De ce „Just do it” nu este indeajuns in fitness?

De câte ori ai început un program de fitness în care ai pornit cu cele mai bune intenții și cele mai mărețe planuri, spunându-ți „de data aceasta voi reuși” iar, după o anumită perioadă, te-ai pomenit lipsit de motivație din cauza progresului prea lent și a rezultatelor prea mărunte? Cred că nici nu mai știi numărul, așa este? Iată ce e important să iei în calcul când te apuci de fitness și de ce contează să scapi de sedentarism, indiferent de tipul de mișcare de care te apuci.

Pentru a reuși să îți faci un program de fitness care să funcționeze pe termen lung, este momentul să îți regândești abordarea. Pe de o parte, scopul pe care îl ai în materie de fitness este important pentru forma fizică la care râvnești de atât de mult timp, iar pe de altă parte este important pentru sănătate și stare de bine. Indiferent că urmărești una sau ambele direcții, motivația ar trebui să fie destul de puternică, însă ai văzut deja că sfârșești de fiecare dată prin a nu îți îndeplini scopul. 

Ce este de făcut și ce legătură are răspunsul la această întrebare cu expresia motivațională atât de celebră, „Just do it”? Sincer, aceasta nu este îndeajuns dacă nu elimini frânele. Fie că îți dai seama sau nu, pornești la drum cu foarte multe frâne. Este momentul să ne adresăm acestora și abia după să începem cursa, cu acea motivație pe care o ai în minte. O mașină nu pornește dacă are frâna de mână trasă, iar la fel se întâmplă și în această situație. Hai să vedem care sunt aceste frâne la care trebuie să umblăm pentru a putea face din sport un obiectiv atins, pentru a renunța la sedentarism și pentru a fi în formă de zile mari.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Regulă de fitness: timpul este o resursă prețioasă

Într-un program către un stil de viață sănătos și echilibrat, timpul este o resursă importantă. Trebuie să mergi să faci mișcare, trebuie să alegi ora potrivită la care organismul tău dă cel mai bun randament sau măcar să te apropii de ora respectivă, trebuie să îți faci timp să mergi la cumpărături (și înainte va fi nevoie să studiezi puțin despre ce alimente sunt sănătoase și utile întregului proces), trebuie să elimini timpii morți din programul tău zilnic (pentru a evita orele pierdute fără a obține nimic), trebuie să te odihnești optim pentru a ajuta organismul să se refacă între sesiunile de antrenament și pentru a îl ajuta să dea cel mai mare randament.

O grămadă de „trebuie”, la care poate că nu reacționezi bine, mai ales dacă ești o persoană căreia nu-i place să i se impună nimic sau care nu iubește regulile. Gândește-te așa: tu ești cel care își face regulile, iar prima ar fi înțelegea faptului că timpul este o resursă prețioasă, deci e necesar să fie folosit cu înțelepciune. 

Așadar gândește-te bine cum vrei să arate programul tău de fitness în ce privește mișcarea, alimentația, timpul liber etc. și chiar pune-l pe hârtie. Când scriem de mână, lucrurile devin mai clare și ținem minte mai bine ce avem de făcut în viitor.

Regulă de fitness: e nevoie de claritate în obiective și proces

De ce informații mai ai nevoie pentru a reuși să renunți la sedentarism, să fii mai sănătos și mai în formă? Deții toate detaliile importante despre nutriție? Cunoști câtuși de puține lucruri despre cum funcționează organismul tău și despre reacția acestuia la o alimentație echilibrată și optimă pentru un alt nivel de solicitare fizică? Deții informații despre sport, despre antrenamente și planificarea acestora în funcție de scop? 

Toate aceste informații sunt esențiale pentru că tu să fii productiv și să economisești energie vitală. Lipsa acestora va duce la noi frâne, fiindcă fără o claritate în fiecare moment al călătoriei te vei simți pierdut, fără un traseu clar, și astfel vei fi ușor de deturnat și îți vei pierde motivația.

Regulă de fitness: scopul este baza pe care îți stabilești metodele

Indiferent care este scopul pe care îl ai în minte atunci când începi o nouă rutină de sport, tu trebuie să setezi cu exactitate ceea ce dorești. Să știi ce anume vrei să obții, care este scopul tău. Este un scop realizabil? Este scopul tău final aliniat cu fiecare acțiune pe care trebuie să o faci? Toate aceste componente te vor ajuta să elimini frânele și te vor ajuta să obții ce ți-ai propus.

Să spunem că îți dorești să slăbești și apoi să te menții la o greutate normală. Gândește-te, câte kilograme poți pierde într-un mod sănătos și realist? Cât și ce fel de sport trebuie să faci pentru a pierde în greutate? Ce alimentație ar trebui să adopți? Programul îți permite să te ocupi intensiv de acest obiectiv sau e necesar să prelungești deadline-ul pentru obiectivul tău? 

