Totul despre estrogen: Ce sunt estrogenii si ce rol au? ● Simptome ● Tratament ● Complicatii

1. Estrogenul – informatii generale

● Ce este estrogenul
● Tipuri de estrogen
● Analiza care iti indica nivelul de estrogeni din organism
● Produse farmaceutice pe baza de estrogen
● Rolul sau functiile estrogenului in organism
● Factori care influenteaza productia de estrogen
● Valori estrogen
● Estrogen crescut
● Nivel scazut de estrogen

2. Efectele produselor pe baza de estrogen

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

● Beneficiile terapiei pe baza de estrogen
● Efectele adverse si riscurile estrogenului
● Cum se administreaza tratamentele pe baza de estrogen

3. Remedii cu actiune similara estrogenului (ce trebuie sa stii despre fitoestrogeni)

Estrogenul – informatii generale

In organismul femeii, estrogenii indeplinesc numeroase roluri, ei avand efecte la nivelul creierului, la nivelul unor organe importante, precum inima si ficatul, in sfera glandelor mamare, a ovarelor, a uterului, a vaginului si a oaselor. Desigur, rolul estrogenului este unul mult mai complex si nu se opreste doar la factorii enumerati mai sus.

De aceea, astazi ne propunem sa detaliem cat mai multe informatii despre efectele estrogenului, despre rolul sau in organismul femeii, cat si despre factorii care influenteaza productia de estrogen. Nu uitam, desigur, nici de tratamentele pe baza de estrogeni, oferindu-va raspunsuri la intrebari legate de terapia hormonala cu acesti hormoni si de menopauza.

Ce este estrogenul? Ce sunt estrogenii?

Estrogenii sunt un grup de hormoni care indeplinesc un rol important in dezvoltarea sexuala normala si in dezvoltarea sistemului reproducator la femei. Estrogenii sunt, totodata, hormoni sexuali. Este bine sa retinem ca ovarele sunt cele care mentin sanatatea sistemului reproducator al femeilor. Aceste organe produc si secreta doua grupuri de hormoni sexuali principali: estrogenul si progesteronul.

Exista, de fapt, trei tipuri majore de estrogeni, iar aceste substante pe care ovarele le produc functioneaza impreuna pentru a incuraja dezvoltarea optima a caracteristicilor sexuale ale femeii, in timpul pubertatii, si pentru a asigura fertilitatea.

Tipuri de estrogen

La femei, ovarele secreta hormoni: estrogen, testosteron si progesteron, care sunt hormoni sexuali. Exista mai multe tipuri de estrogen, iar fiecare dintre acestea are un rol diferit.

Estrogenul natural

Asta inseamna ca organismul produce in mod natural estrogen, in ovare. Exista trei forme majore de estrogen care se gasesc in mod natural in organismul femeii. Un al patrulea tip de estrogen natural este secretat doar in timpul sarcinii.

Estrogenul sintetic

Estrogenii sintetici1 sunt compusi obtinuti prin sinteza chimica, iar acestia poseda activitate estrogenica. Un astfel de compus chimic este un estrogen sintetic numit EE2, care este folosit fie singur, fie in combinatie cu forme sintetice de progesteron, sub forma unui contraceptiv oral si in unele forme de hormonoterapie la menopauza.

Retine, asadar, ca estrogenul sintetic are o arie larga de utilizari in medicina, inclusiv in fabricarea unor metode contraceptive (anticonceptionalele orale), cat si in crearea unor produse farmaceutice care sa tina sub control efectele menopauzei.

Ce tipuri de estrogeni exista in organismul femeii

Estrogenii sunt considerati de cele mai multe ori ca fiind "hormoni sexuali feminini", dar, de fapt, ei sunt prevalenti atat la barbati, cat si la femei. Exista mai multe forme de estrogen, termenul folosit de obicei pentru a descrie aceasta "familie" de hormoni steroizi care sunt extrem de importanti pentru organismul femeilor.

Estronul (E1)

Estronul sau E1 este cel mai dominant tip de estrogen in cazul femeilor la menopauza. Acesta este o forma slaba de estrogen si este singurul tip care se gaseste in organismul femeilor dupa menopauza. Mici cantitati de estron sunt prezente in majoritatea tesuturilor din corp, mai ales in grasime si in muschi. Organismul poate transforma sau converti estronul in estradiol, iar estradiolul in estron.

Estradiolul (E2)

Estradiolul sau E2 este cel mai puternic estrogen. Estradiolul este un hormon steroid produs de ovare. Se crede ca el contribuie la un numar mare de probleme din sfera ginecologica, precum: endometrioza, fibroamele uterine si cancerele care afecteaza femeia, in special cancerul endometrial.

Estriolul (E3)

Estriolul sau E3 este produs in timpul sarcinii. Acesta este cel mai slab dintre estrogeni si este un produs rezidual care este obtinut dupa ce corpul foloseste estradiolul. Sarcina este singura perioada din viata unei femei cand sunt produse cantitati semnificative de estriol. Acest hormon nu poate fi convertit sau transformat in estradiol sau estron.

Estetrolul (E4)

Un alt tip de estrogen produs de organism, numit estetrol sau E4 este produs doar in timpul sarcinii. El este un hormon steroid slab, care se gaseste in cantitati ce pot fi detectate doar in timpul sarcinii.

Analiza care iti indica nivelul de estrogeni din organism

In anumite cazuri, medicul poate recomanda analize de sange pentru determinarea valorilor estrogenilor, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor.

