Totul despre fertilitate ● Perioada fertila ● Ovulatie ● Zile fertile

1. Ce este fertilitatea

● Ce este fertilitatea și care este mecanismul fertilității
● Tipuri de fertilitate la femei și bărbați
● Perioada fertilă: cât de important este să știi care sunt zilele fertile
● Cât de important este să înțelegi cum funcționează sistemul reproducător
● Care sunt cauzele ce duc la probleme ale fertilității la femei
● Perioada de ovulație 
● Cum îți calculezi zilele fertile
● Factori ce influențează fertilitatea
● Conceperea unui copil: când e cazul să te îngrijorezi?
● Cum funcționeaza testele de sarcină pe care le faci acasă
● Semnele incipiente ce arată că ești însărcinată
● Mituri despre fertilitate
● Fertilitatea după anticoncepționale

2. Cum se tratează infertilitatea

● Remedii pe bază de plante care ajută fertilitatea
● Suplimente care ajută fertilitatea
● Ce poți face pentru a-ți crește șansele de a rămâne însărcinată?

Ce este fertilitatea? Informații generale

Fertilitatea este capacitatea unui individ sau a unui cuplu de a se reproduce prin intermediul activității sexuale normale. Statisticile arată că aproximativ 90% dintre femeile sănătoase și fertile reușesc să conceapă un copil în decurs de un an dacă acestea fac sex în mod regulat, fără să apeleze la contracepție.

Ce este fertilitatea și care este mecanismul fertilității?

Fertilitatea este capacitatea naturală de a produce un embrion, ca bază a unei viitoare sarcini. Fertilitatea normală (capacitatea unei persoane sau a unui cuplu de a se reproduce) necesită producerea de către bărbat a unei cantități suficiente de spermatozoizi considerați sănătoși și a unei cantități de ovule viabile de către organismul femeii.

Totodată, fertilitatea normală necesită trecerea cu succes a spermatozoizilor (din canalale din testiculele bărbatului) prin trompele uterine ale femeii, pătrunderea spermatozoizilor prin membrana unui ovul sănătos și implantarea ovulului fecundat (acesta fiind un alt termen folosit pentru "fertilizat") în peretele uterului. O problema apărută în oricare dintre aceste etape poate cauza infertilitate. Pentru că acest proces biologic de obținere a unei sarcini să poată avea loc, sunt implicate anumite organe și sisteme de organe atât din organismul bărbatului, cât și din organismul femeii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tipuri de fertilitate

Femeile au cicluri hormonale, care determină momentul în care pot obține o sarcină (pot rămâne însărcinate). Ciclurile au o durată de aproximativ 28 de zile, cu o perioadă fertilă de 5 zile pentru fiecare ciclu menstrual, însă pot varia destul de mult de la această "regulă". Medicii ginecologi consideră normal orice ciclu menstrual regulat, cu o durată între 24 și 35 de zile, singura regulă fiind că această durată să nu difere prea mult de la un ciclu menstrual la altul.

Bărbații sunt fertili continuu, însă calitatea spermei lor este afectată de starea generală de sănătate, de frecvența ejaculării și de factorii de mediu. În cazul ambelor sexe, spun specialiștii, fertilitatea scade odată cu vârsta. La femei, declinul fertilității este mai rapid și legat de instalarea menopauzei, iar infertilitatea completă apare, în mod normal, în jurul vârstei de 50 de ani.

Fertilitatea la femei

Uneori, poate dura mai mult de un an pentru ca o femeie să rămână însărcinată, iar vârsta și factorii ce țin de stilul de viață (cum ar fi stresul, fumatul, consumul de alcool, greutatea prea mare sau prea mică a corpului) pot face diferența, atât la femei, cât și la bărbați.

La femei, posibilele cauze ale apariției problemelor asociate fertilității pot fi: afectarea trompelor uterine (leziunea poate fi cauzată de o infecție anterioară), tulburări sau dereglări de ovulație, vârstă, supraponderalitatea sau subponderalitatea, bolile cronice (endometrioză, sindromul ovarelor polichistice, etc.), problemele ginecologice (o sarcină extrauterină, un avort spontan sau mai multe), afecțiuni medicale (diabetul, epilepsia, problemele glandei tiroide), factorii genetici (cum este sindromul Turner), efectuarea tratamentului pentru cancer, boli cu transmitere sexuală (BTS) netratate.

Fertilitatea la bărbați

În mare parte, factorii care afectează fertilitatea sunt aceiași și în cazul bărbaților - dacă ne referim la stres, fumat, consum excesiv de alcool, obezitate sau subponderalitate. Posibilele cauze ale problemelor ce țin de fertilitate și apar specific la bărbați sunt: cantitatea mică sau calitatea redusă a spermatozoizilor, probleme ce țin de ejaculare ori de menținerea erecției, testiculele inflamate, o infecție bacteriană din trecut care a cauzat țesut cicatricial și blocaje, urmarea unui tratament (cum ar fi un tratament medicamentos, radioterapia sau o intervenție chirurgicală), problemele genetice, diabetul, factori asociați stilului de viață (dacă bărbatul este supraponderal sau are un loc de muncă unde este expus radiațiilor sau substanțelor chimice nocive).

Perioada fertilă: cât de important este să știi care sunt zilele fertile

Atunci când te pregătești să devii mamă, există numeroase lucruri de care trebuie să ții cont pentru a-ți îmbunătăți șansele de a rămâne însărcinată și șansele de a duce la termen o sarcină sănătoasă. Un bun punct de plecare este să îți înțelegi corpul cât mai bine și să îți înțelegi sistemul reproducător. Unul dintre aspectele importante atunci când îți propui să rămâi însărcinată este perioada fertilă a lunii. Cel mai bun moment pentru a încerca să obții o sarcină este în intervalul trei zile până la șase zile înaintea ovulației (și inclusiv ziua ovulației).

