Expunerea la soare in timpul sarcinii

Cu toate ca soarele are o multime de beneficii pentru noi, iar petrecerea timpului in aer liber este recomandata in timpul sarcinii, expunerea la soare pe timpul verii poate cauza o multime de probleme femeilor insarcinate.

Studiile facute recent in domeniu au scos la iveala faptul ca radiatiile UV distrug rezervele de acid folic din organism, iar acidul folic este extrem de important pentru dezvoltarea fatului, in special in primele 3 luni de sarcina. Deficitul de acid folic poate cauza malformatii ori dezvoltare insuficienta a fatului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De asemenea, femeile insarcinate au sensibilitate crescuta la nivelul pielii, ceea ce inseamna ca se pot alege mai usor cu arsuri solare ori cu pete la nivelul pielii pe parcursul celor 9 luni de sarcina.

Nu numai radiatiile UV sunt daunatoare femeilor gravide, ci si caldura la care acestea se expun atunci cand fac plaja ori cand stau la soare. Caldura excesiva este contraindicata pe parcursul celor 9 luni de sarcina, insa in primele 3 este cel mai important sa se tina cont de aceasta contraindicatie intrucat atunci fatul se dezvolta cel mai mult si trebuie sa fie protejat in mod deosebit.

Un studiu publicat in Jurnalul Britanic de Obstetrica  si Ginecologie a descoperit ca expunerea la temperaturi extreme in primul trimestru al sarcinii poate duce la nasterea unui copil cu o greutate sub media recomandata. Copiii care se nasc foarte slabi sunt predispusi dezvoltarii unor probleme comportamentale, dar pot avea si dificultati la invatare.

Si pericolul de insolatie este mai mare in timpul lunilor de sarcina asa ca trebuie sa te asiguri ca te hidratezi corespunzator si ca eviti expunerea la soare in intervalul orar 10-16, atunci cand radiatiile, dar si temperaturile, ating cote maxime.

Radiatiile solare sunt periculoase pentru oricine, chiar si pentru cea mai sanatoasa femeie insarcinata. Asadar, pentru a reduce riscurile, este recomandat sa se evite mersul la plaja pe parcursul celor 9 luni de sarcina.

 

 

Recomandari pentru femeile insarcinate care se expun razelor soarelui

Evita intervalul orar 10-16 – fa tot posibilul sa nu stai in bataia razelor de soare in intervalul orar 10-16, atunci cand temperaturile sunt mai ridicate decat in orice alta perioada a zilei, iar nivelul de radiatii atinge cote maxime.

De asemenea, adaposteste-te la umbra sau intra intr-un spatiu ventilat daca te simti ametita, ai greturi ori te simti foarte obosita.

Protejeaza-te lotiunea de plaja cu factor de protectie de cel putin 30, precum si hainele din materiale naturale trebuie sa fie indispensabile femeilor gravide daca se expun la soare pe timp de vara. Reaplicarea cremei cu factor de protectie trebuie sa fie facuta o data la 2 ore, dar si dupa fiecare sesiune de inot.

Hidrateaza-te – caldura excesiva te va deshidrata si atat tu, cat si fatul, veti avea de suferit de pe urma acestei deshidratari. Consuma multa apa atunci cand te expui razelor soarelui, dar si fructe bogate in continutul de apa precum pepenele, nectarinele sau prunele.

Poti reduce complet riscurile la care te expui folosind un produs cosmetic autobronzat, care va oferi pielii tale culoarea pe care ti-o doresti fara sa te puna pe tine ori fatul in pericol. Alege produsele autobronzate sub forma de crema sau spuma, nu pe cele sub forma de spray, pentru a nu risca sa inhalezi vaporii emanati de pulverizator.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0