Alimente “sanatoase” pe care sa le eviti la dieta

Există numeroase alimente considerate în mod eronat sănătoase, dar și dietetice, care îți sabotează silueta. Dacă vrei să scapi de câteva kilograme în plus și să adopți o dietă cât mai sănătoasă, e bine să știi că aceste alimente nu sunt deloc dietetice, dar nici foarte sănătoase. De aceea, ar fi înțelept să le eviți.

Unele alimente sunt considerate dietetice în mod eronat și ar trebui evitate complet întrucât nu fac altceva decât să îngreuneze procesul de eliminare a kilogramelor în plus prin care trece organismul.

Alimentele considerate sănătoase pe care e indicat să le eviți la dietă. Iată care sunt acestea!

Sucurile 

Fie ele naturale sau chiar dietetice, sucurile trebuie evitate complet dacă tii dietă. Se știe de multă vreme că băuturile carbogazoase și îndulcite din comerț îngrașă și sunt nesănătoase. Însă mulți au impresia cu sucurile naturale sunt permise la dietă.

Ei bine, sucurile, chiar și cele naturale, conțin o cantitate foarte mare de zahăr, care produce dezechilibre majore la nivelul zahărului din sânge. Daca mănânci, de exemplu, o portocală, vei consuma totodată și fibrele pe care aceasta le conține, fibre care asigură eliberarea treptată a glucozei și a fructozei în sânge. Însă atunci când consumi suc de portocale, fibrele nu se mai regăsesc, fiind îndepărtate odată cu pulpa fructului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Îndulcitorii artificiali care se găsesc în multe sucuri dietetice pot duce la apariția multor boli, precum cancer, cât și la probleme gastrointestinale, iar aspartamul – un ingredient cheie în special în băuturile dietetice – a fost, de asemenea, legat de dezvoltarea diabetului.

Poți înlocui sucurile cu: apă cu lămâie, apă cu fructe de pădure, smoothie-uri.

Cerealele din comerț și batoanele proteice

Atât cerealele din comerț, cât și batoanele proteice conțin cantități foarte mari de zahăr. Spre exemplu, cerealele cu miere conțin 9 g de zahăr adăugat la 2/3 cană de cereale. Asta înseamnă că poți consuma, la micul dejun, minimum 18 g de zahăr pentru că în mod cert 2/3 cană de cereale nu îți va potoli foamea.

Batoanele proteice, fie ele și făcute cu miere sau sirop de arțar, conțin la fel de multe zaharuri așa că e bine să le eviți, mai ales dacă ești la dietă.

Înlocuiește cerealele din comerț și batoanele proteice cu: cereale cumpărate de la plafar, smoothie-uri care conțin semințe/ nuci, batoane proteice făcute în casă.

Produsele alimentare fără zahăr 

Aceasta este una dintre capcanele în care cad cele mai multe persoane care țin dietă. Îndulcitorii artificiali precum aspartamul, sucraloza sau steviozida s-au dovedit a fi ineficiente în scăderea în greutate, ba chiar pot determina creșterea în greutate, potrivit unui studiu canadian.

Așadar, renunță la ciocolata fără  zahăr, la prăjiturile dietetice, dar și la îndulcitorii artificiali pe care îi folosești pentru a îndulci cafeaua, ceaiul sau deserturile preparate în casă.

Înlocuiește produsele fără zahăr cu: fructe și legume.

Înghețata cu conținut redus de grăsimi

Înghețatele cu conținut scăzut de grăsimi sau înghețatele dietetice înlocuiesc zahărul cu tot felul de îndulcitori, care atunci când sunt consumate în exces pot avea un efect laxativ asupra organismului. Și dacă ai un stomac sensibil sau o digestie rapidă, vei simți acele efecte și mai repede.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Orezul alb

Orezul alb este rafinat și procesat, ceea ce înseamnă că este în general mai nesănătos pentru silueta ta decât alternativele, precum cerealele sau orezul sălbatic. Motivul? Poate avea un impact negativ asupra nivelului de zahăr din sânge, spun specialiștii. De fapt, din cauza acestui impact asupra nivelului de zahăr din sânge, consumul de orez alb în exces poate favoriza creșterea riscului de diabet de tip 2.

Pâinea albă

Pâinea albă este foarte rafinată și conține adesea mult zahăr adăugat. Are un indice glicemic ridicat și poate crește nivelul de zahăr din sânge. 

Un studiu efectuat pe 9.267 de persoane a constatat că consumul a două felii (120 de grame) de pâine albă pe zi a fost asociat cu un risc cu 40% mai mare de creștere în greutate și obezitate 1.

