Totul despre premenopauza (perimenopauza)

1. Informatii generale despre premenopauza

● Ce este premenopauza
● Cauzele premenopauzei 
● Factorii de risc ai premenopauzei 
● Simptomele premenopauzei
● Diagnosticare premenopauza
● Complicatiile premenopauzei
● Diferente intre premenopauza/ perimenopauza, menopauza si post-menopauza

2. Tratamente premenopauza

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

● Tratamentul hormonal pentru premenopauza
● Tratamentul cu estrogen administrat vaginal, indicat in premenopauza
● Tratamentul cu antidepresive pentru premenopauza
● Suplimente sau substante care reduc simptomele premenopauzei 
● Tratamente alternative pentru premenopauza

3. Calitatea vietii la femeia in premenopauza

●  Ce produse amelioreaza disconfortul vaginal
●  Alimentatia sanatoasa la premenopauza
●  Activitatea fizica
●  Suficiente ore de somn
● Tehnici de relaxare, care alunga stresul
● Viata sexuala

Informatii generale despre premenopauza

Menopauza nu inseamna doar bufeuri sau "valuri" de caldura care te iau prin surprindere si nu doar absenta menstruatiei. Inainte de a putea spune ca organismul unei femei se afla intr-adevar la menopauza, este bine sa te familiarizezi cu simptomele perimenopauzei, adica cu primele semne ale premenopauzei. In acest articol vom detalia acesti termeni, cat si manifestarile care apar la premenopauza.

Ce este premenopauza / perimenopauza?

"Premenopauza" si "perimenopauza" sunt termeni similari, care sunt folositi uneori interschimbabil. Prefixul "pre" inseamna "inainte" de un lucru, iar termenul "peri" are sensul de "in preajma" ori "in apropierea". Tehnic vorbind, o femeie se afla in anii de premenopauza inainte de debutul menopauzei.

Unii medici se refera la premenopauza atunci cand descriu perioada dintre prima si ultima menstruatie a unei femei. Din acest motiv, termenul "perimenopauza" poate sa descrie cu mai multa acuratete perioada in care o femeie este mai aproape de menopauza, pentru ca el implica o scadere a nivelurilor hormonilor.

Totodata, medicii pot folosi si termenul "tranzitia spre menopauza" pentru a descrie o femeie care se afla in perimenopauza. Ca sa iti fie mai simplu sa faci diferenta intre cei doi termeni, retine ca premenopauza poate sa descrie acei ani cand o femeie are menstruatii normale, iar perimenopauza este acea perioada de tranzitie spre menopauza.

In acest articol vom folosi interschimbabil termenul "premenopauza" si termenul "perimenopauza", utilizandu-i cu acelasi sens: pentru a descrie anii ce preced menopauza propriu-zisa, anii in care ovarele incep sa reduca productia de estrogen.

Este posibila sarcina in premenopauza?

Premenopauza debuteaza, de regula, cu 3 sau 4 ani inainte ca organismul femeii sa intre la menopauza, insa in unele cazuri, acest lucru se poate intampla si cu 10 ani inainte. Ovarele functioneaza in aceasta perioada si elibereaza cate un ovul, asa ca o femeie care se afla in perioada de tranzitie spre menopauza (perimenopauza) inca poate sa ramana insarcinata. In cazul in care nu iti doresti sa se intample acest lucru, discuta cu medicul ginecolog despre optiunile pe care ti le recomanda in privinta metodelor contraceptive.

Cauzele premenopauzei

Cauzele premenopauzei nu sunt numeroase. Pe masura ce organismul femeii se afla in perioada de tranzitie spre menopauza, productia de estrogen si de progesteron incepe sa aiba fluctuatii. Multe dintre schimbarile prin care corpul femeii trece in timpul premenopauzei sunt un rezultat al nivelului scazut de estrogeni.

Scaderea nivelului de estrogen

Nivelul de estrogen, principalul hormon feminin, din organism creste si scade in mod inegal in timpul premenopauzei. Ciclurile menstruale ale femeii pot avea o durata mai lunga sau mai scurta din aceasta cauza, iar uneori, pot avea loc cicluri menstruale in care ovarele nu elibereaza un ovul (nu are loc ovulatia).

