Ce trebuie sa stim despre infectia cu virusul hepatitei B?

Despre hepatita B

- Ce este hepatita B si cauzele hepatitei B
      - Hepatita B acuta
      - Hepatita B cronica
- Cum se transmite hepatita B
- Analize pentru depistarea hepatitei B
- Diagnosticarea hepatitei B
- Stadiile evolutive ale hepatitei B
 

Tratarea hepatitei B

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- Tratamentul medicamentos pentru hepatita B
- Transplantul de ficat
- Dieta recomandata unui bolnav de vitamina B
Schimbari in stilul de viata al unei persoane cu virusul hepatic B

Prevenirea hepatitei B

- Vaccinul pentru hepatita B
- Protejarea impotriva transmiterii virusului hepatic B
- Profilaxia hepatitei B in cazul nasterii de catre o mama purtatoare de virusul hepatic B

Intr-o era in care pentru hepatita cronica cu VHC s-au descoperit terapii noi ce determina rate de vindecare de 95-100%, in cazul hepatitelor cronice cu virus B nu exista inca terapii satisfacatoare.

Conform studiilor, in tara noastră prevalenta infectiei cronice cu virusul hepatitei B (VHB) este extrem de ridicata, in Romania sunt aproape 1,3 milioane de persoane infectate cronic cu virusul B.

Sursa de infectie si caile de transmitere ale virusului hepatitei B

Sursa de infectie este strict umana - virusul a fost detectat in toate secretiile si excretiile organismului.

Principalele modalitati prin care se transmite infectia cu VHB sunt:

- calea parenterala, prin expunerea la sange sau derivate din sange prin instrumente medicale (chirurgicale, stomatologice, endoscoape/colonoscoape, ace), prin utilizarea de truse de manichiura, pedichiura, lame de ras, ace pentru tatuaje contaminate, prin utilizarea la comun de ace la consumatorii de droguri intravenoase.

- calea sexuala, reprezinta in zilele noastre principala modalitate de transmitere a infectiei

- calea verticala, de la mama la fat, ce duce in cele mai multe cazuri la o hepatita cronica cu VHB la copil. In mod obisnuit infectia se produce in timpul travaliului, prin contactul bebelusului cu sangele mamei si se pare ca nasterea prin cezariana nu elimina riscul infectarii nou-nascutului. Mama poate infecta nou-nascutul si prin alaptat. Fatul poate fi infectat pe parcursul sarcinii pe cale transplacentara.

Cum se manifesta hepatita acuta cu VHB?

Simptomele se declansează la 4-12 saptamani de la momentul infectant, initial sunt nespecifice, boala poate debuta cu febra, tuse, dureri de cap, dureri musculare, oboseala, indispozitie sau cu greata, varsaturi, disconfort la nivelul partii drepte a abdomenului, lipsa poftei de mancare, dar si cu febra, dureri articulare sau mancarimi de piele.

Urmeaza apoi faza icterica, in care pacientul prezinta ingalbenirea mucoaselor ochilor, a pielii, urina inchisa la culoare si scaune deschise la culoare, cu disparitia simptomelor de la debutul bolii.

Ulterior, in faza de convalescenta, icterul dispare si analizele de sange se pot normaliza.

In cele mai multe cazuri aceste simptome lipsesc!

Primul marker serologic detectabil in ser dupa expunerea la virus este Antigenul HBs (AgHBs), el apare la aproximativ 1-10 saptamani de la infectie.

In majoritatea cazurilor, boala acuta este autolimitanta si evolueaza catre vindecare cu disparitia AgHBs dupa 4-6 luni.

Ce reprezinta hepatita cronica cu VHB?

Hepatita cronica cu virus B este o complicatie majora a infectiei acute cu VHB si se caracterizeaza prin persistenta AgHBs la mai mult de 6 luni de la debutul bolii acute!

Alte complicatii tardive de temut ale infectiei cu VHB sunt ciroza hepatica si carcinomul hepatic!

Cum se manifesta hepatita cronica cu VHB?

In marea majoritate a cazurilor pacientii sunt asimptomatici, dar cei mai multi acuza astenie fizica.

Lipsa frecventa a simptomelor duce la o diagnosticare dificila a bolii, majoritatea pacientilor afland intamplator ca sunt infectati cu virusul hepatitei B.

