Exista sau nu un tratament standard pentru steatoza hepatica?

Steatoza hepatica, cunoscuta si sub denumirea de boala de ficat gras, este o afectiune caracterizata de acumularea de grasimi in ficat. Grasimea este normala la nivelul acestui organ, insa atunci cand cantitatea ei este prea mare, apar problemele. Se considera ca atunci cand proportia celulelor hepatice care contin grasimi depaseste procentul de 5%, este vorba despre steatoza hepatica.

 

Tratamentul ficatului gras non-alcoolic pune accent pe combaterea factorilor de risc (obezitatea, hiperlipidemia si rezistenta la insulina). Obezitatea si rezistenta la insulina sunt si factori de risc pentru diabetul zaharat, bolile cardiovasculare si renale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Steatoza hepatica predispune pacientul la boala hepatica in stadiu avansat, precum ciroza, dar si la boli cardiovasculare.

Deoarece pacientii cu ficat gras fara steatohepatita au un prognostic bun, tratamentul este adresat celor cu steatohepatita non-alcoolica, avand ca obiectiv principal reducerea mortalitatii, reducerea progresiei la ciroza sau hepatocarcinom. Tinta tratamentului este regresia steatozei hepatice sau a steatohepatitei deja constituite si este acceptata astazi in cateva studii clinice.

 

Tratamentul pentru ficatul gras se bazeaza, in primul rand, pe respectarea unui regim igieno-dietetic ce consta in reducerea sau mentinerea greutatii corporale la valori aproape de normal, schimbarea regimului alimentar, exercitii fizice regulate, mentinerea trigliceridelor, colesterolului si a glicemiei in limite normale.

Tratamentul farmacologic implica mai multe terapii medicamentoase, precum antidiabeticele orale, hipolipemiante (statine, fibrati), hepatoprotectoare (acid ursodeoxicolic), antioxidanti (vitamina E, vitamina C), agenti anti-TNFalfa (pentoxifilina, adiponectina) acizi grasi omega 3. 

Acidul ursodeoxicolic (UDCA) este un metabolit bacterian intestinal cu efecte hepatoprotectoare si contribuie in plus si la dizolvarea calculilor biliari.

Suplimentarea cu acizi grasi  omega-3 PUFA din uleiul de peste poate reduce grăsimea hepatică, contribuind si la scaderea nivelului trigliceridelor si nivelului de inflamatie din organsim, la doze sustinute de aproximativ 1000 mg/zi.

Niciunul dintre aceste medicamente nu reprezinta insa un tratament standard  pentru tratamentul steatohepatitei non-alcoolice. Asadar, nu exista un tratament medicamentos standard pentru tratarea steatozei hepatice,  insa medicii adopta in functie de parametrii fiecarui pacient .anumite scheme bazate pe aceste optiuni terapeutice.

Niciun medicament nu a fost testat pana in prezent in studiu de faza III si nu este aprobat pentru NASH de catre agentiile de reglementare. Prin urmare, nicio terapie specifica nu poate fi recomandata ferm.

Agentii insulinosensibilizatori (antidiabeticele orale)

Mai multe studii au demonstrat o reducere a rezistentei la insulina si a aminotransferazelor, dar fara o ameliorare semnificativa a histologiei hepatice la pacientii cu steatohepatita tratati cu antidiabetice orale.

Intr-un studiu, metforminul administrat oral in doza de 2g/zi, a imbunatatit nivelul enzimelor hepatice in comparatie cu vitamina E, administrata in doza de 800 UI/ zi sau cu dieta.

Exista dovezi limitate pentru o eficacitate histologica a metforminei in NASH . Efectul metforminei asupra grasimilor hepatice este slab, din cauza incapacitatii sale de a restabili nivelele de adiponectina serica in timp scurt. Rolul metforminului ramane experimental, ramane sa se demonstreze utilitatea lui in tratamentul pacientilor cu steatohepatita.

Tiazolidindionele (rosiglitazona) imbunatatesc sensibilitatea la insulina. Cel mai mare beneficiu adus de rosiglitazona a fost regresia steatozei hepatice, in timp ce inflamatia nu s-a redus.

Pioglitazona poate fi utilizata pentru a trata steatohepatita la pacientii cu NASH dovedita cu biopsie. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca majoritatea pacientilor care au participat la studii clinice care au investigat pioglitazona pentru NASH au fost nediabetici si ca nu s-a stabilit siguranta si eficacitatea pe termen lung a pioglitazonei la pacientii cu NASH.

Din cauza reactiilor adverse ale acestor medicamente, utilizarea lor este limitata in cadrul studiilor clinice pana la elucidarea raportului risc/beneficiu.

Medicamentele hipolipemiante (fibratii sau statinele) nu s-au dovedit eficiente in imbunatatirea functiei sau histologiei hepatice.

