Totul despre estrogen: Ce sunt estrogenii si ce rol au?

1. Estrogenul – informații generale

● Ce este estrogenul
● Tipuri de estrogen
● Analiza care îți indică nivelul de estrogeni din organism
● Produse farmaceutice pe bază de estrogen
● Rolul sau funcțiile estrogenului în organism
● Factori care influențează producția de estrogen
● Valori estrogen
● Estrogen crescut
● Nivel scăzut de estrogen

2. Efectele produselor pe bază de estrogen

● Beneficiile terapiei pe bază de estrogen
● Efectele adverse și riscurile estrogenului
● Cum se administrează tratamentele pe bază de estrogen

3. Remedii cu acțiune similară estrogenului (ce trebuie să știi despre fitoestrogeni)

 

Estrogenul – informații generale

În organismul femeii, estrogenii îndeplinesc numeroase roluri, ei având efecte la nivelul creierului, la nivelul unor organe importante, precum inima și ficatul, în sfera glandelor mamare, a ovarelor, a uterului, a vaginului și a oaselor. Desigur, rolul estrogenului este unul mult mai complex și nu se oprește doar la factorii enumerați mai sus.

Recomandările Experților DOC

De aceea, astăzi ne propunem să detaliem cât mai multe informații despre efectele estrogenului, despre rolul sau în organismul femeii, cât și despre factorii care influențează producția de estrogen. Nu uităm, desigur, nici de tratamentele pe bază de estrogeni, oferindu-vă răspunsuri la întrebări legate de terapia hormonală cu acești hormoni și de menopauză.

Ce este estrogenul? Ce sunt estrogenii?

Estrogenii sunt un grup de hormoni care îndeplinesc un rol important în dezvoltarea sexuală normală și în dezvoltarea sistemului reproducător la femei. 

Estrogenii sunt, totodată, hormoni sexuali. Este bine să reținem că ovarele sunt cele care mențin sănătatea sistemului reproducător al femeilor. Aceste organe produc și secretă două grupuri de hormoni sexuali principali: estrogenul și progesteronul.

Există, de fapt, trei tipuri majore de estrogeni, iar aceste substanțe pe care ovarele le produc funcționează împreună pentru a încuraja dezvoltarea optimă a caracteristicilor sexuale ale femeii, în timpul pubertății, și pentru a asigura fertilitatea.

Tipuri de estrogen

La femei, ovarele secretă hormoni: estrogen, testosteron și progesteron, care sunt hormoni sexuali. Există mai multe tipuri de estrogen, iar fiecare dintre acestea are un rol diferit.

Estrogenul natural

Asta înseamnă că organismul produce în mod natural estrogen, în ovare. Există trei forme majore de estrogen care se găsesc în mod natural în organismul femeii. Un al patrulea tip de estrogen natural este secretat doar în timpul sarcinii.

Estrogenul sintetic

Estrogenii sintetici1 sunt compuși obținuți prin sinteza chimică, iar aceștia au activitate estrogenică. Un astfel de compus chimic este un estrogen sintetic numit EE2, care este folosit fie singur, fie în combinație cu forme sintetice de progesteron, sub forma unui contraceptiv oral și în unele forme de hormonoterapie la menopauză.

Reține, așadar, că estrogenul sintetic are o arie largă de utilizări în medicină, inclusiv în fabricarea unor metode contraceptive (anticoncepționalele orale), cât și în crearea unor produse farmaceutice care să țină sub control efectele menopauzei.

Ce tipuri de estrogeni există în organismul femeii

Estrogenii sunt considerați de cele mai multe ori ca fiind "hormoni sexuali feminini", dar, de fapt, ei sunt prevalenți atât la bărbați, cât și la femei. Există mai multe forme de estrogen, termenul folosit de obicei pentru a descrie această "familie" de hormoni steroizi care sunt extrem de importanți pentru organismul femeilor.

Estronul (E1)

Estronul sau E1 este cel mai dominant tip de estrogen în cazul femeilor la menopauză. Acesta este o formă slabă de estrogen și este singurul tip care se găsește în organismul femeilor după menopauză. Mici cantități de estron sunt prezente în majoritatea țesuturilor din corp, mai ales în grăsime și în mușchi. Organismul poate transforma sau converti estronul în estradiol, iar estradiolul în estron.

Estradiolul (E2)

Estradiolul sau E2 este cel mai puternic estrogen. Estradiolul este un hormon steroid produs de ovare. Se crede că el contribuie la un număr mare de probleme din sfera ginecologică, precum: endometrioză, fibroamele uterine și cancerele care afectează femeia, în special cancerul endometrial.

Estriolul (E3)

Estriolul sau E3 este cel mai slab dintre estrogeni și este un produs rezidual care este obținut după ce corpul folosește estradiolul. Sarcina este singura perioada din viața unei femei când sunt produse cantități semnificative de estriol. Acest hormon nu poate fi convertit sau transformat în estradiol sau estron.

Estetrolul (E4)

Un alt tip de estrogen produs de organism, numit estetrol sau E4 este produs doar în timpul sarcinii. El este un hormon steroid slab, care se găsește în cantități ce pot fi detectate doar în timpul sarcinii.

Analiza care îți indică nivelul de estrogeni din organism

Când se recomandă analizele de sânge

Medicul recomandă acest tip de analize de sânge:
• pentru a măsură ori pentru a monitoriza nivelul de estrogeni din organism;
• pentru a detecta un nivel anormal al estrogenilor;
• pentru a depista un dezechilibru hormonal, ca o cauză a semnelor și simptomelor pacientei;
• pentru a monitoriza tratamentul pentru infertilitate ori simptomele menopauzei;
• uneori, analiza de sânge este folosită pentru a testa statusul placentei în stadiile incipiente ale sarcinii.