Cand se recomanda analizele de sange

Medicul recomanda acest tip de analize de sange:

• pentru a masura ori pentru a monitoriza nivelul de estrogeni din organism,

• pentru a detecta un nivel anormal al estrogenilor

• pentru a depista un dezechilibru hormonal, ca o cauza a semnelor si simptomelor pacientei;

• pentru a monitoriza tratamentul pentru infertilitate ori simptomele menopauzei

• uneori, analiza de sange este folosita pentru a testa statusul placentei in stadiile incipiente ale sarcinii.

De ce ai nevoie de aceste analize

Mostra necesara pentru a se depista nivelul estrogenilor este fie o mostra de sange (extras din vena), fie o colectie de mostre de urina colectate pe parcursul a 24 de ore. In cazul in care te intrebi de ce femeile si barbatii au nevoie sa isi faca aceasta analiza de sange, motivele sunt multiple:

La femei - este necesara determinarea valorilor estrogenului

• cand femeia prezinta simptomele unui dezechilibru hormonal, cum ar fi sangerari vaginale anormale, absenta menstruatiilor, dezvoltarea anormala sau precoce / tardiva a organelor sexuale;

• cand femeia este supusa unui tratament pentru infertilitate ori urmeaza o terapie pentru simptomele menopauzei;

• cand femeia este insarcinata, iar medicul doreste sa monitorizeze starea placentei si dezvoltarea bebelusului, mai ales daca este o sarcina cu risc.

La barbati - se recomanda analizele de sange pentru determinarea valorilor estrogenului

• cand barbatul prezinta semne precum marirea sanilor (ginecomastia) si cand se diagnosticheaza aceasta afectiune;

• cand se verifica motivul pentru care pubertatea intarzie;

• cand se depisteaza tumorile care produc estrogen;

• cand se depisteaza daca valorile mari ale estrogenului se datoreaza nivelului scazut de testosteron sau nivelului scazut de androgeni - acestia fiind hormoni esentiali la barbati.

produse estrogen

Produse farmaceutice pe baza de estrogen

Estrogenul sintetic, estrogenul identic din punct de vedere chimic si biologic cu estrogenii umani, cat si estrogenii derivati din alte surse sunt folositi in scopuri medicinale diverse.

Astfel, de-a lungul timpului, oamenii de stiinta au creat numeroase produse farmaceutice pe baza de estrogen, care sunt folosite in scopuri cat mai diverse.

Terapia de substitutie hormonala - Ce indicatii are

Acest tip de tratament are scopul de a ameliora unele dintre simptomele menopauzei, prin faptul ca aduce nivelul hormonilor sexuali feminini la normal. Tratamentul poate fi administrat femeii fie ca atare, ca estrogen, fie ca o combinatie de estrogen si progesteron sintetic.

In cazul femeilor carora nu le-a fost indepartat uterul, progesteronul sintetic este folosit impreuna cu estrogenul pentru a impiedica dezvoltarea mucoasei uterine.

Terapia de substitutie hormonala este disponibila sub forma de capsule, spray nazal, plasture transdermic, gel care se aplica pe piele, sub forma de injectie, crema vaginala sau inel vaginal. Desigur, terapia de substitutie hormonala poate sa ajute la calmarea simptomelor menopauzei, fiind cunoscuta mai ales pentru ca amelioreaza: bufeurile, uscaciunea vaginala, durerea din timpul raportului sexual, schimbarile de dispozitie, tulburarile de somn, anxietatea, libidoul scazut.

Pilule contraceptive cu estrogen - Cui se recomanda

Pilulele contraceptive (sau anticonceptionalele) sunt una dintre cele mai folosite metode contraceptive. Estrogenul este inclus in formula acestor pilule contraceptive in combinatie cu progesteronul.

Multe femei aleg sa ia o doza scazuta de hormoni prin intermediul pilulelor contraceptive (care contin intre 20 si 50 micrograme de estrogen), pentru a preveni o sarcina nedorita.

In plus, medicul poate prescrie pilulele contraceptive si in alte scopuri, cum ar fi:

• pentru reglarea ciclului menstrual

• pentru a calma crampele severe si sangerarile abundente de la menstruatie

• pentru a reduce riscul de cancer ovarian si riscul de dezvoltare a chisturilor ovariene

• pentru a proteja pacienta impotriva unei sarcini ectopice (extrauterine)

• pentru a reduce intensitatea simptomelor de la premenopauza (sau, mai corect spus, de la perimenopauza, perioada de tranzitie catre menopauza)

• pentru ca ajuta la reducerea severitatii acneei declansate pe fond hormonal.

Creme, geluri si spray-uri cu estrogen (administrare cutanata)

In unele situatii, medicul poate recomanda si alte tipuri de produse farmaceutice pe baza de estrogen, ca parte din terapia prescrisa pacientei. Exista, asadar, geluri cu estrogen, creme si spray-uri cu acest hormon sintetic, care ofera o alta modalitate de a se introduce estrogenul in sistem. La fel ca in cazul plasturilor, acest tip de tratament cu estrogen se absoarbe prin piele, direct in fluxul sanguin.

Modul in care se aplica aceste produse sau creme poate varia, desi in general ele se aplica o data pe zi. Unele produse de aplica pe brat, de la incheietura pana la umar. Altele se aplica pe picioare.

Ovule, inele vaginale si creme (administrare vaginala)

Aceste tipuri de tratamente cu estrogen pot fi aplicate direct in interiorul vaginului. In general, aceste produse farmaceutice sunt create pentru femeile care au probleme sau disconfort localizate in zona intima, cum ar fi problemele cauzate de uscaciunea vaginala, mancarimile si arsurile din zona intima ori durerea simtita in timpul raportului sexual. Exista tablete vaginale, ovule care se introduc in vagin, creme care se aplica in zona intima si inele care se introduc in vagin.

