Ce este stresul oxidativ, cum ne afectează și cum îl putem reduce?

Ai auzit, probabil, de stresul oxidativ, în special în conexiune cu sănătatea pielii tale și cu prevenirea îmbătrânirii premature. Stresul oxidativ este, într-adevăr, un dușman al sănătății și frumuseții pielii, dar, din păcate, efectele sale negative ne afectează mai mult de atât, expunându-ne la un risc crescut de afecțiuni inflamatorii cronice. Din acest motiv, este bine să înțelegi ce este, mai exact, stresul oxidativ, cum te afectează și ce poți face pentru a-i contracara efectele dăunătoare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce este stresul oxidativ?

Stresul oxidativ este un dezechilibru creat între radicalii liberi și antioxidanții din organism. Radicalii liberi sunt molecule de oxigen cu un număr neregulat de electroni. Numărul neregulat de electroni permite acestor molecule să interacționeze foarte ușor cu alte molecule. 

Radicalii liberi pot, așadar, cauza reacții chimice de cursă lungă la nivelul organismului, care poartă numele de reacții de oxidare. Acestea pot fi benefice sau dăunătoare. 

Antioxidanții sunt molecule ce pot dona un electron unui radical liber fără a deveni instabile. Prin acest proces, radicalii liberi pot fi stabilizați și, totodată, deveni mai puțin reactivi. 

Află, în cele ce urmează, cum îți afectează stresul oxidativ organismul și ce poți face pentru a preveni acest dezechilibru. 

Efectele stresului oxidativ asupra organismului uman

Oxidarea este un proces normal și necesar ce are loc în organism. Stresul oxidativ, în schimb, se produce atunci când apare o discrepanță între activitatea radicalilor liberi și cea a antioxidanților. Atunci când radicalii liberi nu sunt perturbați în niciun fel, pot avea un rol benefic în organism, prin lupta împotriva agenților patogeni. Agenții patogeni pot da curs infecțiilor în corp, iar prin procesul inflamator declanșat de radicalii liberi, aceștia pot fi eliminați mai repede și mai eficient din organism. 

Cu toate acestea, atunci când numărul de radicali liberi îl depășește pe cel al antioxidanților, așa încât cei din urmă nu mai pot menține un echilibru în rândul radicalilor liberi, încep să apară diverse probleme, mai precis la nivelul țesutului adipos, al ADN-ului și al proteinelor din corp. 

Proteinele, lipidele și ADN-ul compun cea mai mare parte din organism, iar daunele provocate la nivelul acestora pot da curs mai multor tipuri de probleme de sănătate, în timp. Printre afecțiunile care pot fi declanșate de stresul oxidativ se numără:

-    Diabetul
-    Ateroscleroza, sau ridigizarea vaselor de sânge
-    Afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita
-    Hipertensiunea arterială
-    Bolile de inimă
-    Anumite boli neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson’s sau Alzheimer’s
-    Cancerul

În plus, stresul oxidativ joacă un rol important în procesul de îmbătrânire prematură a pielii și părului.

Care sunt factorii de risc pentru stresul oxidativ?

Fiecare persoană produce, în mod natural, radicali liberi în organism prin diverse procese fiziologice, cum ar fi efortul fizic intens sau inflamația. Această reacție este normală și face parte din sistemele complexe de funcționare ale organismului uman, pentru a se menține sănătos și ferit de infecții.

Pe lângă radicalii liberi produși de organism, corpul poate fi expus radicalilor liberi din mediu. Printre principalele surse de radicali liberi externi se numără:

-    Ozonul
-    Anumite pesticide și produse de curățare
-    Fumul de țigară
-    Radiațiile
-    Poluarea 

Nu în ultimul rând, un regim alimentar bogat în zahăr, grăsimi și alcool poate contribui la producția de radicali liberi. 

Metode de gestionare și prevenire a stresului oxidativ

Este imposibil să eviți în totalitate expunerea la radicalii liberi și la stresul oxidativ. Cu toate acestea, există anumite lucruri pe care le poți face pentru a minimiza efectele stresului oxidativ asupra corpului tău. Principala acțiune în acest sens este să crești nivelul de antioxidanți din corp, așa încât formarea de radicali liberi noi să fie mai bine controlată. 

Așadar, o metodă prin care poți preveni instalarea stresului oxidativ este prin asigurarea unui aport suficient de antioxidanți din dietă. Obișnuiește-te să consumi cinci porții de fructe și legume pe zi, la mesele principale și la gustări, pentru a-i oferi corpului o cantitate suficientă de antioxidanți. Printre fructele și legumele cele mai bogate în antioxidanți se numără: fructele de pădure, cireșele, fructele citrice, prunele uscate și proaspete, legumele cu frunze verzi, broccoli, morcovii, roșiile și măslinele.

Alte surse alimentare bogate în antioxidanți includ și: peștele, nucile și alunele, alimentele bogate în vitamina E, alimentele bogate în vitamina C, turmericul, ceaiul verde, ghimbirul, ceapa, usturoiul și scorțișoara.

În plus, poți alege să consumi zilnic un supliment alimentar cu un complex de antioxidanți, pentru a facilita asimilarea de antioxidanți în organism.

Nu în ultimul rând, va trebui să iei în calcul și anumite schimbări în stilul de viață, care pot reduce stresul oxidativ. Iată principalele:

1. Practică sport regulat. Sportul a fost asociat cu un nivel crescut de antioxidanți și cu unul scăzut de radicali liberi, la nivelul corpului. De asemenea, sportul regulat crește speranța de viață, încetinește îmbătrânirea corpului și scade riscul de cancer și de alte boli cronice. 

2. Renunță la fumat. Exunerea la fumul de țigară, fie că fumezi tu sau locuiești cu un fumător, crește riscul de stres oxidativ.

3. Folosește cu atenție și cât mai rar substanțe chimice dăunătoare. Printre acestea se numără substanțele de curățare cu surfactanți duri, pesticide și alte substanțe agresive cu mediul. De asemenea, este recomandat să eviți radiația inutilă. 

4. Acordă o atenție crescută mediului înconjurător. Inițiativele de mediu, cum ar fi împărțitul unui autovehicul cu mai mulți pasageri, reciclarea corespunzătoare și orice alte tactici de conservare a planetei pot reduce producția de radicali liberi externi, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra întregii comunități. 

5. Folosește cremă cu protecție solară. Crema cu FPS, minim 30, folosită zilnic, previne daunele cauzate de radiația ultravioletă emisă de soare, care are impact direct asupra calității pielii. 

6. Consumă alcool mai rar

7. Asigură-te că dormi suficient. Igiena somnului este foarte importantă pentru menținerea echilibrului de antioxidanți și radicali liberi în corp. 

8. Evită mâncatul în exces. Potrivit cercetărilor, mâncatul în exces, practicat în mod constant, poate menține organismul într-o stare de stres oxidativ permanentă, fenomen ce poate fi împiedicat printr-o alimentație echilibrată, la intervale regulate de timp. 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Everything You Should Know About Oxidative Stress
https://www.healthline.com/health/oxidative-stress 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0