 

Factorii de risc ai perimenopauzei

Asa cum stii, menopauza este o etapa normala a vietii, insa ea poate sa apara mai devreme la unele femei. Desi nu este intotdeauna foarte clar de ce menopauza debuteaza mai devreme, unele dovezi stiintifice sugereaza ca anumiti factori pot creste riscul ca femeia sa intre la premenopauza la o varsta mai frageda decat ar fi normal. Acesti factori de risc pot fi:

Fumatul

Menopauza debuteaza cu 1 sau 2 ani mai devreme la femeile care fumeaza, in comparatie cu femeile nefumatoare.

Istoricul familial

Femeile cu antecedente in familie (cu rude care au avut menopauza precoce) pot sa observe ca si in cazul lor, menopauza se instaleaza mai devreme.

Tratamentul oncologic

Tratamentul pentru unele forme de cancer - chimioterapia sau radioterapia in zona pelvisului - a fost asociat cu menopauza precoce.

Histerectomia

Daca este vorba de histerectomia prin care se extirpeaza uterul, insa nu si ovarele, de regula aceasta operatie nu cauzeaza menopauza. Desi pacienta nu va mai avea menstruatii, ovarele ei vor produce in continuare estrogen. Insa o astfel de interventie chirurgicala poate face ca menopauza sa se instaleze mai devreme decat ar fi normal.

Simptomele premenopauzei

In anii de tranzitie spre menopauza (perimenopauza), pot avea loc anumite schimbari subtile sau deloc subtile in organismul unei femei.

Femeile aflate in premenopauza sau perimenopauza pot avea cel putin unele dintre aceste simptome:

• bufeuri

• sani sensibili

• sindromul premenstrual accentuat

• dorinta sexuala redusa

• oboseala

• menstruatii neregulate

• uscaciune vaginala si, implicit, disconfort in timpul sexului

• pierderi de urina involuntare, atunci cand tusesc sau stranuta

• incontinenta de urgenta - o nevoie urgenta de a urina tot mai des

• schimbari de dispozitie

• probleme in ceea ce priveste somnul.

La perimenopauza, productia tot mai scazuta a estrogenului poate duce si la alte simptome. Menstruatiile neregulate sunt, de cele mai multe ori, primul simptom pe care il observa o femeie in anii de perimenopauza / premenopauza.

Alte simptome ale perimenopauzei sunt:

• pielea uscata, care se subtiaza

• caderea parului sau subtierea firelor de par

• bufeuri ori un val coplesitor de caldura care cuprinde tot corpul

• insomnie

• transpiratii nocturne

• schimbari inexplicabile si subite de dispozitie

• dificultate la concentrare

• senzatia de a urina mai des, insa femeia elimina doar o cantitate mica de urina

• uscaciune vaginala

• cresterea in greutate

• simptomele premenstruale devin mai severe.

Menstruatii neregulate

Pentru ca ovulatia este tot mai imprevizibila, durata dintre doua menstruatii poate fi mai lunga sau mai scurta, menstruatia poate fi mai abundenta ori, din contra, fluxul este mai redus, iar uneori este posibil ca femeia sa nu aiba menstruatii pe o perioada de cateva luni.

Daca observi o schimbare constanta in ceea ce priveste ciclul menstrual, care este din ce in ce mai lung (depasind cu peste 7 zile durata normala dintre doua menstruatii), atunci este posibil sa te afli la inceputul premenopauzei. Daca ai o durata de peste 60 de zile intre doua menstruatii, atunci cel mai probabil te afli in etapele tarzii ale perimenopauzei.

Transpiratii nocturne

Transpiratiile nocturne sunt de fapt bufeurile (valurile de caldura) care apar in timpul noptii si care perturba somnul femeii. Exista, insa tratamente care combat transpiratiile abundente din timpul noptii si bufeurile, iar printre ele se numara schimbarile pe care femeia le face in stilul de viata, unele remedii care nu sunt pe baza de prescriptie medicala, terapia hormonala (cu estrogen plus progesteron ori doar cu pilule pe baza de estrogen) si medicamente prescrise de medic.

