Cum poti impiedica evolutia bolii de ficat gras, astfel incat sa reduci riscul de ciroza

Boala de ficat gras, cunoscuta si sub denumirea de steatoza hepatica, este o afectiune caracterizata de acumularea depozitelor de grasime la nivelul ficatului. Grasimea in exces declanseaza inflamatia acestui organ, care in timp poate duce la fibroza hepatica, ce poate evolua la randul ei in ciroza.

Ficatul gras este una dintre cele mai frecvente afectiuni hepatice in zilele noastre, in care dieta adoptata si stilul de viata nu sunt tocmai sanatoase pentru ficat. De multe ori, boala de ficat gras este asociata cu sindromul metabolic, cu supraponderalitatea sau cu diabetul de tip 2. Intr-o asemenea situatie, riscul de complicatii al steatozei hepatice este si mai mare, mai ales pe termen lung.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate ca este o afectiune reversibila, boala de ficat gras poate cauza, in timp, ciroza, al carei singur tratament consta in transplantul de ficat. Netratata corespunzator, steatoza hepatica provoaca, in ani, fibroza la nivelul ficatului – asta inseamna ca tesuturile sanatoase ale acestui organ sunt inlocuite, treptat, de tesuturile cicatriciale.  

Ce poti face pentru a reduce riscul de ciroza daca ai boala de ficat gras

Prioritatea pacientului care sufera de orice afectiune hepatica este aceea de a-si proteja ficatul, astfel incat sa reduca riscul de ciroza.

Avand in vedere ca pacientul care sufera de steatoza hepatica este predispus riscului de a dezvolta ciroza, poate chiar si cancer hepatic, este esential ca acesta sa ia toate masurile necesare pentru a combate steatoza hepatica.

In acest sens, pacientul cu boala de ficat gras va adopta o dieta sanatoasa, echilibrata, bogata in legume, fructe, cereale integrale si carne slaba. Alimentele procesate, de tip fast-food, dulciurile si sucurile vor fi eliminate din dieta pacientului pentru a elimina depozitele de grasime de la nivelul ficatului.

Si renuntarea la stilul de viata sedentar este importanta in acest sens. Sportul este extrem de important in combaterea steatozei hepatice. Nu exista niciun tratament medicamentos pentru tratarea acestei afectiuni, de aceea modificarile la capitolul stil de viata sunt esentiale.

Iata ce alte masuri poti lua pentru oprirea evolutiei bolii de ficat gras:

  • Renunta la consumul de alcool – alcoolul are efecte devastatoare asupra ficatului deja bolnav, asa ca ideal ar fi sa limitezi consumul de alcool daca suferi deja de boala de ficat gras.
  • Renunta la tigari – nici tigarile nu sunt mai putin daunatoare pentru ficat, de aceea se recomanda renuntarea la acest viciu daca suferi de orice fel de boala hepatica.
  • Administrarea armurariului – sub forma de supliment alimentar sau sub forma de ceai, armurariul are o serie de efecte benefice pentru ficat, de aceea e indicat sa il consumi in mod regulat. Acesta are un efect protector la nivel hepatic, iar pacientului cu steatoza hepatica ii va prinde foarte bine consumul de armurariu.
  • Vaccinarea impotriva hepatitei A si B – nu exista vaccin impotriva hepatitei C, insa este posibila imunizarea impotriva tipurilor A si B. Pentru pacientul care sufera deja de o afectiune hepatica precum boala de ficat gras, o boala precum hepatita poate fi extrem de periculoasa, avand urmari grave. De aceea, se recomanda vaccinarea impotriva acestor tipuri de hepatita, astfel incat riscurile sa fie reduse.
  • Evita expunerea la substante toxice – orice substanta cu care intri in contact ajunge la ficat. Asadar, limiteaza expunerea la substante chimice precum cele din produsele de curatenie. Atunci cand nu ai incotro si trebuie sa folosesti asemenea substante, poarta o masca de protectie, precum si manusi si echipament care sa nu permita intrarea pielii in contact cu toxinele.

 

Respectand aceste recomandari, nu numai ca reduci riscul de ciroza sau pe cel de cancer hepatic, insa combati boala de ficat gras. Fa-ti analizele in mod regulat, pentru a observa evolutia ficatului tau in timp.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0