Arsurile solare: cauze, simptome si tratament

Arsurile solare - informații generale

Când se produc arsurile solare

Predispoziția pentru arsuri solare

    - Alți factori de risc pentru arsuri solare

Intervalul orar recomandat de expunere la soare

Principalele simptome ale arsurilor solare

Primul ajutor în caz de arsuri solare

Metode de tratament pentru arsuri solare

Consultația medicală

Afecțiuni asociate arsurilor solare

Ce complicații pot avea arsurile solare

Metode de prevenție

 

Arsurile solare, informații generale

Radiațiile solare sunt cauzate de expunerea abuzivă la radiațiile UV, fără protecție adecvată. Arsurile solare cresc riscul de cancer de piele 1, de aceea folosirea unei creme de protecție solară este mai mult decât necesară.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce sunt radiațiile solare

Radiațiile solare sunt radiațiile emanate de soare. Dintre acestea, radiațiile ultraviolete (UV) pot avea efecte nedorite asupra pielii și sănătății. Expunerea îndelungată la radiațiile UV, fie ele naturale, fie artificiale, este dăunătoare pentru sănătate.

Tipuri de radiații UV

Există mai multe tipuri de radiații UV – cele care afectează pielea sunt însă următoarele:

Radiațiile UVA – aceste radiații pot afecta ADN-ul celular la nivelul pielii. Sunt asociate cu efectele dăunătoare pe termen lung, precum apariția ridurilor, dar și a cancerului de piele.

Radiațiile UVB – aceste radiații sunt responsabile pentru apariția arsurilor solare, însă măresc și riscul de cancer de piele.

Diferența dintre radiațiile UVA și UVB constă în modul în care acestea penetrează pielea. Radiațiile UVB sunt cele care îți fac pielea să se înroșească. În primă fază, radiațiile UVB declanșează o reacție la nivelul pielii, care determină înroșirea pielii și inflamarea sa. Pe termen lung însă, acest tip de radiații distrug structura ADN a pielii. Rapiditatea cu care o arsură apare la suprafața pielii este determinată de factori precum tipul pielii tale, intensitatea soarelui, precum și timpul de expunere la razele soarelui.

Arsurile în cazul copiilor

Arsurile solare în cazul copiilor sunt dăunătoare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Arsurile solare se pot petrece după 15 minute de expunere la soare, însă disconfortul și simptomele cauzate de acestea pot apărea câteva ore mai târziu. Pe termen lung însă, arsurile solare repetate cresc riscul de cancer de piele.

Semnele și simptomele arsurilor solare la copii sunt: înroșirea pielii, durere, mâncărime, usturime la nivelul pielii, inflamarea pielii, apariția bășicilor, greață, dureri de cap, febră și amețeli. Pielea copiilor este mult mai sensibilă la radiațiile UV, comparativ cu cea a adulților, de aceea este extrem de important să îi protejăm pe cei mici de arsurile solare.

În cazul bebelușilor, arsurile solare sunt extrem de periculoase, crescând riscul de complicații – e important așadar să se apeleze la ajutor medical de urgență. Un alt lucru important de menționat aici este că bebelușii trebuie feriți de soare în primele șase luni de naștere.

Arsurile în cazul adultilor

Și în cazul adulților, arsurile solare se manifestă prin înroșirea și sensibilizarea pielii și apar la 12-24 de ore de la expunerea la radiații. Cu toții suntem predispuși la arsurile solare, însă persoanele cu pielea foarte albă și cu pistrui prezintă risc crescut de arsuri solare.

Gradurile de arsuri solare

Arsurile solare pot fi clasificate în 3 categorii, în funcție de severitatea simptomelor:

Arsuri solare de gradul 1 – acestea sunt cele mai comune arsuri solare și se manifestă prin apariția zonelor înroșite, sensibile și dureroase, la nivelul pielii. Simptomele se pot agrava pe perioada primelor 36 de ore, iar apoi se vor ameliora pe parcursul următoarelor 5 zile.