Cum poate evolua infectia cu VHB?

Hepatita acuta cu VHB are, in general, o evolutie autolimitanta, cu vindecare in 95% din cazuri.

In 1% din cazuri poate aparea insuficienta hepatica cu risc crescut de deces. Riscul de cronicizare a bolii se pare ca este mai mare la barbati decat la femei, la nou-nascuti decat la adulti si la persoanele cu imunitatea compromisa.

Hepatita cronica cu VHB duce la fibroza a ficatului, care se poate face lent sau rapid. Majoritatea pacientilor sunt asimptomatici, iar gravitatea bolii este data de aparitia cirozei sau a cancerului hepatic.

Cum ne putem proteja?

CEA MAI IMPORTANTA MASURA DE PREVENTIE IMPOTRIVA VIRUSULUI HEPATITEI B ESTE VACCINAREA!

In Romania, vaccinul disponibil se numeste Engerix-B si se administreaza clasic, in 3 doze de vaccin la 0, 1 luna si 6 luni, cu rapel la 5 ani.

La nou-nascutii din mame purtatoare de VHB, in primele 12 ore de viata se vor administra imunoglobuline specifice anti-VHB si vaccin anti-VHB ce scad riscul de infectie sub 5%.

Este recomandat sa folosim truse personale de manichiura/pedichiura, aparate de ras, periute de dinti, sa nu folosim droguri intravenoase, sa nu intretinem raporturi sexuale neprotejate.

Este important sa stim ca, in cazul expunerii accidentale la infectia cu VHB, este recomandat sa ne vaccinam cat mai rapid (in primele 12 ore de la contactul infectant) plus administrarea de imunoglobuline umane specifice anti-VHB, cu continuarea schemei de vaccinare conform protocolului de vaccinare.

Despre hepatita B

Hepatita B este o afectiune cauzata de infectarea ficatului cu virusul hepatitic B. In majoritatea cazurilor, hepatita B se vindeca destul de rapid, fiind vorba despre hepatita acuta. In cazuri mai rare, infectia este de durata si atunci devine cronica.

Ce este hepatita B si cauzele hepatitei B

Hepatita B este o infectie virala care ataca ficatul. Virusul hepatitei B este transmis prin contact cu sangele ori cu fluidele corporale ale unei persoane infectate.

Hepatita B acuta

In momentul in care o persoana este infectata pentru prima data cu virusul hepatitic B, primeste diagnosticul de hepatita acuta. De regula, adultii sanatosi infectati nu au simptome majore si reusesc sa scape de virus cu usurinta.

Hepatita B cronica

In cazul in care virusul hepatic B nu a fost eliminat in primele 6 luni, se stabileste diagnosticul de hepatita B conica. Testele de sange sunt cele care stabilesc daca hepatita B este in faza acuta ori cronica. Riscul de cronicizare a hepatitei B este direct afectat de varsta la care pacientul a fost diagnosticat pentru prima data cu hepatita B. Cu cat pacientul a fost infectat pentru prima data la o varsta mai frageda, cu atat mai mare este riscul ca hepatita B sa devina cronica. Multi dintre pacientii care sufera de hepatita B nu stiu despre existenta bolii, intrucat nu au simptome, de aceea hepatita B este adesea catalogata drept o „boala tacuta”.

Atunci cand simptomele apar, acestea pot fi confundate cu usurinta cu cele ale unei banale raceli:

· Senzatie de oboseala

· Febra usoara

· Durere de cap

· Lipa apetitului

· Dureri de stomac, varsaturi

· Urina inchisa la culoare

· Icter

Cum se transmite hepatita B

Virusul hepatitic B se regaseste in sange si in fluidele corporale. Cele mai comune moduri de transmitere ale hepatitei B sunt urmatoarele:

· Contact sexual

· Folosirea la comun a unei seringi pentru injectarea drogurilor

· Refolosirea acelor nesterilizate ori sterilizate necorespunzator

· Folosirea la comun a obiectelor de uz personal precum aparatul de ras, periuta de dinti

· De la mama infectata la copil, in timpul sarcinii

· Prin saliva si lacrimi

· Prin secretii vaginale, sperma si sange menstrual, chiar si in lipsa penetrarii in timpul unui contact sexual

· In timpul transfuziilor de sange sau a interventiilor chirurgicale

· In timpul realizarii tatuajelor, manichiurii si pedichiurii, interventiilor stomatologice.

