese red-yeast-rice dietary supplement, Heber D, Yip I, Ashley JM, Elashoff DA, Elashoff RM, Go VL. 1999

5.Efficacy and safety of Monascus purpureus Went rice in subjects with hyperlipidemia, Lin CC, Li TC, Lai MM., 2005

6.ESC/EAS Guidelines for the Management of Dyslipidemias, The Task Force for the Management of Dyslipidemias of the European Society of Cardiology (ESC) and European Atherosclerosis Society (EAS), European Heart Journal (2016)

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0