Rozaceea – cauze, manifestări şi metode de tratament

Începutul perioadei însorite din decursul unui an poate semnifica şi debutul sau agravarea leziunilor de rozacee la o persoană predispusă la această afecţiune.

 

Rozaceea se manifestă în principal printr-o roşeaţă inestetică la nivelul feţei, uneori însoţită de leziuni asemănătoare coşurilor şi simptome neplăcute de usturime şi mâncărime. Este o afecţiune cronică, cu evoluţie ciclică, având perioade cu leziuni intense şi perioade de acalmie, fără leziuni sau cu leziuni minime.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Apare mai frecvent la femei, dar poate afecta şi bărbaţii. Se dezvoltă în general la vârstă adultă, după 30 de ani, dar pot exista şi cazuri care apar mai devreme de această vârstă, sau chiar la persoane de vârsta a treia.

Leziunile sunt inestetice, determinând de obicei o profundă nemulţumire persoanelor afectate. Roşeaţa facială poate fi asemănată cu faciesul unei persoane ce consumă cronic alcool, asemănare ce are ca rezultat un important motiv de frustrare pentru persoanele afectate de rozacee. Prezenţa acestei afecţiuni poate scădea considerabil calitatea vieţii, influenţând negative starea psihoemoţională, afectând relaţile interpersonale, viaţa de familie, viaţa socială şi chiar performanţele la locul de muncă.

Cum se manifestă rozaceea?

Manifestările din rozacee sunt variate, dar au şi anumite elemente comune. Rozaceea se manifestă sub mai multe forme, fără a fi obligatoriu ca o persoană să treacă prin toate formele si stadiile descrise. Unii pacienţi pot evolua în timp, de la o formă la alta.

În cazul tuturor formelor de rozacee, intensitatea manifestărilor poate varia de la o persoană la alta, existând cazuri cu semne şi simptome uşoare, moderate sau severe. La aceeaşi persoana, o formă cu intensitate uşoară a manifestărilor, poate lua în timp intensitate severă, pe fondul predispoziţiei genetice, a nerespectării recomandărilor legate de stilul de viaţă şi a neefectuării tratamentului.

Rozaceea poate lua următoarele forme:

  1. Rozaceea eritemato-telangiectazică
  • episoade tranzitorii de flushing (înroşire bruscă a feţei)
  • eritem persistent = roşeaţă persistentă la nivelul obrajilor, frunţii, bărbiei
  • telangiectazii = vase de sânge de diferite mărimi (foarte fine sau mai groase) şi culori (de la roşu la violet), pe un fond de roşeaţă la nivelul obrajilor, frunţii, bărbiei, nasului
  • pielea poate fi uşor edemaţiată (umflată), este frecvent uscată, aspră, se descuamează fin
  • frecvent apare usturime, înţepături, mâncărime la nivelul feţei
  • această formă este cunoscută şi sub numele de cuperoză
  1. Rozaceea papulo-pustuloasă
  • pe un fond de roşeaţă persistentă (eritem) şi uneori umflături (edem) la nivelul obrajilor, frunţii, bărbiei, apar mici denivelări roşii (papule), unele prezentând pe suprafaţă mici acumulări alb-galbene asemănătoare coşurilor (pustule)
  • pielea feţei este, de asemenea, uscată, aspră, cu descuamări discrete
  • usturimea, înţepăturile şi senzaţia de mâncărime însoţesc leziunile
  1. Rozaceea fimatoasă
  • pielea este îngroşată, cu suprafaţa neregulată, cu orificii foliculare largi
  • zona cel  mai frecvent afectată este zona nasului, dar aceste modificări pot apărea şi la nivelul bărbiei, frunţii sau urechilor.
  • această formă afectează aprope exclusiv bărbaţii
  • modificările pe îngroşarea pielii sunt stabile în timp, nu există perioade de ameliorare spontană
  1. Rozaceea oculară
  • inflamaţie a pleoapelor însoţită de conjunctivită, cu lacrimaţie şi senzaţie de corp strain la nivelul ochiului
  • poate însoţi sau poate apărea înaintea leziunilor specifice din restul feţei

Cauze şi factori agravanţi

Cauzele declanşării acestei afecţiuni sunt multiple şi necunoscute în totalitatea lor. Ele se combină în proporţii diferite la fiecare pacient. Printre aceste cauze se numără următoarele:

  • predispoziţia genetică
  • particularităţi de structură a ţesutului dermic
  • particularităţi de vascularizaţie (vase mai superficiale, mai multe, mai mari, mai reactive)
  • structura pilo-sebacee (glandele sebacee şi firele de păr)
  • colonizarea microbiană (Demodex folliculorum)

Factorii declanşatori şi agravanţi sunt multipli, dar nu toţi sunt implicaţi la fiecare pacient în parte. Aceştia induc şi agravează manifestările, deoarece produc vasodilataţie (măresc diametrul vaselor de sânge). Între factorii decanşatori intră următorii:

