Regim alimentar in steatoza hepatica

Steatoza hepatica, cunoscuta in popor sub denumirea de boala ficatului gras, apare atunci cand se acumuleaza depozite de grasime la nivelul ficatului.

Prezenta grasimii la nivelul ficatului este normala, insa atat timp cat aceasta nu depaseste 5-10% din greutatea acestui organ. In cazul in care depozitele de grasime cantaresc mai mult decat 10% din greutatea totala a ficatului, avem de-a face cu steatoza hepatica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vestea proasta este ca steatoza hepatica poate cauza leziuni ficatului, impiedicand buna sa functionare. Vestea buna este, insa, ca e o afectiune reversibila, care poate fi tratata sau macar ameliorata prin adoptarea unui stil de viata sanatos, a unei diete sanatoase si saraca in grasimi, precum si prin practicarea exercitiilor fizice.

Boala ficatului gras nonalcoolic este o afectiune care se caracterizeaza prin acumularea de grasimi in ficat. Exista doua tipuri de infiltrare grasa a ficatului:

Ficatul gras nonalcoolic (NAFL) - o afectiune in general benigna, in care infiltratia grasa a ficatului este simpla si nu exista inflamatie.

Steatohepatita nonalcoolica (NASH) - exista infiltrarea grasa impreuna cu inflamatia ficatului.


Pentru a fi diagnosticat cu oricare dintre forme, o persoana nu poate avea istoric de consum de alcool sau o alta problema care ar putea provoca afectiunea hepatica (cum ar fi o infectie cu virusul hepatitei C).

Ficatul gras nonalcoolic (NAFL) este o afectiune in general benigna, care a devenit tot mai frecventa in conditiile in care cresterea in greutate si obezitatea sunt conditii tot mai dese in populatia generala. Este acum cea mai frecventa cauza a tulburarilor hepatice in tarile industrializate.

In NAFL, ficatul functioneaza normal si arata normal din punct de vedere microscopic, cu exceptia acumularilor de grasimi din celule. NAFL este adesea detectat atunci cand se fac investigatii imagistice abdominale din alte motive (cum ar fi efectuarea unei ecografii abdominale pentru a investiga existenta litiazei biliare).

Analizele de sange (transaminazele) fie sunt normale, fie pot sa apara cresteri usoare. Diagnosticul poate fi confirmat ecografic. Daca transaminazele sunt foarte crescute sau daca exista alte semne de boala hepatica (cum ar fi coloratia icterica a pielii), atunci poate fi recomandata o biopsie hepatica pentru a cauta alte probleme, cum ar fi steatohepatita nonalcoolica (NASH).

In afara de scaderea in greutate, nu exista un alt tratament, desi persoanele cu afectiuni hepatice ar trebui vaccinate impotriva hepatitei A si B, daca nu sunt deja imunizate.

Recomandari alimentare pentru boala ficatului gras

Regimul alimentar pentru steatoza hepatica trebuie sa fie, de fapt, o dieta echilibrata si sanatoasa. Carbohidratii in exces trebuie limitati, deci cartofii, painea alba, orezul si porumbul trebuie consumate cu masura. Totodata, si zaharul si indulcitorii artificiali trebuie evitati, deci e bine sa se limiteze inclusiv consumul de sucuri, fie ele si naturale.

Recomandari alimentare pentru inlaturarea depozitelor de grasime de la nivelul ficatului:

  • Consuma alimentele bogate in vitamina E: semintele de floarea soarelui, migdalele, spanacul, uleiul din seminte de in, fisticul, broccoli, morcovii, mango, nucile, papaya, dovleacul, ardeiul gras rosu.
  • Consuma alimentele bogate in acizi grasi Omega 3: semintele de in, nucile, sardinele, somonul, soia, tofu, varza de Bruxelles, conopida, uleiul de peste, semintele de chia, uleiul de canola.
  • Consuma alimentele bogate in vitamina D: iaurtul, branza, dovlecelul, rosiile, somonul, tonul, uleiul de cod, cerealele imbogatite cu vitamina D, scoicile, sunca, produsele lactate, ouale, ciupercile.
  • Evita: prajelile, laptele gras, produsele lactate bogate in grasimi precum untul sau smantana, orice aliment pe care simti ca il digeri cu dificultate, alimentele de tip fast-food, produsele de patiserie, alimentele semi-preparate, alimentele dietetice care, in general, contin cantitati reduse de grasimi, insa au zahar si indulcitori artificiali din belsug. Printre alimentele dietetice pe care trebuie sa le eviti se afla: iaurturile dietetice, sucurile dietetice si dulciurile dietetice.

 

 

Mesele unui pacient care sufera de steatoza hepatica ar trebui sa contina urmatoarele alimente:

  • Legume crude din belsug, intrucat contin cantitati extrem de reduse de zahar. Sunt recomandate si fructele, insa nu mai mult de 2 portii pe zi, mai ales daca pacientul trebuie sa scada in greutate – fructele contin cantitati mari de zahar.
  • Legume gatite care sa compenseze faptul ca nu mananci paine alba, biscuiti sau deserturi.
  • Proteine de calitate, precum cele provenite din: carne de pasare, fructe de mare fie ele proaspete, fie la conserva sau congelate, carne rosie slaba, oua, fasole, linte, naut.


Gustarile dintre mese in steatoza hepatica ar trebui sa fie alcatuite din:

  • Iaurt cu ierburi aromatice
  • Smoothie din lapte de cocos si fructe de padure
  • Nuci sau seminte cu un fruct (nu mai mult de o mana de nuci/ seminte)
  • Legume crude cu hummus sau pasta de avocado
  • O portie de fructe proaspete.

Dieta hipoglucidica si boala de ficat gras

Studiile au aratat faptul ca progresia ficatului gras spre boli hepatice grave este mai frecventa in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 si cu obezitate.

Scaderea numarului de carbohidrati din dieta este o metoda populara de reducere a caloriilor si, implicit, a greutatii. Dar daca impactul asupra sanatatii noastre ar fi si mai benefic?

Pacientilor diagnosticati cu ficat gras li se recomanda frecvent scaderea numarului de grasimi ingerate din dieta, pentru a limita acumularea grasimii la nivelul ficatului.

Studiile recente au aratat, insa, ca limitarea carbohidratilor ar putea avea un rol major in prevenirea dezvoltarii ficatului gras sau in limitarea evolutiei acestei afectiuni, daca aceasta este deja instalata. Carbohidratii (glucidele) se regasesc in produsele de panificatie, paste, cartofi, etc.

Cercetatorii au efectuat un studiu, cuprinzand un lot mic de pacienti cu steatohepatita nonalcoolica. Au aratat ca la acesti pacienti, doar 2 saptamani de dieta cu restrictii la glucide pot limita nivelul de grasime ce se acumuleaza la nivel hepatic. Au demonstrat ca aceasta dieta poate scadea nivelul unor markeri de laborator (in special markeri inflamatori de tipul interleukinei 6 si TNF alpha), ale caror valori crescute pot fi strans legate de severitatea steatohepatitei non-alcoolice.

Explicatia oferita ar consta in faptul ca numarul scazut de glucide de la nivel intestinal ar favoriza absorbtia locala de folat, ameliorand metabolismul lipidic hepatic. S-a aratat ca la persoanele cu diabet si obezitate, nivelele folatului sunt reduse. Intelegerea rolului folatului in sindromul metabolic poate pozitiona aceasta vitamina ca potential tratament in cazul ficatului gras.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Surs foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0