Cum nu se transmite hepatita B

Hepatita B nu se transmite prin simpla atingere pe piele sau prin imbratisare, daca nu exista un contact direct al sangelui si al fluidelor. Proximitatea fata de o persoana bolnava nu ne pune in pericol, insa este necesara o atentie sporita in cazul obiectelor folosite in comun.

Analize pentru depistarea hepatitei B

Analizele de sange sunt cele prin care se depisteaza hepatita B. Unele analize pot detecta anticorpii produsi de organism ca raspuns la infectia cu virusul hepatic, alte pot detecta antigenele produse de virusul hepatic, in timp ce unele vor detecta ADN-ul viral.

Analizele pentru hepatita B au rolul de a:

· Determina daca hepatita este acuta sau cronica.

· De a monitoriza hepatita cronica si raspunsul la tratament.

· De a depista expunerea anterioara la virusul hepatic B.

Diagnosticarea hepatitei B

Nu este posibila diagnosticarea hepatitei B fara analizele de sange. Asadar, medicul recomanda analizele de sange si apoi, in baza acestora, stabileste un diagnostic. Infectia cu hepatita B este confirmata de prezenta celor 3 markeri specifici: antigenul HBs, anticorpul HBs, anticorpul HBc.

Stadiile evolutive ale hepatitei B

Odata ce virusul hepatitic B patrunde in organism, ataca hepatocitele, adica celulele ficatului. Sistemul imunitar incearca atunci sa distruga virusul. Ficatul contribuie si el, crescand numarul de enzime produse, fapt care cauzeaza inflamatia ficatului, adica hepatita.

In prima faza, hepatita B este in faza acuta, adica inflamatie pe termen scurt a ficatului. Majoritatea oamenilor sanatosi elimina virusul B din organism in cel mult 6 luni de la infectare. Odata ce virusul este eliminat, nu mai sunt infectati si nu pot infecta nici alte persoane.

Mai mult decat atat, dupa eliminarea virusului, se formeaza anticorpi pentru hepatita B, care protejeaza organismul de viitoarele infectii.

Daca sistemul imunitar nu a reusit sa elimine virusul intr-o perioada de 6 luni, atunci este vorba despre hepatita B cronica. Asta inseamna ca virusul continua sa se multiplice la nivelul ficatului, crescand riscul de ciroza si cancer la ficat. Totodata, persoanele cu hepatita B cronica sunt contagioase.

Infectia cu hepatita B are 4 stadii de evolutie:

· Faza de imunotoleranta – in acest stadiu, virusul hepatic B se multiplica rapid, insa inflamatia este slaba. In aceasta etapa, medicii vor constata, prin intermediul analizelor: enzimele ficatului au valori normale, ADN-ul viral > 1 milion IU/ml, Ag-HBe pozitiv, inflamatie minima a ficatului, fibroza minima.

· Faza imunoactiva – in aceasta faza, virusul hepatic produce daune semnificative ficatului, atat din punct de vedere a inflamatiei, cat si din punct de vedere a fibrozei. In aceasta etapa, pacientii sunt monitorizati prin seroconversie, adica prin aparitia in ser a unui anumit anticorp. In aceasta etapa se observa: ALT crescut (enzimele fiatului), ADN viral > 20,000 IU/ml, Ag-Hbe pozitiv, inflamatie moderata a ficatului, fibroza moderata.

· Faza cronica inactiva – inflamatia este minima, iar nivelul fibrozei variaza in functie de cat de afectat a fost ficatul in stadiile anterioare. In jur de 67-80% dintre pacientii care sufera de hepatita B cronica raman in faza inactiva. Caracteristicile acesteia sunt: ALT normale (enzimele ficatului), ADN viral < 2,000 IU/ml, Ag-Hbe egativ, inflamatie minima si fibroze variabile.

· Faza de reactivare imuna Ag-Hbe negativa – in aceasta etapa se face seroconversia, insa virusul hepatic B este extrem de activ. Inflamatia ficatului si nivelul de fibroza sunt moderate sau severe, in functie de caz. Caracteristicile sunt: ALT marit (enzimele ficatului), ADN viral > 2,000 IU/ ml, Ag-Hbe negativ, inflamatie moderata/ severa a ficatului, fibroza moderata/ severa a ficatului.