Arsuri solare de gradul 2 – acestea afectează, pe lângă primul strat al pielii, și pe al doilea și cauzează bășici dureroase și pline de lichid, care se vor sparge și vor duce la exfolierea stratului superficial al pielii. Simptomele înregistrează o acutizare în primele 48 de ore, iar apoi încep să fie mai blânde. Acestea pot lasă cicatrice după vindecare. Arsurile solare de gradul 2 se vindecă în 10-12 zile.

Arsuri solare de gradul 3 – în cazul arsurilor de gradul 3, pielea este afectată în profunzime. Astfel, aceasta devine predispusa la infecții. Arsurile de gradul 3 au simptome mai agresive. Este necesară îngrijirea medicală pentru tratarea acestor arsuri solare, dar și pentru reducerea riscurilor asociate.

Când se produc arsurile solareGradurile de arsuri solare

Bronzul este metoda naturală prin care organismul se apară de radiațiile UV. Melanina, pigmentul responsabil pentru bronz, este produs de melanocite (n.r. celule ale pielii) atunci când ne expunem pielea la soare. Melanina absoarbe radiațiile UV și acționează precum o loțiune de plaja naturala. Însă atunci când radiațiile UV sunt prea puternice, sistemul de apărare al organismului este copleșit și se produce o reacție toxică, în urma căreia apare arsura solară.

Predispoziția pentru arsuri solare

Cu toții suntem predispuși arsurilor solare, însă există situații în care riscul este crescut.

Persoanele cu pigmentul pielii foarte deschis

Persoanele cu pigmentul pielii foarte deschis, poate și ochii albaștri sau părul blond, sunt mai predispuse arsurilor solare întrucât pielea acestora produce o cantitate mai mică de melanină, ceea ce înseamnă că pielea este mai expusă.

Persoanele roșcate

Și persoanele roșcate, cu pistrui, prezintă risc crescut de arsuri solare. De asemenea, acestea au risc crescut și de cancer de piele.

Anotimpul

Pe perioada verii, riscul de arsuri solare este mult mai mare decât în alte anotimpuri. De aceea, în sezonul cald trebuie să acordăm o atenție sporită protecției solare.

Altitudine și latitudine

Cu cât altitudinea la care te afli este mai mare, cu atât riscul de arsuri solare crește și el. Asta pentru că radiațiile solare sunt mai intense la altitudini mari. Și latitudinea joacă un rol important în apariția arsurilor solare. Cu cât destinația în care te afli este mai aproape de zona ecuatorială, cu atât mai mare este riscul de arsuri solare.

Indexul de radiații UV al fiecarei zile

Indexul de radiatii UV este conceput pentru a ne furniza informații despre radiațiile UV care, deși au efecte devastatoare asupra pielii, nu pot fi sesizate cu ochiul liber. Acest index este făcut pe o scară de la 0 la 11. Buletinele meteorologice oferă, pe timpul verii, informații cu privire la indicele de radiații ultraviolete. Potrivit specialiștilor, dacă indicele de radiații depășește valoarea de 8, ar trebui să evităm expunerea la soare întrucât radiațiile sunt extrem de puternice.

Alți factori de risc pentru arsuri solare

Factorii de risc pentru o arsura solară pot include și:

  • persoana locuiește ori își petrece vacanța într-o zona însorită, cu vreme călduroasă, ori într-un oraș situat la o altitudine mare
  • persoana lucrează în aer liber
  • sunt combinați doi factori: timpul petrecut în aer liber, pentru relaxare, și consumul de alcool
  • persoana are în antecedentele medicale alte arsuri solare
  • expunerea regulată a pielii neprotejate la radiațiile ultraviolete, de la soare ori de la surse artificiale (așa cum este solarul)
  • administrarea unui medicament care crește predispoziția pielii de a se arde la soare (medicamente cu efect fotosensibilizant).

Intervalul orar recomandat de expunere la soare

Potrivit specialiștilor, este recomandat să ne expunem pielea la soare dimineața și seara, atunci când radiațiile UV sunt la intensitate moderată sau mică. De pilda, pe timpul verii, în intervalul orar 10.00-16.00, radiațiile înregistrează o intensitate sporită, de aceea este bine să evităm expunerea la soare în acest interval.