Uscaciune vaginala

Catre stadiul tarziu al premenopauzei, nivelul scazut al estrogenilor poate face ca tesutul vaginal sa devina mai subtire si mai uscat. Din acest motiv, uscaciunea vaginala (simptom care se agraveaza dupa menopauza) poate cauza mancarimi si iritatii. Ea poate fi o sursa a durerii in timpul raportului sexual, contribuind la scaderea libidoului la femeile de varsta a doua.

Bufeuri si tulburari de somn

Bufeurile sunt un simptom comun la premenopauza. Intensitatea bufeurilor, durata si frecventa lor pot sa difere de la o femeie la alta. Problemele asociate somnului se datoreaza, de cele mai multe ori, bufeurilor (valurilor de caldura pe care le resimte femeia) si transpiratiilor nocturne, insa uneori, tulburarile de somn pot sa apara si fara aceste doua simptome.

Schimbarile de dispozitie

Apar schimbari de dispozitie, femeia este irascibila ori poate creste riscul de depresie in acesti ani de premenopauza. Cauza acestor simptome poate fi somnul perturbat, mai ales daca femeia se trezeste in timpul noptii din cauza ca are bufeuri. Schimbarile de dispozitie pot fi cauzate si de alti factori, care nu sunt asociati cu dezechilibrele hormonale ale perimenopauzei.

Probleme in zona vaginala

Cand nivelul de estrogen se reduce, tesuturile din zona vaginala isi pot pierde anumite proprietati, nu mai sunt atat de bine lubrifiate, isi pierd elasticitatea, iar actul sexual este dureros din aceasta cauza.

Probleme urinare

Nivelul scazut de estrogeni din anii de tranzitie spre menopauza poate crea si alte probleme: femeia este mai vulnerabila acum in fata infectiilor urinare ori in fata unor infectii in zona vaginala. Pierderea tonusului tesuturilor din sistemul genito-urinar poate contribui la incontinenta urinara a femeii.

Sangerarile pot fi mai abundente

Cu din ce in ce mai putin progesteron care sa regleze dezvoltarea endometrului, mucoasa uterina poate sa devina tot mai groasa inainte de a fi eliminata, rezultatul fiind menstruatii foarte abundente. Totodata, fibroamele (tumorile benigne ale uterului) si endometrioza sunt alimentate de estrogen, asa ca aceste probleme se pot accentua la perimenopauza.

Scaderea fertilitatii

Pentru ca ovulatia devine tot mai neregulata la premenopauza, scade capacitatea organismului de a concepe un copil. Cu toate acestea, trebuie sa retii ca atat timp cat inca ai menstruatii, este posibil sa ramai insarcinata. Daca vrei sa eviti o sarcina, foloseste metode contraceptive pana cand observi ca au trecut 12 luni de cand ai avut ultima menstruatie.

Functia sexuala se modifica

In premenopauza, excitatia sexuala si dorinta sexuala (libidoul) pot sa se modifice. Daca ai avut o viata sexuala satisfacatoare si observi ca apar anumite schimbari in perimenopauza (perioada de tranzitie), discuta cu medicul tau, mai ales daca disconfortul in timpul sexului este sporit.

Pierderea densitatii mineral-osoase

Odata cu scaderea nivelului de estrogeni, organismul femeii incepe sa piarda din densitatea mineral osoasa, crescand astfel riscul de osteoporoza - o boala ce determina fragilitatea oaselor.

Alte probleme

Multe femei se plang ca au probleme in ceea ce priveste memoria pe termen scurt si ca au dificultate la concentrare in anii de tranzitie spre menopauza. Desi estrogenul si progesteronul sunt factori importanti, cu rol in mentinerea functiei creierului, exista prea putine dovezi care sa diferentieze efectele imbratranirii de cele legate de tulburarile hormonale.

 

Nivelul colesterolului se modifica

Pentru ca productia de estrogen intra in declin, acest lucru poate duce la alte schimbari neplacute in organism, cum ar fi faptul ca nivelul colesterolului seric se schimba, ca se observa o crestere a valorii colesterolului LDL (numit si colesterol rau), care contribuie la cresterea riscului de boli cardiovasculare.

In acelasi timp, nivelul de colesterol HDL (colesterolul bun) scade la multe femei pe masura ce inainteaza in varsta. Valoarea tot mai mica a HDL-colesterolului creste riscul de boala cardiovasculara.

