Stresul oxidativ si substantele cu rol antioxidant in tratamentul ficatului gras

Stresul oxidativ este unul dintre factorii care contribuie la instalarea și evoluția steatohepatitei spre complicații precum fibroza și ciroza. În acest context, oamenii de știință cercetează o potențială legătură între substanțele antioxidante și vindecarea bolii de ficat gras.

Steatohepatita non-alcoolică este o formă avansată de boală hepatică grasă non-alcoolică sau ficat gras non-alcoolic, cauzat de acumularea de grăsime în ficat.

Când această acumulare provoacă inflamație și leziuni, este cunoscută sub numele de steatoheaptită non-alcoolică, boală care poate duce la cicatrizarea ficatului. Cicatrizarea ficatului este o afecțiune care poate pune viața în pericol, numită ciroză.

De multe ori, nu există simptome exterioare asociate cu steatohepatita non-alcoolică, cele care pot apărea fiind oboseala și durere în partea din dreapta sus (de obicei ușoară) a abdomenului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Află în cele ce urmează ce se poate face pentru a nu se ajunge la steatohepatită odată prezentă boala ficatului gras dacă se iau în calcul stresul oxidativ și substanțe antioxidante, precum și gestionarea bolii prin modificări ale stilului de viață.

Stresul oxidativ, asociat cu leziunile hepatice

Stresul oxidativ, definit ca dezechilibrul dintre oxidanți și antioxidanți, joacă un rol important în cursul bolii hepatice cronice inflamatorii, metabolice și proliferative. Leziunile hepatice cronice se pot manifesta ca fibroză, colestază, necroză și ciroză. Ciroza hepatică este stadiul final al diferitelor tipuri de boli hepatice, iar fibroza este precursorul cirozei. 

Povara bolilor hepatice este subestimată, deși continuă să crească la nivel mondial. Consumul excesiv de alcool și infecțiile cronice cauzate de virusul hepatitei B (VHB) și de virusul hepatitei C (VHC) constituie principalele cauze ale cirozei hepatice, care a fost raportată ca fiind a unsprezecea cea mai frecventă cauză de mortalitate la nivel mondial în 2018.

Revenind la stresul oxidativ, interacțiunea strânsă dintre acesta și inflamație în dezvoltarea bolilor hepatice a stimulat mult timp interesul cercetătorilor. Stresul oxidativ provoacă leziuni hepatice prin alterarea principalelor molecule biologice (ADN, proteine și lipide).

Oxidarea ADN-ului și proteinelor, precum și produsele de peroxidare a lipidelor sunt implicate în modularea căilor de semnalizare asociate cu transcripția genelor, expresia proteinelor, apoptoza și activarea celulelor stelate hepatice, contribuind atât la debutul, cât și la progresia fibrozei hepatice.

Vitamina E, utilă în tratamentul ficatului gras?

Vitamina E este un antioxidant care a fost investigat pentru tratamentul ficatului gras atât la copii, cât și la adulți. Studiile au indicat că vitamina E ameliorează steatoza, inflamația și balonizarea hepatocitelor la adulții cu steatohepatită, dar nu are niciun efect asupra fibrozei hepatice.

Potrivit cercetărilor, vitamina E (α-tocoferol) administrată în doză zilnică de 800 UI/ zi a îmbunătățit histologia hepatică la adulții nediabetici cu steatohepatită dovedită cu biopsie și, prin urmare, ar putea fi considerată ca o farmacoterapie de primă linie pentru această populație de pacienți.

Însă, până când nu vor fi disponibile date suplimentare care să susțină eficacitatea acesteia, vitamina E nu este recomandată pentru a trata steatohepatita la pacienții diabetici, ficatul gras non-alcoolic fără biopsie hepatică, ciroza cauzată de steatohepatită non-alcoolică sau ciroza criptogenă (fără cauză cunoscută).

Alte terapii investigate pentru tratarea ficatului gras

Nu există un tratatment standard pentru ficatul gras, dar unele terapii au fost investigate în acest sens.

Agenții anti TNF-alfa

În unele studii s-a dovedit eficiența pentoxifilinei administrată oral în doză de 400 mg de trei ori pe zi în scăderea aminotransferazelor, după mai multe luni de tratament.

