Indicele UV sau UV Index: ce indica si de ce ar trebui sa il verifici zilnic

In lunile de vara, tot auzi vorbindu-se despre radiatiile ultraviolete si despre cat de mult ar trebui sa te feresti de ele. In acest sens, este bine sa fii informat si sa intelegi ce reprezinta un indice de ultraviolete sau indice UV. Asa ca in acest articol ti-am pregatit numeroase informatii despre cum interpretam valorile indicelui de ultraviolete si despre cum te poti proteja impotriva radiatiilor ultraviolete.

 

Ce inseamna indice UV?

Indicele UV este un mod prin care se masoara nivelul radiatiilor ultraviolete. Valorile indicelui UV variaza pe parcursul zilei si incep de la 0, putand creste pana la peste 10-11 - cu cat este mai mare indicele UV, cu atat este mai mare probabilitatea sa exista efecte negative ale soarelui la nivelul pielii si ochilor si cu atat este nevoie de mai putin timp ca aceste daune sa se produca.

Ce trebuie sa retinem este ca indicele UV sau indicele ultravioletelor este o unitate internationala standard de masurare a intensitatii radiatiilor ultraviolete ce pot sa produca arsuri solare, iar aceasta masurare se face la un anumit moment si intr-un anumit loc (regiune sau oras).

 

Aceasta scala a fost dezvoltata de oamenii de stiinta canadieni, in anul 1992, iar apoi a fost adoptata si standardizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de Organizatia Meteorologica Mondiala in 1994. Indicele radiatiilor ultraviolete este folosit, in principal, in previziunile zilnice legate de conditiile meteorologice

Orele la care nu este bine sa ne expunem la soare sunt acele ore in care indicele UV atinge un prag moderat spre mare, cand exista un risc crescut ca pielea noastra sa fie arsa de soare. Prin aceasta unealta importanta, ne dam seama de riscurile expunerii excesive la radiatiile ultraviolete si tot cu ajutorul indicelui UV suntem informati ca trebuie sa adoptam anumite masuri pentru a ne proteja pielea si ochii.

Unde gasim informatii despre UV Index sau indice UV?

Pe site-urile si aplicatiile care iti arata vremea din ora in ora sau vremea din orasul tau ori zona ta geografica vei gasi informatii despre indicele radiatiilor ultraviolete. Asadar, intensitatea radiatiei ultraviolete (UV) a soarelui este exprimata ca indice UV. Un indice UV de 9 si de 10 este mai des intalnit in zona Mediteranei.

Cum interpretam indicele UV

Indicele UV este conceput ca o scala liniara care are limita la un singur capat, valorile lui fiind direct proportionale, spun oamenii de stiinta, cu intensitatea radiatiilor UV care cauzeaza arsuri solare pe pielea oamenilor.

Iata un exemplu simplu, care te va ajuta sa intelegi efectele radiatiilor UV: daca o persoana cu pielea alba (fara sa isi aplice o lotiune ori crema cu SPF) incepe sa se arda pe piele in 30 de minute de expunere la soare cu un indice UV 6, atunci aceasta persoana ar trebui sa se astepte sa aiba arsuri solare pe piele in aproximativ 15 minute de expunere la un indice UV 12 (astfel, daca indicele UV este dublu, timpul in care apar arsuri pe pielea noastra este de doua ori mai scurt).

Este bine, asadar, sa inveti cum sa interpretezi valorile indicelui UV, pentru ca ele te vor ajuta sa eviti expunerea la radiatiile ultraviolete care pot fi daunatoare daca intensitatea lor atinge niveluri prea mari.

Indice UV de la 0 la 2: scazut

Nu este nevoie de protectie pentru radiatiile UV. Poti sta in siguranta afara, folosind o minima protectie impotriva razelor soarelui.

Indice UV de la 3 la 7: moderat spre mare

Este necesara protectia. Este esential sa cauti zone cu umbra la finalul diminetii si pana dupa-amiaza tarziu. Atunci cand esti in aer liber, aplica cu generozitate pe pielea expusa o crema ori lotiune cu spectru larg cu SPF 15 sau cu un factor mai mare de protectie solara. Si nu uita sa porti haine care iti protejeaza capul si pielea, ca de exemplu o palarie cu boruri largi, cat si ochelari de soare.

