Radiațiile UV au efecte și asupra creierului și sistemului endocrin

Poate că în sezonul estival mulți dintre noi se gândesc deja la concediu și la zilele petrecute pe plajă, însă trebuie să avem în vedere și pericolele expunerii necontrolate la soare. Experții spun că expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) - de la soare, de la aparatele de bronzat verticale sau orizontale - reprezintă cauza principala a cancerului de piele, această expunere fiind răspunzătoare pentru aproximativ 86% dintre cancerele de piele non-melanom și pentru aproape 90% dintre cancerele de piele care sunt melanom. În plus, expunerea excesivă la radiațiile UV ale soarelui poate crește riscul de afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta și melanomul ocular. Acum un studiu* nou scoate la iveală și alte efecte pe care le au radiațiile ultraviolete: ele pot „atinge” atât creierul, că și sistemul endocrin, spun oamenii de știință.

Pielea este un organ precum o barieră de protecție, care are numeroase funcții și capacități, pentru a menține și reclădi homeostaza cutanată. Aceste funcții complexe pe care le are pielea noastră sunt coordonate de un sistem cutanat neuroendocrin, care comunică totodată într-o manieră bidirecțională cu sistemul nervos central, cu sistemul endocrin și cu sistemul imunitar, arată cercetătorii. Toate aceste sisteme acționează într-un mod unitar, pentru a controla homeostaza corpului nostru.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Experții au arătat că absorbția radiațiilor ultraviolete de către piele nu doar că declanșează mecanisme care apară integritatea pielii și care reglează homeostaza globală, însă în același timp razele UV induc patologii la nivelul pielii, cum ar fi cancerul, îmbătrânirea prematură, răspunsuri autoimune. Aceste efecte apar secundar la anumite transformări prin care trece energia ultravioletă electromagnetică.

Oamenii de știință au subliniat că radiațiile UV pot influența anumite axe sau căi neuroendocrine, radiațiile UVB fiind în mod clar mai nocive decât cele UVA. Cercetătorii vorbesc despre anumite efecte care se observă după expunerea la radiațiile UV, fiind vorba de un mecanism prin care razele UVB exercită efecte stimulatoare asupra creierului. Astfel, spun experții, razele UV ating creierul și sistemul neuroendocrin central, pentru a reseta homeostaza corpului uman. Prin prisma acestor lucruri descoperite recent, oamenii de știință* spun că radiația UV poate avea multiple aplicări terapeutice, cum ar fi în managementul afecțiunilor autoimune și al tulburărilor afective (de dispoziție).

Într-adevăr, fototerapia poate ameliora simptomele psoriazisului la mulți pacienți cu această boală. Acest tip de terapie implică folosirea luminii UV pe piele, ceea ce poate reduce dimensiunea leziunilor, poate calma mâncărimile cutanate și poate reduce aspectul acestor leziuni din psoriazis. Fototerapia nu vindecă psoriazisul, însă îi poate ajuta pe pacienți să țină boală sub control și să aibă o calitate mai bună a vieții.

Dincolo de beneficiile pe care le are expunerea controlată la radiațiile UV ale soarelui, așa cum se întâmplă în exemplul de mai sus, la pacienții cu psoriazis, nu trebuie să uităm de pericolele pe care le are lumina soarelui.

Atât radiațiile UVA, cât și cele UVB pot deteriora pielea, penetrandu-i straturile și distrugând ADN-ul celular. Experții ne amintesc că radiațiile UVA tind să penetreze straturile mai profunde ale pielii (derma), îmbătrânind celulele pielii și cauzând apariția ridurilor. Radiațiile UVB sunt principala cauză a înroșirii pielii sau a arsurilor solare, pentru că acest tip de raze distrug straturile superficiale ale pielii (epiderma).

Un semnal de alarmă de care trebuie să ținem cont, mai ales în sezonul estival, este că expunerea excesivă la razele soarelui (la radiațiile UV) poate cauza mutații genetice care pot duce la dezvoltarea unui cancer de piele. Faptul că pielea noastră devine maronie (apare bronzul pe care unii oameni îl consideră un aspect „sănătos”) este modul prin care pielea încearcă să oprească deteriorarea și mai în profunzime a ADN-ului.

Bineînțeles, nu doar pielea poate fi o structură deteriorată de radiațiile UV. Lumina soarelui poate penetra țesuturile de la suprafața ochilor, precum și corneea și cristalinul. Atunci când mergem la plajă ori facem drumeții lungi pe munte ori când petrecem multe ore în aer liber - la un picnic, de exemplu - pielea noastră are nevoie de protecție sporită împotriva radiațiilor UV.

Întreabă-ți medicul dermatolog ce fel de cremă sau loțiune cu SPF îți recomandă pentru tipul tău de piele. În plus, dacă vrei să scapi de grija de a stă cu ochii pe ceas pentru a reaplica loțiunea de protecție solară la fiecare 2 ore, pe piață există plasturi sau brățări care te vor ajuta să te expui la soare în mod controlat. Sun Meter este un astfel de dispozitiv, care are senzori UVA/UVB.
Este vorba de brățări și de plasturi de unică folosință, care îți oferă indicii prețioase, pentru a te expune în mod sănătos la radiațiile ultraviolete. Când culoarea brățării sau plasturelui a devenit portocalie, vei ști că trebuie să reaplici crema sau loțiunea cu SPF, pentru a sta în continuare la soare. Când plasturele sau brățara capătă culoarea roz, atunci vei ști că este momentul potrivit să nu mai stai la soare, să te retragi într-o zonă cu umbră și să nu îți mai lași pielea neacoperită, pentru că există riscul de arsuri solare dacă nu te îmbraci.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
 Bibliografie:
*"How UV Light Touches the Brain and Endocrine System Through Skin, and Why.", publicat în mai 2018, în Endocrinology; Slominski AT, Zmijewski MĂ, Plonka PM, Szaflarski JP, Păuș R. 49

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0