Ce este adevarat despre ulei?

Pentru buna functionare a organismului, excluderea totala din alimentatie a grasimilor vegetale (uleiurilor) nu este recomandata atunci cand se incearca scaderea in greutate.

Aflam daca miturile despre ulei sunt adevarate sau false si cat ulei avem voie sa consumam, pentru a nu avea un nivel prea mare al colesterolului in sange.

  • Uleiul nu contine colesterol. Acesta se gaseste doar in produsele de origine animala.
  • Cantitatea de calorii pe 100ml ulei este aproximativ egala cu cea continuta in 100 mg de grasime animala.
  • Uleiul de masline este mai sanatos decat cel de floarea-soarelui.
  • Dupa ce s-a folosit o data la prajit, uleiul de floarea-soarelui se arunca.
  • Uleiurile contin vitamina E, un antioxidant puternic.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

  • Omega 3 continut in ulei are proprietati antiinflamatoare si ofera protectie cardio-vasculara.
  • Uleiul de samburi de struguri este potrivit pentru orice fel de salate.
  • Uleiul de susan sporeste savoarea alimentelor.
  • Uleiurile presate la rece nu se incalzesc la temperaturi mai mari de 40°C.
  • Uleiul de palmier si de cocos se folosesc la prajit pentru ca temperatura la care se descopun in produsi toxici nu este atinsa prin prajire.
  • Cantitatea adecvata de ulei este de o lingura in fiecare zi.

Colesterolul in raport cu uleiurile si grasimile folosite la gatit

Daca ti-ai propus sa gatesti mai sanatos si, prin intermediul alimentatiei tale, sa reduci nivelul colesterolului, trebuie sa stii ca e bine sa folosesti grasimile corespunzatoare, in cantitatile corecte.

Medicii nutritionisti spun ca grasimile si uleiurile ne ofera acizi grasi esentiali pentru sanatatea si bunastarea noastra, iar unii dintre acestia (in principal acizii grasi Omega 3) sunt, de fapt, benefici pentru inima noastra. Grasimile transporta vitaminele A, D, E si K in interiorul si in preajma corpului nostru si, totodata, aduc caloriile: 9 per gram, potrivit webmd.com.

In plus, grasimile aduc satisfactie atunci cand mancam, pentru ca sunt satioase si gustoase. Uleiul de masline din preparatele mediteraneene, untul din prajituri si fursecuri, uleiul de arahide care da un plus de gust preparatelor facute in tigaie in stil stir-fry ajuta in timpul gatitului si fac ca acele alimente sa merite sa fie mancate.

Cele mai bune grasimi si uleiuri pentru cei care gatesc cu putin colesterol

Pentru a reduce nivelul colesterolului, este important sa limitezi aportul de grasimi, fara sa ajungi la extreme. De asemenea, este important sa alegi uleiurile si grasimile corespunzatoare pentru a prepara mesele si gustarile tale preferate.

Grasimile care se gasesc in unt, margarina, in diverse produse tartinabile si in uleiurile vegetale sunt considerate fie bune (nesaturate), fie rele (saturate sau grasimi trans).

Grasimile nesaturate (mononesaturate si polinesaturate) sunt considerate benefice, deoarece ele impiedica infundarea arterelor, care la randul lor blocheaza circulatia sangelui catre inima si creier. Grasimile nesaturate ar trebui sa fie principalele tipuri folosite in prepararea alimentelor.

Surse de grasimi bune (nesaturate)

Grasimile mononesaturate sunt principalul tip de grasime care se gaseste in uleiul de masline, uleiul de canola (un ulei de rapita), uleiul de susan, precum si in avocado si uleiul de avocado, in nuci si in uleiurile obtinute din diverse tipuri de nuci.

Grasimile polinesaturate sunt predominante in: uleiurile de porumb, de seminte de bumbac si de sofranel; in semintele de floarea-soarelui si in uleiul obtinut din ele; in semintele de in si in uleiul de ins in boabele de soia si uleiul obtinut din soia; in anumite tipuri de margarine; si in fructele de mare.

Surse de grasimi rele (saturate)

Grasimile saturate cresc riscul de a avea blocaje ale vaselor de sange. Ele sunt predominante in tipurile de carne grasa si in produsele lactate integrale (cu multa grasime), inclusiv in unt, branza, cascaval, inghetata si lapte integral. Toate acestea contin, totodata, o cantitate semnificativa de colesterol alimentar. Uleiul de cocos, de palmier, din miez de palmier si untul de cacao furnizeaza mari cantitati de grasimi saturate, dar acestea nu contin colesterol.

Corpul tau produce toate grasimile saturate si tot colesterolul de care are nevoie, asa ca nu trebuie sa mananci in plus. De asemenea, nu ai nevoie de niciun fel de grasimi trans, care, la fel ca grasimile saturate, cresc riscul de boli cardiovasculare si de accident vascular cerebral.

Grasimile trans se gasesc in margarina solida la cutie si in alte tipuri de grasimi (care sunt folosite pentru a face paine sau produse de patiserie), precum si in unele alimente procesate, cum ar fi fursecurile, biscuitii sarati si produsele de la patiserie. Uleiurile pentru gatit nu contin grasimi trans.

Uleiurile, cu bune si cu rele

Grasimile si uleiurile folosite pentru gatit contin, de obicei, un amestec de grasimi "bune" si "rele". Grasimile si uleiurile sunt considerate benefice sau nu in functie de cat de multe grasimi saturate sau nesaturate ii furnizeaza corpului nostru. De exemplu, uleiul de masline este considerat "bun", desi are unele grasimi saturate, iar untul este considerat a fi "rau", chiar daca contine unele grasimi nesaturate.

 

 

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0