Factorul de Protectie Solara - Totul despre SPF

Despre factorul de protectie solara SPF

Factorul de protectie solara (SPF) reprezinta capacitatea unui produs de a opri cantitatea de radiatii UVB absorbite de piele. Concret, este unitatea care masoara protectia oferita de piele impotriva radiatiilor UVB, responsabile pentru arsurile solare, imbatranirea prematura a pielii, precum si pentru aparitia cancerului de piele. Factorul de protectie solara SPF nu masoara protectia oferita si de radiatiile UVA, si ele periculoase pentru piele. Pentru ca pielea sa fie protejata si de radiatiile UVA, dar si de cele UVB, e necesar sa se foloseasca un produs cu protectie solara cu spectru larg.

Tipuri de factor de protectie solara SPF

Exista doua tipuri de factor de protectie solara SPF: cea chimica si cea minerala.

Factor de protectie solara chimica

Factorul de protectie solara chimica se regaseste la majoritatea lotiunilor cu SPF mai mare de 30. Acesta au insa, potrivit specialistilor in dermatologie, mai multe dezavantaje decat avantaje. Este adevarat ca produsele cosmetice cu factor de protectie chimica sunt mai usor de aplicat, avand o textura mai subtire, insa acestea actioneaza abia dupa ce radiatiile UVB au patruns deja in piele, ceea ce inseamna ca pielea este expusa radicalilor liberi eliberati in timpul acestui proces.

De asemenea, factorul de protectie chimica are si alte dezavantaje:

• Are potential alergic

• Poate provoca dezechilibre hormonale intrucat substantele chimice pot imita activitatea estrogenului

• Actioneaza abia dupa 20 de minute de la aplicare

• Necesita reaplicari repetate

• Poate bloca porii

Factor de protectie solara minerala

Factorul de protectie solara minerala este cel care se bazeaza pe agenti fizici de blocare a radiatiilor UV. SPF-ul mineral creeaza o bariera fizica la nivel cutanat, reflectand radiatiile UV, nu absorbindu-le. Avantajul SPF-ului mineral este ca este de spectru larg, ceea ce inseamna ca ofera protectie atat impotriva radiatiilor UVA, cat si impotriva celor UVB. Factorul de protectie minerala nu are potential alergic, dar nici estrogenic, ceea ce inseamna ca este mai sigur pentru sanatate. Un alt avantaj al acestuia consta in faptul ca incepe sa actioneze imediat dupa aplicare, spre deosebire de factorul chimic care devine eficient numai la 20 de minute dupa aplicare.

Valorile factorului de protectie solara SPF

Valoarea factorului de protectie solara SPF indica gradul de protectie solara oferit. In general, produsele cu SPF 15 ofera o protectie de 93% in fata radiatiilor UVB. Protectia solara 30 blocheaza radiatiile UVB in proportie de 97%, iar protectia 50 protejeaza pielea in proportie de pana la 99%. Valoarea factorului de protectie solara masoara, de asemenea, si perioada pentru care pielea este protejata. De pilda, daca pielea ar fi arsa dupa 10 minute de expunere la radiatii, atunci cand folosim un produs cu factor de protectie solara 15, pielea va fi arsa dupa o perioada de 15 ori mai lunga, adica dupa aproximativ 150 de minute. Bineinteles, estimarea aceasta este aproximativa, tipul si culoarea pielii, precum si intensitatea radiatiilor solare modificand timpul in care pielea este protejata.

Clasificarea factorului de protectie solara SPF in lume

Factorul de protectie solara SPF este clasificat diferit in unele tari. De pilda, in Europa produsele cu SPF sunt considerate produse cosmetice, in timp ce in SUA acestea fac parte din categoria medicamentelor care pot fi achizionate fara prescriptie medicala. In Canada, SPF-ul este clasificat in doua categorii: produse cosmetice naturale sau medicamente, in functie de ingredientele active. Pe piata asiatica, produsele cu SPF sunt considerate produse cosmetice.

Cum se foloseste factorul de protectie solara SPF in protectia organismului

Factorul de protectie solara SPF se foloseste prin aplicare cutanata, astfel incat pielea si intreg organismul sa fie protejat de efectele nocive ale radiatiilor UV. In functie de pielea si nevoile fiecaruia se va alege modalitatea de aplicare a factorului SPF la nivelul pielii.

Produse cu factor de protectie solara

Pe piata se gasesc mai multe tipuri de produse cu factor de protectie solara. Important este sa ne documentam si sa le alegem pe cele mai potrivite pentru tipul nostru de piele.

