Pericardita ("lichid la inima"): cauze, simptome, tratament

Pericardita se refera la o inflamatie a pericardului, o membrana asemanatoare unui sac care inveleste inima, formata din doua straturi subtiri (seros si fibros). Acest tesut de forma unui sac, care inveleste miocardul sau muschiul inimii, este cel care il mentine nemiscat si care il ajuta sa functioneze. In termeni populari, afectiunea se mai numeste "apa la inima" sau "lichid la inima".

Este important sa retinem ca o cantitate mica de lichid mentine separate aceste doua straturi din care e alcatuit pericardul, astfel incat sa nu existe frecare intre ele.

Cauze pericardita

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauza pericarditei este de cele mai multe ori necunoscuta, desi infectiile virale sunt un motiv frecvent intalnit. Pericardita apare, insa, adeseori dupa o infectie respiratorie.

Pericardita cronica sau recurenta, spun specialistii, este de regula rezultatul unor boli autoimune, cum ar fi lupusul, scleroderma si poliartrita reumatoida. In cazul acestor afectiuni, sistemul imunitar produce anticorbi care ataca in mod gresit tesuturile sau celulele "sanatoase" din corp.

Alte cauze posibile ce pot sta la baza pericarditei sunt:

 • infarctul miocardic si o interventie chirurgicala la inima
 • insuficienta renala, HIV/SIDA, cancerul, tuberculoza si alte probleme de sanatate
 • traumatismele in urma accidentelor ori leziunile aparute in urma radioterapiei
 • tratamentul cu anumite medicamente, cum ar fi unele anticonvulsivante, unele medicamente anticoagulante si unele substante care trateaza bataile neregulate ale inimii.


Dupa cum subliniaza expertii, cauzele ce duc la pericardita pot fi multiple:

 • O pericardita virala este cauzata de o complicatie a unei infectii virale (de cele mai multe ori, un virus gastrointestinal)
 • Pericardita bacteriana este cauzata de o infectie bacteriana, cum ar fi tuberculoza.
 • Pericardita fungica este cauzata de o infectie fungica.
 • Pericardita poate fi cauzata si de o infectie de pe urma unui parazit.
 • Anumite afectiuni autoimune pot cauza pericardita.
 • Un traumatism in zona pieptului, cum ar fi dupa un accident rutier, poate duce la pericardita traumatica.
 • Alte probleme de sanatate ale pacientului pot fi si ele cauze ale pericarditei: insuficienta renala (duce la pericardita uremica); tumorile; bolile genetice, asa cum este febra familiala mediteraneana; sau, mai rar, anumite medicamente care suprima sistemul imunitar.


De multe ori, insa, cauza pericarditei nu este cunoscuta, iar in acest caz, boala se numeste pericardita idiopatica.

Simptome pericardita

Pericardita poate cauza durere in piept care:

 • este ascutita, este precum un junghi (cauzata de faptul ca inima se freaca de pericard),
 • se poate agrava atunci cand pacientul tuseste, inghite, inspira adanc sau sta intins pe pat
 • se amelioreaza atunci cand pacientul sta aplecat inspre fata.


Un alt simptom care poate sa indice ca ar fi vorba despre pericardita este faptul ca pacientul poate sa simta nevoia de a se apleca ori de a se tine de piept, pentru a respira mai bine.

Alte simptome ale pericarditei pot fi:

- durere in spate, in zona gatului sau in umarul drept

- dificultatea de a respira, atunci cand pacientul se intinde in pat

- tusea seaca

- anxietate sau oboseala.

Pericardita mai poate cauza umflarea picioarelor si a gleznelor. Expertii spun ca acesta poate fi un simptom al pericarditei constrictive. Daca ai si alte simptome ale pericarditei constrictive, cum ar fi dispneea (dificultate in respiratie), umflarea picioarelor si a labelor picioarelor, retentie de apa, palpitatii si umflarea abdomenului, suna medicul cardiolog pentru a stabili un consult de specialitate.

