Muzica de Craciun si colindele dauneaza sanatatii mintale?

Melodiile de Craciun si colindele sunt in regula cand le auzim, insa expertii spun ca atunci cand ascultam prea multa muzica de Craciun sau daca o auzim mult prea devreme, aceasta poate provoca anxietate si depresie.

Potrivit healthline.com, se mare ca cei din domeniul marketingului incep sa "impinga" sarbatorile de Craciun cat mai devreme, imediat ce s-au incheiat petrecerile de Halloween. Acest fenomen, cunoscut sub numele de "Christmas Creep" (cu sensul de furisare sau strecurare in vietile noastre), inseamna ca marile magazine incep sa puna in difuzoare muzica de Craciun din ce in ce mai devreme, de la an la an. Uneori, poate auzi colinde chiar de la jumatatea sau inceputul lui noiembrie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceasta "furisare" treptata a Craciunului in vietile noastre poate avea un impact negativ asupra sanatatii tale mintale, spune psihologul clinician Linda Blair. Cand auzi muzica de Craciun inaintea sezonului, inainte ca Sarbatorile de iarna sa inceapa in mod oficial, acest lucru incepe sa te faca, de fapt, mai anxios si mai depresiv, a explicat psihologul pentru Sky News.

"Muzica de Craciun are mari sanse sa irite oamenii daca este pusa prea tare in difuzoare si daca o auzim mult prea devreme. Ar putea sa ne faca sa ne simtim prinsi in capcana. Este un lucru care ne reaminteste ca trebuie sa cumparam cadouri, sa facem mancare si sa gatim pentru multi oameni, sa organizam petreceri si ocazii festive. Unele persoane vor reactiona la acest lucru facand cumparaturi impulsive, ceea ce oamenilor din domeniul retailului le place. Alte persoane ar putea pur si simplu sa iasa din magazin auzind muzica de Craciun prea devreme. Este un risc", spune psihologul Linda Blair.

Cand se da startul numaratorii inverse

Muzica de Craciun ar putea actiona ca un fel de clopotel care declanseaza perioada Sarbatorilor de iarna. "Cantecele de Craciun, de fapt, declanseaza un ceas cu o numaratoare inversa in mintile noastre si poate provoca stresul sau anxietatea in legatura cu numarul de obiecte pe care trebuie sa le terminam de cumparat inainte de 25 decembrie", este de parere Scott Dehorty, director executiv la un centru de tratament si detox din Linthicum Heights, Maryland (Statele Unite ale Americii).

"In loc sa avem sentimente pozitive legate de familie si de oferirea cadourilor, muzica de Craciun poate declansa ganduri legate de numarul de oameni pentru care trebuie sa cumparam daruri, de planificarea petrecerilor si meselor, de planificarea concediului, de vizitarea rudelor pe care poate nu vrem sa le vedem si tot felul de sentimente negative de acest gen", a explicat Scott Dehorty pentru healthline.com.

Intr-adevar, presa din SUA scrie ca primele acorduri de muzica de Craciun s-au auzit in magazinele americane inca din 22 octombrie. La scurt timp dupa acest lucru, pe 1 noiembrie, si alte branduri majore si magazine au inceput sa puna muzica de Craciun in magazine.

Efectul asupra angajatilor

Amenintarea la adresa sanatatii mintale este puternica in special pentru angajati, pentru cei care lucreaza in retail si care nu prea se bucura de Sarbatorile de iarna pentru ca trebuie sa se ocupe de fluxul de cumparatori stresati. Oamenii care lucreaza in magazine in perioada Craciunului au invatat cum sa se acomodeze cu aceasta muzica, spune psihologul Linda Blair, "deoarece daca nu se adapteaza, muzica ii face sa se concentreze si mai greu asupra altor lucruri. Pur si simplu iti consumi toata enegia incercand sa nu auzi ceea ce se aude din boxe".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tocmai de aceea, psihologii sunt constienti ca muzica si colindele de Craciun pot avea un efect nefast asupra angajatilor din lanturile de magazine, mai ales ca acesti oameni sunt nevoiti sa lucreze intr-un mediu in care muzica ce face referire la Mos Craciun le trece prin minte zi de zi. Pe acesti angajati, Craciunul ii consuma, zi dupa zi, si le afecteaza sanatatea mintala. Si pana cand soseste ziua de 25 decembrie, acesti angajati mai au foarte putin loc sa se mai bucure de Sarbatorile de iarna si de Craciun, pentru ca muzica este un factor care ii extenueaza in fiecare zi.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0