Totul despre razele UV: efectele razelor UVA si UVB asupra organismului

1. Razele ultraviolete UV
   a. Ce sunt razele UV?
   b. Descoperirea razelor ultraviolete UV
   c. Tipuri de raze ultraviolete
   d. Factori care influențează efectul razelor UVA și UVB asupra organismului
2. Aparate care emit raze ultraviolete
3. Ce efecte au razele ultraviolete asupra organismului?
   a. Efectele razelor UVA
   b. Efectele razelor UVB
   c. Semnificația și tipul de indice pentru razele ultraviolete
4. Cum ne protejăm de efectul razelor UVA și UVB?
   a. Produse cu factor de protecție solară
   b. Ochelari cu factor de protecție solară
   c. Alimentație sănătoasă și hidratare

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC


Razele ultraviolete UV

Razele ultraviolete (UV) sunt radiații magnetice care au o lungime de undă mai mică decât cea perceptibilă de ochiul uman. În acest articol vom discuta despre tipurile de raze UV, aparatele care emit raze UV, dar și care sunt efectele acestor raze și cum ne protejăm de ele.

Ce sunt razele UV?

Razele UV sunt un tip de radiații electromagnetice emanate de soare. Razele UV pot fi, în funcție de lungimea de undă măsurată în nanometri, UV Vacuum (lungime de 100-200 nm), UVC (lungime de 200-290 nm) – blocate de stratul de ozon – și raze UVA (lungime de 315-380 nm) sau UVB (lungime de 290-315 nm) – care ajung pe pământ și afectează corpul uman, dar și obiectele de pe pământ.

Descoperirea razelor ultraviolete UV

Radiațiile UV au fost descoperite în anul 1801 de către fizicianul de origine germană Johann Wilhelm Ritter. Descoperirea a fost posibilă printr-o serie de experimente care se bazau pe înnegrirea sărurilor de argint în urma expunerii la razele UV. În primă fază, razele UV au fost denumite raze oxidante, din cauza efectului pe care îl aveau asupra sărurilor de argint. Apoi, acestea au căpătat denumirea de raze chimice, care a fost înlocuită la final cu termenul folosit în zilele noastre - raze UV.

Tipuri de raze ultraviolete

Există mai multe tipuri de raze ultraviolete, clasificarea acestora fiind făcută în funcție de lungimea de undă.

Raze UVA

Razele UVA pot afecta ADN-ul celulelor pielii, fiind asociate cu daunele aduse acesteia pe termen lung – apariția ridurilor și îmbătrânirea pielii. Totodată, aceste raze au un rol important și în apariția unor tipuri de cancer de piele. În general, saloanele de bronzare emană o cantitate mare de radiații UVA, despre care specialiștii susțin că măresc riscul de cancer de piele.

Raze UVB

Razele UVB sunt mai puternice decât razele UVA. Acestea pot afecta ADN-ul celular al pielii, însă totodată sunt respondabile și pentru arsurile solare. Mai mult decât atât, pot cauza și cancer de piele.

Raze UVC

Razele UVC sunt cele mai puternice radiații ultraviolete, însă din fericire acestea nu pătrund prin atmosferă și nu fac parte din lumina soarelui. Drept urmare, razele UVC nu afectează pielea în niciun fel.

Factori care influențează efectul razelor UVA și UVB asupra organismului

Efectul razelor UVA și UVB asupra organismului diferă în funcție de intensitatea acestor radiații. Mai mulți factori determină intensitatea razelor ultraviolete.

Altitudinea

Altitudinea, de pildă, intensifică foarte mult radiațiile UV: cu cât altitudinea este mai mare, cu atât mai multe radiații UV întră în contact cu pământul. De aceea, la munte, protecția solară este cel puțin la fel de importantă ca la mare.

Poziția geografică față de Ecuator

Și distanța față de Ecuator, adică latitudinea, afectează intensitatea razelor UV. Razele UV sunt mai puternice în apropierea Ecuatorului și devin din ce în ce mai slabe pe măsură ce ne îndepărtăm de acest punct.