Cand este cazul sa mergi la medic

Premenopauza nu este o boala si nu necesita tratament. Ea poate, insa, sa iti creasca riscul de a dezvolta anumite afectiuni in acesti ani. Mai mult, ciclul menstrual poate sa sufere modificari si din alte motive, nu doar din cauza tranzitiei spre menopauza.

De aceea, daca observi anumite modificari in tiparul ciclului tau menstrual, ar trebui sa mergi la medicul ginecolog pentru un diagnostic corect.

Femeile care se afla in perioada de tranzitie spre menopauza ar trebui sa mearga la medicul ginecolog daca:

• observa efecte adverse asociate cu tratamentele hormonale;

• au sangerari dupa 1 an intreg in care nu au avut menstruatie;

• au sangerari menstruale foarte abundente, menstruatii foarte dureroase ori daca observa ca schimba mai mult de un absorbant ori un tampon in decurs de o ora (acesta se imbiba foarte repede);

• terapia hormonala nu mai ajuta in calmarea simptomelor premenopauzei;

• au dureri sau sangerari in timpul raportului sexual ori dupa partida de sex.

Diagnosticare premenopauza

Premenopauza este un proces, este o tranzitie care se face treptat spre menopauza. Nu exista un test precis ori un anumit semn care sa fie suficient pentru a determina faptul ca o femeie a intrat la premenopauza.

Anamneza femeii

Medicul tau ginecolog poate lua multi factori in considerare, cum ar fi varsta, istoricul menstruatiilor si simptomele sau schimbarile prin care trece corpul tau acum. Iti va pune multe intrebari despre aceste lucruri si nu numai.

Analize de sange

Unii medici pot recomanda teste de sange, pentru a afla care sunt valorile anumitor hormoni, insa dincolo de faptul ca unele analize il ajuta pe medicul tau sa verifice functia glandei tiroide (care poate afecta nivelul unor hormoni), testele de sange rareori sunt necesare sau utile pentru a evalua premenopauza.

Complicatiile premenopauzei

Menstruatiile neregulate sunt un semn caracteristic anilor de perimenopauza. In majoritatea timpului, aceste menstruatii neregulate sunt normale si nu ai de ce sa te ingrijorezi. Cu toate acestea, mergi imediat la medicul tau ginecolog:

• daca sangerarile menstruale sunt foarte abundente - mai ales daca esti nevoita sa iti schimbi absorbantele sau tampoanele in fiecare ora sau din doua in doua ore;

• daca sangerarile menstruale au o durata mai mare de 7 zile

• daca observi sangerari intre doua menstruatii

• daca menstruatiile tale, in mod regulat, vin la mai putin de 21 de zile distanta.

Semne precum cele de mai sus pot sa indice faptul ca exista o problema la nivelul sistemului reproducator, care trebuie diagnosticata si care necesita tratament. Deci nu amana vizita la cabinetul medicului ginecolog ori endocrinolog.

Diferente intre premenopauza/ perimenopauza, menopauza si post-menopauza

Medicii au identificat trei stadii ale menopauzei, iar perimenopauza (termen folosit interschimbabil cu termenul "premenopauza") este una dintre aceste etape. Fiecare stadiu reprezinta o schimbare graduala care de regula are loc pe parcursul a mai multi ani.

Premenopauza sau perimenopauza

Cel mai adesea, are loc in decada a patra de viata a femeii, insa in unele cazuri, poate sa apara si dupa 30 de ani. Simptomele premenopauzei pot sa devina mai pronuntate pe masura ce femeia se apropie de menopauza. Femeia intra la premenopauza, de regula, cu 3-4 ani inainte de menopauza.

Modificarile fizice incep cu multi ani inainte de ultima menstruatie a femeii. Aceasta etapa de tranzitie este numita perimenopauza sau premenopauza si poate dura intre 4 si 8 ani. Perimenopauza incepe cu unele modificari in ce priveste perioada de timp dintre doua menstruatii si se incheie la 1 an dupa ultima menstruatie a femeii.

