Analizele de sange pentru activitatea glandei tiroide

Analizele de sange reprezinta cea mai rapida si accesibila cale prin care medicul poate monitoriza activitatea glandei tiroide. Testele functionale pentru glanda tiroida vor scoate la iveala daca exista probleme la nivelul acestei glande.

Analizele de sange pot ajuta medicul sa diagnosticheze hipertiroidismul, hipotiroidismul, tiroidita Hashimoto, boala Graves si alte boli ale tiroidei. Acestea sunt facute in paralel cu alte teste si analize, printre care si ecografia, tomografia computerizata ori, uneori, RMN-ul.

Ce analize de sange sunt folosite pentru verificarea activitatii glandei tiroide?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Markerul TSH, forma libera a hormonilor T3 si T4, precum si anticorpii TPO ori anticorpii tiroidieni sunt analize de sange care ofera informatii despre glanda tiroida si modul in care aceasta functioneaza.

Glanda tiroida este o glanda aflata in zona gatului, mai exact in zona “marului lui Adam”, care are o forma asemanatoare unui fluture. Aceasta este responsabila cu reglarea multor procese din organism, printre care se numara si metabolismul.

Tiroida secreta doi hormoni importanti – triiodotironina (T3) si tiroxina (T4).

Analiza TSH (n.r. hormon de stimulare tiroidiana)

TSH este hormonul care stimuleaza productia de hormoni tiroidieni T3 si T4 iar nivelul TSH creste atunci cand se inregistreaza un nivel scazut al acestor hormoni. Pe de alta parte, un nivel prea mare de T3 si T4 inhiba productia de TSH, ceea ce inseamna ca nivelul acestuia va fi sub limita.

Un nivel prea mare de TSH indica, de cele mai multe ori, hipotiroidism primar sau o glanda tiroida prea lenta, care nu produce suficienti hormoni tiroidieni. In consecinta, glanda pituitara elibereaza TSH in sange, astfel incat sa stimuleze productia de hormoni T3 si T4.

Pe de alta parte insa, un nivel prea mic de TSH poate indica hipertiroidismul sau o glanda tiroida prea activa. Asta inseamna ca in organism se regasesc prea multi hormoni tiroidieni, iar glanda pituitara nu mai produce TSH.

Analiza T4 (n.r. tiroxina totala)

Tiroxina este unul dintre hormonii produsi de glanda tiroida. Valorile prea mari ale tiroxinei indica hipertiroidismul, in timp ce valorile mici ale T4 indica hipotiroidism.

Exista si situatii in care valorile prea mari sau prea mici nu tradeaza probleme ale glandei tiroide De pilda, in timpul sarcinii sau daca se administreaza contraceptive orale, e normal ca nivelul de hormoni tiroidieni sa fie peste limitele normale.

Pe de alta parte, tratamentul pe baza de corticosteroide poate determina o scadere a nivelului hormonului T4.

Analiza T3 (n.r. triiodotironina)

Triiodotironina este un hormon produs de glanda tiroida. Analiza T3 se face intrucat uneori T4 poate avea valori normale, in timp ce T3 poate scoate la iveala existenta unei probleme. Un nivel prea mare de T3 poate contribui la diagnosticarea hipertiroidismului, chiar daca nivelul de T4 este normal.

Testele de anticorpi tiroidieni

Masurarea nivelului de anticorpi tiroidieni poate contribui la diagnosticarea unei boli tiroidiene de natura autoimuna precum boala Graves sau tiroidita Hashimoto.

Anticorpii tiroidieni sunt produsi de sistemul imunitar, care incepe sa atace glanda tiroida fara sa aiba motiv. Daca alte analize de sange indica probleme la nivelul glandei tiroide, medicul va face si analiza anticorpilor tiroidieni, astfel incat sa depisteze daca este vorba de hipertiroidism/ hipotiroidism de natura autoimuna.

Pregatirea pentru testele functionale ale glandei tiroide

Analizele de sange pentru verificarea hormonilor/ anticorpilor tiroidieni se fac dimineata, pe stomacul gol.

Unele medicamente pe care le iei pot influenta rezultatele analizelor de sange asa ca trebuie sa discuti cu medicul endocrinolog despre tratamentul pe care il urmezi.

De asemenea, se recomanda evitarea expunerii la stres inainte de analize intrucat acesta reduce nivelul de hormon T3. Si activitatile sportive foarte intense trebuie evitate cu cateva zile inainte de analizele de sange care urmaresc testarea functiilor tiroidiene.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0