Loțiunile de protecție solară: unele substanțe ajung în sânge după 24 de ore

Un studiu recent arată că substanțele din produsele cu rol de ecran solar ajung în fluxul sanguin după doar o zi - Potrivit unui studiu pilot, realizat de cercetătorii de la Center for Drug Evaluation and Research, o filială a FDA din Statele Unite ale Americii.

Cercetarea, publicată în luna mai 2019 în jurnalul medical JAMA, a mai descoperit că, de fapt, concentrațiile din sânge a trei dintre ingrediente au continuat să crească pe măsură ce a continuat și folosirea loțiunilor de protecție solară, iar apoi aceste ingrediente au rămas în corp pe o perioadă de cel puțin 24 de ore după ce produsul de protecție solară a fost întrebuințat ultima dată.

Recomandările experților DOC
 

Potrivit CNN, cele 4 substanțe chimice studiate (avobenzona, oxibenzona, ecamsul și octocrylene) fac parte dintr-un grup mai mare de substanțe despre care agenția americană a produselor alimentare și a medicamentelor (FDA) a spus recent că trebuie să fie analizate de producători, înainte ca acestea să poată fi considerate "în general sigure și eficiente".

Ce este factorul de protecție solară

Vitamina D absorbită din lumina directă a soarelui este esențială vieții, dar în același timp soarele poate afecta pielea tuturor dacă nu este înțeles corect procesul de expunere la soare. Factorul de protecție solară (FPS sau SPF) reprezintă capacitatea unui produs de a opri cantitatea de radiații UVB absorbite de piele, acționând ca o folie de protecție și determinând eficiența cremei sau loțiunii. 

Factorul de protecție solară se găsește sub două forme:

Factorul de protecție solară chimic

Se regăsește la majoritatea cremelor cu FPS mai mare de 30. Potrivit dermatologilor, acesta poate avea și avantaje și dezavantaje: poate provoca alergii, necesită reaplicare, acționează cam la 15-20 minute după aplicare, în schimb este mult mai ușor de aplicat. Însă, acest tip de factor de protecție acționează abia după ce radiațiile UVB au pătruns deja în piele, ceea ce înseamnă că pielea este expusă radicalilor liberi eliberați în timpul procesului.

Factorul de protecție solară minerală 

Se bazează pe agenții fizici de blocare a radiațiilor UV, creează o barieră la nivel cutanat, reflectând radiațiile. Avantajul FPS-ului mineral este că deține un spectru larg, adică oferă protecție atât împotriva radiațiilor UVA, cât și a celor UVB. Factorul de protecție minerală nu are potențial alergic și începe să acționeze imediat după aplicare, față de cel chimic.

Ar trebui să nu mai folosești loțiuni de protecție solară?

Studiul „Efectul aplicării protecției solare în condiții de utilizare maximă asupra concentrației plasmatice a ingredientelor active din protecția solară” publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane abordează o întrebare importantă cu privire la potențialul ca anumite ingrediente de protecție solară să fie absorbite în fluxul sanguin. După cum concluzionează studiul, aceasta este o lucrare pilot și este nevoie de mai multe cercetări înainte de a putea fi determinat dacă absorbția ingredientelor din protecția solară au vreun efect asupra sănătății unei persoane. Medicii dermatologi susțin și ei că trebuie să fie efectuate numeroase studii pentru a se evalua această descoperire a celor de la FDA și pentru a se determina dacă există cu adevărat implicații medicale în ceea ce privește absorbirea unor ingrediente din aceste loțiuni în organism. Aceste ingrediente de protecție solară au fost utilizate de câteva decenii fără nicio reacție secundară internă raportată la om până în momentul de față. 

Foarte important, autorii studiului concluzionează că persoanele nu ar trebui, cu siguranță, să înceteze să aplice creme și loțiuni cu rol de ecran solar, pe care și AAD le încurajează ca o componentă a unui plan cuprinzător de protecție solară. Între timp, ar trebui să continuăm să ne protejăm pielea împotriva razelor dăunătoare ale soarelui, subliniază experții, deoarece s-a demonstrat că utilizarea cremei solare reduce riscul de cancer de piele într-o serie de studii științifice. Cancerul de piele este cel mai frecvent cancer întâlnit în Statele Unite, iar dermatologii văd impactul pe care îl are asupra vieții pacienților în fiecare zi. Expunerea neprotejată la razele ultraviolete ale soarelui este un factor de risc major pentru acest tip de cancer.

Cu toate acestea, nu putem ignora riscul pe care îl ridică aceste substanțe nocive, de aceea ar trebui să abordăm diferit expunerea la soare și să ne concentrăm mai mult pe timpul de expunere: ora la care o facem și durata.

Expunerea la soare trebuie să fie făcută într-un mod responsabil

Arsurile solare cresc riscul de cancer de piele, însă este important să reții că acestea pot să apară pe piele nu doar atunci când ești în concediu la mare. Arsurile pot să apară și în zilele în care, de exemplu, îți faci de lucru prin grădină sau prin curte ori te plimbi multe ore în aer liber, sub razele directe ale soarelui.