De ce ai nevoie de aceste analize

Mostra necesară pentru a se depista nivelul estrogenilor este fie o mostră de sânge (extras din venă), fie o colecție de mostre de urină colectate pe parcursul a 24 de ore. În cazul în care te întrebi de ce femeile și bărbații au nevoie să își facă această analiză de sânge, motivele sunt multiple:

La femei - este necesară determinarea valorilor estrogenului
• când femeia prezintă simptomele unui dezechilibru hormonal, cum ar fi sângerări vaginale anormale, absența menstruațiilor, dezvoltarea anormală sau precoce / tardivă a organelor sexuale;
• când femeia este supusă unui tratament pentru infertilitate ori urmează o terapie pentru simptomele menopauzei;
• când femeia este însărcinată, iar medicul dorește să monitorizeze starea placentei și dezvoltarea bebelușului, mai ales dacă este o sarcină cu risc.

La bărbați - se recomanda analizele de sânge pentru determinarea valorilor estrogenului
• când bărbatul prezintă semne precum mărirea sânilor (ginecomastia) și când se diagnostichează această afecțiune;
• când se verifică motivul pentru care pubertatea întârzie;
• când se depistează tumorile care produc estrogen;
• când se depistează dacă valorile mari ale estrogenului se datorează nivelului scăzut de testosteron sau nivelului scăzut de androgeni - aceștia fiind hormoni esențiali la bărbați.

produse estrogen

Produse farmaceutice pe bază de estrogen

Estrogenul sintetic, estrogenul identic din punct de vedere chimic și biologic cu estrogenii umani, cât și estrogenii derivați din alte surse sunt folosiți în scopuri medicinale diverse.

Astfel, de-a lungul timpului, oamenii de știință au creat numeroase produse farmaceutice pe bază de estrogen, care sunt folosite în scopuri cât mai diverse.

Terapia de substituție hormonala - Ce indicații are

Acest tip de tratament are scopul de a ameliora unele dintre simptomele menopauzei, prin faptul că aduce nivelul hormonilor sexuali feminini la normal. Tratamentul poate fi administrat femeii fie ca atare, că estrogen, fie ca o combinație de estrogen și progesteron sintetic.

În cazul femeilor cărora nu le-a fost îndepărtat uterul, progesteronul sintetic este folosit împreună cu estrogenul pentru a împiedică dezvoltarea mucoasei uterine.

Terapia de substituție hormonală este disponibilă sub formă de capsule, spray nazal, plasture transdermic, gel care se aplică pe piele, sub formă de injecție, cremă vaginală sau inel vaginal. Desigur, terapia de substituție hormonală poate să ajute la calmarea simptomelor menopauzei, fiind cunoscută mai ales pentru că ameliorează: bufeurile, uscăciunea vaginală, durerea din timpul raportului sexual, schimbările de dispoziție, tulburările de somn, anxietatea, libidoul scăzut.

Pilule contraceptive cu estrogen - Cui se recomandă

Pilulele contraceptive (sau anticoncepționalele) sunt una dintre cele mai folosite metode contraceptive. Estrogenul este inclus în formula acestor pilule contraceptive în combinație cu progesteronul.

Multe femei aleg să ia o doză scăzută de hormoni prin intermediul pilulelor contraceptive (care conțin între 20 și 50 micrograme de estrogen), pentru a preveni o sarcină nedorită.

În plus, medicul poate prescrie pilulele contraceptive și în alte scopuri, cum ar fi:
• pentru reglarea ciclului menstrual
• pentru a calma crampele severe și sângerările abundente de la menstruație
• pentru a reduce riscul de cancer ovarian și riscul de dezvoltare a chisturilor ovariene
• pentru a proteja pacienta împotriva unei sarcini ectopice (extrauterine)
• pentru a reduce intensitatea simptomelor de la premenopauză (sau, mai corect spus, de la perimenopauză, perioada de tranziție către menopauză)
• pentru că ajută la reducerea severității acneei declanșate pe fond hormonal.

Creme, geluri și spray-uri cu estrogen (administrare cutanată)

În unele situații, medicul poate recomanda și alte tipuri de produse farmaceutice pe bază de estrogen, ca parte din terapia prescrisă pacientei. Există, așadar, geluri cu estrogen, creme și spray-uri cu acest hormon sintetic, care oferă o altă modalitate de a se introduce estrogenul în sistem. La fel ca în cazul plasturilor, acest tip de tratament cu estrogen se absoarbe prin piele, direct în fluxul sangvin.
Modul în care se aplică aceste produse sau creme poate varia, deși în general ele se aplică o dată pe zi. Unele produse se aplică pe brat, de la încheietură până la umăr. Altele se aplică pe picioare.

Ovule, inele vaginale și creme (administrare vaginală)

Aceste tipuri de tratamente cu estrogen pot fi aplicate direct în interiorul vaginului. În general, aceste produse farmaceutice sunt create pentru femeile care au probleme sau disconfort localizate în zona intimă, cum ar fi problemele cauzate de uscăciunea vaginală, mâncărimile și arsurile din zona intimă ori durerea simțită în timpul raportului sexual. Există tablete vaginale, ovule care se introduc în vagin, creme care se aplica în zona intimă și inele care se introduc în vagin.

