Prolactina si fertilitatea: ce efecte are acest hormon

Femeile care isi doresc un copil trebuie sa inteleaga care este rolul prolactinei si al testului care depisteaza valoarea acestui hormon.

Prolactina este un hormon, iar functia lui principala este sa ajute femeile sa produca lapte, dupa nastere. Nivelurile ridicate ale prolactinei pot provoca, in unele cazuri, tumori necanceroase pe glanda pituitara, care pot duce la dureri de cap, deteriorarea vederii, par facial anormal la femei si disfunctii erectile la barbati. Nivelurile de prolactina pot fi detectate printr-un simplu test de sange.

Ce este prolactina?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prolactina este produsa de glanda pituitara, in creier. Ea este cunoscuta si sub numele de PRL sau hormon lactogen. Prolactina este folosita, in principal, de organism pentru ca ajuta femeile sa produca lapte, dupa nastere.

Este un hormon important pentru sanatatea sistemului reproducator, atat la barbati, cat si la femei. Functia specifica a prolactinei in cazul barbatilor nu este foarte bine cunoscuta. Cu toate acestea, nivelurile prolactinei au fost folosite pentru a masura satisfactia sexuala atat la femei, cat si la barbati. Un test de sange ce masoara nivelul prolactinei poate scoate la iveala si alte probleme cauzate de acest hormon important.

Ce influenta are asupra fertilitatii

In unele cazuri, nivelurile mari ale prolactinei pot duce la infertilitate. Prolactinoamele (tumori ale glandei pituitare care secreta prolactina in exces) pot pune o presiune sporita asupra glandei pituitare a pacientei si pot stopa productia de hormoni. Aceasta boala este cunoscuta sub numele de hipopituitarism. La barbati, hipopituitarismul provoaca libidou scazut si caderea parului de pe corp. La femei, hipopituitarismul poate duce la infertilitate.

Hiperprolactinemia (sau cresterea valorilor prolactinei in sange) poate sa insemne ca unei femei ii este greu sa ramana insarcinata. Nivelurile mari ale prolactinei pot intrerupe productia normala a hormonilor (estrogen si progesteron), iar acest lucru poate determina ovarele sa elibereze ovule in mod neregulat sau poate sa stopeze in totalitate productia de ovule.

Medicamentele si alte tratamente pot ajuta la restabilirea fertilitatii la majoritatea femeilor. Daca, de exemplu, ai aflat ca ai niveluri ridicate ale prolactinei in sange sau ai prolactinoame (acele tumori ale glandei pituitare), discuta imediat cu medicul tau despre tratamentele disponibile.

Glanda pituitara, localizata in creier, secreta 8 hormoni. Printre acestia se numara si prolactina, care are peste 300 de intrebuintari in organism; pe langa prolactina, glanda pituitara secreta si FSH, un hormon care stimuleaza cresterea foliculilor ovarieni la femei. In general, hormonii precum prolactina joaca un rol in reglarea functiei reproducatoare. Pe de alta parte, nivelurile foarte mari de prolactina sunt asociate cu impiedicarea ovulatiei si pot cauza, direct sau indirect, infertilitatea pacientei.

Cresterea semnificativa a nivelului de prolactina poate provoca infertilitatea in mai multe moduri:

•    In primul rand, prolactina poate opri ovulatia femeii. Daca se intampla acest lucru, scad sansele ca femeia sa ramana insarcinata.
•    In cazuri mai putin severe, nivelurile mari de prolactina pot doar sa intrerupa ovulatia, din cand in cand. Acest lucru va avea drept rezultat o ovulatie neregulata, pe cand la alte femei va dura mai mult timp pana cand ovulatia are loc. Femeile din aceasta categorie se confrunta cu menstruatii neregulate sau rare.
•    Femeile cu cele mai usoare cazuri care implica niveluri ridicate de prolactina pot sa ovuleze regulat, dar nu produc suficient progesteron dupa ovulatie. Acest lucru este cunoscut sub numele de defect de faza luteala. Deficienta in cantitatea de progesteron produsa dupa ovulatie poate sa insemne ca embrionul nu se va putea fixa in uter, iar sarcina este putin probabila.

Valorile normale ale prolactinei serice

Medicul va evalua daca rezultatele tale sunt sau nu normale, in functie de mai multi factori, cum ar fi starea generala de sanatate. Valorile prolactinei pot varia usor, de la un laborator la altul. Rezultatele normale ale prolactinei ar trebui sa aiba urmatoarele valori (exprimate in nanograme pe mililitru):

•    Femeile care nu sunt insarcinate: sub 25 ng/ml;
•    Femeile care sunt insarcinate: intre 34 si 386 ng/ml;
•    Barbati: sub 15 ng/ml.

Ce semne si simptome ar trebui sa te ingrijoreze

Daca glanda pituitara anterioara sau tumora glandei pituitare (care determina producerea in exces a prolactinei) creste semnificativ, ea poate pune presiune pe nervul optic, cauzand dureri de cap si tulburari de vedere si poate interveni in productia altor hormoni pe care glanda pituitara ii secreta.

De retinut:

* La femei, prolactinomul poate cauza infertilitate si menstruatii neregulate;

* Testul de sange pentru determinarea valorilor prolactinei este folosit, impreuna cu alte teste pentru alti hormoni, pentru a diagnostica, printre altele, cauza infertilitatii si a disfunctiei erectile la barbati, pentru a diagnostica si cauza menstruatiilor neregulate si/sau a infertilitatii la femei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie: American Association for Clinical Chemistry - https://labtestsonline.org/tests/prolactin

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0