Acidul ursodeoxicolic

Acidul ursodeoxicolic, un acid biliar hidrofil, a fost investigat în mai multe studii clinice în doze diferite și pe o durată de până la doi ani, dar au fost obținute doar unele îmbunătățiri biochimice, dar nu și histologice.

Blocanții receptorilor de angiotensină

Angiotensina II activează celulele hepatice stelate, producând matricea extracelulară. Losartanul a determinat în unele studii o reducere a nivelului aminotransferazelor serice, dar eficacitatea lui trebuie demonstrată în studii clinice.

Boala de ficat gras se tratează prin modificări în stilul de viață

Cum nu există medicamente specifice pentru ficatul gras, modificările la capitolul stil de viață sunt cele care pot reduce grăsimile de la nivelul ficatului, combătând steatoza.

Scăderea în greutate este obligatorie la pacienții cu kilograme în plus

Obezitatea și supragreutatea sunt cei mai mari dușmani ai ficatului sănătos, de aceea pacientul cu steatoză hepatică trebuie să ajungă la un indice de masă corporală sănătos, scăderea în greutate fiind necesară. Dacă pacientul nu știe cum să slăbească sănătos, e bine să întrebe medicul curant cum poate ajunge la o greutate normală și să urmeze recomandările.

Renunțarea la alcool, necesară în caz de ficat gras alcoolic

În cazul unei steatoze hepatice alcoolice, renunțarea la alcool este obligatorie. În caz de steatoză hepatică non-alcoolică, se recomandă doar limitarea consumului de alcool, nu neapărat renunțarea completă la băuturile care conțin alcool. Se poate bea ocazional un pahar cu bere sau cu vin, dar nu mai mult, deoarece alcoolul contribuie la agravarea steatozei.

Evitarea prăjelilor, mezelurilor și a zahărului

Adoptarea unei diete sănătoase este, de asemenea, extrem de importantă în combaterea steatozei hepatice, fie ea alcoolică ori non-alcoolică. Pacientul cu afecțiuni hepatice trebuie să adopte o alimentație cât mai echilibrată, pe bază de ingrediente hrănitoare.

În steatoza hepatică se va evita consumul de prăjeli, alimente foarte procesate (mezeluri, brânză topită, chipsuri), alimente bogate în grăsimi animale (unt, untură, smântână, cărnuri grase), alimente semi-preparate (pizza din comerț, paneuri etc.), dulciuri cu zahăr, covrigei, biscuiți.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cu cât pacientul adoptă o alimentație care conține mai multe elemente cât mai simple și naturale  - legume crude, legume gătite, dar nu prăjite, leguminoase fierte, carne slabă fiartă sau la cuptor, pește la abur sau la cuptor, fructe proaspete, pâine integrală, ulei de măsline, nuci - cu atât acesta va scăpa de kilogramele în plus mai rapid și, totodată, va elimina din stratul de grăsime de la nivelul ficatului.

După combaterea steatohepatitei, este obligatoriu să se mențină pe cât posibil stilul de viață sănătos în vederea reducerii riscului de revenire a acestei afecțiuni hepatice. Numai în cazurile foarte grave, atunci când boala a cauzat daune majore ficatului și fibroza hepatică a acaparat acest organ, ducând către ciroză, medicii recomandă transplantul de ficat pentru vindecarea pacientului. Fibroza hepatică și ciroză pot fi, însă, prevenite, cum spuneam, prin modificarea stilului de viață în vederea vindecării steatozei hepatice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cedars Sinai - Non-alcoholic Steatohepatitis (NASH)
https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/n/non-alcoholic-steatohepatitis-nash.html
NIH - Oxidative stress as a crucial factor in liver diseases
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4081679/
Studiul „Oxidative stress as a crucial factor in liver diseases”, apărut în World J. Gastroenterol. 2014 Jul 7; 20(25): 8082–8091, doi: 10.3748/wjg.v20.i25.8082, autori: Halina Cichoż-Lach și Agata Michalak
Spandidos Publications - Interrelation of inflammation and oxidative stress in liver cirrhosis
https://www.spandidos-publications.com/10.3892/etm.2021.10034
Studiul „Interrelation of inflammation and oxidative stress in liver cirrhosis”, apărut în Experimental and Therapeutic Medicine, April 14, 2021. https://doi.org/10.3892/etm.2021.10034, autori: Mihnea Marian Pomacu et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0