Este crema de plajă sigur de utilizat?

Crema de plajă este importantă pentru protejarea pielii de razele ultraviolete, pentru a evita arsurile și pentru a scădea riscul de melanom. Dar cât de sigură pentru sănătate este în rest o astfel de cremă?

Cremele și loțiunile de protecție solară sunt necesare pentru a scădea riscul de cancer de piele și de ridare prematură prin protejarea acestui organ de radiațiile ultraviolete de la soare. Însă o astfel de cremă poate conține atât ingrediente prietenoase cu pielea, cât și unele care au ridicat anumite semne de întrebare, de aceea e bine să citești eticheta înainte de a face cumpărături.

Care ingrediente din crema de plajă sunt sigure și care nu?

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a propus ca două ingrediente care se regăsesc în mod obișnuit în crema de plajă să fie recunoscute în general ca sigure și eficiente, și anume dioxidul de titan și oxidul de zinc. De asemenea, a propus ca alte două ingrediente și anume PABA și salaminatul de tolamină să NU fie considerate sigure și eficiente. În plus, FDA a solicitat producătorilor de astfel de creme să prezinte mai multe date de siguranță despre ingrediente folosite în mod normal în aceste produse de plajă, cum ar fi ensulizol, octisalat, homosalat, octocrilen, octinoxat, oxibenzonă și avobenzonă.

Comisia Europeană a publicat unele opinii preliminare privind siguranța a trei filtre UV organice - oxibenzonă, homosalat și octocrilen -, deoarece a constatat că nivelurile a două dintre ele nu erau sigure în cantitățile la care erau utilizate și a propus o limită de concentrație de 2,2% pentru oxibenzonă și 1,4% pentru homosalat.

Oxibenzona (benzophenone-3) este ușor absorbită prin piele și poate avea efecte nocive: unele cercetări au arătat că adolescenții de gen masculin cu măsurători mai mari de oxibenzonă au avut niveluri de testosteron total semnificativ mai scăzute și că femeile expuse la oxibenzonă și substanțe chimice asociate au un risc crescut de cancer mamar și endometrioză.

Atenție dacă pe etichetă există ingredientul benzen, deoarece unele creme de protecție solară tind să-l aibă în compoziție; expunerea pe termen lung la benzen crește riscul de cancer. Unii dermatologi sunt de părere că nu există un nivel sigur de benzen care să poată exista în produsele pentru protecție solară. Având în vedere că loțiunea sau crema de plajă se masează pe aproape tot corpul, timp de mai multe zile, dacă o persoană lucrează în soare sau este în vacanță, cantitatea de benzen care ajunge în piele poate fi una semnificativă.

Substanțele chimice din crema de plajă pot fi dăunătoare și altor forme de viață. De exemplu, oamenii de știință au examinat dacă anumite substanțe chimice din aceste produse destinate protecției solare ar putea provoca daune vieții marine, în special recifelor de corali din lume. Ingrediente specifice, inclusiv oxibenzona, benzofenona-1, benzofenona-8, OD-PABA, 4-metilbenziliden camfor, 3-benziliden camfor, octinoxat și octocrilen au fost identificate ca având un potențial risc.

Câte tipuri de protecție solară există?

Există două tipuri diferite de protecție solară: fizică și chimică. Protecțiile solare fizice (cunoscute și sub numele de protecții solare minerale) acționează ca un scut, adică, așezate pe suprafața pielii, ele deviază razele soarelui. Acestea conțin ca ingrediente active dioxidul de titan, oxidul de zinc sau ambele. Dacă ai pielea sensibilă, optează pentru acest tip de protecție solară.

Protecțiile solare chimice funcționează ca un burete, absorbind razele soarelui. Acestea conțin unul sau mai multe dintre următoarele ingrediente active: oxibenzonă, avobenzonă, octisalat, octocrilen, homosalat sau octinoxat. Aceste produse de protecție solară tind să fie mai ușor de masat în piele fără a lăsa un reziduu alb.

Cum îți protejezi pielea de soare?

Expunerea limitată la soare este benefică pentru organism, deoarece oferă corpului vitamina D, reduce stresul și îmbunătățește starea de spirit. Însă prea mult soare și la ore nepotrivite crește riscul de cancer de piele, susține apariția și adâncirea ridurilor și poate provoca insolație. Iată cum te poți proteja de soare

Stai la umbră

Un copac, o umbrelă sau alt adăpost care să te ferească de soarele puternic între orele 10:30-16:30 (sau 11:00-17:00, după alte opinii) sunt alegeri bune pentru a-ți proteja pielea. 

Îmbracă-te adecvat

Deși căldura te poate împinge să porți haine cât mai decupate și care să acopere cât mai puțin din corp, dacă ești nevoit să lucrezi în soare sau să te deplasezi prin soare în intervalul cu nivel ridicat de ultraviolete, poartă bluze sau cămăși subțiri, dar cu mâneci lungi, precum și pantaloni sau fuste lungi, care să îți ofere protecție. Și acoperirea capului este importantă, deci e bine să porți o pălărie sau o șapcă prin care să nu treacă soarele.

Poartă ochelari de soare

Ochelarii de soare nu sunt un moft pentru a fi în pas cu moda, ci protejează ochii de razele UV și reduc riscul de cataractă. De asemenea, protejează pielea fragilă din jurul ochilor de expunerea la soare. Așadar, e bine să-ți cumperi o pereche de ochelari de soare de calitate, de la un cabinet de optică, care să blocheze atât razele UVA, cât și razele UVB.

Folosește creme cu protecție solară

După cum am discutat mai sus, unele creme de plajă și loțiuni cu protecție solară pot conține ingrediente nocive pentru sănătate sau ingrediente suspecte, despre care nu există suficiente date. Caută, așadar, produse cât mai sigure, mai ales dacă le folosești zi de zi pe termen lung. 

Atenție la factorul de protecție solară: dacă ai pielea mai închisă la culoare, poți alege un produs cu FPS 25, iar dacă ai pielea deschisă sau foarte deschisă, optează pentru un produs cu FPS 30 sau 50. Nu uita să aplici un strat generos de cremă pe toată pielea expusă. De reținut că produsele cu protecție solară nu sunt recomandate copiilor cu vârsta de 6 luni sau mai mici, aceștia trebuie feriți de ultraviolete prin evitarea expunerii la soare. 

Protecția solară dispare dacă transpiri abundent sau dacă intri în apă, așa că e bine să reaplici crema sau loțiunea dacă stai la soare mai mult de două ore, precum și după ce ai înotat. Verifică data de valabilitate și nu folosi produse pentru protecție solară care au expirat, deoarece pot să nu mai aibă efect protector sau să aibă diverse efecte nocive asupra pielii.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Association - Is sunscreen safe?
https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/sunscreen-patients/is-sunscreen-safe
EWG - The trouble with ingredients in sunscreens
https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/
European Comission - Opinion on Benzophenone-3
https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_247.pdf

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0