Doza exactă variază în funcție de produs ori în funcție de recomandarea medicului ginecolog. Studiile au arătat că, în privința tratării simptomelor din zona vaginală ale menopauzei, cum ar fi uscăciunea și atrofia vaginală, aceste tratamente sunt mai eficiente decât alte forme de terapie cu estrogen.

Plasturi transdermici cu estrogen

Un alt tip de produs farmaceutic cu estrogen sunt plasturii care se aplică pe piele - numiți transdermici. Sunt disponibili pe piață și plasturi care conțin o combinație de estrogen și progesteron. Unii conțin o doză foarte mică de estrogen comparativ cu alte tipuri de plasturi și sunt folosiți doar pentru a se reduce riscul de osteoporoză.

Terapia de substituție a hormonului estrogen

Această terapie - prin care estrogenul din organism (prezent în cantități tot mai scăzute) este înlocuit cu un estrogen sintetic - este folosită, deci, pentru a crește nivelul de estrogen la femeile care au intrat la menopauză și cărora li s-a îndepărtat uterul. În plus, terapia de substituție a estrogenului poate să trateze o paletă largă de afecțiuni, cum ar fi pubertatea întârziată, atrofia vaginală simptomatică și atrofia mamară.

Acest tratament prin care se dorește creșterea nivelului de estrogen mai are și alte beneficii, cum ar fi:
• prevenirea simptomelor în timpul menopauzei
prevenirea osteoporozei
• prevenirea cancerului la colon
• reducerea pierderii densității mineral-osoase și a osteoporozei în cazul femeilor cărora li s-au extirpat ovarele între vârsta de 20 și 40 de ani
• controlul ocurenței și severității bufeurilor (valurilor de căldură)
• ameliorarea dispoziției / stării de spirit și îmbunătățirea calității somnului, care apar din cauza dereglărilor hormonale
• menținerea unei mucoase optime vaginale și unui grad bun de lubrifiere a vaginului
• menținerea nivelului colagenului din piele
• prevenirea osteoporozei după menopauză
• reducerea riscului de probleme dentare (pierderea dinților și gingivita).

Rolul sau funcțiile estrogenului în organism

Estrogenul îndeplinește foarte multe roluri și funcții în organismul femeii, însă nu trebuie să uităm că exista cantități mici și în corpul bărbaților.

Estrogenul la femei

În medie, femeile au valori mai mari ale estrogenului în corp, iar bărbații au niveluri mai mari de testosteron. La femei, estrogenul ajută la inițierea dezvoltării sexuale. Împreună cu un alt hormon sexual important - progesteronul - acesta reglează și ciclul menstrual al femeii și influențează întregul ei sistem reproducător.

La femeile aflate în premenopauză (în perioada de tranziție către menopauză) și la femeile de vârste fertile, nivelul estrogenului și cel al progesteronului variază de la un stadiu al ciclului menstrual la altul.

Estrogenul la bărbați

Și la bărbați, estrogenul îndeplinește un rol important în funcția sexuala. Printre complicațiile nivelului mare de estrogen la bărbați se numără:

Infertilitatea - estrogenul este parțial responsabil pentru crearea unor spermatozoizi sănătoși; când nivelul de estrogen crește prea mult, nivelul spermatozoizilor poate să scadă, ceea ce duce la probleme de fertilitate.

Ginecomastia - estrogenul poate stimula dezvoltarea țesutului mamar, iar bărbații care au prea mult estrogen în organism pot dezvolta ginecomastie, o afecțiune care duce la creșterea sânilor.

Disfuncțiile erectile - bărbații cu un nivel mare de estrogen pot avea probleme în ce privește menținerea erecției.

Estrogenul și ovulația

În timpul ovulației, acest hormon îndeplinește un rol important. În zilele de ovulație, mucusul cervical își mărește volumul și se îngroașă datorită nivelurilor crescute de estrogen. Când femeia se află în cea mai fertilă perioadă a lunii, acest mucus cervical poate să aibă consistenta albușului de ou.

Estrogenul în sarcină

La nivelul uterului, estrogenul este cel care stimulează maturarea (maturizarea) acestui organ. Estrogenul ajută uterul să se pregătească pentru a menține dezvoltarea fătului, având un rol important în sarcină.

Estrogenul la menopauza

Menopauza se instalează "oficial" atunci când ovarele produc atât de puțin estrogen încât ovulele nu mai sunt eliberate. Acest lucru face și ca menstruația să înceteze. Medicul va diagnostica menopauza din momentul în care femeia nu a mai avut menstruație timp de 12 luni consecutive.

Estrogenul și ovarele

La nivelul ovarelor, estrogenul ajută la stimularea dezvoltării unui folicul, de unde este eliberat ovulul. Cu alte cuvinte, estrogenul stimulează maturarea ovarelor. Acest hormon este cel care stimulează începutul ciclului menstrual al femeii - fiind un semn ce indică faptul că sistemul reproducător al fetei s-a maturizat, iar organismul ei intră într-o altă etapă.

Estrogenul și vaginul

Estrogenul stimulează dezvoltarea vaginului pentru a ajunge la dimensiunile de la vârstă adultă, stimulează îngroșarea peretelui vaginal și tot el determină o sporire a acidității din microflora vaginală, iar mediul acesta acid din vagin reduce infecțiile bacteriene. Totodată, estrogenul ajută la menținerea lubrifierii vaginului.

Estrogenul și trompele uterine

Estrogenul este hormonul responsabil pentru dezvoltarea unui perete muscular și gros în trompele uterine, cât și pentru contracțiile care permit transportul ovulului și al spermatozoizilor.

