Vitamina D și exercițiul fizic: cum sunt conectate?

Un studiu norvegian a analizat importanța suplimentelor de vitamina D pentru adaptarea musculară la antrenamentul de forță la persoanele în vârstă. Care au fost rezultatele?

Conținutul de vitamina D din organism variază în mod natural pe tot parcursul anului în cazul populațiilor din emisfera nordică. Acest lucru coincide cu expunerea variabilă la lumina soarelui, care este de obicei ridicată vara și scăzută iarna. Cea mai importantă sursă de vitamina D este autoproducția ei în organism (indusă de razele UV), care se desfășoară în celulele profunde ale pielii noastre, sub un filtru de pigmenți.

În consecință, nivelurile de vitamina D variază și de la om la om, parțial pentru că avem diferite grade de pigmentare a pielii. Pigmenții împiedică razele UVB să ajungă la celulele producătoare de vitamina D. Cu cât este mai mare gradul de pigmentare, cu atât autoproducția este mai mică. 

Nivelurile vitaminei variază, de asemenea, în funcție de mâncarea pe care o consumăm. În timp ce unele surse de hrană sunt bogate în vitamina D (tonul, sardinele, ficatul de vită, ouăle), nu toată lumea consumă aceste alimente. Prin urmare, pentru unele persoane e necesar să ia regulat suplimente alimentare cu vitamina D și ulei de pește de mare adâncime, mai ales în lunile de iarnă. 


RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Sunt necesare suplimente de vitamina D pentru majoritatea oamenilor?

În 2015 a fost inițiat proiectul de cercetare numit „Studiul BPOC Granheim”. Scopul principal a fost cartografierea importanței suplimentelor de vitamina D pentru adaptarea musculară la antrenamentul de forță la persoanele în vârstă cu sau fără bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) și, în același timp, cartografierea efectelor acesteia asupra a diferite variabile de sănătate. 

Studiul a fost realizat ca un așa-numit studiu clinic dublu-orb randomizat, controlat cu placebo, adică standardul de aur al cercetării clinice. Jumătate dintre cei 72 de participanți au ingerat vitamina D timp de 25 de săptămâni, în timp ce cealaltă jumătate a luat placebo. Ambele grupuri au efectuat săptămânal sesiuni de antrenamente de forță în ultimele 13 săptămâni de studiu, cu accent pe zona picioarelor. Studiul a fost realizat în timpul iernii.

Țesutul muscular este deosebit de adecvat ca model pentru studierea vitaminei D și a efectelor sale asupra funcțiilor celulare și a biologiei la om. În parte, deoarece celulele musculare sunt ușor de studiat și își împărtășesc proprietățile de bază cu restul celulelor noastre, oferind astfel informații care pot fi transferate către alte tipuri de celule. Și parțial pentru că celulele musculare sunt cruciale pentru mobilitatea noastră, în special la bătrânețe, oferind astfel informații care sunt importante pentru asigurarea funcționalității pe tot parcursul vieții.

Cu toate acestea, țesutul muscular este deosebit de potrivit, în primul rând, deoarece este predispus la schimbare - prezintă un grad ridicat de plasticitate. Se schimbă în sens negativ atunci când suntem inactivi - intră în modul de repaus, se micșorează și devine mai puțin utilizabil -, iar când suntem activi se schimbă în sens pozitiv, devenind mai mare și mai rezistent. Cu alte cuvinte, celulele musculare se adaptează constant la stresul fiziologic perceput.

Oamenii de știință au examinat mai întâi calitatea rezultatelor studiului și anume dacă suplimentarea cu vitamina D a dus la modificările așteptate ale nivelurilor acestei vitamine la participanți și dacă antrenamentul de forță a dus la modificări ale funcțiilor musculare și ale biologiei. 

Vitamina D îmbunătățește antrenamentele de forță?

În conformitate cu așteptările savanților, aportul de vitamina D a dus la o creștere cu 44% a nivelului de vitamina D, în timp ce aportul de placebo a dus la o scădere de 11%. În consecință, la începutul perioadei de antrenament, toți participanții din grupul cu vitamina D au prezentat niveluri adecvate de vitamina D, definite ca niveluri sangvine peste o limită inferioară, în timp ce 12 din cei 43 de participanți din grupul placebo au prezentat niveluri insuficiente. Suplimentul de vitamina D a fost în mod clar eficient.

Același lucru a fost valabil și pentru antrenamentul de forță. Activitatea fizică a condus la creșteri semnificative ale forței musculare, performanței și masei musculare atât în grupul cu vitamina D, cât și în grupul placebo și, în același timp, a condus la modificări semnificative în biologia musculară, precum și la îmbunătățiri ale markerilor de sănătate importanți, cum ar fi nivelul colesterolului din sânge și masa de grăsime viscerală.

Cu toate acestea, efectele suplimentului de vitamina D asupra răspunsurilor la antrenament au fost dezamăgitoare. Contrar ipotezei cercetătorilor, aportul de vitamina D nu a avut efecte pozitive pentru niciuna dintre măsurile rezultate. Participanții în grupurile cu vitamina D și placebo au răspuns în mod similar la exerciții fizice, atât din punct de vedere al funcționalității, cât și al biologiei.

Datele biologice musculare oferă o credibilitate deosebită acestei concluzii. În probele de mușchi preluate de la participanți, autorii studiului au investigat expresia tuturor genelor folosind așa-numitele tehnologii de secvențiere, crezând că vitamina D va duce la modificări în expresia genelor, care ar face celulele mai potrivite pentru tratarea stresului antrenamentului de forță, oferind astfel condiții benefice pentru creștere. În ciuda acestui fapt, deși antrenamentul a dus la schimbări majore, acestea au fost la fel de pronunțate în grupul placebo.

Cercetătorii spun că este posibil ca răspunsurile la aportul de vitamina D să varieze în rândul populației: ceea ce este adevărat pentru o persoană nu este neapărat adevărat pentru alta. Cu toate acestea, când datele privind expresia genelor au fost analizate într-un mod diferit, a apărut o observație interesantă. Când fiecare genă a fost grupată împreună cu gene cu funcții similare, au apărut efectele vitaminei D. Acestea au fost legate de funcțiile vaselor de sânge și nu de biologia celulelor musculare în sine.

Afectează vitamina D răspunsurile cardiovasculare la antrenamentul de forță? Dacă da, spun savanții, aceasta ar fi o perspectivă importantă pentru măsurile preventive și de reabilitare care vizează îmbunătățirea sănătății circulatorii a circulatorului. Datele nu spun prea multe despre această perspectivă, dar unele dovezi există în cercetări anterioare.

Cu toate acestea, concluzia generală a studiului a fost incontestabilă: suplimentarea cu vitamina D nu a oferit beneficii măsurabile pentru adaptările antrenamentului de forță. Vitamina D este, fără îndoială, importantă pentru sănătatea umană. Și, deși nu pare să aibă o semnificație pentru răspunsurile musculare la antrenamentul de forță , pare să influențeze markerii funcției cardiovasculare. Prin urmare, este important să menținem niveluri adecvate de vitamina D inclusiv pe parcursul iernii, prin alimentație sau suplimente alimentare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley Online Library - Vitamin D3 supplementation does not enhance the effects of resistance training in older adults
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jcsm.12688
1. Studiul „Vitamin D 3 supplementation does not enhance the effects of resistance training in older adults”, apărut în Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle (2021). DOI: 10.1002/jcsm.12688, autori: Knut Sindre Mølmen et al.
Harvard T.H. Chan - Vitamin D
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0