Beneficiile expunerii corecte

Expunerea moderata la soare are o serie de efecte benefice:

Benefică pentru sănătatea psihică – expunerea moderată la soare stimulează eliberarea de serotonina. Atunci când retina înregistrează lumina soarelui, transmite un semnal creierului, care la rândul sau eliberează serotonina, hormon renumit pentru starea de bine pe care o induce.

Stimulează eliberarea de vitamina D în organism – expunerea la radiațiile UVB determină organismul să producă vitamina D. Despre această vitamină se știe că este indispensabilă pentru oase sănătoase.

Are efecte terapeutice pentru afecțiuni cutanate – potrivit specialiștilor, expunerea moderată la soare este recomandată pentru tratarea eczemelor, a acneei sau a psoriazisului.

Atâta timp cât expunerea la soare nu este abuzivă astfel încât radiațiile să afecteze ADN-ul celular, razele soarelui ne aduc numai beneficii.
 

Principalele simptome ale arsurilor solare

Arsurile solare se manifesta prin urmatoarele simptome:

• înroșirea pielii
• temperatura crescută la nivelul pielii – zona este fierbinte la atingere
• sensibilitate, durere sau mâncărimi la nivelul pielii arse de soare
• umflarea pielii în zonele arse de soare
• apariția unor bășici umplute cu lichid, care se pot sparge
• durere de cap
• febră
• greață

Primul ajutor în caz de arsuri solare

În caz de arsuri solare, este nevoie de ajutor medical dacă se observă următoarele simptome:
• dacă bășicile acoperă o mare parte din corp
• dacă apar simptome precum febra, durerile de cap severe, greața, frisoanele sau durerile la nivelul pielii
• dacă starea pacientului nu s-a îmbunătățit după câteva zile
• dacă au apărut semne de infecție – puroi la nivelul unei bășici sparte, umflarea exagerată a unei bășici, scurgeri de culoare roșie din interiorul unei bășici
• dacă apar și semne ale unei insolații – deshidratare severă, confuzie

Dacă pacientul nu are nevoie de ajutor medical, acesta poate lua următoarele măsuri:
• tratament cu antiinflamatoare ce pot calma inflamația și durerile, precum acestea
• comprese cu apa rece sau baie în cada plină cu apa călduță spre rece
• hidratarea pielii cu loțiuni speciale sau cu aloe vera
 

Metode de tratament pentru arsuri solare

Arsurile solare de grad 1 sau 2 pot fi tratate acasă. În caz de arsuri solare severe, este recomandat să se apeleze la ajutorul unui medic.

Tratament clasic pentru arsurile solare

Simptomele arsurilor solare se vor ameliora în 2 zile, însă vor dispărea definitiv după mai multe zile. Tratamentul pentru arsurile solare nu va vindeca pielea, însă va ameliora durerile și va reduce disconfortul până când pielea se va vindeca de la sine. Efectele pe care arsurile solare le au pe termen lung însă, nu pot fi combătute prin tratament.

Tratamentul clasic pentru arsurile solare include medicamente antiinflamatoare, care să calmeze inflamația și durerile asociate acesteia. Există antiinflamatoare și sub formă de cremă sau gel, care pot fi aplicate pe zonele afectate pentru ameliorarea durerilor.

Compresele reci aplicate direct pe zonele cu probleme sunt eficiente în tratarea arsurilor solare. Cremele și gelurile din comerț, pe bază de aloe și mentol, sunt și ele eficiente în tratarea arsurilor solare. Hidratarea are, de asemenea, un rol esențial în procesul de vindecare a arsurilor solare.

Prevenirea suprainfecției

Dacă arsurile sunt atât de severe încât au apărut bășici pline cu lichid, care se sparg, o prioritate o reprezintă prevenirea suprainfecției. Spălarea cu apă și săpun a zonei, precum și aplicarea unui antibiotic topic și bandajarea zonei cu pricina va reduce riscul de infecție.