Estrogenul și uterul

Estrogenul menține și consolidează membrana mucoasa care căptușește interiorul uterului. El sporește și dimensiunea endometrului și crește circulația sângelui, sporește conținutul de proteine și stimulează activitatea enzimelor.

Totodată, estrogenul stimulează mușchii de la nivelul uterului pentru ca aceștia să se dezvolte și să se contracte. Aceste contracții musculare ajută, la rândul lor, în timpul nașterii, pentru a elimina placenta și bebelușul, iar în același timp ajută peretele uterului să elimine în timpul menstruației țesutul care nu mai este necesar.

Estrogenul și colul uterin

Experții cred că estrogenul reglează fluxul sangvin și consistența secrețiilor mucoasei uterine. Acest lucru facilitează circulația spermatozoizilor până la ovul și permite fecundarea.

Estrogenul și glandele mamare

Estrogenul este un hormon esențial, care formează relații unice cu ceilalți hormoni din țesutul mamar (din sâni). Acești hormoni sunt responsabili pentru creșterea sânilor în perioada adolescenței, pentru pigmentarea mameloanelor și, la momentul potrivit, ei stopează fluxul de lapte din sâni, când sugarul nu mai este alăptat.

Estrogenul și pielea

Estrogenii îmbunătățesc grosimea și calitatea pielii, precum și conținutul de colagen care previne îmbătrânirea.

Estrogenul și creierul

Acest hormon ajută la menținerea temperaturii corpului, reglează acea parte a creierului care este asociată cu dezvoltarea sexuală și stimulează efectele unor substanțe chimice din creier care ne fac să ne simțim mai bine.

Estrogenul și oasele

Estrogenul ajută la menținerea rezistenței oaselor și la prevenirea pierderii densității mineral-osoase.

Ficatul și inima în raport cu estrogenul

Hormonii estrogeni reglează producția de colesterol în ficat, ajutând la protejarea inimii și a arterelor importante.

Estrogenul și masa corporală

Hormonii sexuali, așa cum este estrogenul, influențează cantitatea de grăsime acumulată în corp. Estrogenul reglează glucoza și metabolismul lipidelor. Dacă nivelul estrogenului este prea scăzut, acest lucru poate avea drept rezultat creșterea în greutate. Cercetările sugerează că aceasta ar putea fi explicația pentru care femeile, în perioada ce precede menopauza, au un risc mai mare să acumuleze kilograme.

Estrogenul și endometrioza

Endometrioza este stimulată de hormonul estrogen. Se crede că nivelul de estrogen în timpul pubertății ar declanșa simptomele endometriozei. În general, însă, simptomele acestei afecțiuni sunt prezente în anii în care femeia este fertilă. Estradiolul contribuie la majoritatea problemelor din sfera ginecologică, inclusiv la dezvoltarea endometriozei și a fibroamelor uterine.

Estrogenul și infertilitatea

Experții atrag atenția că nivelul scăzut de estrogen din organism poate împiedica ovulația și poate însemna că femeii îi este greu să rămână însărcinată, ducând la infertilitate.

Estrogenul și dezvoltarea tumorilor

Studiile arată că majoritatea cancerelor mamare sunt sensibile la estrogen, ceea ce înseamnă că acești hormoni contribuie la / încurajează dezvoltarea tumorilor la sân. Aceste cancere sunt numite hormon-pozitive.

Estrogenul și perimenopauza

Organismul femeii trece prin multe schimbări atât fizice, cât și emoționale, care sunt asociate cu nivelurile variabile ale estrogenului din timpul tranziției către menopauză (numită uneori premenopauză ori perimenopauză. Desigur, nivelul estrogenului poate continua să fluctueze și în anul de după menopauză, iar simptomele pot fi: bufeuri, cicluri menstruale neregulate, sensibilitatea sânilor, agravarea migrenelor, schimbări de dispoziție etc.

Estrogenul și forma corpului

Estrogenul este responsabil de diferențele dintre corpul femeii și corpul bărbatului. De exemplu, în cazul femeilor, estrogenul face oasele mai mici și mai scurte, pelvisul mai lat și umerii mai înguști. Tot estrogenul este cel care crește cantitatea de grăsime depusă în jurul coapselor și șoldurilor, ceea ce înseamnă că trupul femeii este mai conturat, are zone mai bine definite.

Estrogenul și pubertatea

Estrogenul este cel care încetinește creșterea și dezvoltarea trupului fetelor, în timpul pubertății, și crește sensibilitatea la insulină. Insulina este un hormon care influențează cantitatea de grăsime și de masă musculară pe care organismul femeii le dezvoltă.

Estrogenul și părul de pe corp

Estrogenul influențează părul de pe corp, el face că firele de par să devină mai fine și mai puțin pronunțate, iar în același timp, face ca parul de pe capul femeii să fie permanent.

Estrogenul și vocea

Estrogenul face laringele mai mic și corzile vocale mai scurte, ceea ce înseamnă că femeile au o voce mult mai subțire decât cea a bărbaților.

Estrogenul și acneea

Estrogenii suprimă activitatea unor glande din piele care produc substanțe grase și sebum (glandele sebacee). Acest lucru reduce probabilitatea ca acneea să apară la femei.