Menopauza

Ovarele nu mai elibereaza ovule, iar productia de estrogen in ovare s-a redus considerabil. Simptomele pe care femeia le-a avut in premenopauza pot continua si dupa menopauza. Mai precis, menopauza este atunci cand femeia nu a mai avut menstruatie 12 luni consecutive.

Menopauza este confirmata, de regula, cand o femeie nu a mai avut menstruatie pe o perioada de 12 luni consecutive, fara alte cauze evidente. Cele mai multe femei intra la menopauza intre 40 si 58 de ani. Varsta medie in cazul menopauzei este de 51 de ani.

Post-menopauza

Este stadiul de dupa menopauza. Femeia poate observa ca simptomele se intensifica, lucru asociat cu productia scazuta de estrogeni. In general, insa, femeia va avea simptome ale menopauzei reduse ca intensitate.

Tratamente premenopauza

Exista mai multe tipuri de tratamente care pot sa ajute la ameliorarea simptomelor premenopauzei. Este important, insa, sa discuti cu medicul tau ginecolog ori cu medicul urolog ori cu un endocrinolog, pentru ca, in functie de problema cu care te confrunti ori in functie de simptomele care sunt mai suparatoare, medicul iti poate prescrie un anumit tip de tratament in functie de specializarea sa.

Tratamentul hormonal pentru premenopauza

Terapia hormonala este utila in cazul anumitor femei. De exemplu, terapia sistemica pe baza de estrogeni (sub forma de pilule ori tablete, plasturi pe care ii lipesti pe piele, geluri sau creme) ramane cea mai eficienta optiune de tratament pentru a calma bufeurile si transpiratiile nocturne, simptome frecvente in premenopauza si la menopauza.

In functie de istoricul medical al femeii, medicul poate recomanda doze foarte mici de estrogen, pentru a ameliora simptomele. Daca este necesar, medicul va prescrie si progesteron pe langa terapia cu estrogeni.

Alt tratament hormonal pe care medicul l-ar putea recomanda este o crema cu progesteron. Este o modalitate simpla prin care se pot calma simptomele menopauzei, cum ar fi uscaciunea vaginala. Crema are multe beneficii chiar si pentur femeile mai tinere, cum ar fi cele aflate la premenopauza, oferind protectie impotriva sindromului premenstrual.

Un alt tratament hormonal care ar putea ajuta in premenopauza sunt contraceptivele orale. Acestea pot fi luate - in cazul in care nu exista contraindicatii - pana la menopauza. Daca ai sangerari menstruale neregulate si nu vrei sa ramai insarcinata, o optiune buna sunt pilulele contraceptive cu o doza mica de hormoni. Prin faptul ca suprima ovulatia, contraceptivele orale regleaza fluxul menstrual, regleaza menstruatiile, pot tine la distanta bufeurile, reduc uscaciunea vaginala etc.

Tratamentul cu estrogen administrat vaginal, indicat in premenopauza

Exista unele produse pe baza de estrogen, care se administraza vaginal si care pot fi folosite ca tratament pentru ameliorarea simptomelor in premenopauza. Acestea sunt produse care pot fi introduse in vagin pentru a calma simptomele de tipul: uscaciunii vaginale, durerii pe care femeia o simte in timpul sexului si disfunctiei tractului urinar.

Cremele vaginale cu estrogen sunt cele mai indicate pentru femeile care sunt in principal deranjate de probleme la nivel local si care nu au alte probleme, cum ar fi sangerari vaginale anormale ori bufeuri.

Studiile au aratat ca aceste creme vaginale cu estrogen (cu aplicare locala) nu sunt absorbite in sange in concentratii foarte mari, asa ca pot fi folosite si de femeile care nu pot utiliza contraceptive hormonale sau plasturi pe baza de hormoni.

Retine ca, pentru a ameliora uscaciunea vaginala, estrogenul poate fi administrat direct in vagin, prin folosirea unui ovul, unui inel vaginal sau unei creme cu administrare vaginala.

Tratamentul acesta elibereaza doar o cantitate mica de estrogen, care este absorbit in tesutul vaginal, deci poate sa ajute in combaterea uscaciunii vaginale, disconfortului ce apare in timpul sexului si in cazul anumitor simptome in sfera urinara. Discuta cu medicul ginecolog, pentru ca el este in masura sa iti prescrie estrogen pentru a fi administrat pe cale vaginala.