Tratament naturist pentru arsurile solare

O serie de tratamente naturiste pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor specifice arsurilor solare. Acestea sunt la îndemână și fac simptomele mai ușor de suportat până la vindecarea pielii.

Aloe vera

Gelul de aloe vera, extras din frunza plantei suculente de aloe, are efecte calmante, hidratante și regenerante asupra pielii. Acesta este recomandat și de către medicii din cadrul Academiei Americane pentru Dermatologie, pentru tratarea arsurilor solare. Studiile făcute în domeniu au dovedit că aloe vera reduce inflamația și accelerează procesul de vindecare a pielii 2 . Conținând o cantitate mare de antioxidanți, gelul aloe vera combate efectele radicalilor liberi asupra pielii.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos este, de asemenea, eficient în tratarea arsurilor solare. Întrucât conține o cantitate mare de grăsimi saturate, acesta hidratează în profunzime pielea. Pielea arsă de soare devine uscată și provoacă mâncărimi, însă uleiul de cocos îi reda hidratarea, combătând efectele neplăcute.

Iaurtul

Iaurtul rece este folosit adesea pentru calmarea durerilor și disconfortului asociate arsurilor solare. Acesta conține probiotice din belșug și reface țesuturile pielii, calmând totodată durerea și senzația de usturime.

Fulgi de ovăz

Această metodă nu este atât de populară în România, însă peste Ocean este una dintre cele mai cunoscute și folosite metode naturale de combatere a arsurilor solare. Fulgii sau tărâțele de ovăz se pun în apa din cadă în care se va face apoi baie, pentru calmarea simptomelor neplăcute specifice arsurilor solare.

Vitamina C

Proprietățile antioxidante ale vitaminei C fac din aceasta un aliat de preț împotriva arsurilor solare. Vitamina C protejează pielea de radicalii liberi cauzate de radiațiile UV. Mai mult decât atât, vitamina C poate fi folosită și sub formă de ulei pentru a reduce severitatea arsurilor solare.

Comprese cu ceai

Ceaiul conține antioxidanți din belșug, care ajută pielea să se vindece mai rapid. Datorită conținutului mare de polifenoli, roșeață pielii este redusă și ea. Catechinele din ceai stimulează procesul de refacere a pielii. Poate fi folosit orice timp de ceai din plante, însă mușețelul este în special recomandat grație proprietăților calmante pe care le deține.

Amidon de porumb

La fel ca și tărâțele de ovăz, amidonul de porumb este folosit mai mult peste Ocean pentru vindecarea arsurilor solare. Inflamația și senzația de mâncărime de la nivelul pielii dispar în urma folosirii amidonului de porumb. Acesta trebuie să fie adăugat în apa din cadă în care ne îmbăiem. Pentru efecte și mai puternice, poate fi amestecat cu bicarbonat de sodiu.

Salata verde

Salata verde este bogată în conținutul de vitamine și antioxidanți așa că poate accelera procesul de vindecare a pielii arse de soare. Mărunțește câteva frunze de salată și folosește-le pe post de compresă pe zona cu probleme. Vei observa imediat o ameliorare a simptomelor.

Castravetele

Castravetele este un înlocuitor natural extrem de eficient pentru loțiunile de după plajă. Acesta, dacă este aplicat pe pielea arsă de soare, are efecte calmante, răcoritoare și totodată hidratante. Pentru efecte mai puternice, folosește blenderul pentru a obține o pasta de castravete și unge-ți pielea cu pasta obținută.

Hamamelis

Tinctura sau extractul de hammamelis pot fi folosite pentru combaterea arsurilor solare. Acestea au efecte antiinflamatoare, antioxidante, analgezice precum și regeneratoare. Ceea ce înseamnă că durerile și disconfortul create de arsurile solare vor fi ameliorate, iar procesul de vindecare va fi accelerat.

Cartoful ras

Amidonul din porumb ameliorează simptomele specifice arsurilor solare. Taie cartofii felii, pe care le vei aplica apoi direct pe piele, ori dă-i pe răzătoare și aplică pasta obținută pe pielea arsă.