Cele mai fertile zile ale lunii pot varia, în funcție de lungimea ciclului tău menstrual. Așadar, dacă planifici să ai un bebeluș, monitorizarea ovulației este importantă pentru reproducere. Asta deoarece organismul tău este cel mai fertil în apropierea acestei perioade a lunii. Dacă reușești să determini cât mai bine această "fereastră temporală" și să îți afli perioada fertilă (adică zilele fertile), poți avea activitate sexuală în preajma acestor zile și astfel cresc șansele de a concepe un copil.

Cât de important este sa înțelegi cum funcționează sistemul reproducător

O sarcină nu poate să debuteze în orice moment al lunii, iar pentru ca șansele tale de a rămâne însărcinată să crească, trebuie să îți cunoști perioada fertilă. Cele mai multe femei pot să conceapă un bebeluș doar în 5 sau 6 zile specifice, dacă ne raportăm la fiecare lună (adică la fiecare ciclu menstrual). Înainte ca sarcina să poată avea loc, unul dintre ovare trebuie să elibereze un ovul matur. Aceasta se numește ovulație.

Odată ce ovulul este eliberat din ovar, el călătorește până ajunge la una dintre cele două trompe uterine. În timpul acestei "călătorii", ovulul poate fi fecundat/fertilizat de un spermatozoid, dacă femeia face sex în perioada fertilă. Dacă ovulul nu este prezent când femeia are raport sexual, fecundarea acestuia nu poate avea loc.

Ovulația se întâmplă într-o singură zi. Odată ce femeia a învățat să recunoască semnele ovulației, ea vă putea să planifice actul sexual pentru a avea astfel cea mai buna șansă de a rămâne însărcinată. Dacă nu este fecundat de spermatozoid, ovulul matur (care este o celulă) va "muri" într-un interval de 12 până la 24 de ore. De aceea, este extrem de important că atunci când vrei să rămâi însărcinată să îți planifici contactele sexuale imediat înainte de ovulație și în preajma zilei (sau fix în ziua) ovulației.

Vestea bună este că spermatozoizii pot supraviețui în corpul femeii până la 5 zile. Așa că nu trebuie neapărat să planifici să faci sex în ziua în care ai ovulație, pentru a concepe un bebeluș. Poți rămâne însărcinată chiar și dacă ai făcut sex neprotejat cu câteva zile înainte de ovulație.

Care sunt cauzele ce duc la probleme ale fertilității la femei

Diverse probleme medicale pot contribui, dacă sunt ignorate sau lăsate netratate (ori dacă nu sunt depistate și diagnosticate la timp), la problemele ce afectează fertilitatea unei femei. Printre acestea se numără următoarele cauze ale infertilității:

Tulburările sau dereglările de ovulație

Sunt anumite tulburări care afectează eliberarea ovulelor din ovare. Aceste probleme includ și afecțiunile hormonale, precum sindromul ovarelor polichistice, hiperprolactinemia (când în sânge crește secreția de prolactină, un hormon extrem de important) sau hipotiroidismul (când glanda tiroidă produce prea puțini hormoni tiroidieni).

Anomaliile la nivelul uterului sau colului uterin (cervixului)

În unele situații, polipii formați la nivelul uterului sau fibroamele uterine ce există pe uter pot afecta fertilitatea.

Blocaje ale trompelor uterine

În cazul în care trompele uterine sunt deteriorate sau blocate (lucru care este adesea cauzat de boala inflamatorie pelvină), poate fi afectată fertilitatea pacientei.

Endometrioza

Endometrioza este o boală care are loc când țesutul endometrial (cel care în mod normal căptușește interiorul uterului) se dezvoltă în alte parti, în afara uterului, afectând diverse organe ale femeii.

Insuficiența ovariană prematură

Menopauza precoce (adică o insuficiență ovariană care apare mai devreme decât ar fi normal) afectează fertilitatea femeii. Insuficiența ovariană are loc atunci când ovarele încetează să mai funcționeze, iar femeia nu mai are menstruație înainte de vârsta de 40 de ani.

Aderențele pelvine

Este vorba de "benzi" sau de segmente de țesut cicatricial care s-au dezvoltat anormal și care unesc sau leagă organele după o infecție pelvină, după o apendicită sau după o intervenție chirurgicală în zonă abdominală sau în zona pelvină. 

Anumite afecțiuni asociate cu absența menstruației

În lipsa menstruației și a ovulației, femeia nu poate rămâne însărcinată, așa că trebuie să ținem cont de următoarele afecțiuni ce pot afecta ciclul menstrual: diabetul care este slab controlat, boala celiacă și anumite boli autoimune, cum ar fi lupusul. 

Ovarele polichistice

Și sindromul ovarelor polichistice afectează fertilitatea unei femei care și-ar dori să rămână însărcinată, așa că este important să mergi la medic pentru a se depista din timp eventualele probleme de acest gen.

Vârsta

Întârzierea unei sarcini poate să scadă probabilitatea ca femeia să poată fi capabilă să conceapă un copil. Așa că reține că, după o anumită vârstă - unii experți spun 35 de ani - se înregistrează un declin în ceea ce privește cantitatea și calitatea ovulelor produse de ovare, ceea ce înseamnă că femeilor le va fi mult mai greu să conceapă un copil.

Perioada de ovulație

De regulă, ovulația are loc cu 12 zile până la 16 zile înainte să înceapă următoarea ta menstruație. Pentru că, în medie, ciclul menstrual poate avea între 28 și 35 de zile, ovulația poate să nu "pice" întotdeauna la jumătatea acestuia. De regulă, ovulația are loc între ziua a 11-a și a 21-a a ciclului mentrual.

