Bolile cu transmitere sexuală care afectează fertilitatea

În timp ce unele boli cu transmitere sexuală se pot trata cu ușurință, fără a lăsa consecințe pe termen lung, altele, deși, la rândul lor, tratabile, pot afecta capacitatea de reproducere atât a femeilor, cât și bărbaților.

Boala pelvină inflamatorie

Netratate la timp, chiar și bolile cu transmitere sexuală asimptomatice pot duce, în cele din urmă, la boala pelvină inflamatorie (BIP). Aceasta este una dintre cauzele principale ale infertilității ce poate fi prevenită. Boala pelvină inflamatorie este, în esență, o infecție a tractului genital, care produce leziuni la nivelul trompelor uterine, uterului și ovarelor. Acest lucru face ca procesul de inseminare să fie mai greu, deoarece sperma va ajunge mai anevoios către ovul. În plus, boala pelvină inflamatorie poate duce la o sarcină ectopică, care se produce atunci când un ovul fecundat nu reușește să ajungă în uter înainte de inseminare. O sarcină ectopică nediagnosticată din timp poate deveni o urgență medicală. 

Cum afectează bolile cu transmitere sexuală femeile și bărbații

Bolile cu transmitere sexuală pot afecta, într-o măsură mai mică, și bărbații. Procesul este similar cu cel prin care boala pelvină inflamatorie deteriorează trompele uterine ale femeii. Mai precis, structura aparatului reproducător masculin, care include și uretra, poate fi lezionată în urma unei infecții cu o boală cu transmitere sexuală netratată. 

Infecțiile virale și imunodeficiența cauzate de boala HIV pot, de asemenea, reduce calitatea spermei la bărbați, ceea ce impune dificultăți mari în procesul de planificare a unei sarcini. Infertilitatea cauzată de o boală cu transmitere sexuală netratată este, cu toate acestea, mai puțin întâlnită la bărbați decât la femei, iar acest lucru este cauzat, în parte, de faptul că infecțiile cu transmitere sexuală la bărbați sunt, majoritatea, simptomatice, prin urmare mai ușor de depistat și de tratat. 

Ce este histerosalpingografia și când este recomandată

O histerosalpingografie (HSG) este o analiză imagistică cu raze X a uterului și a trompelor uterine. Procedura se realizează prin injectarea unei substanțe de contrast prin cervix, urmată de executarea imaginii. Histerosalpingografia este folosită pentru a detecta posibile zone deteriorate prin cicatrici ale tractului reproductiv feminin care a fost afectat de boli cu transmitere sexuală. Un prim indicator în ceea ce privește problemele de fertilitate este injectarea cu substanță de contrast. Acest test este recomandat pentru a ajuta în diagnosticarea infertilității cauzate de boala pelvină inflamatorie și alte afecțiuni similare. Din păcate, procedura este deosebit de neplăcută pentru pacientă. 

Boli cu transmitere sexuală care pot afecta fertilitatea

Mai jos, regăsești principalele boli cu transmitere sexuală care pot afecta fertilitatea, precum și modalitatea prin care o fac. 

Infecția cu Clamydia Trachomatis

Există numeroase studii1 care demonstrează faptul că infecția cu Clamydia Trachomatis, lăsată netratată, poate duce la probleme de fertilitate la femei. Aceasta este o problemă serioasă în contextul actual, deoarece chlamydia afectează aproximativ 127 milioane de persoane anual, peste tot în lume. Infecția cu Clamydia Trachomatis este direct răspunzătoare pentru probleme de fertilitate prin faptul că declanșează un proces inflamatoriu sever la nivelul trompelor uterine. Acesta poate lăsa leziuni permanente care, în timp, ajung să obstrucționeze trompele uterine, în așa fel încât ovulele nu reușesc să ajungă la uter. Acest proces poartă numele de obstrucție sau infertilitate tubară, deoarece problema apare la nivelul trompelor uterine.   