Unguentul de gălbenele

Banalul unguent de galbenele are efecte puternice atunci când vine vorba despre calmarea arsurilor solare. Acesta ameliorează instantaneu simptomele și hidratează pielea în profunzime, grăbind astfel vindecarea.

Vizita la medic/ Consultația medicală -  Cum se pune diagnosticul de arsuri solare

Dacă arsurile solare nu sunt unele superficiale și ai de-a face cu simptome agresive, este indicat să apelezi la ajutor medical pentru rezolvarea situației. Medicul poate evalua gravitatea arsurilor solare. El analizează cantitatea de piele afectată, tipul de arsuri solare și simptomele pe care le ai. Apoi poate recomanda tratamentul adecvat.

• arsurile sunt severe și au apărut bășici pline de lichid pe o mare suprafață din corp
• arsurile sunt acompaniate de febră, dureri de cap, dureri severe la nivelul pielii, deshidratare, confuzie, greață sau frisoane
• suspectezi o infecție la nivelul unei bășici
• arsurile nu se ameliorează după câteva zile de îngrijire la domiciliu

Factorii ce determină situația de urgență

Dacă apar semne ale insolației sau deshidratării severe și următoarele simptome, este vorba de o situație de urgență și trebuie cerut ajutor medical imediat:
• leșin
• puls accelerat
• sete extremă
• lipsa urinarii
• greață, vărsături
• frisoane
• confuzie

Afecțiuni asociate arsurilor solare

Arsurile solare au și efecte pe termen lung, cum ar fi creșterea riscului de cancer de piele ori îmbătrânirea prematură a pielii. De asemenea, unele afecțiuni de care pacientul suferă deja pot fi agravate de expunerea la soare și de apariția arsurilor.

Cancerul de piele

Potrivit specialiștilor, în medie, riscul unei persoane de melanom se dublează dacă a avut mai mult de cinci arsuri solare, dar doar o arsă solară cu vezicule în copilărie sau adolescență dublează cu mult șansele unei persoane de a dezvolta melanom mai târziu în viață. Cumulate, arsurile solare măresc predispoziția pentru apariția cancerului de piele.

Cea mai eficienta strategie de reducere a riscului de cancer de piele constă în protejarea pielii astfel încât să nu avem de-a face cu arsurile cauzate de radiațiile UV.
Radiațiile UV penetrează pielea și produc mutații la nivelul ADN-ului celular. Astfel, în timp, poate să apară cancerul de piele.

Îmbătrânirea pielii

Arsurile solare traumatizează pielea, făcând-o să treacă prin deshidratare severă și procese inflamatorii. Așadar, arsurile solare precum și simpla expunere la radiațiile UV în mod repetat cresc riscul de îmbătrânire prematură a pielii. Astfel, apar ridurile și aspectul de piele îmbătrânită.

Afecțiuni ce pot fi agravate de arsurile solare

Expunerea excesivă la soare, care duce la apariția arsurilor solare la nivel cutanat, poate agrava o serie de afecțiuni, începând de la cele de natură autoimună și până la cele cardiace.

De pildă, lupusul eritematos sistemic poate fi agravat de expunerea la soare, simptomele acestei boli fiind declanșate sau agravate de radiațiile UV. Arsurile solare în cazul pacienților care suferă de lupus pot avea efecte devastatoare.

Și pacienții care au vene varicoase la nivelul picioarelor pot înregistra o agravare a acestei probleme în urma expunerii la soare și a apariției arsurilor solare.

Psoriazisul este o altă boală agravată de arsurile solare. Regenerarea celulelor pielii la bolnavii de psoriazis este deja mult prea rapidă, iar arsurile solare nu fac altceva decât să accentueze și mai mult această problemă.

Afectțuni în care e interzisă expunerea la soare

Din cauza riscurilor pe care le implică expunerea la soare, unii pacienți care suferă de anumite afecțiuni nu au voie să se expună la soare pentru perioade prea mari.