Doza exact variaza in functie de produs ori in functie de recomandarea medicului ginecolog. Studiile au aratat ca, in privinta tratarii simptomelor din zona vaginala ale menopauzei, cum ar fi uscaciunea si atrofia vaginala, aceste tratamente sunt mai eficiente decat alte forme de terapie cu estrogen.

Plasturi transdermici cu estrogen

Un alt tip de produs farmaceutic cu estrogen sunt plasturii care se aplica pe piele - numiti transdermici. Sunt disponibili pe piata si platuri care contin o combinatie de estrogen si progesteron. Unii contin o doza foarte mica de estrogen comparativ cu alte tipuri de plasturi si sunt folositi doar pentru a se reduce riscul de osteoporoza.

Terapia de substitutie a hormonului estrogen

Aceasta terapie - prin care estrogenul din organism (prezent in cantitati tot mai scazute) este inlocuit cu un estrogen sintetic - este folosita, deci, pentru a creste nivelul de estrogen la femeile care au intrat la menopauza si carora li s-a indepartat uterul. In plus, terapia de substitutie a estrogenului poate sa trateze o paleta larga de afectiuni si conditii, cum ar fi pubertatea intarziata, atrofia vaginala simptomatica si atrofia mamara.

Acest tratament prin care se doreste cresterea nivelului de estrogen mai are si alte beneficii, cum ar fi:

• prevenirea simptomelor in timpul menopauzei

• prevenirea osteoporozei

• prevenirea cancerului la colon

• reducerea pierderii densitatii mineral-osoase si a osteoporozei in cazul femeilor carora li s-au extirpat ovarele intre varsta de 20 si 40 de ani

• controlul ocurentei si severitatii bufeurilor (valurilor de caldura)

• ameliorarea dispozitiei / starii de spirit si imbunatatirea calitatii somnului, care apar din cauza dereglarilor hormonale

• mentinerea unei mucoase optime vaginale si unui grad bun de lubrifiere a vaginului

• mentinerea nivelului colagenului din piele

• prevenirea osteoporozei dupa menopauza

• reducerea riscului de probleme dentare (pierderea dintilor si gingivita).

Rolul sau functiile estrogenului in organism

Estrogenul indeplineste foarte multe roluri si functii in organismul femeii, insa nu trebuie sa uitam ca exista cantitati mici si in corpul barbatilor.

Estrogenul la femei

In medie, femeile au valori mai mari ale estrogenului in corp, iar barbatii au niveluri mai mari de testosteron. La femei, estrogenul ajuta la initierea dezvoltarii sexuale. Impreuna cu un alt hormon sexual important - progesteronul - acesta regleaza si ciclul menstrual al femeii si influenteaza intregul ei sistem reproducator.

La femeile aflate in premenopauza (in perioada de tranzitie catre menopauza) si la femeile de varste fertile, nivelul estrogenului si cel al progesteronului variaza de la un stadiu al ciclului menstrual la altul.

Estrogenul la barbati

Si la barbati, estrogenul indeplineste un rol important in functia sexuala. Printre complicatiile nivelului mare de estrogen la barbati se numara:

Infertilitatea - estrogenul este partial responsabil pentru crearea unor spermatozoizi sanatosi; cand nivelul de estrogen creste prea mult, nivelul spermatozoizilor poate sa scada, ceea ce duce la probleme de fertilitate.

Ginecomastia - estrogenul poate stimula dezvoltarea tesutului mamar, iar barbatii care au prea mult estrogen in organism pot dezvolta ginecomastie, o afectiune care duce la cresterea sanilor.

Disfunctiile erectile - barbatii cu un nivel mare de estrogen pot avea probleme in ce priveste mentinerea erectiei.

Estrogenul si ovulatia

In timpul ovulatiei, acest hormon indeplineste un rol important. In zilele de ovulatie, mucusul cervical isi mareste volumul si se ingroasa datorita nivelurilor crescute de estrogen. Cand femeia se afla in cea mai fertila perioada a lunii, acest mucus cervical poate sa aiba consistenta albusului de ou.

Estrogenul in sarcina

La nivelul uterului, estrogenul este cel care stimuleaza maturarea (maturizarea) acestui organ. Estrogenul ajuta uterul sa se pregateasca pentru a mentine dezvoltarea fatului, avand un rol important in sarcina.

Estrogenul la menopauza

Menopauza se instaleaza "oficial" atunci cand ovarele produc atat de putin estrogen incat ovulele nu mai sunt eliberate. Acest lucru face si ca menstruatia sa inceteze. Medicul va diagnostica menopauza din momentul in care femeia nu a mai avut menstruatie timp de 12 luni consecutive.

Estrogenul si ovarele

La nivelul ovarelor, estrogenul ajuta la stimularea dezvoltarii unui folicul, de unde este eliberat ovulul. Cu alte cuvinte, estrogenul stimuleaza maturarea ovarelor. Acest hormon este cel care stimuleaza inceputul ciclului menstrual al femeii - fiind un semn ce indica faptul ca sistemul reproducator al fetei s-a maturizat, iar organismul ei intra intr-o alta etapa.

Estrogenul si vaginul

Estrogenul stimuleaza dezvoltarea vaginului pentru a ajunge la dimensiunile de la varsta adulta, stimuleaza ingrosarea peretelui vaginal si tot el determina o sporire a aciditatii din microflora vaginala, iar mediul acesta acid din vagin reduce infectiile bacteriene. Totodata, estrogenul ajuta la mentinerea lubrifierii vaginului.