Perioada de incubatie a virusului hepatic B

Perioada de incubatie a virusului hepatic B este, in medie, de 75 de zile, insa poate varia de la 30 la 180 de zile. Virusul poate fi, insa, depistat la 30-60 de zile dupa infectare.

Cronicizarea hepatitei B acute

Hepatita B acuta se cronicizeaza la 6 luni dupa infectarea cu virusul hepatic B, in situatia in care organismul nu a reusit sa elimine virusul in tot acest timp. In cazuri foarte rare, hepatita B devine cronica.

Complicatii ale hepatitei B

Hepatita B poate avea, pe termen lung, complicatii serioase precum:

· Ciroza hepatica – inflamatia indelungata a ficatului cauzata de virusul hepatitic B poate determina aparitia cirozei, afectiune care, din pacate, nu este vindecabila.

· Cancerul la ficat – pacientii diagnosticati cu hepatita B cronica fac parte din categoriile cu risc crescut de cancer la ficat.

· Insuficienta hepatica – in caz de insuficienta hepatica, functiile vitale ale ficatului nu mai pot fi indeplinite. Daca insuficienta hepatica este cronica si ficatul nu mai poate fi salvat, este necesar un transplant de ficat.

· Hepatita B fulminanta – in 1 din 100 de cazuri, hepatita B acuta se poate transforma in hepatita B fulminanta, complicatie care presupune atacarea ficatului de catre sistemul imunitar. Confuzia, acumularea de lichid in cavitatea abdominala si icterul sever sunt simptomele acestei complicatii care poate fi fatala daca nu este tratata in timp util.

Tratarea hepatitei B

Tratamentul pentru hepatita B este stabilit in functie de stadiul hepatitei si de riscul de ciroza la care te expune aceasta afectiune. Spre exemplu, in caz de hepatita B acuta, medicul poate considera ca nu e necesar tratamentul, intrucat virusul va fi eliminat de la sine.

Oricum, va trebui sa tii un regim alimentar strict, care sa sustina activitatea ficatului in timp ce acesta se lupta cu virusul hepatic. In cele mai multe cazuri, nu este necesara internarea in spital pentru tratarea hepatitei B. Situatiile in care internarea este obligatorie sunt cele in care se foloseste terapia cu interferon.

Tratamentul medicamentos pentru hepatita B

Interferonul

Interferonul este o substanta sintetica ce imita o substanta produsa in mod natural de organism pentru a lupta cu infectia. Interferonul este folosit in general la pacientii tineri, care nu vor sa urmeze un tratament de durata, ori la femeile care vor sa ramana insarcinate in urmatorii ani. Interferonul este administrat pe cale injectabila si reactiile adverse pot fi destul de dure: depresie severa, probleme de respiratie si dureri in piept.

Medicamente antivirale pentru tratarea hepatitei B

Exista si o serie de medicamente antivirale care pot fi administrate pacientilor care sufera de hepatita B. Acestea ajuta organismul sa elimine virusul si reduc totodata si daunele produse de virus la nivelul ficatului. Lamivudina si entecavirul sunt doua dintre medicamentele antivirale folosite adesea pentru tratarea acestui tip de hepatita, insa medicul tau este cel in masura sa stabileasca tratamentul adecvat.

Transplantul de ficat

In cazul in care ficatul a fost serios afectat de virusul hepatic B, transplantul devine o optiune, In timpul unui transplant de ficat, organul bolnav este inlocuit cu unul sanatos, provenit fie de la un donator decedat, fie de la un donator viu, care a renuntat la o parte din ficatul sau.

Dieta recomandata unui bolnav de hepatita B

Ficatul metabolizeaza orice aliment consumam, asa ca dieta este extrem de importanta la pacientii care sufera de hepatita de tip B. Ideal ar fi sa se aleaga o dieta echilibrata, bazata pe cereale integrale, produse lactate, fructe, legume si grasimi sanatoase.

Alimente recomandate unui bolnav de hepatita B

Alimentele recomandate pacientilor cu hepatita B sunt:

· Cerealele integrale: tarate, faina din grau integral, orez brun, ovaz, orez salbatic, porumb, secara.