Tratamentul cu antidepresive pentru premenopauza

Anumite antidepresive (cum ar fi cele din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei sau ISRS) pot reduce unele simptome ale menopauzei, cum ar fi bufeurile. Un antidepresiv util in controlul bufeurilor poate fi folositor in cazul femeilor care nu pot lua, din anumite motive, estrogeni ori in cazul femeilor care au nevoie de un antidepresiv pentru o tulburare afectiva, precum depresia. Inainte de a decide asupra oricarei forme de tratament, discuta cu medicul despre optiunile tale, cat si despre riscurile si beneficiile fiecarei variante.

suplimente perimenopauza menopauzaSuplimente sau substante care reduc simptomele premenopauzei

In unele cazuri, pentru a sustine sanatatea sistemului osos, este bine ca femeile sa isi asigure un aport optim de calciu si de vitamina D, chiar inainte de debutul premenopauzei.

Specialistii spun ca densitatea mineral-osoasa intra in declin dupa decada a treia de viata (dupa 30 de ani), asa ca suplimentele cu calciu si vitamina D3 pot fi un aliat de pret. Cand libidoul scazut este o problema singulara la femeile in premenopauza, medicul poate prescrie un supliment cu testosteron. Acesta poate fi administrat sub forma de pilule, injectii, pe cale orala sau subcutanata.

Alte suplimente pe care le poti incerca in perimenopauza sunt: acizii grasi Omega 3, uleiul de catina, uleiul de in, vitamina B6, vitamina E.

Tratamente alternative pentru premenopauza

* Cohos negru - aceste suplimente obtinute din anumite parti ale plantei Actaea racemosa pot ajuta la prevenirea simptomelor menopauzei, inclusiv la prevenirea bufeurilor si transpiratiilor din timpul noptii. Unele cercetari arata ca ar putea imbunatati calitatea somnului si ca poate ajuta femeile inainte de menopauza.

* Ginseng american - Specialistii spun ca ginsengul a fost folosit pentru a spori dorinta sexuala. Unele cercetari sugereaza ca suplimentele cu ginseng pot ameliora bufeurile, oboseala, depresia si problemele cognitive, fiind utile si pentru a combate uscaciunea vaginala.

* Trifoi rosu - Aceasta planta poate ajuta la prevenirea pierderii densitatii mineral-osoase si la scaderea riscului de complicatii la inima. Suplimentele cu trifoi rosu contin izoflavone care au efecte pozitive in calmarea simptomelor asociate cu scaderea nivelului de estrogeni, cum ar fi: bufeurile, tulburarile de somn, cresterea in greutate, scaderea densitatii osoase, fracturile ori osteoporoza, problemele cardiovasculare.

* Sunatoare - Aceasta planta este folosita pentru a calma anxietatea, depresia si pentru a ameliora problemele asociate cu slaba calitate a somnului. Suplimentele cu sunatoare pot stabiliza dispozitia, reduc inflamatia, imbunatatesc calitatea somnului si pot face tranzitia mintala/emotionala spre menopauza mai usoara.

* Radacina de Maca - Fiind o planta adaptogena, aceasta reduce efectele stresului si ale imbatranirii asupra corpului, reducand nivelul cortizolului (hormonul stresului). Daca optezi pentru suplimente pe baza de Maca, ele te ajuta sa calmezi bufeurile, sa combati oboseala si lipsa energiei, starile de neliniste si, in acelasi timp, amelioreaza libidoul si iti dau mai multa energie.

Discuta cu un medic fitoterapeut daca vrei sa ameliorezi simptomele premenopauzei, intrucat un astfel de specialist iti poate recomanda si alte plante / remedii din plante pentru a tine sub control simptomele: uleiul de luminita de seara (sau primula de seara), lemn dulce, frunze de zmeur, etc.

Fiecare planta ori remediu poate sa ajute la calmarea unui simptom specific, asa ca nu uita sa discuti cu un medic fitoterapeut, care te va ajuta sa descoperi dozele corespunzatoare si combinatiile ideale pentru a calma simptomele perimenopauzei.