În plus, ar trebui să limitezi expunerea la soare și să te retragi la umbră atunci când soarele devine prea puternic. Îți pot fi de folos dispozitive inteligente, accesibile și ușor de folosit care te „anunță”, prin schimbarea culorii, când te-ai expus prea mult razelor UV. În acest mod te vei putea proteja de efectele nocive ale radiațiilor UV fără să aplici cremă cu factor de protecție în exces, în mod repetat pe parcursul zilei, încercând să reduci riscurile. Brățara sau plasturele inteligent se vor comporta precum pielea ta, iar când culoarea lor se modifică înseamnă că pielea ta este expusă arsurilor solare, îmbătrânirii premature și riscului de cancer de piele.

Reguli importante atunci când te expui la soare:

  • Este bine să stai la umbră în lunile de vară între orele 11 și 15, uneori chiar între 11.00 și 16.00, când razele soarelui sunt extrem de puternice.
  • Asigură-te că nu stai timp îndelungat în razele directe ale soarelui, pentru ca pielea să se ardă.
  • Acoperă-ți pielea cu haine din materiale subțiri și poartă ochelari de soare.
  • Dacă ai copii, acordă o atenție sporită pielii lor, aplicându-le creme sau loțiuni cu factor mare de protecție (întreabă medicul pediatru ce SPF este indicat în cazul micuțului tău).
  • Folosește zi de zi, chiar și în zilele cu cer noros, o cremă sau un fond de ten cu SPF 15.
  • Când cumperi o loțiune sau o cremă cu factor de protecție solară (SPF), acest produs ar trebui să aibă: un SPF de cel puțin 15, care să protejeze împotriva radiațiilor UVB sau cel puțin să aibă o protecție ridicată împotriva radiațiilor UVA.
  • Alege anumite dispozitive (plasturi, brățări etc.) speciale, care îți spun cum să limitezi expunerea la soare, când ar trebui să reaplici loțiunea de protecție solară și nu sta la soare o perioadă îndelungată, având în minte scuza că ai aplicat un produs cu SPF mare.

Cum să alegi și să aplici loțiunile de protecție solară

Alegerea protecție solare este importantă să fie făcută în funcție de tipul de piele, dar și în funcție de alte afecțiuni de care persoana poate să sufere. În cazul în care nu ești sigur de tipul și brandul cremei cu protecție solară, recomandăm să te consulți cu un medic specialist care te poate ajuta cu sfaturi potrivite tipului tău de piele.

Melanina este cea care pigmentează culoarea pielii atunci când ne bronzăm în urma expunerii la soare, și oferă în plus și o protecție naturală și limitată împotriva radiațiilor UV. Din acest motiv, în funcție de culoarea pielii tale este indicat să folosești un produs potrivit. Persoanele cu piele foarte deschisă la culoare au un nivel de melanină redus, și astfel sunt cele mai expuse radiațiilor solare, indicat fiind să folosească o cremă cu SPF de 30-50. Pielea normală are nevoie de o protecție medie, de 15-30, iar în lipsa ei, radiațiile pot cauza probleme serioase acestui tip de ten. Toleranța la razele UV este mai mare, în schimb, la persoanele cu un nivel mai ridicat de melanină, dar acest lucru nu îi scutește de utilizarea unei creme protectoare.

În plus, pielea copiilor este mult mai sensibilă în cazul expunerii la soare și poate să fie chiar periculos în cazul unei expuneri prelungite. Cei mici trebuie feriți de razele directe ale soarelui până la vârsta de 6 luni, iar mai apoi să fie folosită o loțiune specială de protecție. Este recomandat să se folosească produse destinate celor mici, care nu provoacă reacții nedorite, și care au un factor de protecție mai ridicat.

Medicii dermatologi ne atrag atenția că majoritatea oamenilor nu aplică o cantitate suficientă de loțiune sau cremă cu SPF. Ca regulă generală, adulții ar trebui să încerce să aplice aproximativ:

  • 2 lingurițe de loțiune de protecție solară, dacă acoperă doar capul, brațele și gâtul cu acest produs protector.
  • 2 linguri, dacă acoperă întregul corp, în timp ce poartă costum de baie.

Este important de reținut ca uleiurile ajută și în accelerarea unui bronz frumos și uniform, astfel este de urmărit întregul proces de expunere la soare, luând în calcul timpul și orele de expunere.

Dacă produsul cu SPF este aplicat într-un strat prea subțire, cantitatea de protecție pe care acesta o oferă este redusă, așa că mare atenție la câtă loțiune aplici!

Dacă îți faci griji că este posibil să nu aplici suficientă loțiune cu SPF 15 pe piele, sfatul dermatologilor este următorul: ai putea folosi o loțiune de protecție solară mai puternică, adică una cu SPF 30.

Ai grijă de pielea ta pe întreaga perioadă a anului, și nu uita, pe lângă aplicarea de creme și loțiuni de protecție solară, să te hidratezi bine pe întreaga durată de expunere la soare, dar și înafara ei. În plus, hidratarea și menținerea unui diete alimentare sănătoase pot ajuta pielea să se mențină hidratată și sănătoasă.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
NHS Choices - https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/sunscreen-and-sun-safety/
American Academy of Dermatology comments on recent study on absorption of sunscreen ingredients - https://www.aad.org/news/study-sunscreen-ingredients 
Sunscreen FAQS - https://www.aad.org/media/stats-sunscreen
Effect of Sunscreen Application on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients: A Randomized Clinical Trial - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31961417/

 


Te-ar mai putea interesa și...



DE SEZON

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0