Stratul de ozon

Stratul de ozon protejează pământul, acționând ca o barieră care absoarbe radiațiile UV. Dacă acesta nu ar există, razele UV ar afecta viața de pe pământ. Compușii chimici pe bază de clor, folosiți până nu demult în producția industrială, au subțiat stratul de ozon. Vestea bună este că acești produși au fost interziși prin Protocolul de la Montreal și că stratul de ozon are capacitatea de a se reface.

Condițiile meteo

Condițiile meteorologice influențează, de asemenea, intensitatea radiațiilor ultraviolete. De pildă, în zilele ploioase, mohorâte și înnorate, intensitatea radiațiilor este mai mică decât în zilele călduroase de vară, în care soarele strălucește pe cer cât e ziua de lungă.

Tipul de piele

Tipul de piele este cel de care depinde cât de tare e afectată pielea de expunerea la razele UV. De pildă, pielea foarte albă este mai sensibilă la radiațiile acestea, în timp ce pielea mai închisă la culoare este mai rezistentă, având capacitatea naturală de a se proteja mai bine de efectele razelor UV.

Momentul anului și al zilei

Razele UV sunt mai intense în lunile de primăvară și vară, comparativ cu lunile de toamnă și iarnă. Și momentul zilei poate modifica intensitatea razelor UV – de pildă, dimineața și seara acestea sunt mai puțin intense decât între orele 10.00-16.00, când ating intensitatea maximă.

Reflectabilitatea suprafețelor

Razele UV pot fi intensificate dacă se reflectă în suprafețe precum apa, nisipul, zăpada, asfaltul sau iarba.

Aparate care emit raze ultraviolete

Razele UV pot fi folosite și cu ajutorul unor surse artificiale, precum lămpile de bronzat sau lămpile de sterilizare.

Lămpi de bronzat

Lămpile de bronzat sunt de două feluri: cu presiune joasă și de înaltă presiune. Acestea produc raze UV prin ionizarea vaporilor de mercur gazoși. Aceste lămpi emană raze UVA în cantitate mai mare decât raze UVB.

Lămpi cu lumina neagră

Lămpile cu lumina neagră emană raze UVA cu undă lungă. Acestea, în general, produc o lumină mov sau albastră, nicidecum neagră, în ciuda denumirii lor. Aceste lămpi au diverse utilizări: în medicină, pentru corpurile de iluminat cu becuri incandescente ori pentru capcanele electrice de insecte cu lampă UV.

Lămpi de sterilizare aer

Radiațiile UV sunt folosite și pentru purificarea aerului, sub forma unor lămpi de sterilizare folosite în special în spitale, în industria farmaceutică sau în orice alte încăperi și spații care impun purificarea biologică a aerului. Radiațiile ultraviolete cu undă scurtă au capacitatea de a distruge ADN-ul din microorganisme. Lămpile de sterilizare sunt folosite și pentru dezinfectarea instrumentelor folosite de medici.

Lămpi fluorescente ultraviolete

Lămpile fluorescente folosite pentru iluminare din ce în ce mai des în zilele noastre emit radiații UV. Este adevărat însă că, atâta vreme cât nu ne suprasolicitam ochii uitându-ne la acestea ore în șir și nu ne apropiem pielea de ele, aceste lămpi sunt inofensive pentru sănătate.

Tehnologii laser

Tehnologiile laser de ultimă oră permit folosirea unei tehnici de printare UV. Tehnica de printare cu ajutorul razelor ultraviolete permite imprimarea pe o serie de suprafețele precum: carton, plexiglas, lemn, plastic, sticlă, piele și nu numai. De asemenea, razele ultraviolete sunt folosite și la detectoarele de foc de ultima generație.

Ce efecte au razele ultraviolete asupra organismului?

Razele ultraviolete au atât efecte benefice asupra organismului, cât și efecte nocive. Pentru a înțelege cum poți profita de efectele benefice fără a te expune efectelor negative, trebuie să fii informat.

Efectele razelor UVA

Razele UVA, în cantitățile recomandate, au o serie de efecte benefice pentru sănătatea noastră. Atunci când depășim măsura, însă, pot apărea problemele. În urma expunerii la razele UV, organismul produce vitamina D, esențială pentru sănătate. 15 minute de expunere ocazională a pielii la soare, de 3 ori pe săptămână, în lunile de vară, sunt mai mult decât suficiente pentru menținerea nivelului de vitamina D în limitele sănătoase. 