Estrogenul si trompele uterine

Estrogenul este hormonul responsabil pentru dezvoltarea unui perete muscular si gros in trompele uterine, cat si pentru contractiile care permit transportul ovulului si al spermatozoizilor.

Estrogenul si uterul

Estrogenul mentine si consolideaza membrana mucoasa care captuseste interiorul uterului. El sporeste si dimensiunea endometrului si creste circulatia sangelui, sporeste continutul de proteine si stimuleaza activitatea enzimelor.

Totodata, estrogenul stimuleaza muschii de la nivelul uterului pentru ca acestia sa se dezvolte si sa se contracte. Aceste contractii musculare ajuta, la randul lor, in timpul nasterii, pentru a elimina placenta si bebelusul, iar in acelasi timp ajuta peretele uterului sa elimine in timpul menstruatiei tesutul care nu mai este necesar.

Estrogenul si colul uterin

Expertii cred ca estrogenul regleaza fluxul sangvin si consistenta secretiilor mucoasei uterine. Acest lucru faciliteaza circulatia spermatozoizilor pana la ovul si permite fecundarea.

Estrogenul si glandele mamare

Estrogenul este un hormon esential, care formeaza relatii unice cu ceilalti hormoni din tesutul mamar (din sani). Acesti hormoni sunt responsabili pentru cresterea sanilor in perioada adolescentei, pentru pigmentarea mameloanelor si, la momentul potrivit, ei stopeaza fluxul de lapte din sani, cand sugarul nu mai este alaptat.

Estrogenul si pielea

Estrogenii imbunatatesc grosimea si calitatea pielii, precum si continutul de colagen care previne imbatranirea.

Estrogenul si creierul

Acest hormon ajuta la mentinerea temperaturii corpului, regleaza acea parte a creierului care este asociata cu dezvoltarea sexuala si stimuleaza efectele unor substante chimice din creier care ne fac sa ne simtim mai bine.

Estrogenul si oasele

Estrogenul ajuta la mentinerea rezistentei oaselor si la prevenirea pierderii densitatii mineral-osoase.

Ficatul si inima in raport cu estrogenul

Hormonii estrogeni regleaza productia de colesterol in ficat, ajutand la protejarea inimii si a arterelor importante.

Estrogenul si masa corporala

Hormonii sexuali, asa cum este estrogenul, influenteaza cantitatea de grasime acumulata in corp. Estrogenul regleaza glucoza si metabolismul lipidelor. Daca nivelul estrogenului este prea scazut, acest lucru poate avea drept rezultat cresterea in greutate. Cercetarile sugereaza ca aceastaar putea fi explicatia pentru care femeile, in perioada ce precede menopauza, au un risc mai mare sa acumuleze kilograme.

Estrogenul si endometrioza

Endometrioza este stimulata de hormonul estrogen. Se crede ca nivelul de estrogen in timpul pubertatii ar declansa simptomele endometriozei. In general, insa, simptomele acestei afectiuni sunt prezente in anii in care femeia este fertila. Estradiolul contribuie la majoritatea problemelor din sfera ginecologica, inclusiv la dezvoltarea endometriozei si a fibroamelor uterine.

Estrogenul si infertilitatea

Expertii atrag atentia ca nivelul scazut de estrogen din organism poate impiedica ovulatia si poate insemna ca femeii ii este greu sa ramana insarcinata, ducand la infertilitate.

Estrogenul si dezvoltarea tumorilor

Studiile arata ca majoritatea cancerelor mamare sunt sensibile la estrogen, ceea ce inseamna ca acesti hormoni contribuie la / incurajeaza dezvoltarea tumorilor la san. Aceste cancere sunt numite hormon-pozitive.

Estrogenul si perimenopauza

Organismul femeii trece prin multe schimbari atat fizice, cat si emotionale, care sunt asociate cu nivelurile variabile ale estrogenului din timpul tranzitiei catre menopauza (numita uneori premenopauza ori perimenopauza). Desigur, nivelul estrogenului poate continua sa fluctueze si in anul de dupa menopauza, iar simptomele pot fi: bufeuri, cicluri menstruale neregulate, sensibilitatea sanilor, agravarea migrenelor, schimbari de dispozitie etc.

Estrogenul si forma corpului

Estrogenul este responsabil de diferentele dintre corpul femeii si corpul barbatului. De exemplu, in cazul femeilor, estrogenul face oasele mai mici si mai scurte, pelvisul mai lat si umerii mai ingusti. Tot estrogenul este cel care creste cantitatea de grasime depusa in jurul coapselor si soldurilor, ceea ce inseamna ca trupul femeii este mai conturat, are zone mai bine definite.

Estrogenul si pubertatea

Estrogenul este cel care incetineste cresterea si dezvoltarea trupului fetelor, in timpul pubertatii, si creste sensibilitatea la insulina. Insulina este un hormon care influenteaza cantitatea de grasime si de masa musculara pe care organismul femeii le dezvolta.

Estrogenul si parul de pe corp

Estrogenul influenteaza parul de pe corp, el face ca firele de par sa devina mai fine si mai putin pronuntate, iar in acelasi timp, face ca parul de pe capul femeii sa fie permanent.

Estrogenul si vocea

Estrogenul face laringele mai mic si corzile vocale mai scurte, ceea ce inseamna ca femeile au o voce mult mai subtire decat cea a barbatilor.