· Fructe si legume proaspete, de preferat de sezon.

· Uleiul de masline, uleiul de canola, uleiul din seminte de in.

· Proteine sanatoase: produse lactate sarace in grasimi, carne slaba, fasole, oua, alimente pe baza de soia.

Alimente nerecomandate unui bolnav de hepatita B

O serie de alimente pot fi daunatoare ficatului asa ca e indicat sa fie evitate in caz de hepatita B:

· Alimentele procesate: painea procesata, branzeturile procesate (branza topita, crema de branza), alimentele de la fast food.

· Uleiurile hidrogenate.

· Zaharul si indulcitorii artificiali, precum si sucurile din fructe.

· Sarea: sodiul trebuie limitat in caz de hepatita asa ca trebuie evitate preparatele la conserva si sosurile din comert, care contin cantitati mari de sodiu.

· Carnea rosie.

Schimbari in stilul de viata al unei persoane cu virusul hepatic B

Micile schimbari la nivelul stilului de viata pot preveni atat deteriorarea ficatului, cat si transmiterea virusului hepatic B si altora. Pentru a preveni deteriorarea ficatului, evita alcoolul si medicamentele de orice fel, intrucat acestea solicita foarte tare ficatul in general, insa daca este vorba si despre virusul hepatitic, daunele pot fi mai mari. Nu pierde noptile, pentru ca te obosesti si ficatul are de suferit, hidrateaza-te corespunzator si evita sa petreci timpul in medii toxice.

Prevenirea hepatitei B

Vaccinul pentru hepatita B

Cea mai sigura metoda de prevenire a hepatitei B este vaccinarea impotriva acestui virus. Prin administrarea vaccinului impotriva hepatitei B, organismul primeste anticorpii care il vor feri virusul hepatic B. Inca din maternitate, copiii beneficiaza de vaccinul pentru hepatita B, care este repetat la 2 luni, la 6 luni si apoi la 9 ani. Si adultii cu risc crescut ar trebui sa isi faca vaccinul, care se administreaza sub forma de injectie in 3 doze, pe o perioada de jumatate de an. Vaccinul nu este, in mod evident, eficient pentru pacientii deja infectati cu virusul hepatic B.

Protejarea impotriva transmiterii virusului hepatic B

In ceea ce priveste reducerea riscului de a transmite virusul hepatic si altora, trebuie sa respecti cateva reguli stricte precum:

· spala-te cat mai des pe maini, inclusiv inainte de a pregati mancare si de a o servi,

· curata cu atentie tacamurile pe care le folosesti dupa ce mananci,

· nu pregati mancare pentru alte persoane decat daca medicul tau iti permite asta,

· informeaza-ti partenerul de viata, rudele, dar si medicul dentist cu privire la afectiunea de care suferi,

· fa sex protejat,

· nu folosi la comun ustensilele de uz personal.

Profilaxia hepatitei B in cazul nasterii de catre o mama purtatoare de virusul hepatic B

Femeile care au fost infectate cu virusul hepatic B pot ramane insarcinate, insa trebuie neaparat sa isi anunte medicul care le monitorizeaza sarcina, intrucat este nevoie sa se adopte o serie de masuri suplimentare pentru a proteja copilul de infectie la nastere.

De asemenea, in timpul sarcinii se vor face teste pentru a se descoperi daca exista un nivel ridicat al virusului B in sange. Daca nu exista un nivel ridicat al virusului in sange, fatul nu va fi infectat prin placenta, iar daca este infectat la nastere, el poate fi imunizat imediat ce soseste pe lume si riscul de hepatita B este redus.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In situatiile in care medicul stabileste ca virusul hepatic B este in concentratie mare in sange si ca fatul poate fi infectat, va prescrie femeii insarcinate un tratament medicamentos pentru ultimele 8-12 saptamani de sarcina si primele 12 saptamani dupa nastere, tratament care va impiedica multiplicarea virusului hepatic B, facand imposibiila trecerea acestuia prin placenta. Acest tratament este sigur si pentru mama si pentru fat si nu afecteaza calitatea laptelui matern. In ceea ce priveste alaptarea, medicii sustin ca nu exista dovezi care sa indice faptul ca laptele matern poate transmite virusul hepatic B, asa ca alaptarea este sigura.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0