Ovulația are loc la 24 de ore - până la 36 de ore după un "val" în care este secretată o cantitate mare de hormon luteinizant (LH) și tocmai din acest motiv, acest hormon LH este un bun indicator al "vârfului" perioadei de fertilitate. Reține că ovulul poate fi fecundat doar în cel mult până la 24 de ore după ovulație. Dacă nu este fecundat de spermatozoizi, mucoasa uterină este eliminată și ovulul este eliminat împreună cu ea, iar în acest mod începe menstruația.

Semnele și simptomele ovulației

Înainte și în timpul ovulației modificările hormonale pot afecta întregul organism al femeii. Astfel, la ovulație, o femeie poate avea simptome precum sensibilitate la nivelul sânilor, schimbări de dispoziție, durere abdominală sau dureri de cap. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu observi niciun fel de semne sau simptome ale ovulației. Asta nu înseamnă neapărat că nu ovulezi. Poți învața, din fericire, să recunoști cele mai frecvente semne ale ovulației:

• Modificări ale mucusului (lichidului) cervical - acest mucus devine mai flexibil, se întinde mai mult și este transparent, precum albușul oului;
• Un simț al mirosului mai dezvoltat - la unele femei, un simț olfactiv mai sensibil (în a doua jumătate a unui ciclu menstrual normal) poate fi un semn al ovulației;
• Dureri de sâni sau sensibilitate - apare o sensibilitate la nivelul sânilor și mameloanelor ori durere sau un disconfort, iar acesta poate fi un alt semn al ovulației;
• O ușoară durere la ovulație în zona pelvină sau abdominală - unele femei pot, de fapt, să simtă ovulația; ea este precum o durere surdă ușoară sau o durere clară în partea inferioară a abdomenului, de regulă pe o parte sau alta;
• Secreții ușoare sau "spotting" - secrețiile de culoare maro sau "spottingul" în timpul ovulației reprezintă ceva normal; acest simptom se întâmplă când foliculul care căptușește și protejează ovulul se maturează, crește și apoi se rupe, rezultatul fiind o ușoară sângerare;
• Modificări ale libidoului - unele femei observă că apetitul lor sexual crește în timpul ovulației, însă nu trebuie să uităm că libidoul poate fi influențat de multe lucruri, nu doar de ovulație;
• Modificări în ce privește cervixul (colul uterin) - în timpul ovulației, colul uterin poate să fie situat mai sus, poate fi mai moale și mult mai deschis. Medicul ginecolog îți poate oferi mai multe recomandări pentru a te învață cum să verifici acasă starea colului uterin;
• Un rezultat pozitiv la testele de ovulație pe care le faci acasă; aceste teste pot depista prezența hormonului luteinizant în urină; un test de ovulație funcționează foarte mult precum un test de sarcină făcut acasă;
• Creșterea temperaturii bazale a corpului - temperatura bazală a corpului tău este temperatura în momentul în care ești în repaus. Nu uita că temperatura corpului variază ușor pe parcursul zilei și lunii.

Ea crește sau scade, în funcție de nivelul de activitate fizică, de ceea ce mănânci, de hormoni, de rutina somnului și, desigur, în funcție de anumite boli.

Vârsta și ovulația

Este important să reții, înainte de toate, că ovulația se poate schimba odată cu vârsta. Este destul de comun ca unele femei să aibă probleme în ceea ce privește ovulația și fertilitatea pe măsură ce se apropie de finalul decadei a treia și începutul decadei a patra de viață. Asta deoarece calitatea și cantitatea ovulelor produse de ovare scade odată cu vârsta, iar ovulația devine neregulată. 

Cum se calculează ovulația

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este faptul că ovulația nu are loc întotdeauna în aceeași zi din ciclul tău menstrual. Prima zi a menstruației tale este numită prima zi a ciclului. A doua zi a menstruației este cea de-a doua a ciclului și așa mai departe. Femeile care au un ciclu menstrual, în medie, de 28 de zile vor avea ovulație, de obicei, în ziua sau în preajma zilei a 14-a a ciclului menstrual. Numerotarea zilelor ciclului menstrual începe din nou dacă sarcina nu are loc, iar menstruația începe și ea, în ziua 1. 

Calculatorul de ovulație, un instrument util pentru femeile care vor să rămână însărcinate

Dacă vrei să descoperi care sunt zilele fertile (acea perioadă scurtă a lunii în care ai mari șanse de a rămâne însărcinată), încearcă pe doc.ro calculatorul de ovulație. Este foarte simplu de folosit. Trebuie să introduci data ultimei menstruații și durata sau lungimea ciclului tău menstrual. Calculatorul de ovulație de pe doc.ro va prezice care sunt zilele fertile ce vor urma în cazul tău, așa că, împreună cu alte semne ale ovulației la care vei fi atentă, vei avea câțiva "aliați" pe măsură pentru a-ți crește șansele de a concepe un copil.

Metoda calendarului

Dacă ai cicluri menstruale regulate, care au pe calendar o lungime de 28 de zile, iar menstruația ta are loc la timp, cel mai probabil vei avea ovulație în ziua a 14-a, adică fix la jumătatea ciclului menstrual. Poți folosi metoda calendarului pentru că te ajută mult faptul că ciclurile tale menstruale sunt regulate. "Fereastra" sau perioada fertilă începe cu aproximație în ziua a 10-a a ciclului menstrual, iar dacă vrei să rămâi însărcinată, poți urmări pe un calendar pentru a calcula că vei avea mai multe șanse dacă vei face sex între ziua a 10-a și ziua a 14-a dintr-un ciclu menstrual cu o lungime de 28 de zile. Acesta este doar un exemplu, pentru că există femei care au cicluri menstruale mai scurte sau mai lungi de 28 de zile.