UV peste 8: este foarte mare spre valori extreme

Este necesara o protectie suplimentara. Fii foarte atent atunci cand te afli afara, mai ales la orele dupa-amiezei. Daca umbra ta este mai scurta decat inaltimea ta, adaposteste-te la umbra si poarta haine care sa iti protejeze pielea, o palarie cu boruri largi si ochelari de soare si aplica cu generozitate o lotiune sau o crema cu cel putin SPF 15, cu spectru larg, pe pielea expusa.

Tine cont de regula umbrei

 
 

O modalitate simpla prin care iti poti da seama de expunerea la radiatiile UV la care esti expus este sa te uiti cu atentie la umbra ta: daca umbra este mai mare decat inaltimea ta (dimineata devreme si dupa-amiaza tarziu), exista probabilitatea ca expunerea ta la UV sa fie mai scazuta; daca, insa, umbra ta este mai mica decat inaltimea ta (la orele pranzului), atunci esti expus la niveluri mai mari ale radiatiilor UV. Cauta o zona cu multa umbra si protejeaza-ti pielea si ochii de radiatiile ultraviolete.

Retine, asadar, valorile pentru indicele UV si interpretarea lor:

  • indice UV 1 sau 2: este scazut
  • indice UV 3, 4 sau 5: este moderat
  • indice UV 6 sau 7: este considerat mare
  • indice UV 8, 9 sau 10 este considerat un indice foarte mare
  • un indice UV mai mare de 11 este considerat extrem.

De ce difera valorile indicelui ultravioletelor

Oamenii de stiinta au descoperit ca valorile indicelui radiatiilor ultraviolete difera valorile de la o zi la alta, de la o ora la alta, de la o regiune geografica la alta. Desi cantitatea radiatiilor ultraviolete la care esti expus/a variaza in functie de momentul zilei, de anotimp, de latitudine si de altitudine, acest indice UV poate totodata sa fie crescut si sub influenta mediului inconjurator din imediata apropiere.

Norii, de fapt, ne ofera o protectie prea mica impotriva radiatiilor UV, iar pe de alta parte, trebuie sa stim ca norii, apa, nisipul alb, betonul si zapada reflecta radiatiile UV si cresc expunerea la acestea. Bineinteles, cel mai important este faptul ca expunerea la soarele de la miezul zilei (de la orele pranzului) sau expunerea pe perioade lungi de timp la soare este cea care provoaca cele mai multe daune pielii si ochilor nostri.

Ce poti face pentru a te proteja de radiatiile UV

La un indice UV cuprins intre 0 si 2 - e bine sa porti ochelari de soare si sa aplici crema cu rol de ecran solar (un produs care sa reflecte sau sa absoarba unele dintre radiatiile UV ale soarelui si care sa te protejeze impotriva arsurilor solare).

La un indice UV cuprins intre 3 si 5 - e indicat sa porti ochelari de soare, sa aplici o crema ori lotiune cu SPF, sa porti o palarie.

La un indice UV cuprins intre 6 si 7 - e indicat sa porti ochelari de soare, sa aplici o crema ori lotiune cu SPF, sa porti o palarie si sa stai la umbra.

La un indice UV cuprins intre 7 si 10 - e indicat sa porti ochelari de soare, sa aplici o crema ori lotiune cu SPF, sa porti o palarie si sa stai la umbra.

La un indice UV extrem de mare, de peste 11 - este recomandat sa porti ochelari de soare, sa aplici o crema ori lotiune cu SPF, sa porti o palarie si sa stai la umbra si, totodata, sa stai in interior intre orele 10.00 si 16.00, cand intensitatea radiatiilor UV este mare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • United States Environmental Protection Agency - https://www.epa.gov/sunsafety/uv-index-scale-0
  • World Health Organization - https://www.who.int/uv/intersunprogramme/activities/uv_index/en/

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0