Lupusul eritematos sistemic este agravat de expunerea la soare, ceea ce înseamnă că pacienții care suferă de această afecțiune trebuie să evite să stea în bătaia soarelui, pe cât este posibil.

Nici pacienții care suferă de vitiligo nu ar trebui să stea la soare, care le poate accelera procesul de depigmentare a pielii, însă le poate crește de asemenea și riscul de cancer de piele.

Bineînțeles, expunerea la soare le este complet interzisă pacienților care au primit diagnosticul de cancer de piele.

Ce complicații pot avea arsurile solare

Expunerea la soare repetată, care rezultă în arsuri solare, crește riscul ca persoana să dezvolte și alte probleme ori daune la nivelul pielii, precum și anumite boli ale pielii. Printre acestea se afla și îmbătrânirea prematură a pielii sau fotoimbatranirea și cancerul de piele.

Leziuni precanceroase ale pielii

Aceste leziuni precanceroase ce apar pe piele au aspectul unor "petice" solzoase, dure la atingere, în zonele care au fost deteriorate de soare. Aceste zone pot fi albicioase, roz, de culoarea bronzului ori maronii. De obicei, aceste "petice" se află pe zonele care au fost expuse la soare, de pe cap, față, gât și mâini, în general la persoanele cu pielea deschisă la culoare. Aceste zone pot evolua în cancer de piele și se mai numesc, în limbajul medical, keratoze actinice sau keratoze solare.

Îmbătrânirea prematură a pielii

Expunerea la soare și arsurile repetate ale pielii accelerează procesul de îmbătrânire al acesteia, facandu-te să arăți mai în vârstă decât ești în realitate. Modificările pielii cauzate de radiațiile ultraviolete se numesc fotoîmbătrânire, iar rezultatele acesteia sunt numeroase:
- țesuturile conjunctive sunt slăbite, ceea ce reduce elasticitatea și rezistența pielii
- se formează riduri adânci
- pielea este uscată și dură
- apar vene fine roșii, pe obraji, pe nas și pe urechi
- apar pistrui, de cele mai multe ori pe față și pe umeri
- apar pete de culoare închisă ori pete decolorate pe față, pe spatele mâinilor, brațe, piept și pe partea superioară a spatelui; acestea sunt numite și lentigo solar.

Distrucție la nivel ocular

Soarele poate să îți ardă și ochii, nu doar pielea. Prea multe radiații UV deteriorează retina, cristalinul ori corneea. Daunele produse de soare la nivelul cristalinului pot duce la încețoșarea acestei părți importante din anatomia ochiului (cataractă).

Cancer de piele

Expunerea în exces la soare, chiar și fără arsuri solare, crește riscul ca persoana să dezvolte cancer de piele, cum ar fi melanomul. Prin expunerea la soare, radiațiile pot deteriora ADN-ul din interiorul celulelor pielii. Arsurile solare ale pielii petrecute în copilărie și adolescență ar putea crește riscul de a dezvolta melanom la vârstă adultă.

Pe ce zone apare? Cancerul de piele se dezvoltă mai ales pe zonele care au fost cel mai mult expuse la razele soarelui, iar aici sunt incluse: scalpul, fața, buzele, urechile, gâtul, pieptul, mâinile și picioarele.

Metode de prevenție

Cea mai eficientă metodă de combatere a arsurilor solare și a complicațiilor și riscurilor ce vin la pachet cu acestea constă în prevenirea lor. Prevenind arsurile solare, riscul de cancer de piele este, de asemenea, redus.

Ce este factorul de protecție solară

Factorul de protecție solară, pe care îl găsim adesea pe eticheta produselor cosmetice sub prescurtarea SPF, este o unitate de măsură pentru gradul de protejare a pielii de radiațiile UV care pot cauza arsuri solare sau pot afecta ADN-ul celular.

De pildă, dacă în mod normal pielea este arsă după 10 minute petrecute la soare, dacă aplicăm factor de protecție 15, atunci putem sta la soare de 15 ori mai mult fără ca pielea să fie arsă, adică 150 de minute. Bineînțeles, acest calcul este estimativ și depinde și de tipul de piele, precum și de cantitatea de loțiune aplicată ori de intensitatea radiațiilor solare.