In functie de tipul pericarditei, semnele si simptomele bolii pot include unele dintre urmatoarele (sau chiar toate simptomele de mai jos):

 • durere ascutita in piept, catre centru sau catre partea stanga a pieptului, care este o durere intensa in timp ce persoana inspira
 • dificultate in respiratie (dispnee) cand persoana sta inclinata
 • palpitatii
 • febra nu foarte mare
 • o stare generala de slabiciune, oboseala ori de rau
 • tuse
 • umflarea zonei abdominale ori umflarea picioarelor.

Tipuri de pericardita

Exista mai multe tipuri de pericardita, iar fiecare dintre acesta este caracterizat de anumite aspecte.

 1. Pericardita uscata sau fibrinoasa - este tot o inflamatie, in care pericardul este infiltrat de un exsudat fibrinos. Acesta este alcatuit din leucocite si fibrina.
 2. Pericardita lichidiana - inflamatia duce la acumularea de lichid in pericard si pentru ca volumul acestui lichid creste, organele din jur sunt afectate - are loc compresia lor.
 3. Pericardita constrictiva - are loc cand pericardul este ingrosat si cicatrizat. Din acest motiv, inimii ii va fi dificil sa functioneze pentru a pompa sangele.


Specialistii subliniaza ca pericardite acute sunt cele care au o evolutie cu o durata sub 6 saptamani, iar in aceasta categorie sunt incluse: pericardita fibrinoasa (uscata) si pericardita lichidiana.

Pe de alta parte, exista pericardite cronice, care au o evolutie ce se intinde pe mai mult de 3 luni - aici sunt incluse pericardita constrictiva, cea efuziva si altele.

Pericardita cronica este impartita in doua categorii: incesanta (acest tip apare in interval de 6 saptamani de la intreruperea tratamentului pentru pericardita acuta) si intermitenta (apare dupa 6 saptamani de la reducerea tratamentului pentru pericardita acuta).

Alti experti au alte clasificari si impart pericardita in 5 grupuri, in functie de tipul de lichid care se acumuleaza in jurul inimii: seroasa, purulenta, fibrinoasa, hemoragica si cea in care tesutul afectat dezvolta un aspect branzos.

Tratamentul pentru pericardita

Tratamentul depinde de cauza pericarditei, cat si de severitatea bolii. Cazurile de pericardita usoara pot sa nu necesite tratament, insa este bine ca pacientul sa fie vazut de un medic cardiolog.

Tratament medicamentos - medicamentele folosite pentru a reduce inflamatia si edemul asociate cu pericardita prescrise de medic sunt: unele calmante (aspirina sau ibuprofen); colchicina este un medicament care reduce inflamatia din corp; corticosteroide (cum ar fi prednisonul), pe care medicul le prescrie daca pacientul nu raspunde bine la alte medicamente.

Uneori, pacientul poate avea nevoie de spitalizare si de anumite proceduri medicale. Daca medicul suspecteaza ca pacientul are o complicatie periculoasa aparuta in urma pericarditei, va fi necesara spitalizarea. In situatia in care este prezenta complicatia, medicul poate recomanda o procedura pentru a extrage lichidul de la inima:

 • pericardiocenteza - in aceasta procedura, medicul foloseste un ac steril sau un tub mic pentru a drena excesul de lichid din cavitatea pericardului;
 • pericardectomie - in cazul in care pacientul are pericardita constrictiva, este posibil sa aiba nevoie de o procedura chirurgicala, pentru a se indeparta intregul pericard, care a devenit rigid si care ingreuneaza functia inimii.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 • Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17353-pericarditis
 • American Heart Association - https://www.heart.org/en/health-topics/pericarditis/what-is-pericarditis
 • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pericarditis/symptoms-causes/syc-20352510
 • WebMD - https://www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-disease-pericardial-disease-percarditis#1-6
 • American Heart Association - https://www.heart.org/en/health-topics/pericarditis/prevention-and-treatment-of-pericarditis

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0