  • expunerea la ultraviolete (statul în aer liber, plaja, solarul).
  • uneori, la persoanele predispuse, şi câteva minute de stat afară în zilele însorite, sau timp petrecut în aer liber chiar în zile înnorate pot duce la apariţia şi agravarea manifestărilor rozaceei sau pot declanşa noi episoade de leziuni care anterior se vindecaseră.
  • temperaturile crescute
  • vântul
  • băuturile şi mâncărurile fierbinţi, alimentele condimentate (în special cele picante)
  • alcoolul
  • emoţia, stressul
  • efortul fizic
  • agenţi iritanţi aplicaţi pe faţă (între care se poate încadra orice tip de produs cosmetic şi de îngriire)
  • unele medicamente (ex: cortizonul sistemic şi local)

Principii de tratament in rozacee

Tratamentul ameliorează leziunile, vindecă episoadele acute, poate încetini progresia leziunilor în timp, îmbunătăţind aspectul inestetic.

Pentru formele eritemato-telangiectazică şi papulo-pustuloasă tratamentele se pot suprapune într-o anumită masură. Medicul dermatolog este cel care stabileşte complexitatea tratamentului şi agenţii medicamentoşi necesari, în funcţie de tipul şi de severitatea manifestărilor. În unele cazuri este suficient doar tratamentul local, pe când în altele este nevoie de asocierea unui tratament sistemic (medicamente administrate oral) şi a unor tehnici intervenţionale.

Este necesar să cunoaştem faptul că există pacienţi care vor dezvolta din nou leziuni, chiar după un tratament corect efectuat şi bine condus, care iniţial a dus la vindecarea leziunilor. În aceste cazuri se poate relua tratamentul care anterior a dat rezultate, sau se poate îmbunătăţi cu alte principii de tratament sau tehnici intervenţionale.

De obicei, tratamentul formei eritemato-telangiectazice şi al formei papulo-pustuloase este complex şi de lungă durată.

Măsurile generale pentru orice pacient cu rozacee ţin de evitarea, pe cât posibil, a factorilor care determină declanşarea acutizărilor şi agravarea unor leziuni deja existente. Acestea trebuie respectate permanent, pe durata întregii vieţi:

  • evitarea expunerii la soare

Întrucât pentru o persoană cu rozacee roşeaţa inestetică poate apărea şi după numai câteva minute de mers prin soare, este recomandat ca la ieşirea în aer liber faţa să fie cât mai protejată prin purtarea unei pălării de către femei şi a unei şepci de către bărbaţi.

Utilizarea corectă a produselor de fotoprotecţie reprezintă o altă metodă prin care efectul soarelui în agravarea leziunilor poate fi contracarat. Este indicat a utiliza creme de fotoprotecţie nu numai în zilele însorite, dar şi în zilele înnorate sau când zăpada este prezentă. Ideală este utilizarea zilnică. Alegeţi produse de fotoprotecţie cu spectru larg, atât pentru UVB (SPF 40-50), cât şi pentru UVA. Aceste produse trebuie aplicate pe toate zonele feţei, cu cel puţin 15 minute anterior de ieşirea în aer liber şi reaplicate aproximativ la fiecare 2 ore de stat în aer liber pentru a îşi menţine eficacitatea.

  • evitarea consumului de alcool
  • evitarea căldurii excesive
  • evitarea alimentelor condimentate si a mâncărurilor foarte fierbinţi
  • evitarea oricăror alte elemente care au fost identificate la fiecare persoană ca fiind un factor declanşator: efort fizic, emoţii, iritanţi locali, medicamente.

Îngrijirea locală

Este recomandat ca persoanele cu rozacee să efectueze igiena feţei utilizând săpunuri blânde, emulsii demachiante şi soluţii micelare din game pentru piele sensibilă, predispusă la înroşire – game anti-roşeaţă.

Tratamentul local

Constă în aplicarea unor creme sau geluri cu variaţi agenţi medicamentoşi: metronidazol, clindamicină, eritromicină, acid azelaic, peroxid de benzoil, retinoizi. Aceştia pot fi folosiţi ca monoterapie sau în combinaţii. Este posibil ca, din cauza pielii foarte sensibile, unele persoane să nu tolereze o parte dintre aceste substanţe; aplicarea poate duce la uscarea pielii, cu apariţia unei iritaţii, caz în care este necesară înlocuirea respectivei substanţe cu o alta.

Recent, este disponibilă şi o substanţă sub formă de gel, numită brimonidină, care elimină roşeaţa tranzitor, pe durata a câteva ore, prin mecanismul de vasoconstricţie (contracţia vaselor de sânge dilatate de la nivelul feţei).