Estrogenul si acneea

Estrogenii suprima activitatea unor glande din piele care produc substante grase si sebum (glandele sebacee). Acest lucru reduce probabilitatea ca acneea sa apara la femei.

Factori care influenteaza productia de estrogen

Oamenii de stiinta au descoperit ca exista foarte multi factori care pot influenta nivelul de estrogen din organismul femeilor:

Alimente care contin estrogeni (fitoestrogeni)

Unele alimente contin fitoestrogeni, care pot influenta nivelul de estrogen din corp. Printre aceste alimente (surse de fitoestrogeni) se afla: legumele crucifere, soia si unele produse care contin proteine din soia, fructe de padure, seminte si cereale, nuci, fructe, vinul.

Unii oameni de stiinta considera fitoestrogenii niste factori care perturba sistemul endocrin. Acesti fitoestrogeni par sa aiba uneori o functie duala, fiind capabili sa sporeasca si sa reduca activitatea estrogenului din organism.

Alti factori care influenteaza nivelul de estrogen

Cel mai important factor de risc pentru scaderea estrogenului este varsta. Pe masura ce femeile inainteaza in varsta si se apropie de menopauza, este normal ca productia de estrogen sa scada. De fapt, nivelul de estrogen incepe sa scada cu cativa ani inainte ca menopauza sa debuteze (o etapa numita perimenopauza ori premenopauza).

Nivelul sau productia de estrogen poate sa intre in declin si din cauza altor factori, cum ar fi:

• insuficienta ovariana prematura

• afectiuni congenitale, de tipul sindromului Turner

• afectiunile glandei tiroide

• exercitiile fizice prea solicitante, in exces

• subponderalitatea

• chimioterapia

• slaba functionare a glandei pituitare.

Factori care influenteaza cresterea nivelului de estrogen:

- raspunsul la unele medicamente, contraceptivele hormonale, anumite antibiotice

- unele remedii naturale ori remedii din plante medicinale

- fenotiazinele, o clasa de medicamente pe care medicii le folosesc in tratarea unor afectiuni mintale

- obezitatea poate face ca nivelul de estrogen sa creasca

- tumorile ovariene pot creste nivelul de estrogen

- bolile hepatice.

Valori estrogen

Valorile normale (de referinta) pentru estrogen variaza in functie de varsta si de sex. Aceste valori, totodata, fluctueaza pe durata ciclului menstrual. Medicul poate verifica nivelul estrogenului cu ajutorul unei analize de sange. Exista trei forme de estrogen seric: estradiol, estriol si estron. Aceste niveluri se masoara in picograme pe mililitrul de sange (pg/mL).

Potrivit laboratoarelor* de specialitate, valorile normale ale estradiolului in sange, la femei, sunt:

• la fete si la adolescente: pana la 350 pg/mL

• la femeile adulte: intre 15 si 350 pg/mL

• la femeile adulte postmenopauzale: mai putin de 10 pg/mL.

Valorile tipice ale estronului seric, in cazul femeilor, sunt:

• la fete si la adolescente: pana la 200 pg/mL

• la femei adulte: intre 17 si 200 pg/mL

• la femeile adulte postmenopauzale: intre 7 si 40 pg/mL.

Potrivit aceluiasi laborator*, acestea sunt valorile normale ale estradiolului seric in cazul barbatilor:

• la baieti si la adolescenti: pana la 40 pg/mL

• barbatii adulti: intre 10 si 40 pg/mL.

Valorile normale ale estronului seric in cazul barbatilor sunt:

• la baieti si la adolescenti: pana la 60 pg/mL

• la barbatii adulti: intre 10-60 pg/mL.

Valori estrogen la femei

La femei, estradiolul seric normal trebuie sa fie:

- in faza foliculara, intre 10 si 200 pg/mL

- la jumatatea ciclului menstrual, intre 100 si 400 pg/mL

- in faza luteala, intre 15 si 260 pg/mL

- la postmenopauza, mai putin de 50 pg/mL.

Tot la femei, estronul seric normal este:

- in faza foliculara, intre 37 si 152 pg/mL

- la jumatatea ciclului menstrual, intre 72 si 200 pg/mL

- in faza luteala, intre 49 si 114 pg/mL

- la postmenopauza, in jur de 65 pg/mL (fara terapia de substitutie a estrogenului).

Valori estrogen la barbati

La barbati, estradiolul seric normal trebuie sa fie sub 50 pg/mL. Tot la barbati, estronul seric normal este cuprins intre 29-81 pg/mL.

Estrogen crescut

Estrogenul este un hormon important, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Nivelurile mari ale estrogenilor pot cauza o paleta larga de simptome si pot creste riscul de a dezvolta anumite afectiuni medicale.

Cauze estrogen crescut

La unele persoane, medicul poate descoperi in urma analizelor anumite dezechilibre hormonale. Organismul fie produce doar niveluri mari de estrogen, fie poate doar sa produca niveluri crescute de estrogen si niveluri scazute ale altor hormoni, cum ar fi testosteronul sau progesteronul.

Din ce cauze poate creste estrogenul:

• ca raspuns la unele medicamente (la terapia de substitutie hormonala, la contraceptivele hormonale, la unele antibiotice, la remedii din plante, etc.)

• din cauza obezitatii

• o alta cauza sunt tumorile ovariene

• bolile hepatice pot duce la nivel crescut de estrogen.

