Telangiectaziile si expunerea la soare

Telangiectaziile sunt vase de sânge mici, lărgite pe piele. De obicei sunt inofensive, dar pot fi asociate cu mai multe boli. Din ce cauze apar și cum se tratează?

Chiar dacă sunt și zile cu cer înnorat sau vreme nu foarte călduroasă, acest lucru nu înseamnă că pielea nu mai are nevoie de protecție împotriva razelor soarelui, mai ales că nu este un secret faptul că radiațiile ultraviolete contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii.

În acest articol ne îndreptăm atenția către telangiectazii, care, din diverse cauze, pot să apară pe piele chiar și la persoanele considerate sănătoase. Indiferent de cauze (dacă suferi sau nu de insuficiență venoasă cronică), acoperirea lor cu creme cu factor înalt de protecție solară este absolut necesară.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce sunt telangiectaziile?

Telangiectazia este o afecțiune în care vasele mici de sânge se lărgesc, adică se dilată, iar aceste vase (numite venule) provoacă apariția unor linii roșii pe piele. Aceste modele sau telangiectazii se formează treptat și, adeseori, în grup (cluster), unele lângă altele.

Acestea sunt cunoscute și sub numele de „vene păianjen” sau vene în formă de pânză de păianjen, din cauza aspectului lor fin, care seamănă cu o pânză de păianjen. Deși telangiectaziile reprezintă o afecțiune benignă a pielii, în unele cazuri, pot fi un simptom al unei boli grave.

Cauze și factori de risc pentru telangiectazii

Cauze

Cauzele telangiectaziilor sunt necunoscute, dar oamenii de știință cred că acestea pot fi:

  • cauze genetice;
  • cauze legate de mediul înconjurător;
  • o combinație între cei doi factori.

Se crede că cele mai frecvente cauze ale telangiectaziilor sunt expunerea prelungită la soare și căldura extremă (temperaturile foarte ridicate) ori frigul extrem (temperaturile foarte scăzute). În cazurile în care telangiectaziile nu pun în pericol viața pacientului, tratamentul este opțional și poate fi făcut pentru a îmbunătăți aspectul pielii.

Telangiectaziile apar adesea la persoanele cu pielea albă sau foarte deschisă la culoare, care au pielea deteriorată pe termen lung de expunerea la soare.

Factori de risc

Fumatul, expunerea la soare, pielea subțire, factorii genetici și inflamația locală pot crește riscul ca un pacient să dezvolte telangiectazii faciale, adică dilatații ale vaselor mici de sânge de pe față. Acoperirea cu creme cu factor mare de protecție solară este necesară, mai ales că telangiectaziile sunt frecvente în zonele care sunt mai des expuse la soare și la aer, cum ar fi buzele, nasul, ochii, degetele și pomeții (obrajii). În plus, telangiectaziile se pot forma și pe picioare, pe zona pieptului, pe spate sau pe brațe.

Incidența telangiectaziei crește odată cu vârsta. Unele cercetări au arătat că telangiectaziile de pe membrele inferioare sunt foarte frecvente și au fost găsite la 41% dintre femeile cu vârste de peste 50 de ani.

De ce e necesar să acoperi telangiectaziile cu creme cu FPS?

Expunerea îndelungată la soare crește numărul de pistrui, de alunițe și de leziuni pe piele, iar unele dintre acestea (ne referim la alunițe și la leziuni) pot fi canceroase. Pielea devine uscată, are o suprafață neregulată și se învinețește ușor din cauza că vasele de sânge se subțiază. De asemenea, pe față apar mici vinișoare roșii - așa-numitele telangiectazii.

Chiar dacă nu poți face nimic în privința procesului de îmbătrânire sau în privința profilului genetic, poți să îți protejezi pielea folosind o cremă sau o loțiune cu factor mare de protecție solară și evitând fumatul, pentru că și fumul de țigară subțiază pielea, ceea ce face ca venele și vinișoarele să devină mai vizibile.