În cazul a 90% dintre femei, lungimea ciclului menstrual poate varia de la 24 la 35 de zile, ovulația având loc la jumătatea ciclului. Este posibil să rămâi însărcinată după ovulație, însă acest lucru este limitat la 12-24 de ore după eliberarea ovulului din ovar.

Mucusul cervical ajută spermatozoizii să supraviețuiască cel mult 5 zile în corpul unei femei, iar spermatozoizii activi au nevoie de aproape 6 ore pentru a ajunge la trompele uterine. Dacă spermatozoizii sunt acolo când sau la scurt timp după ce ovulul este eliberat, femeia poate rămâne rapid însărcinată în ziua de după ovulație.

Testele sau kit-urile de ovulație care te ajută să afli perioada fertilă

Monitorizarea anumitor modificări sau schimbări din organismul tău te poate ajuta să determini când este perioada fertilă (așa îți poți cunoaște zilele fertile). Dar dacă îți este greu să recunoști semnele ovulației, poți folosi un kit sau test de ovulație. Aceste teste măsoară nivelul anumitor hormoni din urina ta, pentru ca tu să identifici mai ușor care sunt zilele fertile din lună. Aplicațiile de pe telefoanele inteligente care te ajută să monitorizezi sau să calculezi zilele fertile

Dacă ai un telefon inteligent, îți poți downloada anumite aplicații special concepute în acest sens, care te ajută să monitorizezi ciclul menstrual, care te atenționează când are loc ovulația, când ești fertilă, îți arată pe un calendar special care sunt zilele fertile ale lunii, îți arată durata menstruației, îți calculează când va avea loc următoarea menstruație și te ajută să monitorizezi și alte aspecte. Aceste aplicații au setări speciale care te ajută în special dacă vrei să rămâi însărcinată, trebuie doar să bifezi anumite aspecte de care să se țină cont.

Cum îți calculezi zilele fertile

Poți folosi fie o aplicație pentru smartphone, fie un calendar clasic pentru a ține evidența ciclului tău menstrual și pentru a-ți calcula zilele fertile, ținând cont de faptul că, în medie, ovulația are loc la jumătatea ciclului menstrual, oricâte zile ar avea acesta. Poți folosi și un calculator de ovulație precum cel de pe doc.ro. Specialiștii în fertilitate spun că o femeie este fertilă cu 5 zile înainte de ovulație și în ziua în care are loc ovulația.

"Vârful" sau apogeul perioadei fertile are loc în timpul celor doua zile de dinaintea ovulației. Așa că ai o șansă mai bună de a concepe un copil în aceste două zile, cât și în ziua ovulației. Unii experți spun că poți rămâne însărcinată și la 12-24 de ore după ovulație, însă nu mai tarziu de 24 de ore după eliberarea ovulului.

Înțelegerea ciclului menstrual și a fazelor lui

Înțelegerea modului în care se desfășoară ciclul tău menstrual poate fi extrem de importantă, mai ales dacă știi ceea ce îți dorești (să rămâi însărcinată ori să eviți o sarcină nedorită). În timp, vei putea învața să detectezi și să recunoști ovulația, urmărind semnele și simptomele prezentate mai sus.

Începând din ziua 1 a ciclului tău menstrual (când începe menstruația ta și ai sângerări) și până la ovulație, această perioadă se numește faza foliculară. De la ovulație și până la finalul ciclului menstrual, această perioadă se numește faza luteală, care, de regulă, durează între 12 și 16 zile.

Faza ovulatorie este și ea importantă. Ziua ovulației va determina lungimea ciclului tău menstrual, nu prima zi a menstruației. Urmărindu-ți și monitorizându-ți cu atenție ciclul menstrual, în fiecare zi, vei determina ce lungime au faza foliculară și faza luteală, iar aceste informații vor fi extrem de utile.

Factori ce influențează fertilitatea

Fertilitatea femeii este influențată de foarte mulți factori, iar șansele de a rămâne însărcinată scad odată cu înaintarea în vârstă.

Vârsta femeii

Declinul fertilității începe după vârstă de 35 de ani. Din această cauză, sunt femei cărora le este dificil să conceapă un bebeluș. Exista, însă, și alți factori care afectează fertilitatea. Chiar dacă poate fi mai greu să rămâi însărcinată după o anumită vârstă, acest lucru nu este imposibil, iar important este să abordezi cauza problemei.

Greutatea femeii afectează fertilitatea: supraponderalitatea și subponderalitatea

Dacă persoana este supraponderală sau obeză, faptul că slăbește și ajunge să aibă mai puține kilograme îi poate crește șansele de a rămâne însărcinată. Studiile arată că femeile cu un IMC (indice de masă corporală) peste valorile normale aveau nevoie de o perioadă de două ori mai mare de timp pentru a rămâne însărcinate, în comparație cu cele cu un IMC normal. Din fericire, reducerea numărului de kilograme poate îmbunătăți dramatic ovulația și șansele de a rămâne însărcinată.

Dacă o persoană este subponderală (are un număr prea mic de kilograme), și acest lucru poate duce la infertilitate. Femeile care au un IMC foarte mic au un deficit de leptină, hormonul care controlează foamea și senzația de sațietate. 

Potrivit unui studiu recent, țesutul adipos a fost identificat ca organ endocrin pe lângă acțiunea sa ca depozit de energie; produce un număr mare de mediatori biologic activi cunoscuți sub numele de adipocitokine. În mod semnificativ, adipocitokinele s-au dovedit a fi implicate în fiziologia multor funcții ale corpului, inclusiv în reproducere 1

Rolul greutății corporale, al compoziției grăsimilor corporale și al nutriției a fost investigat în mare măsură folosind modele animale și studii umane. Malnutriția și/sau greutatea corporală anormală pot induce tulburări de fertilitate, pubertate, sarcină și cicluri menstruale. 