Vitamina D stimulează și producția de serotonină, hormon care ne face să ne simțim bine, ceea ce înseamnă că razele UV pot combate chiar și semnele și simptomele depresiei. Un alt avantaj al expunerii la razele ultraviolete constă în faptul că acestea au capacitatea de a trata anumite afecțiuni dermatologice printre care: psoriazis, eczemă, vitiligo sau dermatită atopică. Este vorba însă de expunerea controlată, nicidecum exagerată.

Efectele pozitive ale razelor UVA asupra pielii

Expunerea la razele UVA stimulează și producția de melanină, pigmentul care colorează pielea și ne bronzează. Melanina absoarbe atât radiațiile UVA, cât și pe cele UVB, protejând pielea de efectele negative ale radiațiilor.

Efectele negative ale razelor UVA asupra pielii

Din păcate însă, expunerea indelungată la razele UVA poate avea efecte nedorite. Acestea sunt cele care activează melanina, pigmentul deja prezent în stratul superficial al pielii. Creează așadar un bronz care se obține rapid, însă dispare la fel de rapid. Mai mult decât atât, razele UVA penetrează straturile mai profunde ale pielii, afectând țesuturile conjunctive și totodată vasele de sânge. Drept urmare, pielea își pierde din elasticitate și astfel apar ridurile.

Așadar, radiațiile UVA sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii. Studiile făcute recent în domeniu sugerează faptul că expunerea excesivă la radiațiile UVA poate favoriza apariția cancerului de piele. Nu se cunoaște exact mecanismul prin care radiațiile ultraviolete cauzează apariția cancerului, însă o ipoteză populară susține faptul că intensificarea stresului oxidantiv din celule poate fi răspunzătoare pentru această situație.

Efectele UVA asupra ochilor

Radiațiile UVA reușesc să penetreze corneea, afectând-o permanent. Expunerea îndelungată a corneei la radiațiile UVA poate cauza cataractă. De aceea, este foarte important să ne protejăm ochii purtând ochelari de soare cu filtru împotriva radiațiilor UV.

Efectele razelor UVB

Radiațiile UVB au și ele atât efecte pozitive, cât și efecte negative asupra pielii.

Efectele pozitive ale razelor UVB asupra pielii

Expunerea limitată la radiațiile UVB stimulează producția de melanină, care determină instalarea treptată a unui bronz de durată. UVB stimulează, de asemenea, producția de celule care îngroașă pielea, ceea ce înseamnă că aceasta capătă rezistență sporită la radiații.

Efectele negative ale razelor UVB asupra pielii

Radiațiile UV în exces pot cauza arsuri solare, dar pot crește totodată și riscul de cancer de piele, afectând ADN-ul celular. Cumulat, numărul de arsuri solare pe care le avem de-a lungul timpului, crește riscul de cancer de piele pe care îl avem.

Efectele razelor UVB asupra ochilor

În ceea ce privește ochii, corneea are capacitatea să absoarbă radiațiile de tip UVB. Asta nu înseamnă însă că aceste radiații sunt mai puțin periculoase pentru ochi decât radiațiile UVA. Arsurile corneei și cataracta pot fi afecțiuni cauzate de expunerea la radiațiile UVB.

Semnificația și tipul de indice pentru razele ultraviolete

Indicele razelor ultraviolete reprezintă o metodă standard de măsurare a intensității radiațiilor ultraviolete la un anumit moment, într-un anumit loc. Acesta a fost dezvoltat de către un om de știință canadian în anul 1992, iar apoi a fost acceptată, 2 ani mai târziu, ca metodă de măsurare la nivel internațional. Indicele razelor ultraviolete variază de la 1 la 11+, 11+ fiind intensitatea cea mai mare. În sezonul cald, buletinul meteorologic oferă informații cu privire la indicele razelor ultraviolete, cu scopul de a face oamenii să fie mai precauți.

