Substante de care sa ne ferim si care ne cresc colesterolul: Grasimi trans

Grasimile trans sunt cele mai periculoase grasimi pe care le putem consuma, din doua motive: cresc nivelul de colesterol LDL (colesterolul rau) si scad nivelul de colesterol HDL (colesterolul bun) in acelasi timp. Aceasta combinatie nefericita este un factor important in producerea unor afectiuni cardiace si a altor boli.

 

Grasimile trans, cunoscute si ca acizi grasi trans, au rolul de a oferi mancarii un gust mai bun, un termen de valabilitate mai lung, dar dau si un risc crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet si alte afectiuni asociate cu inflamatia, pe care aceasta dereglare o provoaca in corp. In concluzie, se afla in topul celor mai periculoase substante des intalnite in alimentele procesate.

Ce sunt grasimile trans?

Grasimile trans sunt un tip de grasimi nesaturate, care se comporta ca grasimile saturate, datorita structurii lor chimice sau a modului in care sunt procesate. Mai mult decat grasimile saturate, care au ca efect cresterea colesterolului LDL, daunele create de grasimile trans sunt duble, deoarece scad si colesterolul HDL.

Desi se pot gasi in mod natural in cantitati reduse in produse lactate si carne, cel mai des intalnite sunt cele produse in mod artificial in productia alimentara, prin procesul de hidrogenare, care rezulta intr-un ulei solid la temperatura camerei, care este folosit in industria alimentara, pentru alimentele prajite si in componenta altor produse cu scopul de a le prelungi termenul de valabilitate.

stop dislipidemie

Cum afecteaza grasimile trans organismul?

Grasimile trans au ca principal efect ingrosarea arterelor, un binecunoscut semn pentru bolile inimii, cresc riscul infarctului si atacului cerebral. Unul din multele studii cu rezultate evidente in privinta pericolului pe care il reprezinta acestea a aratat ca riscul de infarct a fost cu 50% mai mare pentru femeile participante la studiu care consumau cea mai mare cantitate de grasimi trans, fata de cele care evitau consumul acestora.

Alte studii arata ca grasimile trans cresc si riscul de diabet, inlocuirea acestora cu grasimi polinesaturate reducand cu 40% riscul de diabet (potrivit Harvard School of Public Health). In concordanta cu studiile care nu dau niciun motiv de indoiala in privinta efectelor negative ale consumului de grasimi trans, autoritatea americana pentru reglementarea alimentatiei si medicamentelor, FDA, a stabilit in urma cu cativa ani (16 iunie 2015) ca grasimile partial hidrogenate, sursa primara de grasimi trans artificiale, sunt recunoscute a fi nesigure pentru consum.

Producatorii din SUA au 3 ani la dispozitie pentru a le elimina complet din lista de ingrediente. In Europa, doar 3 tari au adoptat legislatia necesara eliminarii grasimilor trans din productia alimentara: Austria, Danemarca si Ungaria. Intre timp, Comisia Europeana cantareste eventualele masuri pe care sa le ia pentru scaderea efectelor dezastruoase produse de grasimile trans, iar in Romania gasim peste tot grasimi trans mascate sub denumirea de grasimi hidrogenate sau partial hidrogenate, chiar si in produsele destinate copiilor.

Cum identificam grasimile trans pe lista de ingrediente?

Desi unii producatori alimentari cu pretentii au eliminat benevol aceste grasimi pentru a satisface clientii ceva mai pretentiosi, produsele care le au in compozitie se intalnesc la tot pasul. Personal, nu am intalnit pe nicio eticheta pana acum denumirea de grasimi trans, care este ceva mai cunoscuta, insa gasesc frecvent formularea: „grasimi partial hidrogenate”, „grasimi vegetale hidrogenate”, „acizi grasi trans”, iar lista continua cu variatiuni care au in compozitie cuvintele hidrogenat si partial hidrogenat.

Iata si o lista cu produse in care este foarte probabil sa intalnim grasimi trans (hidrogenate sau partial hidrogenate):

- Biscuiti, prajituri, torturi, placinte, pateuri sau alte produse de patiserie

- Aluaturi, foietaje si pizza congelate

- Fast food si alte produse prajite

- Snacks-uri (chips din cartofi, tortilla snacks, popcorn pentru microunde etc.)

- Frisca pentru cafea

- Anumite tipuri de margarina. Unii producatori de margarina au eliminat grasimile trans din procesul de fabricatie, insa nu toti.

stop colesterol

Cum sa evitam consumul de grasimi trans? Cititi etichetele!

Cautati cuvintele polinesaturat si mononesaturat. Nu o data am intalnit produse care contineau grasimi vegetale, fara a fi mentionat si tipul acestora. Cand intampinati aceasta situatie, este mai bine sa puneti produsul inapoi pe raft. Evitati produsele care contin pe lista de ingrediente cuvinte precum: trans, hidrogenat, partial hidrogenat.

Atentie la produsele destinate copiilor! Daca sunt create pentru copii, nu inseamna ca sunt facute in beneficiul sanatatii lor. Preferintele culinare se formeaza in copilarie, iar exemplele parintilor sunt cele mai puternice pentru cei mici, asadar oferiti-le exemple demne de urmat pentru o viata sanatoasa!

Cum sa reglezi aportul de grasimi trans si de grasimi saturate

Asociatia Americana a Inimii recomanda ca adultii care ar avea de beneficiat de pe urma reducerii colesterolului LDL sa isi reduca aportul de grasimi trans si sa limiteze consumul de grasimi saturate cu pana la 5-6% din totalul caloriilor.

- Alimentatia ta sa contina sau sa puna mai mult accentul pe fructe, legume, cereale integrale, produse lactate degresate, carne de pasare, peste si nuci. Totodata, limiteaza consumul de carne rosie si de alimente si de bauturi indulcite cu zahar.

- Foloseste mai des uleiuri vegetale naturale (nehidrogenate), cum ar fi cel de rapita (canola), de floarea soarelui sau de masline.

- Cauta pe rafturile supermarketurilor alimente facute cu ulei nehidrogenat (decat cele care contin uleiuri partial hidrogenate sau uleiuri vegetale hidrogenate ori grasimi saturate).

- Gogosile, prajiturile/fursecurile, crackersii, briosele, placintele si torturile sunt exemple de alimente care pot contine grasimi trans. Limiteaza consumul acestora.

 

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează chestionarul disponibil aici, iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

 

Bibliografie:

WebMD - https://www.webmd.com/diet/guide/understanding-trans-fats#1-2

American Heart Association - http://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/trans-fat

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0