Pe lângă aceste substanţe tratament se asociază de obicei creme dermato-cosmetologice din game pentru piele sensibilă, predispusă la roşeaţă. Ele au un rol esenţial în hidratarea şi emolierea pielii uscate din rozacee şi, de asemenea, conţin variaţi agenţi antiroşeaţă.

Pentru tratamentul local al formelor oculare, deciziile terapeutice se iau în colaborare cu medicul oftalmolog, după o evaluare de specialitate.

Tratamentul sistemic

Se foloseşte în general pe termen scurt, în perioadele acute, în asociere cu terapia locală. De obicei se indică în formele papulo-pustuloase medii-severe şi în formele cu afectare oculară. Pentru consolidarea şi întreţinerea efectelor obţinute, la oprirea lui trebuie continuată terapia locală. In general se folosesc antibiotic, cum ar fi tetraciclina, eritromicina, metronidazolul, doxiciclina, minociclina. Pentru formele rebele, refractare, se pot utiliza cu success pentru unele cazuri isotretionoinul şi ivermectina.

Tehnici intervenţionale

Sunt tehnici utilizate în cabinetele medicale pentru a ajuta la eliminarea vaselor de sânge, reducere eritemului (a roşeţii), papulelor şi pustulelor. Ele se asociază la terapiile locale şi sitemice, putând creşte şi durata de remisiune (cresc intervalul de timp fără leziuni, până la o eventuală reapariţie a acestora). Se folosesc lasere de tip PDL, Alexandrit, diodă, Nd:Yag şi dispozitive cu lumină intens pulsate pentru a închide şi distruge vasele de sânge faciale. Tipul de laser utilizat se alege în funcţie de dimensiunile vaselor de sânge ce urmează a fi tratate. Vasele odată închise sau sparte ca efect al acestor tehnici intervenţionale, se vor resorbi şi vor dispărea în decurs de câteva săptămâni. De obicei este nevoie de mai multe şedinţe de tratament, dar rezultatele sunt satisfăcătoare. Cu toate acestea, într-un timp mai lung sau mai scurt, este posibilă formarea de noi vase dilatate, care să necesite reluarea procedurilor.

Pentru unele cazuri, tratamentul cu lumini de tip LED poate duce la îmbunătăţirea semnificativă a leziunilor faciale.

Tratamentul formelor fimatoase timpurii se pot obţine efecte prin tratamentul sistemic cu isotretinoin. Dar de obicei, şi mai ales în cazurile avansate, este nevoie de îndepărtarea ţesuturilor în exces prin tehnici de excizie chirugicală, ablaţie laser sau prin radiofrecvenţă.

Sfaturi practice:

  • dacă vă recunoaşteţi ca având manifestările descrise anterior, este totuşi recomndat să efectuaţi un consult la medicul dermatolog, care va certifica faptul că aveţi într-adevăr o formă de rozacee, întrucât există numeroase alte afecţiuni cu semne şi simptome asemănătoare, dar cu tratament diferit.
  • nu aplicaţi creme cu cortizon la nivelul leziunilor, chiar dacă acestea se dovedesc a ameliora leziunile neplăcute după primele aplicări; în timp, cortizonicele agravează roşeaţa, vasele dilatate şi pustulele, iar acestea or fi mai greu de tratat!!
  • nu aplicaţi produse de îngrijire a feţei pe bază de alcool sau produse ce usucă suplimentar pielea
  • nu efectuaţi tehnici de microdermabraziune, gomaje dure sau peelinguri chimice
  • evitaţi să atingeţi pielea feţei în afara momentelor în care aplicaţi tratamentele locale sau produsele pentru îngrijire, pentru a nu aduce pe faţă particule străine, iritante şi microbe pe care îi puteţi avea pe pielea mâinilor.
  • evitaţi să stergeţi sau să frecaţi foarte viguros pielea feţei atunci când o demachiaţi sau o curăţaţi
  • în perioadele de acalmie, fără leziuni sau cu puţine leziuni, nu întrerupeţi cu totul îngrijirea feţei, ci continuaţi să utilizaţi produse pentru igiena feţei şi creme hidratante din game anti-roşeaţă.
  • întrucât pielea este, de obicei, sensibilă şi foarte sensibilă, evitaţi să schimbaţi foarte des produsele pe care le aplicaţi pe faţă; utilizaţi cât mai mult posibil produse pe care le-aţi mai folosit şi despre care ştiţi sigur că le tolerează pielea dumneavoastră.
  • pe lângă utilizarea cremelor de fotoprotecţie, alegeţi şi un fond de ten şi pudră care să fie cu factor de protecţie solară.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deşi este nevoie de multă răbdare şi conştiinciozitate în efectuarea tratamentelor, prin asocierea diferitelor modalităţi de terapie, la ora actuală pacienţii cu rozacee pot obţine rezultate deosebit de mulţumitoare pe termen lung.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1