Leptina a fost prima adipocitokină descoperită, iar o mulțime de date din ultimii 25 de ani a arătat că leptina nu este doar o moleculă care reflectă depozitele de energie din organism, ci este și o citokină importantă implicată în multe funcții fiziologice, cum ar fi cele inflamatorii, sensibilitatea la insulină, metabolismul osos, imunitatea și, cel mai important, funcția de reproducere. 

Leptina controlează fiziologia normală a sistemului reproducător feminin; interacționează cu axa hipotalamo-hipofizo-gonadală (HPG) printr-un mecanism complex care conectează homeostazia energetică cu reproducerea. De aceea, este important să îți menții o greutate corporală normală pentru a-ți crește șansele de a rămâne însărcinată.

Obezitatea afectează fertilitatea și la bărbați

Totodată, nu uita că obezitatea poate cauza infertilitate și în cazul bărbaților. Obezitatea poate afecta producția de hormoni și poate să însemne că unei femei îi este mai greu să rămână însărcinată. Cu cât o femeie cântărește mai mult (în comparație cu greutatea normală, considerată sănătoasă), cu atât aceasta va avea o scădere a funcției ovariene. Un studiu din 2009 publicat în "Fertility and Sterility" a arătat că femeile care erau obeze la vârstă de 18 ani erau mai predispuse să dezvolte sindromul ovarelor polichistice și să aibă probleme legate de infertilitate.

Fumatul

Fumatul poate afecta șansele unei femei de a rămâne însărcinată, iar acest lucru nu mai este un secret. Fumatul cauzează până la 13% dintre toate cazurile de infertilitate, potrivit Asociației Americane pentru Medicina Reproductiva. Experții spun că fumatul perturbă funcționarea hormonilor și deteriorează ADN-ul, atât la femei, cât și la bărbați. Chiar și femeile care fumează moderat sau cele care sunt expuse fumatului pasiv au perturbări la nivelul funcției endocrine și pot să se confrunte cu probleme semnificative în ceea ce privește fertilitatea.

Consumul de alcool

Medicii ne avertizează în privința consumului excesiv de alcool (mai mult de o băutură alcoolică pe zi, în cazul femeilor). În plus, consumul abuziv de alcool a fost asociat cu un risc crescut de dereglări ale ovulației. Un studiu recent arată că un consum excesiv de alcool are repercusiuni și asupra fertilității masculine 2

Cercetarea evidențiază asocierea dintre consumul cronic de alcool și calitatea precară a spermei, în principal din cauza dezvoltării stresului oxidativ, precum și impactului său genotoxic asupra reglării hormonale și integrității ADN-ului, afectând sănătatea urmașilor.  

Drogurile de mare risc și anumite medicamente

Anumite medicamente nu sunt considerate sigure pentru femeile care încearcă să conceapă un copil, iar în cazul bărbaților terapia de substituție hormonală (a testosteronului) și unele medicamente prescrise de medic pot încetini sau pot stopa producția de spermă. Să nu uităm că și drogurile de mare risc pot afecta fertilitatea, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților. Drogurile ilegale, precum marijuana și cocaina pot afecta calitatea spermei la bărbați. Și medicamentele folosite în cadrul chimioterapiei pot, uneori, să reducă extrem de mult producția de spermă.

Cofeina

Unele studii sugerează că aceasta ar putea cauza probleme femeilor care vor să rămână însărcinate. De pildă, un studiu din 2011 de la Nevada School of Medicine a arătat că, de fapt, cofeina afectează contracțiile musculare care ajută ovulele să circule de la ovare, prin trompele uterine, până la uter. Un studiu danez din 2012 a scos la iveală că un consum mare de cafea pe zi (peste 5 cești zilnic) poate reduce până la jumătate șansele ca fertilizarea în vitro a unei femei să aibă succes.

Sedentarismul

Sedentarismul contribuie, așa cum știi, la obezitate, iar obezitatea îți poate afecta fertilitatea. Este important să faci mișcare în mod regulat și să ai un antrenament ce conține exerciții fizice echilibrate, care nu îți solicită foarte mult organismul. Cere sfatul unui antrenor de fitness dacă dorești să faci exerciții fizice în continuare, în perioada de dinainte de a rămâne însărcinată.

Substanțele toxice din casă și nu numai (solvenți, radiații, pesticide, etc.)

Expunerea la agenți poluanți, la pesticide și la compuși chimici industriali poate să scadă capacitatea unui cuplu de a concepe un copil cu până la 29%, potrivit unui studiu din 2013 publicat în "Environmental Health Perspectives". În plus, există studii care arată că anumite substanțe chimice au fost asociate cu menopauza precoce, cum ar fi unele pesticide, unele forme de plastic, unele toxine etc.

Stresul

Femeile care au niveluri mai mari ale unei enzime asociate cu stresul au avut probleme atunci când au încercat să rămână însărcinate, după cum arată un studiu din 2014 publicat în "Human Reproduction". Cercetătorii spun că acest studiu nu indică faptul că doar stresul este responsabil de problemele fertilității participantelor, însă ei sugerează că acele femei care au încercat să rămână gravide vreme de mai multe luni ar trebui să încerce să găsească o metodă pentru a ține stresul sub control sau pentru a reduce stresul din viața lor. Din păcate, stresul poate să afecteze nivelurile hormonilor și ovulația.

Frecvența cu care cuplul face sex

Frecvența cu care partenerii au raport sexual este extrem de importantă, mai ales în cazul cuplurilor care își doresc să conceapă un copil. Experții recomandă ca partenerii să aibă raport sexual la 2-3 zile, în special în perioada fertilă a femeii, pentru a crește șansele ca aceasta să rămână însărcinată, cât mai aproape de ziua ovulației (ideal ar fi chiar în ziua în care are loc eliberarea ovulului din ovar).