 
 

Durata optima a tratamentului nu este cunoscuta. La pacientii cu aminotransferaze (ALT) crescute la momentul initial, tratamentul ar trebui sa fie oprit daca nu exista o reducere a valorilor aminotransferazelor dupa 6 luni de tratament; la pacientii cu aminotransferaze normale la momentul diagnosticului nu se pot face recomandari.

Ficatul are capacitatea de regenerare atunci cand unele celule imbatranesc sau sunt afectate de steatoza. Insa atunci cand daunele se repeta, poate aparea fibroza – tesut cicatricial permanent. Fibroza, in timp, evolueaza in ciroza, atunci cand tesuturile sanatoase ale ficatului sunt inlocuite cu tesut cicatricial.

 

Citeste si Despre ficatul gras

 

Cum poti trata steatoza hepatica, in paralel cu tratamentul medicamentos

Fie ca medicul iti prescrie sau nu tratament medicamentos, e important sa tratezi steatoza hepatica si prin modificari la capitolul dieta si stil de viata.

Obligatoriu, consumul de alcool trebuie sa fie limitat sau evitat. Alcoolul agraveaza boala de ficat gras, fiind extrem de daunator pentru ficatul afectat de steatoza.

Mentinerea colesterolului din organism in limite normale se poate face si prin adoptarea unei diete sanatoase, sarace in grasimi daunatoare. Grasimile saturate, precum si zaharurile trebuie reduse considerabil din dieta pacientului bolnav de steatoza hepatica. E indicat sa se inlocuiasca carnea rosie cu proteine din surse precum soia, carnea de pui, carnea de curcan sau pestele.

Daca boala de ficat gras este asociata cu obezitatea, este obligatoriu ca pacientul sa slabeasca. Un medic nutritionist si un antrenor de fitness pot ajuta pacientul in acest sens. Limitarea numarului de calorii consumate, precum si practicarea sportului in fiecare zi sunt esentiale in aceasta situatie.

Steatoza hepatica este, din fericire, o afectiune reversibila. De aceea, doar un procent de 20% dintre pacientii care sufera de aceasta afectiune hepatica dezvolta, in timp, ciroza, in timp ce restul de 80% fie reusesc sa combata steatoza, fie o tin sub control.

Se recomanda ca pacientii cu steatoza hepatica sa faca vizite regulate la medic, astfel incat sa monitorizeze evolutia bolii hepatice. De asemenea, e recomandat sa se respecte intocmai indicatiile oferite de medicul gastroenterolog. Urmăriți aportul de grăsimi saturate și zahăr pentru a vă menține nivelul de colesterol și trigliceride sub control.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 

Pentru ca din păcate, nu există medicamente aprobate de FDA pentru boli ale ficatului gras cele mai bune două opțiuni medicamentoase afirmate de Asociația Americană pentru Studiul Bolilor hepatice pentru NASH dovedit cu biopsie sunt vitamina E (un antioxidant) și pioglitazonă (folosită pentru tratarea diabetului).

Pacienții pot trăi mulți ani cu NAFLD, dar mulți - aproximativ 30% - ajung în cele din urmă cu un ficat inflamat sau NASH (steatohepatită nealcoolică), cu cicatrici. Dintre acestia, aproximativ 20% vor dezvolta ciroză în stadiul final, care poate duce la insuficiență hepatică și cancer.

Vestea bună este că boala ficatului gras poate fi inversată - și chiar vindecată - dacă pacienții iau măsuri, inclusiv o pierdere susținută de 10% din greutatea corporală

O funcție hepatică slabă poate provoca creșterea în greutate, în special în jurul burții. Atunci când ficatul dvs. nu poate regla metabolismul grăsim în mod eficient, se pot acumula prea multe grăsimi în celulele hepatice și pot duce la ficatul gras.

Exercițiul fizic, asociat cu dieta, vă poate ajuta să slăbiți și să vă controlați boala hepatică. Scopul  este de a face cel puțin 30 de minute de exerciții aerobice în majoritatea zilelor săptămânii pentru scăderea nivelului de lipide din sânge. 


Care este cel mai rapid mod de a vindeca un ficat gras?


Pentru a putea combate ficatul gras aveti aurmatoarele optiuni:

 

  • Slăbiti dacă sunteți supraponderal sau obez, reduceți numărul de calorii pe care le consumați în fiecare zi și creșteți-vă activitatea fizică pentru a pierde în greutate.
  • Alegeți o dietă sănătoasă, bogate in fibre din legume, leguminoase, zarzavaturi diverse
  • Evitati zaharul si dulciurile grase
  • Faceti cat mai multa mișcare și fiti cat mai activ.
  • Controlați diabetul.
  • Scadeți colesterolul.
  • Protejați-vă ficatul prin hepatoprotectoare si alimente bogate in acizi grasi omega 3, flavonoide , vitamina E din surse naturale, 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0