Creme cu factor de protectie solara

Cremele cu factor de protectie solara sunt extrem de eficiente, acestea oferind o acoperire buna a pielii. Important este insa sa fie aplicate intr-un strat generos – in general, oamenii au tendinta de a folosi o cantitate insuficienta de lotiune cu factor de protectie solara. Reaplicarea cremei este, de asemenea, importanta. La cateva ore, stratul de crema trebuie reimprospatat prin reaplicarea cremei.

Spray-uri cu factor de protectie solara

Spray-urile cu factor de protectie solara sunt favorite, asta pentru ca acestea sunt mai usor de aplicat decat cremele. Spre deosebire de creme insa, spray-urile nu au aceeasi putere de hidratare. Un avantaj insa consta in faptul ca sunt usor absorbite de piele si nu lasa senzatia de piele uleioasa.

Produse de machiaj cu factor de protectie solara

Produsele de machiaj cu factor de protectie solara sunt eficiente numai in caz de expunere ocazionala, nu sunt pentru expunerea intensiva. Un dezavantaj al produselor de make-up cu protectie solara consta in faptul ca, pentru a fi eficiente, e necesar sa aplicam o cantitate de 2 mg de produs/ cm patrat de piele, ceea ce inseamna o cantitate mult mai mare decat utilizam atunci cand aplicam machiaj pe ten. Recomandat ar fi sa utilizam o crema de fata cu SPF pe post de baza de machiaj, nu doar produse de make-up cu SPF.

Produse pentru par cu factor de protectie solara

Pe piata se gasesc si produse cu factor de protectie solara pentru par – este insa nevoie sa folosesti asemenea produse? Ei bine, specialistii in dermatologie sustin ca protectia solara pentru par nu este neaparat necesara intrucat, spre deosebire de piele, parul nu are celule vii. Asta inseamna ca lipsa protectiei solare pentru par nu iti poate pune sanatatea in pericol. Pe de alta parte insa, expunerea la radiatiile UV a parului tau poate avea o serie de efecte nedorite, printre care deshidratarea firului de par. Produsele pentru par cu factor de protectie solara hidrateaza parul, il protejeaza de radiatii si totodata ii ofera acestuia stralucire si impiedica decolorarea sa.

Corelarea factorului de protectie solara SPF cu tipul de piele

Factorul de protectie solara SPF trebuie sa fie ales in functie de tipul de piele. Pielea mai deshisa la culoare are nevoie de o protectie mai mare decat pielea mai inchisa la culoare.

Factor de protectie solara pentru ten deschis

Persoanele cu tenul deschis sunt cele mai expuse radiatiilor UVB. Melanina, cea care pigmenteaza culoarea pielii atunci cand ne bronzam in urma expunerii la soare, ofera totodata si protectie naturala impotriva radiatiilor UV. De aceea, persoanele cu pielea foarte deschisa la culoare, avand un nivel de melanina redus, sunt mai expuse efectelor nocive specifice expunerii la radiatiile UV. Asadar, persoanele cu tenul deschis trebuie sa acorde o atentie sporita protectiei solare si e indicat sa foloseasca un factor de protectie mare, de minimum 30, atunci cand se expun ocazional, si de 50 atunci cand se expun intensiv razelui soarelui.

Factor de protectie solara pentru ten normal

Tenul normal are nevoie de protectie solara medie, de 15-30. Radiatiile solare pot cauza probleme persoanelor cu ten normal daca nu folosesc protectie UV.

Factor de protectie solara pentru ten inchis

Si persoanele cu pielea inchisa la culoare trebuie sa se protejeze impotriva radiatiilor UV. In ciuda miturilor potrivit carora tenului inchis la culoare nu este afectat de radiatii si nu e expus arsurilor solare, persoanele cu pielea maslinie trebuie sa foloseasca produse cu factor de protectie solara atunci cand se expun radiatiilor solare. Este adevarat insa ca aceste persoane pot folosi cu succes SPF 15.

Factor de protectie solara pentru copii

Pielea copiilor este mai sensibila si expunerea la radiatiile UV a acesteia poate fi periculoasa. Pana la implinirea varstei de 6 luni, e indicat ca bebelusii sa fie feriti de radiatiile solare. Dupa 6 luni insa, se recomanda folosirea unei lotiuni cu factor de protectie ridicat, care poate proteja pielea celor mici. Factorul de protectie solara ar trebui sa fie, in cazul copiilor, de minimum 30, insa majoritatea produselor cu protectie solara pentru bebelusi au SPF 50. E recomandat sa se foloseasca produse special destinate celor mici intrucat acestea contin ingrediente sigure, care nu pot provoca reactii alergice sau nedorite celor mici.