Factori care influențează producția de estrogen

Oamenii de știință au descoperit că există foarte mulți factori care pot influența nivelul de estrogen din organismul femeilor:

Alimente care conțin estrogeni (fitoestrogeni)

Unele alimente conțin fitoestrogeni, care pot influența nivelul de estrogen din corp. Printre aceste alimente (surse de fitoestrogeni) se află: legumele crucifere, soia și unele produse care conțin proteine din soia, fructe de pădure, semințe și cereale, nuci, fructe, vinul.

Unii oameni de știință consideră fitoestrogenii niște factori care perturbă sistemul endocrin. Acești fitoestrogeni par să aibă uneori o funcție duală, fiind capabili să sporească și să reducă activitatea estrogenului din organism.

Alți factori care influențează nivelul de estrogen

Cel mai important factor de risc pentru scăderea estrogenului este vârsta. Pe măsură ce femeile înaintează în vârstă și se apropie de menopauză, este normal ca producția de estrogen să scadă. De fapt, nivelul de estrogen începe să scadă cu câțiva ani înainte că menopauza să debuteze (o etapă numită perimenopauză ori premenopauză).

Nivelul sau producția de estrogen poate să între în declin și din cauza altor factori, cum ar fi:
• insuficiența ovariană prematură
• afecțiuni congenitale, de tipul sindromului Turner
• afecțiunile glandei tiroide
• exercițiile fizice prea solicitante, în exces
• subponderalitatea
• chimioterapia
• slaba funcționare a glandei pituitare.

Factori care influențează creșterea nivelului de estrogen:
- răspunsul la unele medicamente, contraceptivele hormonale, anumite antibiotice
- unele remedii naturale ori remedii din plante medicinale
- fenotiazinele, o clasă de medicamente pe care medicii le folosesc în tratarea unor afecțiuni mintale
- obezitatea poate face ca nivelul de estrogen să crească
- tumorile ovariene pot crește nivelul de estrogen
- bolile hepatice.

Valori estrogen

Valorile normale (de referință) pentru estrogen variază în funcție de vârstă și de sex. Aceste valori, totodată, fluctuează pe durata ciclului menstrual. Medicul poate verifica nivelul estrogenului cu ajutorul unei analize de sânge. Există trei forme de estrogen seric: estradiol, estriol și estron. Aceste niveluri se măsoară în picograme pe mililitrul de sânge (pg/mL).

Potrivit laboratoarelor* de specialitate, valorile normale ale estradiolului în sânge, la femei, sunt:
• la fete și la adolescente: până la 350 pg/mL
• la femeile adulte: între 15 și 350 pg/mL
• la femeile adulte postmenopauzale: mai puțin de 10 pg/mL.

Valorile tipice ale estronului seric, în cazul femeilor, sunt:
• la fete și la adolescente: până la 200 pg/mL
• la femei adulte: între 17 și 200 pg/mL
• la femeile adulte postmenopauzale: intre 7 și 40 pg/mL.

Potrivit aceluiași laborator*, acestea sunt valorile normale ale estradiolului seric în cazul bărbaților:
• la băieți și la adolescenți: până la 40 pg/mL
• bărbații adulți: între 10 și 40 pg/mL.

Valorile normale ale estronului seric în cazul bărbaților sunt:
• la băieți și la adolescenți: până la 60 pg/mL
• la bărbații adulți: între 10-60 pg/mL.

Valori estrogen la femei

La femei, estradiolul seric normal trebuie să fie:
- în faza foliculară, între 10 și 200 pg/mL
- la jumătatea ciclului menstrual, între 100 și 400 pg/mL
- în fază luteală, între 15 și 260 pg/mL
- la postmenopauză, mai puțin de 50 pg/mL.

Tot la femei, estronul seric normal este:
- în fază foliculară, între 37 și 152 pg/mL
- la jumătatea ciclului menstrual, între 72 și 200 pg/mL
- în fază luteală, între 49 și 114 pg/mL
- la postmenopauză, în jur de 65 pg/mL (fără terapia de substituție a estrogenului).

Valori estrogen la bărbați

La bărbați, estradiolul seric normal trebuie să fie sub 50 pg/mL. Tot la bărbați, estronul seric normal este cuprins intre 29-81 pg/mL.

Estrogen crescut

Estrogenul este un hormon important, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Nivelurile mari ale estrogenilor pot cauza o paletă largă de simptome și pot crește riscul de a dezvolta anumite afecțiuni medicale.

Cauze estrogen crescut

La unele persoane, medicul poate descoperi în urma analizelor anumite dezechilibre hormonale. Organismul fie produce doar niveluri mari de estrogen, fie poate doar să producă niveluri crescute de estrogen și niveluri scăzute ale altor hormoni, cum ar fi testosteronul sau progesteronul.

Din ce cauze poate creste estrogenul:
• ca răspuns la unele medicamente (la terapia de substituție hormonala, la contraceptivele hormonale, la unele antibiotice, la remedii din plante, etc.)
• din cauza obezității
• o altă cauza sunt tumorile ovariene
• bolile hepatice pot duce la nivel crescut de estrogen.

Simptome estrogen crescut

Când în organism există un dezechilibru între estrogen și testosteron, este posibil că persoana să dezvolte anumite simptome. La femei, potențiale simptome date de nivelul crescut de estrogen pot fi:
• balonarea
• sensibilitatea și inflamația în zona sânilor
• noduli fibrochistici în țesutul sânilor
• libidou scăzut
• menstruații neregulate
• accentuarea simptomelor sindromului premenstrual
• schimbările de dispoziție
• dureri de cap
• anxietate și atacuri de panică
• creșterea în greutate
• căderea părului
• mâini și picioare reci
• tulburări de somn
• oboseală sau letargie
• probleme de memorie.