Indice UV scăzut

Indice UV scăzut este considerat cel de la 0 la 2, atunci când nu este considerată necesară protecția solară întrucât radiațiile UV nu sunt atât de intense încât să reprezinte un pericol.

Indice UV moderat

Indicele UV moderat este cel de la 3 la 7, și se recomandă protecția solară mai ales în intervalul orar 10-16 întrucât radiațiile pot cauza mici neplăceri atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Indice UV ridicat

Indicele UV ridicat este cel de la 8 la 10 și se recomandă evitarea expunerii pielii la soare în intervalul orar 10-16. De asemenea, în zilele cu un indice UV atât de ridicat este indicat să ne acoperim pielea cu haine, cu loțiune cu factor de protecție solară precum și cu pălării și ochelari de soare.

Indice UV foarte ridicat

Indicele UV foarte ridicat, de 11+ implică necesitatea de a evita expunerea la soare, mai ales în intervalul orar 10-16, însă ideal ar fi să nu exagerăm cu expunerea pielii la soare nici în afara acestui interval orar întrucât pericolul este destul de ridicat.

Cum ne protejăm de efectul razelor UVA și UVB?

Efectele negative ale razelor UVA și UVB asupra organismului pot fi contracarate prin protejarea pielii în mod eficient.

Produse cu factor de protecție solară

Pe piață găsim o serie de produse cu factor de protecție solară, care acționează precum o barieră temporară în fața radiațiilor ultraviolete. Pentru a ne proteja de radiațiile UV putem folosi haine din materiale cu SPF, loțiuni și produse de make-up cu factor de protecție solară, balsam de buze cu SPF, pălării, ochelari de soare cu lentile polarizate și umbrele de plajă.

Indicele factorului de protecție solară

Indicele factorului de protecție solară este unitatea care măsoară protecția oferită pielii împotriva radiațiilor UVB, nu și a celor UVA. Pentru ca pielea să fie protejată de ambele tipuri de radiații, trebuie să folosești un produs cu protecție solară pe care să scrie „protecție cu spectru larg”. 

Factorul de protecție solară blochează radiațiile UVB în proporție de 93%. Perioada în care pielea este protejată este de 15 ori mai mare decât perioada în care pielea se poate apăra singură de radiațiile UV. Concret, dacă în mod normal pielea ar fi arsă după 10 minute de expunere la soare în miezul zilei, atunci când folosești protecție solară 15, pielea este protejată de 15 ori mai mult, adică se va arde după 150 de minute. 

Bineînțeles, durata variază în funcție de anumiți factori: culoarea pielii tale, altitudinea, intensitatea radiațiilor. SPF 30 oferă protecție în proporție de 97%, iar SPF 50 oferă protecție de 99%. Produsele care depășesc SPF 50 nu oferă protecție mai mare de 99% - ceea ce înseamnă că putem vorbi despre o capcană comercială sau strategie de marketing.

Aplicarea corectă a produselor de protecție solară

Pentru ca pielea să beneficieze de protecția oferită de produsele cu SPF, aceste produse trebuie aplicate în mod corect. Mai exact, trebuie respectată cantitatea de 30 g de cremă cu SPF pentru acoperirea pielii expuse – ceea ce înseamnă că pielea trebuie acoperită cu un strat generos de cremă pentru a fi protejată. De asemenea, produsele cu SPF trebuie reaplicate pe parcursul zilei, în timpul expunerii la soare. Ideal ar fi să împrospătăm stratul de cremă de plajă o dată la 2-3 ore.

Ochelari cu factor de protecție solară

Ochelarii cu factor de protecție solară sunt, potrivit medicilor oftalmologi, necesari mai ales pe timpul verii. Radiațiile UV nu numai că pot afecta pielea pleoapelor, însă pot ataca și corneea, dar și alte părți ale ochiului. Expunerea la radiațiile UV crește riscul de cataractă și contribuie, de asemenea, la degenerarea maculară.