Calcularea factorului de protectie solara SPF

Factorul de protectie solara trebuie ales in functie de tipul de piele, de intensitatea radiatiilor, de altitudine precum si de perioada pe care intentionezi sa o petreci in bataia razelor de soare. Calcularea factorului de protectie de care pielea beneficiaza se face prin inmultirea timpului pe care il poti petrece in soare, fara protectie solara, pana cand pielea se inroseste cu valoarea factorului de protectie folosit. De pilda, daca in mod normal poti sta la soare timp de 20 de minute fara ca pielea sa fie arsa, atunci cand folosesti un produs cu factor de protectie 30, beneficiezi, teoretic, de protectie timp de 600 de minute. Practic insa, timpul poate fi scurtat de anumiti factori precum: culoarea pielii, intensitatea radiatiilor, altitudinea. De aceea, pentru protectie garantata, se recomanda reaplicarea lotiunii de plaja cu SPF la cateva ore (2-3) atunci cand ne expunem pielea la soare.

Reguli de aplicare a produselor cu factor de protectie solara

Pentru ca produsele cu factor de protectie solara sa fie eficiente, e indicat sa se respecte anumite reguli de utilizare.

Momentul aplicarii produselor cu factor de protectie solara

Multi oameni fac greseala de a aplica produse cu factor de protectie solara dupa ce se expun razelor soarelui. Ei bine, specialistii in dermatologie ne sfatuiesc sa aplicam lotiunea de plaja cu cel putin 15-30 de minute inainte de a iesi in bataia radiatiilor solare, astfel incat pielea sa aiba suficient timp sa absoarba factorul de protectie.

Frecventa aplicarii produselor cu factor de protectie solara

Produsele cu factor de protectie solara trebuie reaplicate o data la 2 ore astfel incat sa isi mentina eficienta. Daca intram in piscina sau in apa ori facem dus, reaplicarea se face imediat dupa ce iesim din apa.

Modul de aplicare a produselor cu factor de protectie solara

Produsele cu factor de protectie solara trebuie aplicate pe piele intr-un strat generos pentru a asigura protectie. In cazul unui adult, e nevoie de aproximativ 30 g de lotiune de plaja pentru acoperirea zonelor expuse ale pielii. Produsele cu factor de protectie solara trebuie folosite inclusiv in zilele innorate intrucat radiatiile UV penetreaza norii. Un produs cu factor de protectie solara trebuie aplicat si pe ten, inainte de aplicarea machiajului.

Utilitatea produselor cu factor de protectie solara

Produsele cu factor de protectie solara nu numai ca protejeaza pielea impotriva arsurilor solare si de imbatranirea prematura, insa totodata reduc si riscul de aparitie a cancerului de piele.

Efectele nocive ale razelor ultraviolete asupra pielii

Soarele emana 2 tipuri de radiatii: radiatiile UVA si radiatiile UVB. Radiatiile UVA contribuie la imbatranirea prematura a pielii. Cele UVB insa sunt responsabile pentru arsurile solare, insa au si potential cancerigen.

Beneficiile produselor cu factor de protectie solara

Factorul de protectie solara sporeste capacitatea naturala a pielii de a se proteja impotriva radiatiilor UV. De pilda, SPF-ul 15 ofera o protectie de 15 ori mai mare pielii, comparativ cu cea naturala. Factorul de protectie 50 protejeaza pielea de 50 de ori mai bine decat se poate proteja aceasta singura.

Produsele cu factor de protectie solara au mai multe beneficii pentru piele:

• Previn imbatranirea prematura a pielii, ce poate aparea in urma expunerii la radiatiile UV

• Previn deshidratarea pielii, ce poate aparea ca urmare a expunerii indelungate la soare

• Previn arsurile solare

• Reduc riscul de cancer de piele, implicit pe cel de melanom – cel mai rar, dar cel mai periculos tip de cancer de piele

Factorul de protectie solara folosit trebuie ales in functie de tipul de piele, precum si de factori precum anotimpul, altitudinea si timpul de expunere pentru a fi cat mai eficient. Pe timpul verii, atunci cand intesitatea radiatiilor solare este mai mare, trebuie sa folosim un factor de protectie mai mare, mai ales atunci cand ne expunem intensiv la soare – de pilda, cand facem plaja. Daca iarna e recomandat sa folosim SPF atunci cand ne expunem in mod intentionat la radiatiile UV (spre exemplu, cand practicam sporturi de iarna), vara este obligatoriu sa folosim zilnic produse cu SPF intrucat expunerea la radiatii a pielii este mai periculoasa in sezonul cald.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0