Tratamentul cu statine in steatohepatita non-alcoolica (NASH)

Pacientii cu steatohepatita non-alcoolica (NASH) sunt deseori privati de terapie cu statine din cauza riscului de toxicitate hepatica.

Dislipidemia este frecvent observata la pacientii cu steatohepatita non-alcoolica, iar tratamentul pentru dislipidemie joaca un rol important in procesul de tratare a bolii hepatice non-alcoolice. Mai mult decat atat, bolile coronariene reprezinta cea mai frecventa cauza de deces in randul pacientilor cu steatoza hepatica non-alcoolica, de aceea e important ca dislipidemia sa fie tratata.

Statinele fac parte din categoria medicamentelor care reduc nivelul de lipide din organism, reducand totodata si riscul de afectiuni cardiovasculare.

Multi medici evita folosirea statinelor pentru tratarea pacientilor care sufera, in paralel cu dislipidemia, si de steatoza hepatica non-alcoolica, asta pentru ca acestea pot cauza toxicitate la nivelul ficatului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Noile studii in domeniu sugereaza, insa, ca terapia cu statine in doze moderate este sigura si prezinta risc minim de toxicitate hepatica.

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Florida a publicat un articol potrivit caruia terapia cu statine este sigura pentru persoanele diabetice si prediabetice cu steatohepatita nonalcoolica (NASH) si ar trebui incurajata, avand in vedere riscul ridicat de aparitie a unor boli cardiovasculare la acesti pacienti.

Pacientii care au primit statine au avut o reducere a colesterolului total si o reducere a LDL-colesterolului in comparatie cu pacientii care nu au primit tratament cu statine, dar tratamentul nu a influentat nivelul trigliceridelor sau al HDL-colesterolului. Pacientii tratati cu statine nu au avut cresteri ale transaminazelor (enzimelor) hepatice, comparativ cu pacientii fara statine.

Nu s-au observat modificari ale histologiei hepatice sau rezistentei la insulina la pacientii care au inceput tratament cu statine.

Aceasta noua analiza nu gaseste nicio dovada de agravare a functiei hepatice in timpul utilizarii de statine si unele studii au sugerat chiar o imbunatatire a functiei hepatice. In plus, fata de activitatea lor de scadere a lipidelor, statinele au, de asemenea, proprietati sistemice antiinflamatorii, antioxidante si antitrombotice. Acest lucru ar putea conferi un anumit nivel de protectie impotriva steatohepatitei si a fibrozei.

Ca o concluzie a acestei analize pentru majoritatea pacientilor, beneficiile dovedite ale tratamentului cu statine sunt mai mari decat orice riscuri potentiale.

Un studiu facut timp de 12 ani, pe 270 de pacienti care au fost supusi unui transplant de ficat din cauza insuficientei hepatice, a scos la iveala faptul ca insuficienta hepatica poate fi cauzata de tratamentul cu statine rareori. Concret, din cei 270 de pacienti, numai 3 au avut de-a face cu o accentuare a problemelor hepatice din cauza administrarii statinelor.

 

 

Cum functioneaza statinele

Statinele sunt medicamente prescrise de medic pentru reducerea colesterolului din sange. Colesterolul mare creste riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral, de aceea e important sa reducem nivelul de colesterol din sange.

Statinele actioneaza in 2 moduri in acelasi timp, pentru reducerea colesterolului:

  • Statinele opresc productia de colesterol. Acestea blocheaza, in prima faza, enzimele care creeaza colesterol. Productia redusa reuseste sa scada nivelul de colesterol din organism.
  • Statinele ajuta, totodata, organismul sa reabsoarba colesterolul existent. Organismul are nevoie de colesterol pentru a actiona asa cum trebuie – colesterolul e necesar pentru digestie, pentru fabricarea unor hormoni, dar si pentru absorbtia vitaminei D.  Insa problemele apar atunci cand nivelul de colesterol este prea mare. Daca statinele reduc colesterolul, organismul nu isi poate lua necesarul de colesterol din sange. Asadar, acesta va fi obligat sa reabsoarba colesterolul care s-a depus pe artere, sub forma de placa.


Medicul tau este cel in masura sa iti prescrie tratamentul cel mai potrivit atat pentru colesterol, cat si pentru boala hepatica non-alcoolica. Urmand tratamentul prescris de medic, precum si adoptand o dieta mai sanatoasa si mai saraca in grasimi, pacientul va reusi sa reduca atat colesterolul “rau” din sange (LDL-colesterol), cat si grasimea de la nivelul ficatului.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0