Insuficienta hepatica: ce cauze are, cum se manifesta & tratament

Insuficiența hepatică este caracterizată de incapacitatea ficatului de a-și îndeplini funcțiile. Boala poate fi acută și se petrece extrem de rapid (funcțiile ficatului se pierd în mai puțin de 48 de ore), dar poate fi și cronică (se instalează treptat, în timp). Ce simptome are insuficiența hepatică și ce tratament există?

Insuficiența hepatică este o afecțiune care pune viața pacientului în pericol și necesită îngrijiri medicale de urgență. Stadiile insuficienței hepatice sunt:

  • Inflamaţie. În acest stadiu incipient, ficatul este mărit sau inflamat, dar multe persoane afectate nu au deloc simptome.
  • Fibroză. Țesutul cicatricial începe să înlocuiască țesutul sănătos din ficatul inflamat. Fibroza poate fi greu de detectat, deoarece simptomele nu sunt prezente mereu.
  • Ciroză. Cicatricile sunt deja severe, ceea ce îngreunează funcționarea corectă a ficatului. În acest stadiu, cei mai mulți pacienți au deja simptome de boală hepatică.
  • Boală hepatică în stadiu terminal. Funcția hepatică s-a deteriorat până la punctul în care afectarea nu poate fi inversată decât printr-un transplant de ficat.
  • Cancer de ficat. Dezvoltarea și multiplicarea celulelor nesănătoase din ficat poate apărea în orice stadiu al insuficienței hepatice, deși persoanele cu ciroză sunt mai expuse riscului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Află în cele ce urmează din ce cauze apare insuficiența hepatică, ce simptome are o persoană afectată și cum se tratează afecțiunea.

Cauze și factori de risc pentru insuficiența hepatică

Potrivit unor cercetări recente, bolile hepatice se fac vinovate pentru aproximativ două milioane de decese pe an în întreaga lume, un milion din cauza complicațiilor cirozei și un milion din cauza hepatitei virale și a carcinomului hepatocelular. Cauzele bolii diferă în funcție de tipul de insuficiență hepatică. 

Cauze insuficiență hepatică acută

  • Supradoză de paracetamol 
  • Infecția cu virusul hepatitic A, B sau C (apare în special la copii)
  • Ingestia unor ciuperci otrăvitoare
  • Reacție adversă la anumite medicamente
  • Reacție adversă la unele suplimente pe bază de plante, cum ar fi ma huang (Ephedra sinica) și kava kava (Piper methysticum)
  • Expunere la anumite substanțe toxice

Cauze insuficiență hepatică cronică

  • Hepatita B
  • Hepatita C
  • Abuzul de alcool pe o perioadă mai lungă
  • Boala ficatului gras non-alcoolic (steatoză hepatică non-alcoolică)
  • Ciroză
  • Malnutriție
  • Colangită
  • Hemocromatoză (boală ereditară caracterizată de acumularea de fier la nivelul ficatului).

Factori de risc insuficiență hepatică

  • Anumite boli sau infecții, cum ar fi hepatita, boala Wilson și virusul herpes simplex
  • Flux sangvin slab către ficat
  • Consumul excesiv de alcool sau de paracetamol

Simptome insuficiență hepatică

Insuficiența hepatică se manifestă prin simptome precum greață, vărsături, pierderea apetitului, oboseală, diaree, icter, scădere în greutate, învinețire rapidă a pielii, prurit cutanat, edem, ascită, encefalopatie hepatică (tulburare a sistemului nervos cauzată de o boală hepatică severă), somnolență, comă.

Insuficiența hepatică acută evoluează rapid chiar și la o persoană sănătoasă, de aceea e important ca pacientul să apeleze la medic de urgență dacă observă asemenea simptome. Dacă apar icterul, sensibilitatea abdominală și starea generală de rău, e necesar ca pacientul să meargă de urgență la medic.

Diagnosticare insuficiență hepatică

Pentru diagnosticarea insuficienței hepatice, medicul va face anamneză, examinarea fizică, precum și o serie de teste și analize care să confirme diagnosticul. Analizele de sânge arată cât de bine funcționează ficatul, testele imagistice precum tomografia computerizată sau RMN-ul permit medicului să observe atât ficatul, cât și vasele de sânge, în timp ce biopsia hepatică va scoate la iveală cauza bolii.