La bărbați, simptomele ce indică un nivel mare de estrogen pot fi: infertilitatea, disfuncția erectilă și ginecomastia (creșterea sânilor).

Tratament estrogen crescut

Pentru a trata valoarea mare a estrogenului, medicul poate prescrie anumite medicamente, poate recomanda intervenția chirurgicală ori poate încuraja pacienta să își modifice alimentația.
• Dacă pacienta dezvoltă un nivel crescut de estrogen în timp ce urmează terapia hormonală, medicul poate modifica planul de tratament, pentru a ajuta organismul să ajungă la un echilibru în ceea ce privește hormonii.
• Dacă pacienta are un tip de cancer care este sensibil la estrogen, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală, prin care se vor extirpa ovarele.
• Pentru a reduce nivelul estrogenului, medicul va recomanda modificări în alimentație și schimbarea obiceiurilor alimentare. Pacienta va fi încurajată să adopte o dieta săracă în grăsimi și bogată în fibre.

Efecte negative (complicații) ale nivelului mare de estrogen în organism

Valorile mari ale estrogenului pot să însemne că pacienta are un risc mai mare de a dezvolta alte afecțiuni. De exemplu, nivelul crescut de estrogen este un factor de risc pentru cancerul mamar și cancerul ovarian. Totodată, dominanta estrogenului poate crește riscul de cancer endometrial.

Pacientele cu un nivel mare al estrogenului au un risc mai mare de cheaguri de sânge și de accident vascular cerebral. De asemenea, dominanta estrogenului poate crește riscul de disfuncție a glandei tiroide.

Nivel scăzut de estrogen

Estrogenul este un hormon asociat cel mai adesea cu sănătatea femeilor, însă nu trebuie să uităm că și bărbații produc estrogen în cantități mici. Declinul nivelului de estrogen, însă, poate duce la femei la multe probleme de sănătate și poate cauza apariția unor simptome.

Newsletter DOC dedicat

Cauze nivel scăzut de estrogen

Nivelul de estrogen poate să scadă din mai multe cauze:
• orice condiție ori boala care afectează sau deteriorează ovarele poate cauza o scădere a valorilor estrogenului
• vârsta este cel mai important factor de risc pentru nivelul scăzut de estrogen
• menopauza este o altă cauză care duce la scăderea normala a valorilor estrogenului
• perimenopauza este și ea o cauză a declinului estrogenului; nivelul de estrogen începe să scadă cu câțiva ani înaintea menopauzei
• insuficiența ovariană prematură este tot o cauză a declinului estrogenului.

Femeile tinere pot să aibă un nivel scăzut de estrogen din cauza:
• exercițiilor fizice solicitante (în exces)
• tulburărilor alimentare, așa cum ar fi anorexia
• glandei pituitare care nu funcționează la parametri optimi
• sindromului Turner
• bolii cronice renale.

La femeile cu vârste peste 40 de ani, estrogenul scăzut poate fi un semn că organismul se apropie de menopauză. Această perioadă de tranziție de câțiva ani se numește perimenopauză ori premenopauză.

Simptome nivel scăzut de estrogen

Printre simptomele ce indică un nivel scăzut de estrogen în organismul femeii se află:
• Menstruațiile neregulate - estrogenul este unul dintre principalii hormoni care reglează ciclul menstrual; în unele situații, valoarea mică a acestui hormon duce la absența menstruației ori la menstruații neregulate.
• Infertilitate - nivelul scăzut al estrogenului poate împiedica ovulația, ceea ce duce la infertilitate, mai ales dacă femeia observă că nu reușește să rămână însărcinată.
• Oasele sunt mai fragile - estrogenul este cel care menține oasele puternice și sănătoase, iar pe măsură ce nivelul acestui hormon scade, poate să apară pierderea densității mineral-osoase; femeile postmenopauzale au un risc mai mare de osteoporoză și de fracturi.
• Durere în timpul penetrării - estrogenul poate afecta lubrifierea naturală a vaginului, iar dacă nivelul acestui hormon scade prea mult, se poate instala uscăciunea vaginală, care duce la durere în timpul sexului.
• Bufeuri sau valuri de căldură - de cele mai multe ori, bufeurile care apar la menopauză au loc din cauza unui nivel scăzut de estrogen.
• Depresie - se crede că estrogenul crește producția de serotonină, o substanță chimică din creier care încurajează buna dispoziție; un deficit de estrogen poate cauza un declin al producției de serotonină, ceea ce contribuie la schimbările de dispoziție ori la depresie.
• Infecțiile de tract urinar sunt mai dese - infecțiile urinare pot să apară din cauza subțierii țesutului din uretră, lucru care se poate întâmpla din cauza scăderii nivelului de estrogen.
• Creșterea în greutate - hormonii, printre care și estrogenul, pot îndeplini un rol în controlul greutății și în cantitatea de grăsime pe care corpul nostru o stochează. Nivelul scăzut de estrogen (la menopauză ori în perimenopauză) poate să contribuie la acumularea kilogramelor nedorite. Potrivit oamenilor de știință, scăderea producției de estrogen la vârsta a două este asociată cu creșterea cantității de grăsime abdominală 1.

Tratament nivel scăzut de estrogen

Nu toate femeile au nevoie de tratament în cazul nivelului scăzut de estrogen, însă în cazul în care simptomele provoacă un disconfort sporit, medicul poate recomanda un tratament. Acesta este personalizat, în funcție de cauza care a dus la scăderea producției de estrogen și în funcție de simptomele prezente.