În general, dermatologii recomandă să folosim produse cu factor de protecție de minimum 30 atunci când ne expunem razelor soarelui. În cazul copiilor ori a celor cu afecțiuni ce implică fotosensibilitate (ex. Lupus) se recomandă factor de protecție 50.

Reducerea expunerii la soare și evitarea intervalului periculos

De asemenea, se recomandă evitarea intervalului periculos, adică de 10:00 – 16:00, atunci când intensitatea radiațiilor solare este mărită.. Reducând timpul de expunere la soare reducem totodată și riscul de arsuri cauzate de soare.

Utilizarea produselor specifice pentru protecție solară

Se recomandă, în sezonul cald, să folosim zilnic produse cosmetice cu factor SPF. Astfel se reduce riscul de arsuri solare, precum și riscul de cancer de piele. În zilele în care nu stăm la soare, însă ne expunem pe perioade limitate cum ar fi mersul de acasă la birou și înapoi, putem folosi o lotiune cu factor de protecție 30, pe care să o aplicăm cu 30 de minute înainte de a ieși din casă.

De asemenea, femeile pot apela și la produsele de make-up cu factor de protecție. În zilele de vacanță, în care mergem la plaja, e obligatorie loțiunea de plajă cu SPF mare, pe care trebuie să o reaplicăm o dată la câteva ore sau după ce ne îmbăiem.

Adoptarea unei vestimentații corespunzătoare

Și hainele pe care le purtăm ne pot proteja de soare. Bluzele cu mânecă lungă, pantalonii lungi, șalurile și pălăriile cu boruri mari ne pot proteja de radiațiile solare. Dacă avem nevoie de o protecție solară sporită, putem purta haine confecționate din materiale cu SPF.

Toleranța la expunerea solară în funcție de piele

Tipul de piele este și el important atunci când vine vorba despre toleranța la expunerea solară.

De pildă, persoanele cu pielea creolă au toleranță crescută din cauza că pielea acestora se bucură de o cantitate mai mare de melanină – care acționează precum o loțiune cu SPF naturală. Asta nu înseamnă însă că persoanele cu pielea închisă la culoare nu sunt expuse acelorași riscul ca persoanele cu pielea albă atunci când se expun radiațiilor UV, ci înseamnă că acestea se pricopsesc cu arsuri solare puțin mai greu.

Persoanele cu pielea foarte albă și cu părul blond sau roșcat au cea mai redusă toleranță la radiațiile UV, de aceea acestea trebuie să acorde o atenție sporită prevenției. Bebelușii și copiii mici au, de asemenea, toleranță redusă la expunerea la soare. Aceștia nu numai că au pielea foarte sensibilă, însă întâmpină dificultăți și la reglarea temperaturii corpului.

Verificarea medicamentelor pe care le iei în prezent

Întreabă-ți medicul curant dacă oricare dintre medicamentele pe care le iei în prezent ar putea să îți facă pielea mai sensibilă în fața razelor soarelui. Reține că unele medicamente folosite pentru acnee, unele antibiotice, antidepresive, diuretice, medicamente pentru bolile de inimă și unele contraceptive orale îți fac pielea mai sensibilă (acestea cresc fotosensibilitatea). La fel se întâmplă și în cazul unor medicamente antibacteriene și în cazul unor parfumuri care se aplică pe piele.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The Effect of Aloe Vera Clinical Trials on Prevention and Healing of Skin Wound: A Systematic Review”, Iran J Med Sci. 2019 Jan; 44(1): 1–9., Davood Hekmatpou, Fatemeh Mehrabi, Kobra Rahzani, Atefeh Aminiyan
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6330525/
Skin Cancer Foundation - Skin Cancer Facts & Statistics
https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/skin-cancer-facts/#melanoma
American Academy of Dermatology Foundation - How to Treat Sunburn - https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-sunburn
The Skin Cancer Foundation - Sunburn & Your Skin
https://www.skincancer.org/risk-factors/sunburn/

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0