Factorii genetici

Este important să îți întrebi mama ce vârstă avea când a intrat la menopauză. Dacă în cazul ei menopauza a debutat prea devreme, atunci riscurile sunt destul de mari ca acest lucru să se întâmple și în cazul tău. Să nu uităm că femeile se nasc cu un anumit număr de ovule, "prestabilit" de dinainte de a se naște și că există anumiți factori genetici care ar putea determina dacă femeia se naște cu mai multe ovule sau cu mai puține ovule decât ar fi media. Toți acești factori genetici ar putea influența dacă femeia își "pierde" mai repede acele ovule, în comparație cu alte femei, adică își epuizează mai repede rezerva ovariană.

Exercițiile fizice solicitante (sportul în exces)

Antrenamentele epuizante, mai ales dacă exagerezi și îți soliciti prea mult organismul, pot avea un impact negativ asupra ovulației. Nu este doar o problemă care afectează doar sportivele foarte slabe. Un studiu din 2012, publicat în "Fertility and Sterility", a arătat că femeile cu o greutate normală care au făcut exerciții fizice solicitante și viguroase, mai mult de 5 ore pe săptămână, au întâmpinat dificultăți când au vrut să rămână însărcinate.

Afecțiunile glandei tiroide

Un studiu publicat în 2020 în susține teoria cum că bolile glandei tiroide pot contribui la problemele legate de ovulație și de apariția sarcinii3. Etiologia infertilității este multifactorială, tulburările tiroidiene fiind cel mai frecvent factor de prezentare, în special hipotiroidismul. Infertilitatea la femei poate duce la stres emoțional și psihologic. Prevalența hipotiroidismului în timpul sarcinii este estimată la 0,3%-0,5%. 

Hipotiroidismul și hipertiroidismul pot duce la nereguli menstruale și cicluri anovulatorii, afectând astfel fertilitatea.Hipotiroidismul netratat în timpul sarcinii poate duce la subfertilitate, decese fetale, nașteri premature și avorturi. Prin urmare, femeile care planifică să rămână însărcinate și femeile infertile trebuie evaluate pentru hormonii tiroidieni și PRL seric, susțin oamenii de știință.

Istoricul medical al vieții sexuale

Bolile cu transmitere sexuală, precum gonoreea sau infecția cu chlamydia pot cauza boala inflamatorie pelvină și pot provoca probleme la nivelul fertilității, chiar și după mai mulți ani de la îmbolnăvirea femeii. De fapt, chlamydia poate cauza deteriorări la nivelul trompelor uterine fără simptome și, din păcate, este posibil că multe femei să nu știe că au avut boala până când nu întâmpină dificultăți când vor să rămână însărcinate.

Alte afecțiuni

Problemele de sănătate cum ar fi sindromul ovarelor polichistice, endometrioză și fibromul uterin pot afecta șansele unei femei de a rămâne însărcinată sau de a duce la termen o sarcină. Femeile cu boli autoimune (lupusul sau poliartrită reumatoidă) ar putea avea și ele probleme în ceea ce privește conceperea unui bebeluș, pentru că organismul lor poate să respingă ovulul fecundat sau poate ataca sperma partenerului lor.

Conceperea unui copil: când e cazul să te îngrijorezi dacă nu rămâi însărcinată?

Un cuplu sănătos reușește, în majoritatea cazurilor, să obțină o sarcină într-un interval de un an. Statisticile de peste Ocean arată că în cazul în care fac sex neprotejat, în mod regulat, 80% până la 90% dintre femei vor rămâne însărcinate în decurs de 1 an. Chiar și așa, fertilitatea poate varia de la o persoană la alta, iar unele cupluri întâmpină dificultăți. Infertilitatea este definită de experți ca fiind incapacitatea de a concepe un copil după 12 luni sau mai mult de 12 luni de raport sexual neprotejat.

Dacă suspectezi că este vorba de o problemă legată de infertilitate, discută cu medicul tău ginecolog, care îți poate recomanda un alt specialist și care te vă ghida mai departe, dacă este cazul să se efectueze o serie de investigații pentru aflarea cauzei infertilității. În general, infertilitatea este definită ca fiind lipsa concepției sau sarcinii după un an de sex neprotejat, în cazul femeilor care au varsta sub 35 de ani. Acest interval de timp este scurtat la 6 luni de încercări, în cazul femeilor care au peste 35 de ani.

Deși poate dura ceva mai mult pentru că femeile de peste 35 de ani să obțină o sarcină, investigațiile medicale ale ambilor parteneri ar trebui, în mod normal, să înceapă după 6 luni de încercări.

test sarcina

Cum funcționeaza testele de sarcină pe care le faci acasă

În cazul în care suspectezi că ai putea fi însărcinată,ai la dispoziție diverse teste de sarcină. Aceste teste de sarcină pe care le poți face acasă, în intimitate, îți verifică urina, pentru a vedea dacă este prezent sau nu hormonul HCG care indica o sarcină. Numit și hormonul sarcinii ("gonadotropină corionică umană", termen abreviat hCG), acesta este produs de organism odată ce un ovul fecundat se implantează pe peretele uterului. Unele dintre aceste teste pot să îți arate dacă ești însărcinată chiar și cu 5 zile înainte de prima ta menstruație "întârziată".

Semnele incipiente care arată că ești însărcinată: ce simptome are sarcina?

Primele semne ce pot "trăda" o sarcină sunt extrem de importante, așa că trebuie să știi să le recunoști, mai ales dacă încerci de ceva vreme să rămâi însărcinată. Iată care sunt semnele cele mai importante: ți-a întârziat menstruația, simți nevoia de a urina mai frecvent decât în mod normal, obosești mai repede, îți este greață dimineața sau chiar toată ziua, ai observat că sânii tăi au devenit mai mari și că au o sensibilitate la durere (te dor mai mult decât în mod normal).