Terapia de substituție hormonală - De obicei, medicul prescrie în acest caz o terapie de substituție a hormonilor. Uneori, medicul poate sugera o combinație de hormoni (estrogen și progesteron). Femeile pot urma tratamentul cu produse farmaceutice pe baza de estrogen, care se pot administra oral, topic, vaginal, sub forma unor plasturi ori, în unele cazuri, sub formă de injecție.

Terapia cu estrogen - Uneori, medicul prescrie doar estrogen pentru a trata unele paciente care au deficit la nivelul acestui hormon. Un exemplu sunt femeile cărora li s-au extirpat ovarele și au nevoie de terapie cu estrogen, pentru că ovarele nu mai există și nu se mai secretă acest hormon. În alte cazuri, medicul va prescrie terapia cu estrogen pentru a trata simptomele neplăcute ale menopauzei.

Alte soluții: pacientei cu nivel scăzut de estrogen i se poate recomanda menținerea unei greutăți normale (se știe că dacă greutatea corpului este prea mică, ea poate cauza reducerea nivelului de estrogen); reducerea intensității antrenamentelor și exercițiilor (dacă antrenamentele sunt extreme, ele pot cauza un declin în producția de estrogen).

Efectele medicamentelor pe bază de estrogen

Medicamentele și terapiile pe bază de estrogen sunt prescrise de către medic și doar în anumite situații, după ce acesta a depistat cauza nivelului prea mare ori prea mic al acestui hormon în organismul pacientei.

Beneficiile terapiei pe bază de estrogen

Estrogenul este un hormon produs în mod natural în corp, el are un rol important în funcționarea sistemului reproducător la femei, însă protejează și oasele și ajută și pielea să se vindece, de exemplu, de pe urma echimozelor și leziunilor. Uneori, corpul nu produce suficient estrogen, iar dacă se întâmplă asta, medicul poate prescrie o terapie de substituție hormonala pentru a înlocui nivelurile estrogenului și pentru a calma simptomele. 

Iată ce beneficii are terapia pe baza de estrogen:

Calmează simptomele menopauzei 

Pe măsură ce producția de estrogen scade, femeia va începe să aibă simptome din sfera menopauzei. Cel mai adesea, aceste semne și simptome sunt: bufeurile, uscăciunea vaginală, frisoanele, dificultatea de a adormi, transpirații abundente. Medicul va prescrie femeii aflate la menopauză un medicament ce conține estrogen, iar aceasta terapie poate să ajute la calmarea simptomelor.

Problemele din zona vaginului sunt ameliorate 

Estrogenul este un hormon important, care poate ajuta la menținerea sănătății vaginului. Când producția de estrogen intră în declin, pot să apară neplăceri: țesuturile vaginului suferă modificări, la fel și mucoasa vaginală, iar pH-ul vaginului este afectat. Acești factori pot duce la mai multe probleme în zona intimă, cum ar fi uscăciunea vaginală, atrofia vulvei (ea poate cauza uscăciune, sensibilitate și incontinență urinară), vaginita atrofică (adică inflamația țesuturilor vaginale). Estrogenul prescris de medic poate ajuta la tratarea acestor probleme.

Problemele de la nivelul ovarelor sunt rezolvate cu ajutorul estrogenului

Ovarele sunt cele care produc estrogenul, iar dacă nu produc acest hormon ori dacă sunt afectate de o anumită boală, medicul s-ar putea să considere că este nevoie de o terapie hormonală. Suplimentarea cu estrogen a organismului poate fi necesară în următoarele situații: dacă scade funcția ovarelor, dacă are loc o insuficiență ovariană (la ambele ovare) ori dacă ambele ovare sunt extirpate chirurgical. Dacă pacienta a avut ovarele îndepărtate chirurgical, terapia hormonala poate fi folosită în cazul ei pentru a calma simptomele menopauzei premature.

Estrogenul protejează oasele 

Deficitul de estrogen poate cauza atât forma timpurie, cât și forma tardivă a osteoporozei în cazul femeilor postmenopauzale și tot el contribuie la dezvoltarea osteoporozei în cadrul bărbaților vârstnici, arată studiile. Din cauza declinului înregistrat în producția de estrogen, se observă la femei o scădere a densității mineral-osoase și o creștere a riscului de fracturi.

Unele studii2 arată că hormonoterapia îmbunătățește densitatea mineral-osoasa și reduce riscul de fracturi în cazul femeilor cu și fără osteoporoză. Chiar și așa, medicamentele de ultimă generație sunt mai bune atunci când este vorba despre stoparea și inversarea pierderii densității mineral-osoase, așa că mulți medici se bazează pe acestea în prezent.

Efectele adverse si riscurile estrogenului

Terapia hormonală sau hormonoterapia nu este lipsită de riscuri. De fapt, cercetările recente au început să scoată la iveală complicații ale utilizării hormonilor pe termen lung, cum ar fi riscurile de cancer și riscurile la nivelul inimii.

Factorii de risc și efectele adverse asociate cu folosirea estrogenului ca terapie hormonală includ:
• formarea cheagurilor de sânge - estrogenul crește riscul ca sângele să se coaguleze sub forma unor cheaguri, care pot cauza accident vascular cerebral, infarct miocardic și chiar deces;
• cancer - estrogenul poate crește riscul de a dezvolta anumite cancere, mai ales cancer mamar;
• malformații congenitale - dacă pacienta folosește estrogenul sau o terapie hormonală și rămâne însărcinată, este posibil că sarcina ei să se încheie înainte de termen; dacă pacienta reușește să ducă sarcina la termen, experții atrag atenția că malformațiile congenitale sunt frecvente la copiii născuți de mamele care au folosit tratamentul cu estrogen
• țesut mamar dens - femeile care urmează un tratament cu estrogen pot dezvolta țesuturi dense la nivelul sânilor; asta înseamnă că mamografiile sunt mai greu de interpretat în cazul acestor paciente, iar depistarea cancerului mamar în stadiile incipiente poate fi îngreunată.

