Analizele de sange pentru activitatea glandei tiroide

Analizele de sange reprezinta cea mai rapida si accesibila cale prin care medicul poate monitoriza activitatea glandei tiroide. Testele functionale pentru glanda tiroida vor scoate la iveala daca exista probleme la nivelul acestei glande.

Analizele de sange pot ajuta medicul sa diagnosticheze hipertiroidismul, hipotiroidismul, tiroidita Hashimoto, boala Graves si alte boli ale tiroidei. Acestea sunt facute in paralel cu alte teste si analize, printre care si ecografia, tomografia computerizata ori, uneori, RMN-ul. Dacă pacientul urmeaza vreun tratament hipolipemiant( pentru dislipidemie- colesterol crescut) care conţine tiroxină, recoltarea de sânge pentru determinarea T3 si T4 se va face la 4-6 saptamani dupa isuspendarea tratamentului. 

Ce analize de sange sunt folosite pentru verificarea activitatii glandei tiroide?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Markerul TSH, forma libera a hormonilor T3 si T4, precum si anticorpii TPO ori anticorpii tiroidieni sunt analize de sange care ofera informatii despre glanda tiroida si modul in care aceasta functioneaza.

 

Glanda tiroida este o glanda aflata in zona gatului, mai exact in zona “marului lui Adam”, care are o forma asemanatoare unui fluture. Aceasta este responsabila cu reglarea multor procese din organism, printre care se numara si metabolismul.

Tiroida secreta doi hormoni importanti – triiodotironina (T3) si tiroxina (T4).

Analiza TSH (n.r. hormon de stimulare tiroidiana)

TSH este hormonul secretat de hipofiza care controleaza si stimuleaza productia de hormoni tiroidieni T3 si T4.  Nivelul TSH creste atunci cand se inregistreaza un nivel scazut al acestor hormoni. Pe de alta parte, un nivel prea mare de T3 si T4 inhiba productia de TSH, ceea ce inseamna ca nivelul acestuia va fi sub limita.

Un nivel prea mare de TSH indica, de cele mai multe ori, hipotiroidism primar sau o glanda tiroida prea lenta, care nu produce suficienti hormoni tiroidieni. In consecinta, glanda pituitara elibereaza TSH in sange, astfel incat sa stimuleze productia de hormoni T3 si T4.

Pe de alta parte insa, un nivel prea mic de TSH poate indica hipertiroidismul sau o glanda tiroida prea activa. Asta inseamna ca in organism se regasesc prea multi hormoni tiroidieni, iar glanda pituitara nu mai produce TSH.

Analiza T4 (n.r. tiroxina totala)

Tiroxina este unul dintre hormonii produsi de glanda tiroida. Valorile prea mari ale tiroxinei indica hipertiroidismul, in timp ce valorile mici ale T4 indica hipotiroidism. Asadar, masurarea T4 este utila in diagnosticul hiper- şi hipotiroidismului (primar sau secundar), dar si in monitorizarea tratamentului supresiv al TSH.

Exista si situatii in care valorile prea mari sau prea mici nu tradeaza probleme ale glandei tiroide De pilda, in timpul sarcinii sau daca se administreaza contraceptive orale, e normal ca nivelul de hormoni tiroidieni sa fie peste limitele normale. la persoanele adulte, aceste valori se situeaza in intervalul 5.13-14.1nmol/L. Asa cum exista si situatii in care se intalnesc valori normale ale T4  la pacienţii hipertiroidieni care prezintă tireotoxicoza T3 sau hipertiroidism artificial datorat T3.

Pe de alta parte, tratamentele pe baza de corticosteroizi,  acid aminosalicilic si acid acetilsalicilic, anticonvulsivante, asparaginaza, furosemid în doze mari, litiu, penicilină, rezerpină, rifampicină, somatotropin, sulfonamide pot determina o scadere a nivelului hormonului T4, iar cresteri fara semnificatie in patologia tiroidiana se inregistreaza in cazul administrarii de estrogeni, levodopa, diverse contraceptive orale, betablocante (propanolol).

Analiza T3 (n.r. triiodotironina)

Triiodotironina este un hormon produs de glanda tiroida. Analiza T3 se face intrucat uneori T4 poate avea valori normale, in timp ce T3 poate scoate la iveala existenta unei probleme. Un nivel prea mare de T3 poate contribui la diagnosticarea hipertiroidismului, chiar daca nivelul de T4 este normal. Valorile de referinta sunt pentru persoanele adulte 1.3-3.1 nmol/L.  Femeile gravide au concentraţii de T3 mai mari, care cresc odata  cu varsta gestaţtonala, ajungand in trimestrul trei de sarcina la 1.35-2.62 ng/mL

Testele de anticorpi tiroidieni

Masurarea nivelului de anticorpi tiroidieni poate contribui la diagnosticarea unei boli tiroidiene de natura autoimuna precum boala Graves sau tiroidita Hashimoto.

Anticorpii tiroidieni sunt produsi de sistemul imunitar, care incepe sa atace glanda tiroida fara sa aiba motiv. Daca alte analize de sange indica probleme la nivelul glandei tiroide, medicul va face si analiza anticorpilor tiroidieni, astfel incat sa depisteze daca este vorba de hipertiroidism/ hipotiroidism de natura autoimuna. acestia sunt anticorpii anti-tireoperoxidaza ATPO , anticorpii anti-tireoglobulina ATG si anticorpi anti-receptor pentru TSH TrAB.

Pregatirea pentru testele functionale ale glandei tiroide

Analizele de sange pentru verificarea hormonilor/ anticorpilor tiroidieni se fac dimineata, pe stomacul gol.

Unele medicamente pe care le iei pot influenta rezultatele analizelor de sange asa ca trebuie sa discuti cu medicul endocrinolog despre tratamentul pe care il urmezi.

De asemenea, se recomanda evitarea expunerii la stres inainte de analize intrucat acesta reduce nivelul de hormon T3. Si activitatile sportive foarte intense trebuie evitate cu cateva zile inainte de analizele de sange care urmaresc testarea functiilor tiroidiene.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1