Simptome estrogen crescut

Cand in organism exista un dezechilibru intre estrogen si testosteron, este posibil ca persoana sa dezvolte anumite simptome. La femei, potentiale simptome date de nivelul crescut de estrogen pot fi:

• balonarea

• sensibilitatea si inflamatia in zona sanilor

• noduli fibrochistici in tesutul sanilor

• libidou scazut

• menstruatii neregulate

• accentuarea simptomelor sindromului premenstrual

• schimbarile de dispozitie

• dureri de cap

• anxietate si atacuri de panica

• cresterea in greutate

• caderea parului

• maini si picioare reci

• tulburari de somn

• oboseala sau letargie

• probleme de memorie.

La barbati, simptomele ce indica un nivel mare de estrogen pot fi: infertilitatea, disfunctia erectila si ginecomastia (cresterea sanilor).

Tratament estrogen crescut

Pentru a trata valoarea mare a estrogenului, medicul poate prescrie anumite medicamente, poate recomanda interventia chirurgicala ori poate incuraja pacienta sa isi modifice alimentatia.

• Daca pacienta dezvolta un nivel crescut de estrogen in timp ce urmeaza terapia hormonala, medicul poate modifica planul de tratament, pentru a ajuta organismul sa ajunga la un echilibru in ceea ce priveste hormonii.

• Daca pacienta are un tip de cancer care este sensibil la estrogen, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala, prin care se vor extirpa ovarele.

• Pentru a reduce nivelul estrogenului, medicul va recomanda modificari in alimentatie si schimbarea obiceiurilor alimentare. Pacienta va fi incurajata sa adopte o dieta saraca in grasimi si bogata in fibre.

Efecte negative (complicatii) ale nivelului mare de estrogen in organism

Valorile mari ale estrogenului pot sa insemne ca pacienta are un risc mai mare de a dezvolta alte afectiuni. De exemplu, nivelul crescut de estrogen este un factor de risc pentru cancerul mamar si cancerul ovarian. Totodata, dominanta estrogenului poate creste riscul de cancer endometrial.

Pacientele cu un nivel mare al estrogenului au un risc mai mare de cheaguri de sange si de accident vascular cerebral. De asemenea, dominanta estrogenului poate creste riscul de disfunctie a glandei tiroide.

Nivel scazut de estrogen

Estrogenul este un hormon asociat cel mai adesea cu sanatatea femeilor, insa nu trebuie sa uitam ca si barbatii produc estrogen in cantitati mici. Declinul nivelului de estrogen, insa, poate duce la femei la multe probleme de sanatate si poate cauza aparitia unor simptome.

Cauze nivel scazut de estrogen

Nivelul de estrogen poate sa scada din mai multe cauze:

• orice conditie ori boala care afecteaza sau deterioreaza ovarele poate cauza o scadere a valorilor estrogenului

• varsta este cel mai important factor de risc pentru nivelul scazut de estrogen

• menopauza este o alta cauza care duce la scaderea normala a valorilor estrogenului

• perimenopauza este si ea o cauza a declinului estrogenului; nivelul de estrogen incepe sa scada cu cativa ani inaintea menopauzei

• insuficienta ovariana prematura este tot o cauza a declinului estrogenului.

Femeile tinere pot sa aiba un nivel scazut de estrogen din cauza:

• exercitiilor fizice solicitante (in exces)

• tulburarilor alimentare, asa cum ar fi anorexia

• glandei pituitare care nu functioneaza la parametri optimi

• sindromului Turner

• bolii cronice renale.

La femeile cu varste peste 40 de ani, estrogenul scazut poate fi un semn ca organismul se apropie de menopauza. Aceasta perioada de tranzitie de cativa ani se numeste perimenopauza ori premenopauza.

Simptome nivel scazut de estrogen

Printre simptomele ce indica un nivel scazut de estrogen in organismul femeii se afla:

• Menstruatiile neregulate - estrogenul este unul dintre principalii hormoni care regleaza ciclul menstrual; in unele situatii, valoarea mica a acestui hormon duce la absenta menstruatiei ori la menstruatii neregulate.

• Infertilitate - nivelul scazut al estrogenului poate impiedica ovulatia, ceea ce duce la infertilitate, mai ales daca femeia observa ca nu reuseste sa ramana insarcinata.

• Oasele sunt mai fragile - estrogenul este cel care mentine oasele puternice si sanatoase, iar pe masura ce nivelul acestui hormon scade, poate sa apara pierderea densitatii mineral-osoase; femeile postmenopauzale au un risc mai mare de osteoporoza si de fracturi.

• Durere in timpul penetrarii - estrogenul poate afecta lubrifierea naturala a vaginului, iar daca nivelul acestui hormon scade prea mult, se poate instala uscaciunea vaginala, care duce la durere in timpul sexului.

Bufeuri sau valuri de caldura - de cele mai multe ori, bufeurile care apar la menopauza au loc din cauza unui nivel scazut de estrogen.

• Depresie - se crede ca estrogenul creste productia de serotonina, o substanta chimica din creier care incurajeaza buna dispozitie; un deficit de estrogen poate cauza un declin al productiei de serotonina, ceea ce contribuie la schimbarile de dispozitie ori la depresie.

• Infectiile de tract urinar sunt mai dese - infectiile urinare pot sa apara din cauza subtierii tesutului din uretra, lucru care se poate intampla din cauza scaderii nivelului de estrogen.

• Cresterea in greutate - hormonii, printre care si estrogenul, pot indeplini un rol in controlul greutatii si in cantitatea de grasime pe care corpul nostru o stocheaza. Nivelul scazut de estrogen (la menopauza ori in perimenopauza) poate sa contribuie la acumularea kilogramelor nedorite. Potrivit oamenilor de stiinta, scaderea productiei de estrogen la varsta a doua este asociata cu cresterea cantitatii de grasime abdominala.