Calitatea vietii in cazul femeilor in premenopauza

Perimenopauza aduce cu sine o serie de schimbari in organismul femeii, influentate indeosebi de nivelul tot mai scazut al estrogenului. De aceea, pentru a imbunatati calitatea vietii in premenopauza, este important sa tii cont de cateva recomandari si vei observa astfel ca te vei simti mai bine:

• fa miscare ori exercitii fizice cu impact redus, macar 30 de minute in fiecare zi;

• renunta la fumat

• dormi mai mult si incearca sa te culci la aceeasi ora si sa te trezesti la aceeasi ora

• bea mai putin alcool

• incearca sa ajungi la o greutate corporala optima si sa iti mentii acel numar de kilograme; daca ai probleme, cere sfatul unui medic nutritionist pentru a slabi intr-un mod sanatos;

• include in dieta ta o cantitate suficienta de calciu - alege alimente bogate in calciu

• intreaba-ti medicul daca ar trebui sa iei un supliment cu multivitamine, pentru ca si aceasta masura poate contribui la o stare mai buna de sanatate.

Discuta cu medicul tau inainte de a lua orice fel de supliment din plante ori supliment alimentar pentru a calma simptomele premenopauzei; el iti poate explica ce substante sunt indicate in cazul tau si daca unele dintre ele interactioneaza cu alte medicamente pe care le iei in prezent.

Ce fel de produse calmeaza disconfortul vaginal

Daca te confrunti, de exemplu, cu uscaciunea vaginala si ai dureri in timpul sexului, este bine sa discuti cu medicul ginecolog. El iti poate prescrie contraceptive hormonale intr-o concentratie foarte mica ori estrogen administrat pe cale vaginala (creme cu strogen, inel vaginal cu estrogen, tablete cu estrogen ori geluri cu estrogen), pentru ca acest hormon poate calma uscaciunea vaginala.

Retine, insa, ca tratamentul hormonal pentru disconfortul din zona intima nu este singura abordare. Foloseste creme hidratante pentru zona vaginului si aplica-le intocmai cum ti-a recomandat medicul.

Aceste produse sporesc gradul de hidratare al tesuturilor in zona vaginala, imbunatatesc elasticitatea. Activitatea sexuala continuata pare, de asemenea, sa imbunatateasca tonusul vaginului si ajuta la mentinerea mediului acid care protejeaza vaginul impotriva infectiilor. Totodata, medicul iti poate recomanda anumite tipuri de lubrifianti, care te ajuta in momentele intime, actul sexual fiind mai putin dureros.

Alimentatia sanatoasa la premenopauza

Este important sa consumi alimente care te ajuta sa tii sub control simptomele perimenopauzei. Dieta ta ar trebui sa includa multe minerale esentiale si multe grasimi sanatoase.

Iata exemple de alimente care te ajuta sa controlezi simptomele premenopauzei:

• Fructe si legume - contin fibre care contribuie la senzatia de satietate, antioxidanti care incetinesc procesul de imbatranire si fitosteroli care pot echilibra nivelul hormonilor

• Legume crucifere - legumele din familia cruciferelor (broccoli, varza, kale) contin o substanta care ajuta in mod natural la echilibrarea nivelului de estrogen;

• Alimente bogate in fibre - unele studii au aratat ca dietele bogate in fibre ar putea ajuta la echilibrarea productiei de estrogen; tot dietele pe baza de surse de fibre sunt asociate cu incetinirea cresterii in greutate, cu valori mai bune ale colesterolului si cu combaterea constipatiei;

• Alimente bogate in fitoestrogeni - acestia sunt estrogeni de origine vegetala, care pot sa mimeze efectele hormonilor pe care corpul ii produce in mod natural; unele studii arata ca estrogenii din alimente pot sa ajute femeile in premenopauza, in sensul ca reduc bufeurile din timpul noptii, protejeaza inima.

• Alimente bogate in Omega 3 - Acesti acizi grasi pe care ii gasim in peste si in semintele de in protejeaza inima, contribuie la sanatatea pielii si ajuta la contracararea inflamatiei de pe urma acizilor Omega 6. Printre cele mai bune surse de Omega 3 se numara: somonul, halibutul, sardinele, macroul si ansoa.

