Stresul oxidativ si substantele cu rol antioxidant in tratamentul ficatului gras

Specialistii au descoperit ca stresul oxidativ contribuie la instalarea si evolutia steatozei hepatice. Totodata, oamenii de stiinta cerceteaza o potentiala legatura intre substantele antioxidante si vindecarea bolii de ficat gras.

Stresul oxidativ este considerat un mecanism-cheie al leziunilor hepatocelulare si intervine in progresia bolii la subiectii cu steatohepatita. Vitamina E este un antioxidant si a fost investigata pentru tratamentul ficatului gras atat la copii, cat si la adulti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile au indicat ca vitamina E amelioreaza steatoza, inflamatia si balonizarea hepatocitelor la adultii cu steatohepatita si nu are niciun efect asupra fibrozei hepatice.

Vitamina E (α-tocoferol) administrata in doza zilnica de 800 UI/ zi imbunatateste histologia hepatica la adultii nediabetici cu steatohepatita dovedita cu biopsie si, prin urmare, trebuie considerata ca o farmacoterapie de prima linie pentru aceasta populatie de pacienti.

Pana cand nu vor fi disponibile date suplimentare care sa sustina eficacitatea acesteia, vitamina E nu este recomandata pentru a trata steatohepatita la pacientii diabetici, ficatul gras non-alcoolic fara biopsie hepatica, ciroza NASH sau ciroza criptogena (fara cauza cunoscuta).

Agentii anti TNF-alfa

In unele studii s-a dovedit eficienta Pentoxifilinei administrata oral in doza de 400 mg de trei ori pe zi in scaderea aminotransferazelor, dupa mai multe luni de tratament.

Acidul ursodeoxicolic

Acidul ursodeoxicolic (UDCA), un acid biliar hidrofil, a fost investigat in mai multe studii clinice in doze diferite si pe o durata de pana la 2 ani, care au aratat doar unele imbunatatiri biochimice, dar nu si histologice.

Blocantii receptorilor de angiotensina

Angiotensina II activeaza celulele hepatice stelate, producand matricea extracelulara.

Losartanul a determinat o reducere a nivelului aminotransferazelor serice, dar eficacitatea lui trebuie demonstrata in studii clinice.

Radicalii liberi sunt molecule cu un electron desperecheat. Acestia cauzeaza, in organism, stres oxidativ, care la randul lui vine cu o serie de riscuri pentru sanatate. Si steatoza hepatica este favorizata si accentuata de stresul oxidativ.

Boala de ficat gras nu se trateaza prin medicamente, intrucat nu exista un asemenea tratament pentru combaterea steatozei hepatice. Modificarile la capitolul stil de viata sunt cele care pot reduce grasimile de la nivelul ficatului, combatand steatoza.

 

 

Obezitatea si supraponderabilitatea sunt cei mai mari dusmani ai ficatului sanatos, de aceea pacientul cu steatoza hepatica trebuie sa ajunga la un indice de masa corporala sanatos. Scaderea in greutate este obligatorie la pacientii supraponderali cu steatoza hepatica.

De asemenea, in cazul unei steatoze hepatice alcoolice, renuntarea la alcool este obligatorie. In caz de steatoza hepatica non-alcoolica, se recomanda doar limitarea consumului de alcool, nu neaparat renuntarea la bauturile care contin alcool.

Adoptarea unei diete sanatoase este, de asemenea, extrem de importanta in combaterea steatozei hepatice, fie ea alcoolica ori non-alcoolica. Pacientul cu afectiuni hepatice trebuie sa adopte o dieta sanatoasa si echilibrata, pe baza de alimente sanatoase, de preferat de provenienta organica.

In steatoza hepatica se va evita consumul de:

  • Prajeli
  • Alimente procesate (mezeluri)
  • Alimente bogate in grasimi nesanatoase
  • Alimente semi-preparate
  • Dulciuri
  • Gustari nesanatoase (chipsuri, snacksuri, alune prajite)


Cu cat pacientul adopta o dieta mai sanatoasa, cu atat acesta va scapa de kilogramele in plus mai rapid si, totodata, va elimina stratul de grasime de la nivelul ficatului.

Dupa combaterea steatozei hepatice, este obligatoriu sa se mentina stilul de viata sanatos in vederea reducerii riscului de revenire a acestei afectiuni hepatice.

Numai in cazurile foarte grave, atunci cand steatoza hepatica a cauzat daune majore si fibroza hepatica a acaparat acest organ si, astfel, a aparut ciroza, medicii recomanda transplantul de ficat pentru vindecarea pacientului. Fibroza hepatica si ciroza pot fi, insa, prevenite prin modificarea stilului de viata in vederea vindecarii steatozei hepatice.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Oxidative stress as a crucial factor in liver diseases”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Halina Chicoz-Lach, Agata Michalak

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0