Cercetările2 în domeniu sugerează faptul că infecțiile cu Clamydia Trachomatis sunt responsabile pentru jumătate dintre toate cazurile de infertilitate tubară din țările dezvoltate. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt clare în ceea ce privește impactul acestei boli asupra fertilității la bărbați. 

Gonoreea

Gonoreea poate duce la apariția infertilității în aceeași manieră ca infecția cu Clamydia Trachomatis. Deși nu este la fel de comună ca prima, gonoreea este a doua cea mai des raportată afecțiune cu transmitere sexuală în Statele Unite ale Americii. Din păcate, gonoreea este dificil de diagnosticat deoarece poate rămâne asimptomatică mult timp de la infectare, iar leziunile tubare sunt, așadar, greu de depistat la timp, dar foarte des întâlnite. Undeva între 10% și 20% dintre femeile diagnosticate cu gonoree pot avea simptome de boală pelvină inflamatorie. Infecțiile cu gonoree sunt, de asemenea, demonstrate să cauzeze probleme în ceea ce privește calitatea spermei la mulți bărbați. Atât gonoreea, cât și chlamydia sunt cauzele principale de infertilitate care poate fi prevenite, pe plan global. 

Herpesul genital

Deși cercetările care demonstrează faptul că infecția herpetică poate fi asociată cu infertilitatea la bărbați sunt puține, cele existente sugerează că herpesul poate fi asociat cu o micșorare a cantității de spermă ejaculată, în mod normal, de un individ de altminteri sănătos. De asemenea, specialiștii3 susțin că virusul herpes simplex poate îngreuna procesul de producție a spermei iar poate cel mai îngrijorător aspect este cel că virusul herpetic a fost depistat în celulele prezente în spermă. În momentul de față nu se cunoaște în ce măsură prezența virusului herpes simplex în interiorul celulelor de spermă poate afecta sarcina, dar există mai multe cercetări în derulare pe acest subiect. 

Boala HIV

Boala HIV poate cauza schimbări la nivel biologic, care pot afecta funcționalitatea organelor reproducătoare și duce la infertilitate. Mai mult, anumite comorbidități dobândite în urma infectării cu sindromul imunodeficienței umane dobândite, precum epididimita acută, boala pelvină inflamatorie sau orhita, au fost asociate cu probleme de fertilitate. De asemenea, anumite cercetări sugerează că boala HIV, la fel ca infecția cu virusul herpes simplex, poate afecta fertilitatea. 

HIV poate da complicații și în procesul de fertilizare, deoarece virusul se regăsește în spermă iar inseminarea poate fi complicată de posibilitatea transmiterii acestuia către partener și/sau făt. În prezent, există numeroase programe de reproducere asistată pentru persoanele infectate cu HIV, prin care conceperea și nașterea sunt mult mai sigure. De reținut este faptul că această boală, deși deosebit de gravă, nu trebuie să împiedice desfășurarea unei vieți normale sau îndeplinirea visului de a avea copii. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC – Sexually Transmitted Disease Surveillance 2017
https://www.cdc.gov/std/stats17/2017-STD-Surveillance-Report_CDC-clearance-9.10.18.pdf
Studiul Sexually transmitted diseases and infertility, publicat în American Journal of Obstetrics and Gynecology, în 2017, autori: Tsevat DG, Wiesenfeld HC, Parks C, Peipert JF
https://www.ajog.org/article/S0002-9378(16)30573-7/fulltext
Studiul How Much Tubal Factor Infertility Is Caused by Chlamydia? Estimates Based on Serological Evidence Corrected for Sensitivity and Specificity, publicat în Journal of the American Sexually Transmitted Diseases, în 2012, autori: Price MJ, Ades AE, Welton NJ, et al.
https://journals.lww.com/stdjournal/Fulltext/2012/08000/How_Much_Tubal_Factor_Infertility_Is_Caused_by.7.aspx
Studiul Asymptomatic seminal infection of herpes simplex virus, publicat în The Journal of Biomedical Research, în 2013, autori: Monavari SH, Vaziri MS, Khalili M, et al.
http://www.jbr-pub.org.cn/en/article/doi/10.7555/JBR.27.20110139


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0