• Grasimi sanatoase - cauta uleiuri nerafinate, care iti ofera o vitamina esentiala, vitamina E. Aceasta ajuta la reglarea productiei de estrogen. Opteaza pentru ulei de cocos, ulei de masline extravirgin, ulei de in. Alte surse de grasimi benefice: avocado, laptele de cocos, nucile, semintele, fructele de mare.

Adauga in dieta ta si alimente bogate in calciu, pentru ca riscul de osteoporoza este mai mare acum. Intreaba-ti medicul daca ar trebui sa iei un supliment cu calciu, iar el iti va spune ce tip de supliment si in ce doze. Totodata, intreaba-l daca ai nevoie de mai multa vitamina D, pentru ca ea ajuta organismul sa absoarba calciul.

Activitatea fizica

In premenopauza, este important sa fii activa. Exercitiile pe care le faci in mod regulat si activitatea fizica de orice fel ajuta la prevenirea acumularii kilogramelor, te ajuta sa dormi mai bine si iti dau o stare de spirit mai buna. Incearca sa faci exercitii fizice 30 de minute (ideal ar fi peste 30 de minute), in majoritatea zilelor din saptamana. Activitatea fizica reduce riscul de fractura de sold la femei.

Pentru a-ti mentine corpul cat mai activ, intr-o forma fizica optima, tine cont de aceste recomandari:

• stai mai putine ore pe canapea, incearca sa te ridici mai des, sa te misti chiar si cand esti acasa

• include miscari de intensitate moderata (mersul pe jos, dansul) in programul tau zilnic, alaturi de exercitii mai viguroase (joggingul, aerobicul, cyclingul) • in zilele in care te simti obosita, incearca sa mergi pe jos intr-un ritm mai lent

• cand mergi la serviciu, incearca sa mergi cu bicicleta in unele zile ori sa mergi cateva statii de autobuz pe jos

• te poti inscrie la o activitate fizica - de exemplu, poti lua cursuri de tenis, poti sa iti faci un abonament la sala, poti incerca ore de pilates etc.

Suficiente ore de somn

Incearca sa ai un program constant de somn, adica sa te culci in fiecare seara la aceeasi ora si sa te trezesti in fiecare dimineata la aceeasi ora, inclusiv in weekend. Evita cofeina, pentru ca iti va fi mai dificil sa adormi si evita sa bei prea mult alcool, pentru ca iti poate afecta calitatea somnului.

Tehnici de relaxare, care alunga stresul

Pentru a alunga stresul, este bine sa inveti anumite tehnici care te ajuta sa te relaxezi. Poti practica in mod regulat yoga, poti medita, pentru ca acestea pot contribui la starea de relaxare sunt in special utile in timpul tranzitiei spre menopauza.

Viata sexuala

Discuta cu medicul curant daca ai probleme in ceea ce priveste dorinta sexuala (libidoul este redus). Medicul iti poate recomanda sa mergi la un terapeut ori consilier, care va va ajuta pe tine si pe partenerul tau sa rezolvati aceasta problema. Daca uscaciunea vaginala este o problema, lubrifiantii ar putea fi o solutie recomandata de medic.

Scaderea subita a nivelului de estrogen in preajma menopauzei duce la atrofie vaginala (tesuturile vaginale devin tot mai lipsite de hidratare si se subtiaza) in cazul multor femei. Atrofia vaginala poate cauza un disconfort in zona intima in timpul sexului, poate cauza durere, usturime sau sensibilitate.

In cazul in care atrofia vaginala iti cauzeaza disconfort, durerea din timpul raportului sexual poate fi calmata cu ajutorul lubrifiantilor vaginali si a cremelor ori altor produse de la farmacie care mentin hidratarea vaginului.

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/perimenopause/symptoms-causes/syc-20354666
  • WebMD - https://www.webmd.com/menopause/guide/guide-perimenopause#1
  • Harvard Medical School - https://www.health.harvard.edu/womens-health/perimenopause-rocky-road-to-menopause
  • The North American Menopause Society - https://www.menopause.org/for-women/menopauseflashes/menopause-symptoms-and-treatments/menopause-101-a-primer-for-the-perimenopausal

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0