Pune-ți întrebarea pe o foaie, documentează-te și apoi atașează răspunsul. Nu lăsa nicio întrebare fără răspuns, pentru că alfel vei sfârși prin a începe și a abandona iar planul, spunându-ți că a fost încă o încercare eșuată. Cum ziceam mai sus, „Just do it” nu este îndeajuns, e nevoie de scop clar, documentare și planificare.

Cum te motivezi să faci mișcare și să renunți la sedentarism?

Motivarea pentru a face mișcare poate veni din mai multe surse și poate varia de la o persoană la alta. Iată câteva strategii care te-ar putea ajuta să te motivezi să faci mișcare:

Stabilește obiective clare și realizabile

Setează-ți obiective realiste și tangibile pentru exercițiile tale. Fie că este vorba de a alerga un anumit număr de kilometri, de a face anumite exerciții sau de a-ți îmbunătăți rezistența sau forța, obiectivele clare pot oferi o direcție și un scop pentru mișcarea ta. Nu-ți pune prea multe obiective deodată, pentru că n-o să faci decât să te simți copleșit și să renunți. Stabilește-ți unul sau două și înaintează cu ele.

Găsește activități care îți plac

Alege activități fizice care îți aduc plăcere și satisfacție. Dacă îți place ceea ce faci, este mai probabil să rămâi motivat să continui să faci mișcare în mod regulat. Explorează diferite opțiuni, cum ar fi alergatul, înotul, dansul, yoga sau sporturile de echipă, și găsește ceea ce te atrage cel mai mult. Fiecare om e diferit și degeaba îți spune cineva cât de mult bine îi face lui o anumită formă de mișcare dacă tu simți că nu e pentru tine și o faci fără tragere de inimă.

Găsește un partener de antrenament

Când vrei să renunți la sedentarism, ia în calcul să te antrenezi împreună cu un prieten, partener sau membru al familiei, deoarece acest lucru poate fi motivant și distractiv. Aveți posibilitatea să vă susțineți reciproc, să vă încurajați și să vă mențineți responsabili pentru obiectivele voastre de fitness.

Creează un program stabil

Stabilește un program regulat pentru exercițiile tale și încearcă să te ții de acesta cât mai mult posibil. A face mișcare în mod constant și consecvent poate contribui la dezvoltarea unui obicei sănătos și la menținerea motivației pe termen lung. Da, la început poate o să-ți fie mai greu, obișnuit fiind să nu faci mișcare deloc sau să te antrenezi o perioadă scurtă, apoi să renunți, dar dacă insiști un pic la început și îți găsești un ritm pe care să îl susții, o să vezi că treptat reușești să îți formezi obiceiuri stabile.

Recompensează-te

Stabilește-ți recompense la anumite intervale pentru atingerea obiectivelor tale de fitness sau pentru realizarea progreselor semnificative. Aceste recompense pot fi mici, cum ar fi o masă specială acasă cu cineva drag sau o seară de distracție în oraș, sau mai mari, cum ar fi o vacanță într-un loc în care visezi de multă vreme să ajungi. Oricum ar fi, recompensele îți pot oferi o motivație suplimentară pentru a-ți menține angajamentul față de mișcare.

Urmărește-ți progresul

Ține un jurnal de antrenament în care să înregistrezi activitățile tale fizice, progresele și realizările tale și fă-ți câte o fotografie săptămânal, în aceleași loc și poziție, ca să observi cum corpul tău arată tot mai în formă și zâmbetul tău e tot mai luminos. Vizualizarea și urmărirea progresului pe parcursul timpului poate fi motivantă și îți poate oferi o perspectivă pozitivă asupra eforturilor tale.

Gândește-te la beneficiile pe termen lung

Amintește-ți de beneficiile pe termen lung ale unei vieți active, de ce contează să renunți al sedentarism, de ce sănătatea e importantă pentru tine atât în prezent, cât și pentru a avea un viitor cât mai sănătos spre vârsta a treia. Amintește-ți că mișcarea este benefică pentru sănătatea ta generală, pentru a te simți mai bine în corpul tău și pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții. Aceste beneficii pe termen lung ar putea să-ți ofere o motivație suplimentară pentru a face mișcare în mod regulat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Workout Motivation: Do’s and Don’ts To Help You Actually Stick to Your New Exercise Routine 
https://health.clevelandclinic.org/how-to-get-motivated-to-workout
National Institute on Aging - 5 Tips to Help You Stay Motivated to Exercise 
https://www.nia.nih.gov/health/exercise-and-physical-activity/5-tips-help-you-stay-motivated-exercise


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0