Tratament nivel scazut de estrogen

Nu toate femeile au nevoie de tratament in cazul nivelului scazut de estrogen, insa in cazul in care simptomele provoaca un disconfort sporit, medicul poate recomanda un tratament. Acesta este personalizat, in functie de cauza care a dus la scaderea productiei de estrogen si in functie de simptomele prezente.

Terapia de substitutie hormonala - De obicei, medicul prescrie in acest caz o terapie de substitutie a hormonilor. Uneori, medicul poate sugera o combinatie de hormoni (estrogen si progesteron). Femeile pot urma tratamentul cu produse farmaceutice pe baza de estrogen, care se pot administra oral, topic, vaginal, sub forma unor plasturi ori, in unele cazuri, sub forma de injectie.

Terapia cu estrogen - Uneori, medicul prescrie doar estrogen pentru a trata acele paciente care au deficit la nivelul acestui hormon. Un exemplu sunt femeile carora li s-au extirpat ovarele si au nevoie de terapie cu estrogen, pentru ca ovarele nu mai exista si nu se mai secreta acest hormon. In alte cazuri, medicul va prescrie terapia cu estrogen pentru a trata simptomele neplacute ale menopauzei.

Alte solutii: pacientei cu nivel scazut de estrogen i se poate recomanda mentinerea unei greutati normale (se stie ca daca greutatea corpului este prea mica, ea poate cauza reducerea nivelului de estrogen); reducerea intensitatii antrenamentelor si exercitiilor (daca antrenamentele sunt extreme, ele pot cauza un declin in productia de estrogen).

Efectele medicamentelor pe baza de estrogen

Medicamentele si terapiile pe baza de estrogen sunt prescrise de catre medic si doar in anumite situatii, dupa ce acesta a depistat cauza nivelului prea mare ori prea mic al acestui hormon in organismul pacientei.

Beneficiile terapiei pe baza de estrogen

Estrogenul este un hormon produs in mod natural in corp, el are un rol important in functionarea sistemului reproducator la femei, insa protejeaza si oasele si ajuta si pielea sa se vindece, de exemplu, de pe urma echimozelor si leziunilor. Uneori, corpul nu produce suficient estrogen, iar daca se intampla asta, medicul poate prescrie o terapie de substitutie hormonala pentru a inlocui nivelurile estrogenului si pentru a calma simptomele. Iata ce beneficii are terapia pe baza de estrogen:

Calmeaza simptomele menopauzei - Pe masura ce productia de estrogen scade, femeia va incepe sa aiba simptome din sfera menopauzei. Cel mai adesea, aceste semne si simptome sunt: bufeurile, uscaciunea vaginala, frisoanele, dificultatea de a adormi, transpiratii abundente. Medicul va prescrie femeii aflate la menopauza un medicament ce contine estrogen, iar aceasta terapie poate sa ajute la calmarea simptomelor.

Problemele din zona vaginului sunt ameliorate - Estrogenul este un hormon important, care poate ajuta la mentinerea sanatatii vaginului. Cand productia de estrogen intra in declin, pot sa apara neplaceri: tesuturile vaginului sufera modificari, la fel si mucoasa vaginala, iar pH-ul vaginului este afectat. Acesti factori pot duce la mai multe probleme in zona intima, cum ar fi uscaciunea vaginala, atrofia vulvei (ea poate cauza uscaciune, sensibilitate si incontinenta urinara), vaginita atrofica (adica inflamatia tesuturilor vaginale). Estrogenul prescris de medic poate ajuta la tratarea acestor probleme.

Problemele de la nivelul ovarelor sunt rezolvate cu ajutorul estrogenului - Ovarele sunt cele care produc estrogenul, iar daca nu produc acest hormon ori daca sunt afectate de o anumita boala, medicul s-ar putea sa considere ca este nevoie de o terapie hormonala. Suplimentarea cu estrogen a organismului poate fi necesara in urmatoarele situatii: daca scade functia ovarelor, daca are loc o insuficienta ovariana (la ambele ovare) ori daca ambele ovare sunt extirpate chirurgical. Daca pacienta a avut ovarele indepartate chirurgical, terapia hormonala poate fi folosita in cazul ei pentru a calma simptomele menopauzei premature.

Estrogenul protejeaza oasele - Deficitul de estrogen poate cauza atat forma timpurie, cat si forma tardiva a osteoporozei in cazul femeilor postmenopauzale si tot el contribuie la dezvoltarea osteoporozei in cadrul barbatilor varstnici, arata studiile. Din cauza declinului inregistrat in productia de estrogen, se observa la femei o scadere a densitatii mineral-osoase si o crestere a riscului de fracturi.

Unele studii2 arata ca hormonoterapia imbunatateste densitatea mineral-osoasa si reduce riscul de fracturi in cazul femeilor cu si fara osteoporoza. Chiar si asa, medicamentele de ultima generatie sunt mai bune atunci cand este vorba despre stoparea si inversarea pierderii densitatii mineral-osoase, asa ca multi medici se bazeaza pe acestea in prezent.

Efectele adverse si riscurile estrogenului

Terapia hormonala sau hormonoterapia nu este lipsita de riscuri. De fapt, cercetarile recente au inceput sa scoata la iveala complicatii ale utilizarii hormonilor pe termen lung, cum ar fi riscurile de cancer si riscurile la nivelul inimii.