Alegerea ochelarilor potriviți pentru protecția împotriva razelor UVA și UVB

Pentru ca ochii să fie protejați de radiațiile UV, trebuie să ții cont de următoarele aspecte atunci când alegi ochelarii:

• Lentilele trebuie să aibă filtru 2 sau 3 
• Lentilele trebuie să fie într-o singură culoare și fără imperfecțiuni
• Lentilele ar trebui să fie gri sau în nuanțe de cenușiu (acestea sunt singurele care reduc luminozitatea fără să distorsioneze modul în care sunt percepute culorile)

Culoarea lentilelor nu are de-a face cu capacitatea acestora de a bloca radiațiile UV. Asta înseamnă că ochelarii de soare cu lentile foarte închise la culoare pot fi complet inutili dacă nu au protecție solară, la fel cum ochelarii cu lentile în nuanțe deschise protejează perfect împotriva radiațiilor dacă au filtru UV.

Dacă pe ochelari scrie UV 400, înseamnă că lentilele blochează toate razele de lumină cu lungimi de undă de până la 400 de nanometri (toate razele UVA și UVB).

Tipuri de lentile pentru ochelarii cu factor de protecție solară

Lentilele polarizate sunt cele care oferă protecție împotriva radiațiilor UV. Acestea sunt recomandate oricui vrea să își protejeze ochii, fie că este vorba sau nu despre o persoană care poartă ochelari de vedere. De asemenea, lentilele polarizate sunt recomandate pacienților care suferă de sensibilitate la lumină. Lentilele polarizate au și capacitatea de a reduce luminozitatea reflectată pe anumite suprafețe – apă, zăpadă, asfaltul.

Alimentație sănătoasă și hidratare

Alimentația joacă un rol important în menținerea sănătății, în general, însă ceea ce nu multe persoane știu este că alimentele consumate ne pot ajuta să ne protejăm de radiațiile UV și efectele nocive ale acestora. Alimentele bogate în antioxidanți, precum fructele și legumele, precum și alimentele cu potențial antiinflamator sunt în mod deosebit eficiente în contracararea efectelor radiațiilor UV.

Expunerea la razele UV stimulează stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi, ceea ce înseamnă că procesul de îmbătrânire este favorizat de aceste radiații solare. Însă o alimentație sănătoasă, bogată în nutrienți de preț, are capacitatea de a anula efectele radicalilor liberi. 

Pepenele, roșiile, ceaiul verde, sparanghelul, cireșele, fructele citrice, spanacul, somonul și icrele sunt doar câteva exemple de alimente bogate în antioxidanți, vitamine, minerale și Omega-3, care sunt de mare folos organismului atunci când vine vorba despre expunerea la radiațiile ultraviolete. De aceea, mai ales pe timpul verii este recomandată adoptarea unei diete bogate în fructe, legume și cereale integrale.

Hidratarea este, de asemenea, importantă mai mult decât oricând în zilele în care ne expunem la razele UV, pentru că radiațiile solare favorizează deshidratarea pielii, accentuând astfel efectele negative la nivel cutanat ale expunerii la soare. De asemenea, căldura care vine la pachet cu radiațiile solare puternice ne face să transpirăm și astfel apare riscul deshidratării. Atunci când te expui la soare, nu aștepta să ți se facă sete, ci bea apă fără să fie neapărat necesar. Sucurile naturale de fructe și legume și ceaiurile neîndulcite pot fi, de asemenea, folosite pentru hidratarea organismului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - UV Radiation
https://www.cdc.gov/nceh/features/uv-radiation-safety/index.html
American Cancer Society - Ultraviolet (UV) Radiation
https://www.cancer.org/healthy/cancer-causes/radiation-exposure/uv-radiation.html
Science Direct - Ultraviolet Radiation 
https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/ultraviolet-radiation
MDPI - Awareness and Knowledge of the Effect of Ultraviolet (UV) Radiation on the Eyes and the Relevant Protective Practices: A Cross-Sectional Study from Jordan
https://www.mdpi.com/2227-9032/10/12/2414
Studiul „Awareness and Knowledge of the Effect of Ultraviolet (UV) Radiation on the Eyes and the Relevant Protective Practices: A Cross-Sectional Study from Jordan”, apărut în Healthcare, 2022, 10(12), 2414; https://doi.org/10.3390/healthcare10122414, autori: Mohammad A. Alebrahim et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0