Din fericire, există multe alternative sănătoase la pâinea convențională de grâu. O poți înlocui cu pâine cu făină de migdale.

Iaurtul cu fructe

Iaurtul poate fi o alegere sănătoasă, dar cel mai bine este sa optezi pentru iaurt neîndulcit ori de cate ori este posibil.

Iaurturile cu aromă și „fructe pe fundul rcipientului” pot conține o cantitate surprinzătoare de zahăr.  În locul acestora, poți să optezi pentru  iaurtul neîndulcit cu fructe proaspete.

Cereale pentru micul dejun

Mulți presupun că cerealele pentru micul dejun sunt o modalitate inteligentă de a-și începe ziua. Dar lucrurile nu stau chiar așa. 

De fapt, multe cereale pentru micul dejun sunt cereale rafinate, lipsite de nutrienți precum proteinele și fibrele și pot avea un conținut foarte ridicat de zahăr adăugat. Consumul excesiv de cereale de acest tip, în special ca parte a unei diete care este deja bogată în zahăr adăugat, nu susține sănătatea inimii, dar nici nu te ajută să-ți menții silueta.

De fapt, dietele bogate în zahăr adăugat probabil au efectul opus. Studiile au asociat dietele bogate în zahăr cu un risc crescut de boli de inimă și factori de risc pentru boli de inimă, inclusiv hipertensiune arterială și niveluri de trigliceride 2.

Unele uleiuri vegetale

Organismul tău are nevoie atât de grăsimi Omega-6, cât și de grăsimi Omega-3 - cum ar fi acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) - pentru a funcționa.

Din păcate, dietele moderne au un raport de aproximativ 20:1, depășind cu mult nevoile organismului de grăsimi Omega-6 3.

Cercetările au descoperit că acest dezechilibru în raportul Omega-6 și Omega-3 este asociat cu inflamația sistemică, iar studiile sugerează că poate contribui la riscul de îmbolnăvire. 

Majoritatea oamenilor care urmează o dietă occidentală consumă prea multe grăsimi bogate în Omega-6 și nu destui acizi grași Omega-3. Din acest motiv, cel mai bine este să limitezi aportul de alimente bogate în grăsimi Omega-6. Printre acestea se numără:

  • uleiul de soia
  • uleiul de porumb
  • uleiul de floarea-soarelui
  • produse realizate cu aceste uleiuri, inclusiv multe alimente procesate, preambalate

O altă soluție este să crești aportul de acizi grași Omega-3. Sursele bune de acizi grași Omega-3:

  • uleiul de in
  • peștele gras, cum ar fi somonul
  • nucile

Alimente vegetale

Urmând o dietă centrată pe plante și consumând mai puțină carne poate aduce beneficii sănătății generale, precum și mediului.

Cu toate acestea, unele produse vegane de înlocuire a cărnii și pe bază de plante sunt pline cu ingrediente ultra-procesate, sare, zahăr și multe altele.

În loc să te bazezi pe produsele din carne vegană cumpărate din magazin, încearcă să utilizezi ingrediente integrale pentru găti acasă mâncare vegană.  De exemplu, poți face burgeri pe bază de plante din ingrediente precum fasole neagră, ciuperci și caju.

Dacă ești la dietă, următoarele recomandări îți vor fi de mare ajutor:

  • Încearcă să mănânci cât mai mult acasă și cât mai puțin în oraș. Astfel, vei putea să menții tentațiile la distanță, dar nici nu te expui ingredientelor necunoscute din produsele pe care le consumi la restaurant.
  • Citește cu atenție etichetele produselor pe care urmează să le achiziționezi și fă tot posibilul să alegi preparate care nu conțin prea multe ingrediente. Cu cât mai puține ingrediente, cu atât mai sănătos vă fi preparatul.
  • Fă mișcare pentru a susține efortul pe care îl faci ținând dietă.

 

 

 


Sursă photo: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Glycemic load, glycemic index, bread and incidence of overweight/obesity in a Mediterranean cohort: the SUN project”, publicat în MBC Public Health, în 2014, autori: Carmen de la Fuente-Arrillaga, Miguel Angel Martinez-Gonzalez, Itziar Zazpe, Zenaida Vazquez-Ruiz, Silvia Benito-Corchon, Maira Bes-Rastrollo 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25335643/
2 Studiul „The Evidence for Saturated Fat and for Sugar Related to Coronary Heart Disease”, publicat în Progress in Cardiovascular Diseases, în 2016, autor: James J. DiNicolantonio
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4856550/
3 https://www.nature.com/articles/s41538-019-0061-9

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0