Complicații insuficiență hepatică

Insuficiența hepatică acută poate avea următoarele complicații, dacă nu este tratată la timp:

Edem cerebral

Acest lucru înseamnă că se acumulează fluide în exces la nivelul creierului, care măresc presiunea în cutia craniană.

Hemoragii

Ficatul bolnav nu mai poate contribui la coagularea sângelui, de aceea apar hemoragiile, mai ales la nivelul tractului gastrointestinal.

Infecții

Pacienții cu insuficiență hepatică sunt mai predispuși infecțiilor, în special celor ale sângelui, ale tractului urinar ori ale aparatului respirator.

Insuficiență renală

Insuficiența renală poate apărea după cea hepatică, mai ales în cazul supradozei de paracetamol, care afectează și ficatul, dar și rinichii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tratament insuficiență hepatică

Tratamentul este prescris în funcție de severitatea bolii, precum și de cauzele acesteia. În cazul supradozei de paracetamol, de pildă, se vor indica medicamente pe bază de acetilcisteină. În cazul intoxicației cu ciuperci otrăvitoare sau alte substanțe toxice, se vor folosi medicamente care combat efectele toxinelor asupra ficatului, dar care totodată vor reduce leziunile aduse acestui organ.

Dacă numai o parte din ficat este afectată, medicul poate recomanda înlăturarea chirurgicală a acestei porțiuni. Ficatul are abilitatea de a se regenera, deci va reveni la forma inițială.

Dacă hepatita virală este cauza insuficienței hepatice acute, medicul va prescrie anumite medicamente, în funcție de tipul de hepatită. Dacă este vorba de hepatită autoimună, medicul poate indica tratament cu steroizi. Dacă leziunile produse de insuficiența hepatică sunt severe, poate fi nevoie de un transplant de ficat.

Prevenire insuficiență hepatică

Iată ce se poate face pentru a scădea riscul de insuficiență hepatică:

Se va limita consumul de alcool

Cantitatea de alcool admisă zilnic este de cel mult o băutură pe zi pentru femei și pentru bărbații peste 65 de ani și două băuturi pe zi pentru bărbații sub 65 de ani.

Nu se vor lua medicamente în exces

Medicamentele trebuie administrate așa cum recomandă medicul sau cum scrie pe prospect, pentru cele fără prescripție medicală. Când se ia paracetamol e foarte important să nu se depășească doză zilnică permisă. În cazul în care o persoană suferă deja de o afecțiune hepatică, e indicat să ceară sfatul medicului curant înainte de a lua medicamente care conțin paracetamol.

Atenție la ciupercile sălbatice!

Chiar dacă ai impresia că, atunci când vine vorba de ciuperci sălbatice, poți face diferența între cele comestibile și cele otrăvitoare, este posibil ca acest lucru să nu fie valabil întotdeauna. Este mai sigur să cumperi ciuperci de la producători autorizați, pentru a evita riscul de intoxicare.

Cunoaște-te mai bine

Se va evita contactul cu substanțe periculoase

În măsura posibilităților, se va evita contactul cu insecticide și alte substanțe toxice, iar dacă acest lucru nu este posibil, se vor lua toate măsurile de protecție necesare.

Se vor evita comportamentele riscante, în general

Consumul de droguri (substanțe ilegale) și sexul neprotejat cu parteneri necunoscuți sau multipli cresc riscul de afecțiuni hepatice.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Acute Liver Failure 
https://www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/approach-to-the-patient-with-liver-disease/acute-liver-failure
Journal of Hepatology - Burden of liver diseases in the world 
https://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(18)32388-2/fulltext
Studiul „Burden of liver diseases in the world”, apărut în Journal of Hepatology, VOLUME 70, ISSUE 1, P151-171, January 2019, DOI:https://doi.org/10.1016/j.jhep.2018.09.014, autori: Sumeet K. Asrani, Harshad Devarbhavi, John Eaton, Patrick S. Kamath


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0