Electrocardiograma (EKG), utila in diagnosticul afectiunilor cardiovasculare, alaturi de valorile colesterolului

O electrocardiograma este o investigatie care inregistreaza activitatea electrica a inimii, cand pacientul este in repaus. Aceasta metoda ofera informatii despre puls (numarul de batai ale inimii, pe minut) si ritmul in care bate inima si arata daca muschiul inimii si-a marit volumul din cauza hipertensiunii arteriale sau arata dovezile unui infarct miocardic anterior. Aceasta investigatie, insa, nu arata daca pacientul are blocaje asimptomatice in arterele inimii si nu poate anticipa riscul unui infarct miocardic in viitor.

De ce este important EKG-ul

Electrocardiograma este o investigatie utila in diagnosticul afectiunilor cardiovasculare, din mai multe motive. De exemplu, este posibil ca un pacient sa aiba nevoie de un EKG daca prezinta factorii de risc pentru afectiunile cardiovasculare (cum ar fi hipertensiunea arteriala) ori daca prezinta simptome de tipul palpitatiilor sau durerii in piept. Totodata, electrocardiograma este indicata si daca pacientul are deja o afectiune cardiovasculara.

Diagnosticarea poate fi facuta si pe baza altor investigatii medicale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Testele si investigatiile de care pacientul va avea nevoie pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare depind de afectiunea pe care medicul o suspecteaza initial. Inainte de orice fel de test, medicul va efectua examenul fizic si anamneza (ii va pune pacientului o serie de intrebari despre istoricul medical si despre antecedentele familiei). Pe langa analizele de sange si o radiografie toracica, pentru diagnosticarea afectiunilor cardiovasculare se pot folosi: EKG-ul, un monitor Holter, ecografia cardiaca, testul EKG de efort, coronarografia, tomografia computerizata cardiaca si RMN-ul de cord.

Cat de mult conteaza (si) valoarea colesterolului

Este important ca pacientul sa isi masoare in mod regulat tensiunea arteriala, colesterolul din sange si glicemia, conform recomandarilor facute de medicul specialist cardiolog. Cu ajutorul acestor informatii, medicul va putea masura riscul pacientului de a avea o boala cardiovasculara.

In ceea ce priveste colesterolul, daca nu esti sigur daca ar trebui sau nu sa iti faci analizele de sange, cel mai important este sa ai o discutie cu medicul tau. In teorie, testele de sange pentru aflarea valorilor colesterolului ar trebui sa se efectueze in functie de anumite criterii:

  • daca pacientul este barbat si are peste 40 de ani
  • daca pacientul este femeie si are peste 50 de ani
  • daca pacientul este femeie postmenopauzala
  • daca pacientul are o afectiune cardiovasculara, a avut un accident vascular cerebral (AVC), are diabet sau hipertensiune arteriala
  • daca pacientul are o circumferinta a taliei mai mare de 102 cm (in cazul barbatilor) si mai mare de 88 cm (in cazul femeilor)
  • daca pacientul are in familie antecedente de boli cardiovasculare sau de accident vascular cerebral.


In functie de acesti factori, medicul tau te poate sfatui cat de des ar trebui sa iti faci analizele de sange in ceea ce priveste profilul lipidic.

Afectiunile cardiovasculare pot fi prevenite

Expertii spun ca bolile cardiace pot fi prevenite sau ca anumite aspecte pot fi imbunatatite daca pacientul face anumite schimbari in stilul sau de viata, pentru a avea o inima mai sanatoasa. Pe langa renuntarea la fumat, este esential ca pacientul sa tina sub control tensiunea arteriala si sa tina sub control si diabetul.

Revenind la lipidele din sange, daca hipercolesterolemia a existat in istoricul medical al familiei, este posibil ca pacientul sa inceapa chiar mai devreme sa isi faca analizele de sange in acest sens. Daca valorile colesterolului nu se afla in limitele normale, medicul va recomanda sa se efectueze mai des aceste analize.

Valorile colesterolului pe care ar trebui sa le ai in vedere

In cazul majoritatii oamenilor, este de dorit ca valoarea colesterolului LDL sa fie sub 130 mg/dL. Daca ai alti factori de risc pentru afectiunile cardiovasculare, ar trebui sa tii colesterolul LDL undeva sub 100 mg/dL. Daca esti deja la un risc foarte mare de boala cardiovasculara (de exemplu, daca ai suferit deja un infarct miocardic sau ai fost diagnosticat cu diabet zaharat), este bine sa ai valoarea colesterolului LDL undeva sub 70 mg/dL.

Nu uita!

Controalele medicale trebuie facute in mod regulat. Daca ai o afectiune cardiaca cronica, este bine sa mergi regulat la medic, pentru controale de rutina, ca sa te asiguri ca boala cu care ai fost diagnosticat este foarte bine controlata si ca nu exista riscul unor complicatii. Respecta sfaturile medicului tau, fa-ti EKG-ul la intervalul recomandat de acesta si nu uita nici de analizele de sange pentru profilul lipidic.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/diagnosis-treatment/drc-20353124

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0