Ce boli pot fi asociate cu telangiectazia?

  • Ataxie-telangiectazie (boală care afectează pielea, echilibrul, coordonarea și alte zone ale corpului)
  • Sindromul Bloom (boală moștenită care provoacă statură mică, sensibilitate a pielii la razele ultraviolete ale soarelui și roșeață a feței)
  • Cutis marmorata telangiectatica congenita (boală de piele care provoacă pete de roșeață)
  • Telangiectazie hemoragică ereditară (sindrom Osler-Weber-Rendu)
  • Sindromul Klippel-Trenaunay-Weber (boală care provoacă pete, vene varicoase și probleme ale țesuturilor moi)
  • Nevus flammeus
  • Rozaceea (afecțiune a pielii care provoacă înroșirea feței)
  • Boala Sturge-Weber (boală care implică pete și probleme ale sistemului nervos)
  • Xeroderma pigmentosa (boală în care pielea, precum și țesutul care acoperă ochiul sunt extrem de sensibile la lumina ultravioletă)
  • Lupus (o boală autoimună)

Studiul VITALISsCE
  • Sindromul CREST (un tip de sclerodermie care implică acumularea de țesut asemănător cicatricilor în piele și în alte părți ale corpului și dăunează celulelor care căptușesc pereții arterelor mici)

Tratament telangiectazii

Tratamentele pentru telangiectazii și vene reticulare includ scleroterapia, terapia cu laser, tratamentul cu lumină intensă pulsată, microflebectomia și termocoagularea. Aceste tehnici pot fi utilizate în combinație pentru a maximiza efectele. 

Cel mai frecvent tratament pentru telangiectazii este scleroterapia, o tehnică sau un grup de tehnici pentru distrugerea venelor de păianjen prin injectarea unui medicament care distruge endoteliul venos, ducând la ocluzie și fibroză ulterioară. 

Agenții sclerozanți sunt injectați în venă cu ace hipodermice până când zona din jurul locului de puncție se albește. Injecțiile individuale utilizează între 0,1 ml și 0,5 ml agent sclerozant pentru fiecare zonă de telangiectazie, deși pot fi necesare volume mai mari pentru venele mai mari.

Terapia cu laser este utilizată pentru tratamentul telangiectaziei la pacienții cu vene cu un diametru foarte mic. De această tehnică pot beneficia și pacienții cu fobie la ace sau alergii la anumiți agenți sclerozanți.

Cum poți preveni daunele făcute de razele soarelui?

Cea mai bună modalitate de a reduce riscul venelor de tip pânză de păianjen cauzate de expunerea la soare este să limitezi timpul pe care îl petreci afară. Această regulă este deosebit de importantă între orele 10 dimineața și 16.00, când razele soarelui sunt cele mai puternice și când radiațiile ultraviolete (UV) sunt periculoase.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dacă ieși din casă, acoperă-ți cât mai mult corpul cu haine lejere. Poartă cămăși sau bluze cu mânecă lungă, pantaloni lungi și o pălărie cu boruri cât mai late. De asemenea, ar trebui să folosești regulat creme cu factor de protecție solară atunci când ieși din casă, chiar dacă este înnorat.

Aplică produsul cu SPF cu 15 minute înainte să ieși din casă, și reaplică-l o dată la două ore. Asigură-te că masezi cremele cu rol de ecran solar pe toate zonele pielii care sunt expuse la soare, inclusiv pe urechi, nas, buze, gât, mâini, brațe, picioare, laba piciorului și pe cap, dacă ai părul foarte scurt.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medline Plus - Telangiectasia
https://medlineplus.gov/ency/article/003284.htm
NIH - Treatment for telangiectasias and reticular veins
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6483333/
Studiul „Treatment for telangiectasias and reticular veins”, apărut în Cochrane Database Syst Rev. 2017 Jul; 2017(7): CD012723. doi: 10.1002/14651858.CD012723, autori: Luis C.U. Nakano et al.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0