Cum se administrează tratamentele pe bază de estrogen

Terapiile pe bază de estrogen se pot administra în mai multe moduri, în funcție de diagnosticul pacientei și de simptomele ei. Astfel, există:

Pilule sau tablete cu estrogen - este vorba de medicamente cu administrare orală, cea mai întâlnită formă a terapiei de substituție a estrogenului; în cele mai multe cazuri, pilulele cu estrogen se administrează o dată pe zi, fără alimente;

Plasturii hormonali sunt un alt tip de terapie de substituție a estrogenului; unele produse au o doză foarte mică de estrogen, pe când altele conțin o combinație de estrogen și progesteron sintetic;

Creme, geluri și spray-uri topice - care se aplică pe piele; acest tip de tratament se absoarbe prin piele; ele sunt o variantă mai sigură pentru femeile care au probleme hepatice, în comparație cu estrogenul administrat oral;

Supozitoare vaginale, inele vaginale și creme vaginale - aceste produse farmaceutice cu estrogen pot fi aplicate direct în vagin, în zona intimă; în funcție de problema cu care se confrunta pacienta și de preferințele personale, medicul poate prescrie fie ovule cu administrare vaginală (așa-numitele supozitoare vaginale), creme care se aplică în zona vaginului și inele speciale care se introduc în vagin.

Remedii cu acțiune similară estrogenului (ce trebuie să știi despre fitoestrogeni)

Un fitoestrogen este un xenoestrogen derivat din plante și surse vegetale (imită estrogenul) care nu este generat în sistemul endocrin, ci prin faptul că mâncam anumite plante fitoestrogenice. Fitoestrogenilor li se mai spune și "estrogen alimentar" ori dietetic și sunt un grup divers de compuși din plante care, datorită faptului că au o structura similară cu estradiolul, au capacitatea de a cauza efecte estrogenice și/sau antiestrogenice.

Fitoestrogenii nu sunt nutrienți esențiali, deoarece absența lor din alimentația noastră nu cauzează apariția unei boli ori tulburări, și nici nu sunt implicați în vreo funcție biologica normala. Fitoestrogenii sunt, deci, compuși care se găsesc în mod natural în plante și în alimente de origine vegetală. Atunci când îi mâncam, ei pot ne pot influența în același mod în care o face estrogenul produs de organismul fiecăruia dintre noi.

Alimente care conțin fitoestrogeni pe care să le incluzi în dieta ta

Alimentele care conțin fitoestrogeni sunt: legumele, fructele, unele cereale și leguminoasele. Următoarele grupe de alimente sunt bogate în fitoestrogeni:
• Nucile și semințele: semințele de in, de floarea-soarelui, de susan, migdalele, nucile românești.
• Fructele - merele, rodia, căpșunele, merișoarele, strugurii
• Legumele - morcovii, ignamele, lintea, vlăstarii etc.
• Soia și produsele din soia - boabele de soia, tofu, tempeh, supa miso, etc.
• Plante - trifoiul roșu, lemnul dulce, hamei
• Unele băuturi și uleiuri: cafea, bere, vinul roșu, ulei de măsline, ulei de iasomie
• Cereale - ovăz, orz, germeni de cereale (grau).

Numeroase studii 3 epidemiologice și clinice au evaluat relația dintre consumul de fitoestrogeni și bolile la oameni, însă rezultatele nu au scos la iveala o dovada clara, iar oamenii de știință nu știu încă dacă acești compuși au sau nu un potențial terapeutic. Așa că cel mai bine este să discuți cu medicul tău înainte de a consuma alimente bogate în fitoestrogeni ori înainte de a lua orice fel de suplimente cu fitoestrogeni.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Changes in abdominal subcutaneous adipose tissue phenotype following menopause is associated with increased visceral fat mass”, publicat în Scientific Reports volume 11,20 July 2021, autori: Julie Abildgaard, Thorkil Ploug, Elaf Al-Saoudi et al.
https://www.nature.com/articles/s41598-021-94189-2
1 Studiul „Exposures to Synthetic Estrogens at Different Times During the Life, and Their Effect on Breast Cancer Risk", martie 2013, Journal of mammary gland biology and neoplasia; Leena Hilakivi-Clarke, Sonia de Assis, Anni Warri.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23392570/
2 Studiul "Estrogen therapy for osteoporosis in the modern era.", mai 2018, Osteoporos International; Levin VA, Jiang X, Kagan R.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29520604/#:
3 Studiul "The pros and cons of phytoestrogens", octombrie 2010, Frontiers in neuroendocrinology; Heather B. Patisaul, Wendy Jefferson.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074428/
American Association for Clinical Chemistry - https://labtestsonline.org/tests/estrogens
Johns Hopkins Medicine -Estrogen's Effects on the Female Body
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/estrogens-effects-on-the-female-body#
Endocrine Society - Reproductive Hormones
https://www.endocrine.org/patient-engagement/endocrine-library/hormones-and-endocrine-function/reproductive-hormones


 
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-ovare}]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0