Ficatul gras in sarcina: cum se manifesta si cum se trateaza

Ficatul gras ce nu e cauzat de consumul excesiv de alcool (steatoza hepatica non-alcoolica) poate sa apara si in timpul sarcinii. Aparitia acestei probleme este brusca si se intampla in trimestrul al treilea al sarcinii.

Boala ficatului gras in sarcina este caracterizata de steatoza microveziculara de la nivelul ficatului. Cea mai comuna cauza a acestei afectiuni aparute pe perioada sarcinii consta in disfunctia mitocondriala in timpul procesului de oxidare a acizilor grasi, fapt ce determina acumularea acestora la nivelul hepatocitelor. Cercetarile facute in domeniu arata ca femeile care au avut de-a face cu o asemenea problema hepatica prezinta risc crescut de boala de ficat gras si la urmatoarea sarcina. Totusi, acesta nu este un indicator sigur.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ficatul gras acut din sarcina este o problema grava de sanatate, ce poate pune in pericol viata pacientei si a fatului. Ficatul gras in sarcina face parte din categoria de boli care apar sau se pot agrava in timpul sarcinii.

Principalele complicatii severe ale acestei afectiuni aparute in sarcina sunt: insuficienta hepatica, hemoragia interna, insuficienta renala ori infectia severa. Ficatul gras acut de sarcina este adesea confundat cu preeclampsia, o alta afectiune periculoasa pentru mama si pentru fat.

Afectarea ficatului in timpul sarcinii poate aparea in pana la 10% din cazuri (aici incluzandu-se si problemele biliare). Din fericire, aparitia ficatului gras in sarcina este o situatie rara (apare la 1 din 10.000 - 15.000 de sarcini).

Cauza aparitiei ficatului gras in sarcina nu este inca cunoscuta (se presupune ca ar exista o legatura cu hormonii de sarcina), dar diagnosticul precoce si masurile rapide de tratament fac ca riscul de deces sa fie mai mic decat in urma cu 20 de ani. Totusi, riscul se mentine si poate ajunge pana la 25% din cazuri.

Primele semne ale aparitiei bolii sunt nespecifice si pot fi confundate cu alte manifestari ce apar in sarcina. Simptomele generale pot fi: stare de rau general, greata, varsaturi. Simptomele specifice afectarii ficatului sunt: dureri in zona abdominala corespunzatoare ficatului, icter (ingalbenirea pielii), acumularea de lichide in organism (cel mai vizibil la nivelul picioarelor).

Pe langa examinarea fizica si anamneza pacientei, pentru stabilirea diagnosticului de boala de ficat gras in sarcina este nevoie de biopsie. Asadar, recoltarea de tesut hepatic in vederea analizarii la microscop este necesara.

Insa este posibil ca sarcina sa nu permita realizarea unei asemenea analize. In aceste situatii, se vor face analize de sange pentru eliminarea din ecuatie a afectiunilor ce ar putea avea simptome similare, precum si ecografii ori tomografii computerizate.

 

 

Prima masura ce trebuie luata este scoaterea fatului din uter prin cezariana sau nastere naturala, indiferent de varsta sarcinii.

Tratamentul ficatului gras de sarcina trebuie initiat rapid si se face doar sub supraveghere medicala in spital (internare). Medicii vor aplica un tratament specific ce necesita perfuzii, dar ficatul gras de sarcina poate afecta si alte organe (cum ar fi rinichii) sau poate scadea glicemia rapid.

Odata cu nasterea, ficatul gras de sarcina se remite sub supraveghere medicala atenta. Drept urmare, functiile ficatului vor reveni in cel mult cateva saptamani.

Simptome ficat gras in sarcina

Pe masura ce functiile ficatului sunt afectaeza de steatoza, viitoarea mamica experimenteaza o serie de simptome, precum:

  • Greata sau varsaturi
  • Dureri abdominal severe
  • Oboseala extrema si somnolenta
  • Pierderea apetitului
  • Icter
  • Sete exagerata
  • Dureri de cap.


Femeia insarcinata care are de-a face cu asemenea simptome trebuie sa apeleze de urgenta la ajutor medical. Boala acuta de ficat gras in sarcina poate evolua rapid, cauzand insuficienta hepatica sau renala, complicatii ce pot pune in pericol atat viata mamei, cat si pe cea a fatului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0