Protectia solara la bebelusi, copii si adolescenti, in functie de varsta

Produsele de protectie solara (cele cu SPF) sunt doar una dintre modalitatile prin care ne putem apara impotriva efectelor daunatoare ale radiatiilor ultraviolete (UV).

Strategiile precum adapostirea in zone cu multa umbra si imbracarea copiilor in hainute care sa ii protejeze de razele soarelui sunt la fel de importante ca aplicarea unui produs cu SPF. Ce trebuie sa retina parintii este ca o arsura solara pronuntata in copilarie sau in adolescenta dubleaza riscul de melanom, de-a lungul vietii, potrivit Skin Cancer Foundation.

Pielea copiilor mici si celor mari are nevoie de SPF

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Specialistii spun ca rata de incidenta pentru cancerul de piele, aici fiind inclus si melanomul (cea mai grava forma de cancer de piele) continua sa creasca, chiar si in cazul pacientilor tineri. De aceea, ca parinte, trebuie sa fii extrem de vigilent in legatura cu protectia solara a copilului tau: micutul trebuie sa fie protejat tot timpul.

O arsura solara facuta in copilarie aproape ca dubleaza riscul ca persoana sa dezvolte melanom mai tarziu, pe durata vietii. Pielea copiilor si a adolescentilor este delicata, mai subtire si produce mai putina melanina, acel pigment care protejeaza pielea. In plus, radiatiile ultraviolete (UV) ajung la pigmentul pielii, producand celule numite melanocite, si poate cauza deteriorarea ADN-ului pielii.

Expunerea la soare a copilului se face cu masura

Ca parinte, cu siguranta iti doresti sa stii cate ore este in regula sa expui copilul la soare sau cate ore este recomandat sa stati la plaja. Acest lucru depinde atat de varsta copilului, cat si de intervalul orar la care se poate face expunerea la soare.

 

Sugarii (bebelusi intre 0 si 6 luni):

* bebelusii sub 6 luni ar trebui sa nu fie expusi la razele directe ale soarelui

* se evita produsele cu rol de ecran solar, pentru ca pielea bebelusului nu poate metaboliza si excreta substantele chimice care se gasesc in aceste creme

* copilul trebuie imbracat in haine usoare, care il protejeaza de soare, din tesaturi care permit pielii sa respire, care acopera bratele si picioarele

* se pot face plimbari dimineata, devreme, inainte de ora 10.00, sau dupa amiaza, dupa ora 16.00.

Bebelusii mai mari (intre 6 si 12 luni):

* in aceasta perioada se poate folosi un produs cu rol de ecran solar pe pielea bebelusului; alege un produs special conceput pentru pielea bebelusului

* aplica un produs cu spectru larg, care sa aiba un SPF de cel putin 30, cu o protectie UVA/UVB

* produsul care reflecta sau blocheaza razele soarelui trebuie aplicat cu 30 de minute inainte de a iesi afara cu bebelusul si trebuie reaplicat la fiecare 2 ore sau dupa ce ai intrat in apa cu cel mic;

Copiii intre 2 si 3 ani si prescolarii:

* este important sa iti educi copilul in legatura cu aplicarea produselor cu factor de protectie solara

* se aplica metodele explicate mai sus

* asigura-te ca micutul tau sta la umbra intre orele 10.00 si 16.00; daca cel mic se joaca afara, verifica daca exista suficienta umbra in zona

* nu uita de palarii si de ochelari de soare pentru cel mic; alege o palarie cu boruri largi, care ii protejeaza fata, gatul si urechile.

Adolescentii

Daca adolescentul tau vrea sa aiba pielea bronzata, este important sa discuti cu el sau ea mai intai despre produsele autobronzante. Exista lotiuni si creme care ii ofera o nuanta placuta a pielii, fara sa se expuna la radiatiile UV daunatoare.

Explica-i adolescentului ca faptul ca are pielea bronzata nu inseamna ca este o persoana mai sanatoasa. In plus, este bine sa te asiguri ca aplicarea produselor cu SPF face parte din rutina lui/ei zilnica. Tine recipientul lotiunii sau cremei cu SPF in baie, la vedere, langa pasta de dinti, ca sa isi aminteasca sa il aplice ori de cate ori este nevoie.

Daca adolescentul practica un sport dupa scoala sau are antrenamente in aer liber, asigura-te ca are intotdeauna in geanta sau in rucsac o lotiune ori o crema cu SPF. Nu uita sa ii explici ca este important sa poarte ochelari de soare care ii protejeaza ochii, cat si o palarie ori o sapca.

Intre ce ore este bine sa duci copilul la plaja, ca sa nu aiba arsuri solare

Pentru a-i proteja pielea, este bine sa expui copilul la soare in intervalul recomandat de experti si sa eviti orele cand radiatiile ultraviolete sunt cele mai periculoase (intre orele 10.00 si 16.00).

Copilul poate fi plimbat in aer liber inainte de ora 10.00. Tot in acest interval il poti duce la plaja ori la piscina. Dupa ora 16.00 este un alt moment optim in care il poti plimba pe plaja, pentru a evita arsurile solare. Asigura-te ca micutul poarta ochelari de soare care ii protejeaza ochii de radiatii si ca are o palarie cu boruri largi, care sa ii protejeze fata, urechile si gatul.

Ochelarii de soare sunt necesari

Copiii cu varste sub 10 ani au un risc mai mare din cauza radiatiilor ultraviolete, care le pot afecta atat pielea, cat si ochii. Pielea de pe pleoape si din jurul ochilor copilului este mai delicata si mai vulnerabila decat pielea unui adult.

Expunerea retinei la radiatiile UV este asociata cu cataracta si cu degenerescenta maculara, asa ca cu cat incepi mai devreme sa protejezi ochii copilului tau impotriva razelor soarelui, cu atat mai mic va fi riscul ca micutul sa dezvolte probleme oculare in viitor.

Cand sa suni medicul pediatru daca cel mic are arsuri solare

Este recomandat sa suni medicul pediatru daca micutul tau are sub 1 an sau daca are peste 1 an si are basicute pe piele, dureri severe, este letargic sau are febra. Medicul iti va recomanda anumite medicamente sau bai reci ori comprese umede, pentru a calma mancarimile pielii si durerea. Copilul trebuie tinut departe de razele soarelui pana cand arsurile solare sunt vindecate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • The Skin Cancer Foundation - https://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/children/sun-fitness-for-kids-and-teens
  • American Academy of Dermatology - https://www.aad.org/media/news-releases/sun-protection-for-kids

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0