Există o legătură între ficatul gras și băuturile carbogazoase? [studiu]

Steatoza hepatică, sau ficatul gras, este o afecțiune a ficatului, cauzată de acumularea de grăsimi la nivelul acestuia (peste 10% din suprafața sa), și poate evolua în forme mai grave de boală, chiar și până la ciroză sau cancer de ficat. Principalele cauze și factori de risc asociați cu ficatul gras sunt determinați de tipul de boală. Așadar, steatoza hepatică poate fi de două feluri – alcoolică sau nealcoolică. Steatoza hepatică alcoolică este cauzată de consumul excesiv de alcool, în timp ce steatoza hepatică nealcoolică este, de regulă, determinată de alte afecțiuni, cum ar fi dislipidemia, diabetul zaharat, anumite infecții virale cronice, cum ar fi hepatita B sau C, precum și de dieta alimentară sau stilul de viață. 

Deoarece alegerile alimentare reprezintă un factor de risc pentru steatoza hepatică nealcoolică, oamenii de știință depun eforturi constante în cercetarea alimentelor care pot declanșa instalarea acestei afecțiuni. Așadar, un studiu 1 din 2009, publicat în revista de specialitate Journal of Hepatology, leagă băuturile carbogazoase de steatoza hepatică nealcoolică. Mai mult, este suficient să bem două asemenea băuturi pe zi, pe o perioadă mai lungă de timp, ca să se creeze riscul pentru o boală hepatică. 

2 doze de suc – peste 40 grame de zahăr

Riscul este accentuat de conținutul îngrijorător de mare de zahăr din cea mai mare parte a băuturilor carbogazoase de pe piață. Astfel, 100 ml de suc acidulat conține 10,6 grame de zahăr. Acest lucru înseamnă că 2 doze de suc acidulat (330 ml) pe zi ne aduc un aport mai mare de 40 de grame de zahăr pe zi. În contextul în care cantitatea maximă recomandată de zahăr, pe zi, pentru bărbați este de 40 de grame, respectiv 25 d grame, pentru femei, riscurile consumului de băuturi carbogazoase îndulcite sunt puse într-o nouă lumină.

Ce spune studiul cercetătorilor

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Studiul sus-numit a fost realizat de către un grup de cercetători ai The Liver Unit de la Ziv Medical Center, din Israel, și s-a desfășurat pe o perioadă de 6 luni de observație. Deși relativ mic, cu doar 78 de subiecți (60 de pacienți cu steatoză hepatică nealcoolică și 18 persoane fără istoric de boli hepatice) studiul a fost construit pe un plan de observație complex, comparându-se toate variabilele din stilul alimentar al fiecărui subiect, precum și anumiți markeri specifici, cum ar fi rezistența la insulină. Pe durata întregului studiu, subiecții au fost atent monitorizați de cercetători, atât prin rapoarte alimentare zilnice, cât și prin consultații medicale recurente, precum analize de sânge și ecografii abdominale, pentru a se putea stabili nivelul de grăsime inflitrat la nivelul ficatului și progresul acestuia. 

Concluziile studiului

Din cele 60 de persoane bolnave de steatoză hepatica nealcoolică, 70% consumau băuturi acidulate în exces (mai mult de 500 ml de suc pe zi), în comparație doar 20% din populația sănătoasă a studiului. Cercetătorii au analizat consumul de suc acidulat al persoanelor cu steatoză hepatică – în cea mai mare parte a timpului, din cele 6 luni de studiu, 7% din pacienți au băut un suc pe zi, 55% au consumat 2 sau, chiar, 3 sucuri pe zi, iar 38% au consumat peste 4 sucuri pe zi. Analizându-se tiparul de consum al subiecților, în comparație cu progresul acumulării de grăsime la nivelul ficatului, concluzia studiului a venit în susținerea afirmației inițiale, și anume faptul că băuturile carbogazoase cu adaos de zahăr afectează, în mod negativ, activitatea ficatului, și pot declanșa instalarea steatozei hepatice nealcoolice. Așadar, cu doar un mic studiu se poate deschide o nouă cale de cercetare a corelațiilor dintre obiceiurile noastre alimentare și anumite boli care, până nu demult, erau asociate cu factori de risc diferiți.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul Soft drink consumption is associated with fatty liver disease independent of metabolic syndrome, publicat în Journal of Hepatology, în noiembrie 2009, autori: Ali Abid, Ola Taha, William Nseir, Raymond Farah, Maria Grosovski, Nimer Assy
https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/fatty-liver-from-fizzy-drinks/
Foto: https://www.shutterstock.com/image-photo/double-cool-ice-soft-drink-cola-647315608

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0