Mituri despre fertilitate

În zona aceasta ce ține de aspectele legate de fertilitate, există mai multe mituri în capcana cărora nu trebuie să pici. Așa că ne-am gândit să îți prezentăm câteva informații utile, pentru a reuși să faci diferențele dintre mituri și realitate.

Mitul "femeile nu pot rămâne însărcinate în timpul perimenopauzei"

Perimenopauza se referă la acea perioadă ce duce la instalarea menopauzei, de la începutul ciclurilor menstruale neregulate și până la ultima menstruație. În acest interval, ovarele femeii produc tot mai puține ovule și, treptat, încetează să mai funcționeze.

Adevăr: În timpul perimenopauzei (cum mai este numita premenopauză), femeile tot pot avea ovulație, uneori de două ori în cadrul unui ciclu menstrual, în vreme ce în alte luni ovarele nu vor elibera niciun ovul.

Este recomandat ca femeile să folosească metode contraceptive pentru a împiedică o sarcina nedorită până când "împlinesc" 1 an fără nicio menstruație, dacă au peste 50 de ani, sau 2 ani fără nicio menstruație, dacă au vârstă sub 50 de ani.

Mitul "vârstă afectează doar fertilitatea femeilor, nu și pe cea a bărbaților"

Adevăr: Fertilitatea femeilor, cât și fertilitatea bărbaților scade odată cu vârsta. În cazul femeilor, fertilitatea este cea mai bună la începutul decadei a doua de viață, după această perioada începe, treptat, să aibă un declin. Acest declin se accelerează după vârstă de 35 de ani. În cazul bărbaților, declinul fertilității asociat cu vârsta este mai subtil, însă are loc. Fertilitatea bărbaților, de regulă, începe să scadă în jurul vârstei de 40-45 de ani, când calitatea spermei scade.

Mitul "tehnicile de reproducere asistată au întotdeauna succes"

Adevăr: Din motive medicale sau sociale, unele femei decid să apeleze la tehnicile de reproducere asistată, pentru a rămâne însărcinate. Aceste metode acoperă un spectru larg de tratamente și tehnologii. Însă trebuie să reții că tehnicile de reproducere asistată nu au întotdeauna succes.

Mitul "Fertilitatea este previzibilă. Dacă ești tânăr și sănătos, nu vei avea niciun fel de probleme atunci când vrei să concepi un bebeluș"

Adevăr: Majoritatea oamenilor cred că fertilitatea este un aspect la care nu vor întâmpina probleme, nu se așteaptă să aibă probleme când își propun să conceapă un copil. Cu toate acestea, statisticile arată că și în țara noastră cuplurile se confruntă cu dificultăți atunci când vor să aibă un copil pe cale naturală.

Deși există unele măsuri pe care le poți adopta pentru a-ți îmbunătăți fertilitatea (cum ar fi menținerea greutății normale și renunțarea la fumat), cauzele infertilității nu pot fi întotdeauna controlate. Atât femeile, cât și bărbații pot avea probleme asociate fertilității. În unele cazuri, cauzele infertilității nu pot fi determinate, de aceea este important că respectivul cuplu să meargă la un medic specialist în endocrinologie reproductivă.

Fertilitatea după anticoncepționale (injectabile sau pilule)

Odată ce ai încetat să mai iei anticoncepționale hormonale (pilule contraceptive), poți rămâne însărcinată chiar și în decurs de o lună, spun experții. Există, însă, și excepții: contraceptivele injectabile. Fiecare injecție poate preveni sarcinile nedorite până la 12 sau 14 săptămâni.

Există femei care rămân însărcinate chiar și la mai puțin de o lună după ce protecția oferită de unele contraceptive injectabile se duce, însă în cazul altor femei, poate dura până la 1 an pentru a concepe un bebeluș dacă au folosit contraceptive injectabile.

Mulți medici recomandă femeilor să oprească folosirea contraceptivelor injectabile cu câteva luni înainte de a încerca să rămână însărcinate, pentru că organismul să aibă timp să se recupereze după folosirea contracepției hormonale. Uneori poate dura câteva luni bune pentru că ovulația și fertilitatea să revină la normal.

Cum se tratează infertilitatea

Infertilitatea poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor folosite pentru a stimula funcționarea normală a sistemului reproducător, cu ajutorul procedurilor ce ajută la obținerea unei sarcini sau prin folosirea ambelor metode.

Tratament medicamentos

Există mai multe tipuri de medicamente folosite pentru fertilitate: unele acționează asupra glandei pituitare, forțând-o să elibereze o cantitate mai mare de hormon de stimulare foliculara (FSH) decât ar fi produs în mod normal, iar unele medicamente (pe bază de FSH, adică pe baza hormonilor de stimulare foliculară) funcționează direct asupra ovarelor, stimulându-le să elibereze ovule.

Reproducere asistată

Pe lângă medicamentele folosite pentru a stimula ovulația, există tehnici de reproducere asistată (ART). Acest tratament folosit pentru a ajuta femeia să rămână însărcinată înseamnă mult mai mult decât a face sex. El include inseminarea intrauterină și fertilizarea în vitro, cu sau fără injectarea intracitoplasmatică a spermei (când spermatozoidul este injectat direct în ovul).

Tratamente alternative

Pe lângă aceste tehnici, există și terapii alternative folosite pentru fertilitate, care pot îmbunătăți șansele de a rămâne însărcinată. Aceste tratamente alternative pot include hormonii de creștere, acupunctura, testosteronul și steroizii, etc.

Remedii pe bază de plante care ajută fertilitatea

Există și anumite remedii pe bază de plante (fitoterapie) care au fost asociate cu sporirea fertilității. Iată câteva exemple: ginsengul andin, polenul de albine, propolisul de albine, lăptișorul de matcă, uleiul de primulă (plantă numită și luminița-nopții), lemnul-dulce, ashwagandha, scorțișoară.