Factorii de risc si efectele adverse asociate cu folosirea estrogenului ca terapie hormonala includ:

• formarea cheagurilor de sange - estrogenul creste riscul ca sangele sa se coaguleze sub forma unor cheaguri, care pot cauza accident vascular cerebral, infarct miocardic si chiar deces;

• cancer - estrogenul poate creste riscul de a dezvolta anumite cancere, mai ales cancer mamar;

• malformatii congenitale - daca pacienta foloseste estrogenul sau o terapie hormonala si ramane insarcinata, este posibil ca sarcina ei sa se incheie inainte de termen; daca pacienta reuseste sa duca sarcina la termen, expertii atrag atentia ca malformatiile congenitale sunt frecvente la copiii nascuti de mamele care au folosit tratamentul cu estrogen

• tesut mamar dens - femeile care urmeaza un tratament cu estrogen pot dezvolta tesuturi dense la nivelul sanilor; asta inseamna ca mamografiile sunt mai greu de interpretat in cazul acestor paciente, iar depistarea cancerului mamar in stadiile incipiente poate fi ingreunata.

Cum se administreaza tratamentele pe baza de estrogen

Terapiile pe baza de estrogen se pot administra in mai multe moduri, in functie de diagnosticul pacientei si de simptomele ei. Astfel, exista:

Pilule sau tablete cu estrogen - este vorba de medicamente cu administrare orala, cea mai intalnita forma a terapiei de substitutie a estrogenului; in cele mai multe cazuri, pilulele cu estrogen se administreaza o data pe zi, fara alimente;

Plasturii hormonali sunt un alt tip de terapie de substitutie a estrogenului; unele produse au o doza foarte mica de estrogen, pe cand altele contin o combinatie de estrogen si progesteron sintetic;

Creme, geluri si spray-uri topice - care se aplica pe piele; acest tip de tratament se absoarbe prin piele; ele sunt o varianta mai sigura pentru pentru femeile care au probleme hepatice, in comparatie cu estrogenul administrat oral;

Supozitoare vaginale, inele vaginale si creme vaginale - aceste produse farmaceutice cu estrogen pot fi aplicate direct in vagin, in zona intima; in functie de problema cu care se confrunta pacienta si de preferintele personale, medicul poate prescrie fie ovule cu administrare vaginala (asa-numitele supozitoare vaginale), creme care se aplica in zona vaginului si inele speciale care se introduc in vagin.

Remedii cu actiune similara estrogenului (ce trebuie sa stii despre fitoestrogeni)

Un fitoestrogen este un xenoestrogen derivat din plante si surse vegetale (imita estrogenul) care nu este generat in sistemul endocrin, ci prin faptul ca mancam anumite plante fitoestrogenice. Fitoestrogenilor li se mai spune si "estrogen alimentar" ori dietetic si sunt un grup divers de compusi din plante care, datorita faptului ca au o structura similara cu estradiolul, au capacitatea de a cauza efecte estrogenice si/sau antiestrogenice.

Fitoestrogenii nu sunt nutrienti esentiali, deoarece absenta lor din alimentatia noastra nu cauzeaza aparitia unei boli ori tulburari, si nici nu sunt implicati in vreo functie biologica normala. Fitoestrogenii sunt, deci, compusi care se gasesc in mod natural in plante si in alimente de origine vegetala. Atunci cand ii mancam, ei pot ne pot influenta in acelasi mod in care o face estrogenul produs de organismul fiecaruia dintre noi.

Alimente care contin fitoestrogeni pe care sa le incluzi in dieta ta

Alimentele care contin fitoestrogeni sunt: legumele, fructele, unele cereale si leguminoasele. Urmatoarele grupe de alimente sunt bogate in fitoestrogeni:

• Nucile si semintele: semintele de in, de floarea-soarelui, de susan, migdalele, nucile romanesti.

• Fructele - merele, rodia, capsunele, merisoarele, strugurii

• Legumele - morcovii, ignamele, lintea, vlastarii etc.

• Soia si produsele din soia - boabele de soia, tofu, tempeh, supa miso, etc.

• Plante - trifoiul rosu, lemnul dulce, hamei

• Unele bauturi si uleiuri: cafea, bere, vinul rosu, ulei de masline, ulei de iasomie

• Cereale - ovaz, orz, germeni de cereale (grau).

Numeroase studii3 epidemiologice si clinice au evaluat relatia dintre consumul de fitoestrogeni si bolile la oameni, insa rezultatele nu au scos la iveala o dovada clara, iar oamenii de stiinta nu stiu inca daca acesti compusi au sau nu un potential terapeutic. Asa ca cel mai bine este sa discuti cu medicul tau inainte de a consuma alimente bogate in fitoestrogeni ori inainte de a lua orice fel de suplimente cu fitoestrogeni.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1"Exposures to Synthetic Estrogens at Different Times During the Life, and Their Effect on Breast Cancer Risk", martie 2013, Journal of mammary gland biology and neoplasia; Leena Hilakivi-Clarke, Sonia de Assis, Anni Warri.
  • 2"Estrogen therapy for osteoporosis in the modern era.", mai 2018, Osteoporos International; Levin VA, Jiang X, Kagan R.
  • 3"The pros and cons of phytoestrogens", octombrie 2010, Frontiers in neuroendocrinology; Heather B. Patisaul, Wendy Jefferson.
  • WebMD - https://www.webmd.com/menopause/guide/which-type-of-estrogen-hormone-therapy-is-right-for-you#2-3
  • American Association for Clinical Chemistry - https://labtestsonline.org/tests/estrogens
  • WebMD - https://www.webmd.com/women/guide/estrogen-test#1-3
  • *Mayo Clinic Laboratories - https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/81816
  • *Mayo Clinic Laboratories - https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/81418

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0