Suplimente care ajută fertilitatea

Există anumite vitamine și minerale pe care medicul ți le poate prescrie pentru că te ajută la capitolul fertilitate. Nu lua suplimente de acest gen fără acordul medicului tău, ca să nu te confrunți cu efecte adverse sau cu alte neplăceri. Zincul este unul dintre acești aliați, care pot să ajute fertilitatea, iar lista este completată de acizii grași Omega 3, vitamina E, fier, L-carnitina și colina.

Alte vitamine și minerale care contribuie la sănătatea sistemului reproducător sunt, pe lângă acizii grași Omega 3 (care nu sunt, practic, vitamine): vitamina D, acidul folic, uleiul din semințe de în, uleiul de primulă, vitamina B12.

Ce poți face pentru a-ți crește sansele de a rămâne însărcinată?

Dacă ești sănătoasă, faci sex în mod regulat cu partenerul tău și nu ai luat pilule contraceptive recent, ai șanse mari să rămâi însărcinată în cel mult un an, spun specialiștii. În plus, dacă iei anumite măsuri și îți modifici stilul de viață cu mai multe luni înainte de a rămâne însărcinată, îți vei crește și mai mult șansele de a avea un copil sănătos.

Încearcă să îți menții o greutate normală

Știi, probabil, că dacă ești supraponderală sau subponderală, acest lucru îți poate afecta șansele de a concepe un copil. Prea multă sau prea puțină grăsime corporală poate înseamnă că ai menstruații neregulate sau că menstruațiile dispar complet, ceea ce îți poate afecta capacitatea de a concepe un bebeluș.

Renunță la fumat

Dacă ai în plan să rămâi însărcinată, cea mai bună abordare este să renunți la fumat pentru că acest obicei (inclusiv fumatul pasiv) poate reduce fertilitatea la femei.

Redu cantitatea de alcool

Dacă vrei să rămâi însărcinată, cea mai bună abordare este să nu bei alcool deloc pentru a menține riscurile la minimum, atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău. Nici partenerul tău nu trebuie să consume prea mult alcool pe săptămână. Consumul excesiv de alcool poate afecta calitatea spermei.

Încearcă să previi bolile cu transmitere sexuală

Nu uita că infecțiile precum clamidioza și gonoreea sunt o cauza principala a infertilității în cazul femeilor. Pe cât posibil, încearcă să previi bolile cu transmitere sexuală.

Evită, dacă este posibil, să lucrezi în ture de noapte

Specialiștii spun că dacă lucrezi, în mod regulat, în turele de noapte, acestea înseamnă un risc mai mare de infertilitate în cazul tău, cel mai posibil prin prisma faptului că afectează producția ta de hormoni. Dacă totuși ești nevoită să lucrezi în ture de noapte, încearcă să dormi suficient atunci când ești acasă.

Redu stresul

Poți lua în considerare măsură aceasta, de a reduce pe cât posibil stresul și de a practica anumite tehnici de relaxare, mai ales atunci când încerci să concepi un copil cu partenerul tău.

Încearcă să ai o dietă cât mai sănătoasă

Alimentația sănătoasă este foarte importantă, mai ales dacă încerci să rămâi însărcinată. Alege alimente, fructe și legume bogate în vitamine și minerale; optează pentru alimente bogate în antioxidanți, încearcă să iei un mic dejun sănătos și să nu sări peste masa cea mai importantă a zilei. De asemenea, evită grăsimile trans (grăsimile "rele") și carbohidrații simpli ("răi") și încearcă să incluzi în alimentația ta mai multe alimente bogate în fibre.

Evită expunerea la toxine

Factorii de mediu precum poluarea și toxinele, cum ar fi pesticidele, solvenții din anumite produse de curățare și metode de curățare și metalele precum plumbul - toate acestea pot afecta în mod negativ fertilitatea.

Fii atentă să nu întreci limitele la sală

O activitate fizică mult prea viguroasă și mult prea solicitantă poate inhiba ovulația și poate reduce producția unor hormoni, precum progesteronul. Dacă ai o greutate optimă și te gândești că îți dorești să rămâi însărcinată cât mai curând, limitează activitatea fizică intensă la mai puțin de 5 ore pe săptămână.

Redu consumul de cofeină

Fertilitatea la femei nu este afectată de un aport de cofeina situat sub 200 de miligrame pe zi. Așadar, nu face excese în ceea ce privește cafeaua sau alte băuturi pe bază de cofeină și încearcă să limitezi consumul de cofeină la una sau două cești (a câte 180 ml - 240 ml) de cafea pe zi.

Mergi la controale medicale

Dacă plănuiești să rămâi însărcinată, mergi la medic pentru un set complet de analize. Te asiguri în acest mod, din timp, că ai o stare optimă de sănătate, iar eventualele probleme depistate în urma analizelor medicale pot fi remediate și tratate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „„Variation of Leptin During Menstrual Cycle and Its Relation to the Hypothalamic–Pituitary–Gonadal (HPG) Axis: A Systematic Review”, Int J Womens Health. 2021; Ayad Mohammed Salem
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8121381/
2 Studiul „Impact of Alcohol Consumption on Male Fertility Potential: A Narrative Review”, Int J Environ Res Public Health. 2022 Jan; Renata Finelli, Filomena Mottola, Ashok Agarwal
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8751073/
American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/getting-pregnant-after-ovulation/
American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/signs-of-ovulation/
The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/infertility/causes/
The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/how-can-i-increase-my-chances-of-getting-pregnant/
RESOLVE: The National Infertility Association - https://resolve.org/infertility-101/optimizing-my-fertility/boosting-your-fertility-lifestyle-modifications/
The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/planning-pregnancy/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0